Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Pagina lui Jonny_it :)

Mesajde jonny_it » 22 Sep 2013, 21:04

dogvet scrie:La al doilea roi proviziile sint in regula,ramine intrebarea de ce nu ai mai multe rame capacite,sau mai bine zis de ce ai dat siropul mai tirziu?Cu tot respectul.

Vezi putin de la minutul 1:10 pana la 1:20 cum arata rama. Cantarita are peste 3 kg, deci undeva la 2 kg si ceva de miere. Si am mai spus ca mai primeste 2 rame cu miere .. asa sa fie :-)
Siropul a fost dat in august/inceput de septembrie.Cat timp nu exista umiditate in exces, nu am nici un motiv sa ma ingrijoreze faptul ca ramele nu sunt capacite.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 22 Sep 2013, 21:07

namzeb scrie:Are dreptate Bambutchea, subtirel tare cu hrana la cit spatiu ai daca le iernezi cu catul.Nu dau sfaturi si mie mi sa parut cam anemica matca BK.Uite aici populatie si hrana pentru iarna.Si cam 90 la suta sint asa chiar si roii din vara asta mai putin roii formati in august pe care ii voi intari cu cite o rama de puiet de la familiile de baza.Cu respect

Roi pe 2 rame. Eu cred ca arata bine :lol:
Vezi putin de la minutul 1:10 pana la 1:20 cum arata rama cu miere.

PS: Eu nu pun turte primavara, mai bine zis in aprilie trec direct pe sirop. Va asigur ca nu am emotii pana atunci. :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 22 Sep 2013, 21:09

Bambucha scrie:In general toamna avem un gol de cules luuung pana in primavara, BK consumand mai mult datorita populatiei mai mari de albina si puiet. In conditiile de stationar unde nu beneficiem de prea multe zile de cules acest lucru se simte mult mai serios iarna si in special primavara timpuriu la capitolul rezerve. In Sud daca avem grija sa bagam verticalul (ME sau MER) cu G=45kg nu-s probleme pana in mai. Nu stiu cum este in zona de munte!
Daca as face stationar m-as axa pe o albina econoama pana in maduva oaselor si asta este carnica noastra locala, as incerca sa scot in 20 de ani tot ce e mai bun din ea. Degeaba imi iau camion daca merg preponderent prin oras.

Aici la munte sezonul este foarte scurt. Am nevoie de o albina care se dezvolta al naibii de repede primavara si care nu intra in frigurile roitului in caz ca am 2 saptamani ploioase.
jonny_it

Mesajde jonny_it » 23 Sep 2013, 11:15

dogvet scrie:In min 4:07 la al doilea roi ai lasat in C-1 o rama cu multa pastura si sirop.De ce?

Rama aia o sa fie buna la iarna, adica o sa manance siropul :lol: Pastura este buna la primavara .. daca ramane ceva si nu o consuma ele acum.

dogvet scrie:La terminarea restringerii la roiul 2 nu ai pus diafragma .Tot la el jos ai 8 rame ,sus ai 7.De ce?Mai umbli la ei dupa aceasta data de 20 sept?Te salut cu caldura :P :P !

O sa ii mai iau odata pe toti, pun diafragme si cate 2 placi de polistiren. Atunci nu mai ridic ramele, doar trag ramele si pun polistirenul. La o parte deja am facut lucrarea asta in momentul cand am organizat cuibul, la cei din film si inca 20 si ceva o fac zilele astea.

Si stati linistiti ca nu mor de foame pana in aprilie. :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 23 Sep 2013, 11:28

Promit sa filmez pe altul care are fix atat de multa miere ca si astia dar in film arata mult mai bine, daca neaparati asta vreti sa vedeti :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 23 Sep 2013, 21:45

dogvet scrie:Cind spui ,,trag ramele",te referi la faptul ca tragi atitea rame din corpul de jos in lateral din corpul de jos cite vrei tu pt a pune diafragmele :roll: ?Interesant la stupii tai ca ridici ramele si nu ai absolut nici o lipitura intre ramele de jos si cele de sus.La mine indeosebi ramele centrale au punti intre ele pe vertical.Stiu,trebuie redusa distanta intre corpuri,am facut acest lucru si totusi albinele prefera aceste ,,autobanduri'' intre corpuri.

Lipiturile alea sunt curatate de fiecare data cand ajung sa ridic corpurile. Totusi in ultimii ani am selectat putin albinele astfe incat sa nu mai vad crescaturi si se pare ca am cam reusit. Bine, ca in cazul de fata este buckfast care nu prea avea motiv sa cladeasca acolo pt ca a primit arfificiali :) .. dar cam asa arata si restul familiilor si nu este nici o problema.

Spatiul dintre rame este de 8 mm si albinele trec fara probleme. La stupii vechi era de aproximativ 1,5 cm. Inca mai am cateva corpuri din alea dar le folosesc vara pt ca sunt mai subrede :lol:

Cea mai buna iernare este cea sub miere(nu langa sau pe miere) - nu o spun eu, o spune practica si multi apicultori mai destepti decat mine, adica albinele urca pe masura ce consuma mierea si doar o mica parte a ghemului sta efectiv pe miere. Mai stim ca daca cel putin o parte a ghemului are miere la dispozitie ea va ajunge la toate albinele de pe intervalul respectiv, sau chiar pe intervale diferite daca exista gauri in rame. Multe de spus dar sa ramanem la ce este mai esential.

Deci, de aceea iernez pe 2 corpuri si nu las miere prea multa in corpul de jos. Toamna albinele consuma mierea din corpul de jos si chiar din corpul superior. Daca este spatiu fara miere(dupa ce au consumat mierea sau chiar inainte) formeaza ghemul in jumatatea superioara a ramelor de jos si o partea de jos a ramelor de sus. Pe masura ce consuma o sa urce sus. Daca ghemul nu este strans suficient de bine si o ia intr-o parte sau alta el are acces la aproximativ jumatate din rezerve, ceea ce este grav, adica degeaba ai ramele pline cu miere.
La fel de grav este si cand ramele de sus sunt pline cu miere si exista miere si jos; atunci apare posibilitatea ca familia sa moara de foame deoarece pana consuma mierea de pe ramele de jos vine fgirul si spatiul dintre rame nu poate fi trecut, indiferent ca sunt sau nu punti de ceara. Daca familia este stransa bine trece.

Cantariti o familie medie toamna. Daca dupa primul zbor de curatire(zbor serios, nu 2 albine pe scandura de zbor) a scazut cu mai mult de 6 kg undeva ati gresit cu iernarea.
Luati in calcul si situatia in care puneti turte inaintea zborului de curatire cu conditia sa adaugati greutatea turtelor la greutatea initiala; o sa vedeti ca aveti un consum mult mai mare decat daca le lasati in pace si nu mai puneati turtele "preventiv" - bineinteles daca au miere suficienta si au fost facute lucrarile la timp;
Valabil pana incepe puietul, ca dupa aia totul tine de cat de harnica este matca. :)

PS: Nu uitati de pastura. La mine anul acesta nu am uitat dar este lipsa. :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2013, 22:23

Pregatiri :lol:

Imagine

@Cristi Vidican - astea is de la cele de 125 E. Nu am vazut albine negre printre ele. Doar la 2 familii m-am uitat. O sa verific zilele astea si la restul.

Imagine

Impachetare.

Imagine

Rama asta cu miere este buna? Vedeti ca in stanga sus are un colt fara miere :lol:

Imagine
jonny_it

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2013, 23:13

dogvet scrie:Polistiren expandat Johny?Sa vezi ce driling o sa faca albina in ele,nemaivorbind de rezistenta slaba a placii,daca o bagi prea fixa se rupe,daca joaca putin cade.Mi-a mincat zilele acest tip de polistiren :) .Apropo,cum ai reusit sa le selectionezi incit sa nu mai faca punti intre corpuri,sint extrem de curios :idea: ?

Da. Placile intra la fix, adica toleranta de maxim 1-2 mm. Nu are unde sa cada, este de pe fundul stupului pana sus. :)

Nu inmultesti familiile care cresc punti si ai rezolvat problema. :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 24 Sep 2013, 23:24

dogvet scrie:Scuze,n-am vazut ca intre polistiren si rame ai diafragmele de lemn :D !

De data astea te-am prins!! :lol: :lol: :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 25 Sep 2013, 23:09

jonny_it

Mesajde jonny_it » 25 Sep 2013, 23:20

jonny_it

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2013, 11:25

Ultimele lucrari, daca se mai pot face, daca nu asta e. :lol:

1. Unificari intre nuclee si familii de productie/roi cu regine care nu au dat rezultate.

Imagine

Imagine
jonny_it

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2013, 11:26

Vine vara(poza de ieri) :lol:

Imagine
jonny_it

Mesajde Bambucha » 01 Oct 2013, 12:24

dogvet scrie: .Apropo,cum ai reusit sa le selectionezi incit sa nu mai faca punti intre corpuri,sint extrem de curios :idea: ?

Simplu, da cu dalta inainte ;)
Asa Johny, 3-4 d-astea de caciula sus in c2 si n-ai treaba pana in mai. Hai ca nu mai carcotesc :lol:
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde jonny_it » 01 Oct 2013, 16:40

Bambucha scrie:
dogvet scrie: .Apropo,cum ai reusit sa le selectionezi incit sa nu mai faca punti intre corpuri,sint extrem de curios :idea: ?

Simplu, da cu dalta inainte ;)
Asa Johny, 3-4 d-astea de caciula sus in c2 si n-ai treaba pana in mai. Hai ca nu mai carcotesc :lol:

3-4 din astea mai grase! :lol:
jonny_it

Mesajde jonny_it » 03 Oct 2013, 22:17

Cred ca am redus cam tare numarul de rame

Imagine

A venit zapada, fix cu 1 lunamai repede fata de anul trecut.

Imagine

ASA NU! Am lasat cateva rame sa traga mierea in cuib si ele si-au format o parte din cuib acolo.A trebuit sa scutur albinele deoarece ramele alea erau goale si mureau de foame.

Imagine

Carpatine stranse in ghem.

Imagine
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?