Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde B.K » 19 Sep 2013, 21:15

doru70 scrie:Buna seara,

Daca iernez cu doua nuclee de trei rame intr-o cutie de 10 rame din lemn, cu fundul fix fara plasa, cu urdinisul deschis pe toata lungimea, pot folosi folie deasupra?
Daca folosesc podisorul, acesta este din placaj si imi este teama sa nu treaca albinele dintr-o parte in cealalta in momentul in care il deschid, neputand sa deschid doar jumatate de cutie. Pana acum am iernat cu podisorul pus, iar peste podisor puneam ziare si haine vechi. Au fost ani in care si asa faceau condens, iar primavara gaseam igrasie in stup.
Crede-ti ca folosind folia deasupra voi avea condens si implicit igasie?

Va multumesc.

Asa cum au scris si alti colegi pe paginile precedente ale acestui topic , folia deasupra nu se foloseste decat la stupi cu fund AV , la cei cu fund plin se folosesc ziare , paturi , haine sau alte materiale de genul asta.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde teinegru64 » 19 Sep 2013, 21:26

Deasupra fiecarei familii pui o panza sintetica apoi o salteluta peste ambele familii ..Ideal ar fi sa ramana si catul peste cuib.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde 7Rame » 19 Sep 2013, 21:54

[quote="mirel"]@mihaibursuc

Mirel! Ce bine ca te mai vd pe forum! Nu am combinat nicicum cu blonda aia a ata, din primavara... :D
Vine iar iarna. Din anumite motive eu sunt inca pe pastoral cu vreo 80 de bucati. Sambata sper sa-i duc acasa.
Fund plin. Au si caturile (inca!!)...Doamne!!! Au si miere, (miere nu alte chestii, ca sa dormi linistit in fata sobei, pe fotoliu si cu telecomanda in mana...) si in cat, unii, altii nu prea.
In mare vreau asa: cuib maxim 7rame (dupa pop si puietul actual) din care 3 full (din alea de iti cad din mana-spatiu putin concentrata multa hrana). Restul de 4 coronita cat mai larga, tabacita de puiet si miere necapacita sau polen sub era. Urdinis fara bloc, deci ca in toiul salcamului (asta dupa ce termin cu tot descapacitul si e destul de frig) plus gratie. Sus podisor perforat lateran cca 10-15 cm2. peste o pasla, din aceea DE IZOLATIE LA PARCHET, ECOLOGICA, din hartie si rumegus. Capac. lateral nimik, cuibul pe mijlocul lazii, dfeci spatiu gol stanga/dreapta. Poate cate o rama alba goala, pt curent, tampon. Daca ai paie e perfect, eu nu am facut inca perinutele. Nu am diafragme. Deasupra... Poate si zapada peste, vant mai putin si ger. Tratamente, si multa liniste. Si iarna scurta...:) cat ar fi de friguroasa, dar scurta!!
Stupii se impacheteaza in primavara, nu in iarna!!! Nu folii sau alti draci pe sus, daca nu ai fundul gol!! Faci sauna si bagi boala in ei.
Asta ideal, dar nu poti asigura la toti. In orice caz, nu ating capacul de stiu ca-mi rod toate unghiile pana permite vremea, in februarie. Mai mult rau decat bine fac. Atunci cand au zburat, la curatire, din lateral iau o rama de miere full si o bag...direct central, ca poate se intoarce frigul. Cu toate ca de fapt, ma rog de vreme buna...De aici e alta poveste. Cea mai frumoasa poveste, pt ca vine iar primavara.
Va pup.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde doru70 » 19 Sep 2013, 22:04

teinegru64 scrie:Deasupra fiecarei familii pui o panza sintetica apoi o salteluta peste ambele familii ..Ideal ar fi sa ramana si catul peste cuib.

Ce se intampla cu albinele, nu urca in cat? Ce se intampla cu cele doua matci din cele doua nuclee din cutia de jos?
doru70

Mesajde paul » 20 Sep 2013, 09:25

7Rame scrie: lateral nimik, cuibul pe mijlocul lazii, dfeci spatiu gol stanga/dreapta. Poate cate o rama alba goala, pt curent, tampon.

Ai mai incercat vreodata NENOROCIREA asta de impachetare :?:
Daca DA ... sunt curios cum ai scos familiile in primavara ??? :shock:
Daca NU... nici sa nu te puna pacatu' s-o incerci !!! :oops:
Eu am incercat-o si a fost ...DEZASTRU !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde activ » 20 Sep 2013, 09:51

paul scrie:
7Rame scrie: lateral nimik, cuibul pe mijlocul lazii, dfeci spatiu gol stanga/dreapta. Poate cate o rama alba goala, pt curent, tampon.

Ai mai incercat vreodata NENOROCIREA asta de impachetare :?:
Daca DA ... sunt curios cum ai scos familiile in primavara ??? :shock:
Daca NU... nici sa nu te puna pacatu' s-o incerci !!! :oops:
Eu am incercat-o si a fost ...DEZASTRU !!!

Şi după ce ai pus diafragme de zăpadă (extrudat), stânga - dreapta, ... tot DEZASTRU a fost ?
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde TDI » 20 Sep 2013, 09:57

Nu ierna cuibul central. Creezi curenti de aer inutili.
TDI

Mesajde paul » 20 Sep 2013, 10:23

activ scrie:Şi după ce ai pus diafragme de zăpadă (extrudat), stânga - dreapta, ... tot DEZASTRU a fost ?

Pai, asta-i smerchezu' !!!
Cu diafragme de extrudat de 3 e ... BOMBOANA !!!
Fara aceste diafragme e ... NENOROCIRE !!! Asa cum spune colegul TDI se creeaza acei curenti care sunt ...MORTALI !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde B.K » 20 Sep 2013, 10:41

doru70 scrie:
teinegru64 scrie:Deasupra fiecarei familii pui o panza sintetica apoi o salteluta peste ambele familii ..Ideal ar fi sa ramana si catul peste cuib.

Ce se intampla cu albinele, nu urca in cat? Ce se intampla cu cele doua matci din cele doua nuclee din cutia de jos?

Fa cum a spus teinegru , doar ca treaba cu catul laso pentru la anu'. . Asigurate ca matcile nu vor putea trece dintr-o parte in alta si ii impachetezi
B.K

Mesajde macko2001 » 20 Sep 2013, 10:44

Anul acesta vreau sa incerc sa pun diadragme de extrudat de 3 pe ambele parti , dupa diafragma ramele goale(pe o parte)cu bucati de patura deasupra, fara cat pe stup. Stupii sunt cu fundul plin. Nu am incercat pana acum iernarea cu diafragme de extrudat. Ce parere aveti? Urdinisul cat de mare ar trebui sa ramana? Diafragma de extrudat o mai imbracati in ceva(hartie, carpe) sau nu e nevoie
Ultima oară modificat de macko2001 pe 20 Sep 2013, 10:53, modificat 1 dată în total.
macko2001

Mesajde paul » 20 Sep 2013, 10:49

macko2001 scrie:Anul acesta vreau sa incerc sa pun diadragne de extrudat de 3 pe ambele parti cu parura deasupra. Stupii sunt cu fundul plin. Nu am incercat pana acum iernarea cu diafragme de extrudat. Ce parere aveti? Urdinisul cat de mare ar trebui sa ramana?

E foarte bine cu diafragme laterale totale de extrudat de 3, cu paturica peste rame si podisor de lemn. Deasupra podisorului poti pune 2 ziare. Urdinisul trebuie sa fie cate 1cm. pentru fiecare rama lasata in cuib (de ex: 5 rame-5 cm.).
paul

Mesajde macko2001 » 20 Sep 2013, 10:54

Multumesc Paul.
macko2001

Mesajde ignatov andrei » 20 Sep 2013, 10:59

Va recomand sa folositi perne (diafragme)de papura. Daca sunt legate cu sarma care nu oxideaza (ale mele sunt tesute cu cupru emailat, au 35 de ani, dar atunci erau alte vremuri si se gasea sarma), te tin ani buni! Eu, mai putin, pt. ca am mai luat pauza, dar cei care au lucrat si lucreaza cu mine, folosesc acest tip de perne de 35 de ani!
ignatov andrei

Mesajde macko2001 » 20 Sep 2013, 11:09

Din pacate nu are oricine posibilitatea sa-si confectioneze perne de papura in ziua de azi.Trebuie sa ne adaptam la ceea ce este la indemana, dar este in favoarea albinelor. Cred ca polistirenul extrudat este bun si se poate folosi munti ani, isi merita banii.
macko2001

Mesajde ignatov andrei » 20 Sep 2013, 11:16

Ce-i aia... "din pacate"?!? Iti cumperi un cosor, unde vezi papura tai un snop, o pui la uscat in stupina si faci perne!
ignatov andrei

Mesajde B.K » 20 Sep 2013, 14:01

ignatov andrei scrie:Ce-i aia... "din pacate"?!? Iti cumperi un cosor, unde vezi papura tai un snop, o pui la uscat in stupina si faci perne!

Andrei , este foarte usor de lucrat cu polisterien extrudat si e foarte util .Dupa parerea mea este cel mai bun ca si diafragma si in plus nu il rod albinele, eu folosesc de 2 ptr ca e putin piperat dar merita banii. Intr-un box de 2 sunt 20 de placi 100/50 cm si costa 130-150 lei , deci iti ies ceva diafragme.
B.K

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR