Florin Dobre scrie:............. Mi-a zis c-a uitat sa micsoreze urdinisurile...........
Va las sa analizati singuri cam cat poate reduce urdinisul un posesor de stupi cu FAV 100% in plina caldura a lui August fata de unul cu fundul plin.
Florin Dobre scrie:............. Mi-a zis c-a uitat sa micsoreze urdinisurile...........
Bambucha scrie:Bunka, ai familii unde nu ai tratat deloc anul acesta? Din cate am citit in stupina ta se desfasoara o adevarata revolutie, stupi delon, celule mici, ceara naturala... bravoAi vreun lot de observatie unde nu tratezi deloc?
Si eu cred cu tarie ca incet-incet (15-20 ani) va trebui sa selectam albina in functie de rezistenta la boli/paraziti si igiena, lasand productivitatea si instinctul de roit redus pe planul 2.
Succes pe drumul tau!
nepriceputeanu scrie:acum cativa ani cineva a postat ceva asemanator cu topicul tau,undeva pe siteul vechi,era vorba de celula micsorata in lupta cu varoa.Nimeni nu la bagat in seama.De multe ori incerci sa scrii ceva si se gaseste unul sa spuna ca ,cu 2 kg de miere cumperi ce vrei. Probabil cea mai buna solutie e sa taci.
Cu mult respect
nepriceputeanu scrie:acum cativa ani cineva a postat ceva asemanator cu topicul tau,undeva pe siteul vechi,era vorba de celula micsorata in lupta cu varoa.Nimeni nu la bagat in seama.De multe ori incerci sa scrii ceva si se gaseste unul sa spuna ca ,cu 2 kg de miere cumperi ce vrei. Probabil cea mai buna solutie e sa taci.De 5 ani incerc si eu aceasta chestie,dar datorita timpului limitat, nu pot sa trag concluzii,in activitatea mea legata de albine apar multe lipsuri.Oricum de mult am vazut ca:ceara fara parafina e mai buna,rama fara ceara este crescuta perfect la pomii fructiferi daca e pusa unde trebuie,cea mai buna stimulare in perioada de primavara e mierea multa deasupra albinelor,insa nu stiu ce dimensiune au celulele liber construite ca nu am timp de ele.Am mai observat ca daca las familia sa se dezvolte salbatic in stup alaturi de rame standard,ghemul are tendinta sa se aseze pe aceste structuri neregulare de ceara.
Cu mult respect
ignatov andrei scrie:Sa inteleg ca acum se executa o "micsorare artificiala" a albinei, pana cand ea ajunge la dimensiunile normale (naturale)?!?
Dar munca de sute de ani si studiile facute tot de calugari (abati) - care au gasit ca dimensiunile de azi sunt cele naturale - va fi aruncata la cos si acceptata alta munca, tot a unui calugar?!?
akmm scrie:BUNKA scrie:............
Eu cred ca este posibil sa se ajunga la populatii de 120000 de indivizi daca albinele s-a dovedit ca in sezon traiesc intre 8-12 saptamani folosind substante marker...............
Sa avem putina rabdare sa vedem cum decurg si experimentele intre timp !!
Din ce am aflat pana acum, recordul cantitatii de albine ale unei familii provenita de la o matca este undeva la 13 Kg, adica 130.000 indivizi. Populatia cuprinzand evident si trantori, care sunt tot albine.
Daca albinuta aia este 67% din albina noastra, va aduce doar 67% din ce recolteaza una mare. La aceeasi ponta a matcii, va trebui sa traiasca mai mult ca sa adune aceeasi cantitate.
Mircea_63 scrie:akmm scrie:BUNKA scrie:............
Eu cred ca este posibil sa se ajunga la populatii de 120000 de indivizi daca albinele s-a dovedit ca in sezon traiesc intre 8-12 saptamani folosind substante marker...............
Sa avem putina rabdare sa vedem cum decurg si experimentele intre timp !!
Din ce am aflat pana acum, recordul cantitatii de albine ale unei familii provenita de la o matca este undeva la 13 Kg, adica 130.000 indivizi. Populatia cuprinzand evident si trantori, care sunt tot albine.
Interesante aceste cifre, dar conteaza contextul. Aveau cules, primeau hrana la botul calului... La asemenea record contribuie ponta matcii, dar si durata de viata a albinei. Durata vietii depinde si de conditiile de trai, de aceea spuneam ca e interesant de stiut contextul.
Daca albinuta aia este 67% din albina noastra, va aduce doar 67% din ce recolteaza una mare. La aceeasi ponta a matcii, va trebui sa traiasca mai mult ca sa adune aceeasi cantitate.
In aparenta ar trebui sa traiasca mai mult cu 100/67=1.49 adica aproape cu jumatate viata in plus. Numai ca aici nu ne intereseaza intreaga viata ci numai cea de culegatoare. Daca in perioada culesului albina mare culege 21 de zile si traieste in total 42 de zile, cea mica ar trebui sa culeaga 21*1.49= 31--32 de zile.
Ca durata totala de viata ar fi: 21+21=42 si 21+32=53 de zile.
Foarte interesante detaliile si matematica ar fi un instrument pretios, dar nu prea avem toate datele problemei. De exemplu: atunci cand au folosit acei markeri si au constatat cat dureaza viata albinei mici, au markat si constatat cat traieste si albina "mare" in aceleasi conditii?
Nu stim (sau nu stiu eu) cat din viata lor este scurtata de cresterea puietului si cat , in ce masura, de cules si efortul depus in munca. Astea sunt greu de cuantificat.
In privinta iernarii...suprafata unei sfere nu creste proportional cu volumul ei, ci o crestere sau descrestere mai mica a volumului, determina o crestere sau descrestere mai mare a suprafetei. Altfel spus, in procente albina mica are un procent mai mare de suprafata a corpului fata de greutatea ei decat o albina mai mare. De aici pierderea de caldura al albinei ca individ din suprafata ghemului de iernare. Macar matematic, ghemul albinei mici va fi mai dinamic, se framanta si se schimba mai des de unde si un consum mai mare.
Ba chiar si iesirea din stup la temepraturi mici va fi mai dificila pentru albina mica. Aritmetica spune multe, ar putea spune totul daca avem toate datele problemei si e bun procesorul, dar cum viul este greu de prins in matricea matematica e mai simplu si eficient de facut experimente paralele si de catre apicultori nepartizani.
Bunka, una peste alta, ai niste stupi martori cu albina "normala" si poti spune cu mana pe inima ca cei cu albina mica produc mai mult?
Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 9 vizitatori