Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 18 Sep 2013, 13:26

Posibil sa fi citit tot forumul, dar vorbeai cu cineva intre timp, sau priveai la Tv, ca altfel intelegeai cum sta problema cu fundul fix.
1. La fundul fix nu are ce cauta folia iarna.
2. Avand fund fix inseamna ca impachetarea de iarna se face cu aerisire tip "horn", adica aerul rece intra pe urdinis si este evacuat prin capac.
3. Pentru a micsora tirajul "hornului" se pune deasupra de podisorul tau cu plasa, o paturica, apoi ziare care sa preia umezeala, ziare, care este recomandat sa le schimbi, in cazul cand constati ca sunt umede.
4. Impachetarea laterala, dupa caz si puterea familiei.
jenica67

Mesajde gabi bee » 18 Sep 2013, 13:30

ignatov andrei scrie:
gabi bee scrie:am o cunostinta ce are vatra stupinei intr-o zona viticola , mii de hectare de vie ! zilele trecute a extras ceva miere ,nu foarte mult, bagata de albine de la struguri ! eu stiu ca mierea de la zeama de struguri este cam la fel de periculoasa pt iernat ca si cea de mana si totusi persoana respectiva ierneaza de f multi ani cu un procent destul de mare de miere de la struguri in rame si nu are probleme ! daca mai este cineva intr-o astfel de zona poate ne mai spune si noua ce si cum cu nectarul extras din struguri ! toate cele bune ! :D

Fii atent la acel "procent destul de mare". Omul a "scuturat" ramele fara sa descapaceasca, iar sub capaceala nu are miere de la struguri! Daca mai aduc ceva si nu mai poate scutura, nu-si face probleme, pentru ca nu vine frigul peste noapte, iar albinele vor consuma acea miere si se vor curata pana ce incepe "concediul"!

Apicultorul respectiv a extras doar din caturi , nimic din cuib, pt ca inca mai are caturile pe stupi deci in cuib este si va fi peste iarna un procent destul de mare de miere de la struguri ! :?:
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde jenica67 » 18 Sep 2013, 13:34

liviutzbogos, diafragma nu are nimic cu preluarea umezelii din stup. Diafragma se pune pentru a limita spatiul ce trebuie incalzit de albina. Ce spui tu ca preferi, se pot pune dupa difragma.
jenica67

Mesajde liviutzbogos » 18 Sep 2013, 13:38

jenica67 scrie:liviutzbogos, diafragma nu are nimic cu preluarea umezelii din stup. Diafragma se pune pentru a limita spatiul ce trebuie incalzit de albina. Ce spui tu ca preferi, se pot pune dupa difragma.

Am inteles. Multumesc. Eu oricum nu bag polistirenul in stupi, pur si simplu nu imi place ideea :)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde mirel » 18 Sep 2013, 14:15

slucianus scrie:Stimati colegi, am citit ......

peste rame pui(sau nu) o foaie, doua de ziar pe care o dai dupa diafragma, in jos (treaba asta o faci ceva mai tarziu, cand incep sa se stranga in ghem ca daca nu , ti l rod) in partea din spate (opusa urdinisului,in dreptul sitei) lasi sa se vada ramele (2 degete), adica nu acoperi ramele complet cu ziarul) peste sita pui un material de bumbac( blugi de la second hand), maxim 2 straturi , asta daca e foarte subtire.....urdinisul deschis la maxim(eu scot de tot reductorul si imi ramane un 2 cm pe toata latimea stupului, coltar pt rigips pe post de gratie antisoareci).....cum spunea colegul, ''asa fac eu'' :)
in rest mancare multa si capacita sa aiba, strans bine si urdinisul cat mai larg.....de folie vorbim in jurul datei de 15 februarue (functie de zona si functie de vreme)
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde atty_AR » 18 Sep 2013, 14:50

Buna ziua! as avea si eu o nelamurire. Am stupii cu rame 1/1 si fund AV magaziele le-am dat jos, le pot ierna cu folia deasupra etans si suberele scoase de tot ? sau cum procedati dv. ?
atty_AR

Mesajde B.K » 18 Sep 2013, 18:34

atty_AR scrie:Buna ziua! as avea si eu o nelamurire. Am stupii cu rame 1/1 si fund AV magaziele le-am dat jos, le pot ierna cu folia deasupra etans si suberele scoase de tot ? sau cum procedati dv. ?

Asa si este indicat. Folie pe toata suprafata prinsa etans si subarul tras de tot . (asa procedez eu)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Kodrea » 18 Sep 2013, 20:10

Am urmatoarea intrebare : Daca in cuibul de ienare,pe langa mirea capacita este si miere necapacita(carata din margine) este corect sau nu ? Unele rame din cuib nu mai au jumatate din rama capacita,ci mai putin, dar albina a carat miere din depozit. Se poate ierna pe aceste rame?
Kodrea

Mesajde paul » 18 Sep 2013, 20:47

Kodrea scrie:Am urmatoarea intrebare : Daca in cuibul de ienare,pe langa mirea capacita este si miere necapacita(carata din margine) este corect sau nu ? Unele rame din cuib nu mai au jumatate din rama capacita,ci mai putin, dar albina a carat miere din depozit. Se poate ierna pe aceste rame?

Ai rabdare ca au s-o capaceasca si pe asta necapacita! Mai au timp! In momentul asta trebuie avut grija sa completam astfel incat sa nu fie probleme la iernare. Capacesc sigur pana-n noiembrie !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde atty_AR » 18 Sep 2013, 21:05

BeeeK scrie:
atty_AR scrie:Buna ziua! as avea si eu o nelamurire. Am stupii cu rame 1/1 si fund AV magaziele le-am dat jos, le pot ierna cu folia deasupra etans si suberele scoase de tot ? sau cum procedati dv. ?

Asa si este indicat. Folie pe toata suprafata prinsa etans si subarul tras de tot . (asa procedez eu)

si caturile le dati jos? eu am caturile 1/1 ca si cuibul. Azi am fost sfatuit de un prieten ca sa umplu caturile cu rame goale si sa le pun sub cuib suberul scos de tot si o folie deasupra etans cu ampora si ziare si gata pregatite pt iernat
atty_AR

Mesajde un OM » 18 Sep 2013, 21:08

Capacesc daca mai exista ceva cules de intretinere, sau daca , Doamne feri, mai adaugam si noi ceva siroape mai concentrate.
un OM

Mesajde jenica67 » 18 Sep 2013, 21:54

atty_AR, faza cu catul sub cuib o indica si regretatul Gica. Familia ierneaza bine fara probleme. Din pacate catul dupa o iernare, va avea ramele deja mult mai inchise, ceea ce pentru mine constituie un dezavantaj, in calitatea mierii in anul urmator. Dar de putut se poate si nu mai ai nici grija gaselnitei.
jenica67

Mesajde doru c. » 19 Sep 2013, 10:12

jenica67 scrie:atty_AR, faza cu catul sub cuib o indica si regretatul Gica. Familia ierneaza bine fara probleme. Din pacate catul dupa o iernare, va avea ramele deja mult mai inchise, ceea ce pentru mine constituie un dezavantaj, in calitatea mierii in anul urmator. Dar de putut se poate si nu mai ai nici grija gaselnitei.

Se stie ca gaselnita nu ataca decat fagurii mai inchisi......Sub cuib se pot tine fagurii care sunt folositi in cuib si nu conteaza daca se mai inchid....asta daca nu trageti miere si din cuib.....
SPOR!!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde B.K » 19 Sep 2013, 13:22

atty_AR scrie:
BeeeK scrie:

si caturile le dati jos? eu am caturile 1/1 ca si cuibul. Azi am fost sfatuit de un prieten ca sa umplu caturile cu rame goale si sa le pun sub cuib suberul scos de tot si o folie deasupra etans cu ampora si ziare si gata pregatite pt iernat

N-am iernat niciodata cu caturile sub cuib , nu pentru ca ar fi vreo problema ,pur si simplu asa m-am obisnuit.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde atty_AR » 19 Sep 2013, 20:55

Multumesc pentru raspunsuri!!!
atty_AR

Mesajde doru70 » 19 Sep 2013, 21:10

Buna seara,

Daca iernez cu doua nuclee de trei rame intr-o cutie de 10 rame din lemn, cu fundul fix fara plasa, cu urdinisul deschis pe toata lungimea, pot folosi folie deasupra?
Daca folosesc podisorul, acesta este din placaj si imi este teama sa nu treaca albinele dintr-o parte in cealalta in momentul in care il deschid, neputand sa deschid doar jumatate de cutie. Pana acum am iernat cu podisorul pus, iar peste podisor puneam ziare si haine vechi. Au fost ani in care si asa faceau condens, iar primavara gaseam igrasie in stup.
Crede-ti ca folosind folia deasupra voi avea condens si implicit igasie?

Va multumesc.
doru70

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR