Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: COLONIA PERFECTA, ECHILIBRUL SUB PRAGUL DE ROIRE.

Mesajde apivasmob » 23 Sep 2013, 20:28

csabio scrie:http://www.youtube.com/watch?v=w7g4x2VWAfc

Asa arata preferata mea familie in august.

Nu te supara dar c-am dadea rateuri acea matca (goluri prea multe in zonele cu puiet capacit).
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde csabio » 24 Sep 2013, 20:08

In acea perioada am avut un cules bunicel,cuibul era la limta blocarii,mult nectar prospat dar nu m-am atins. Matca s-a descurcat fantastic .Am sa va filmez in aceasta perioada ,este cea mai populata, si nu se lasa.Sa nu uitam ca are 3 ani.Am matca din acest an care nu se lasa de ouat,si ouat ca la salcam,consum mare.rezerve mici etc.h
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde csabio » 26 Sep 2013, 17:09

Am citit pagina personala a lui Daniel Popovici(toata stima si respectul fata de modul de gandire) si preocuparile lui in privinta selectiei. Este interesanta fenomenul aparut la descendentii matcilor roitoare,adica caracterul de neroire.Aceeasi lucru am observat si eu la o matca provenita de la una roitoare foc.Apoi pragul de roire la un numar de indivizi intre 40000 si 60000.De unde stiu numarul de indivizi dintr-un stup? cum putem calcula momentul luarii ramelor cu puiet capacit pentru a evita intrarea in friguri.Exista vre-o formula clara de apreciere a momentului ?cate rame capacite tre sa aiba o familie in sezon fara cules?
Alta problema: familiile neroitoare care acumuleaza mai multa miere,se blocheaza si neavand spatiu pentru ponta slabesc mult pana la sfarsitul culesului.
familiile roitoare umple ramele de puiet si mierea se consuma. cum aceste matci au timp sa blocheze ramele cu puiet ,sunt mai rapide? :))
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde csabio » 26 Sep 2013, 17:34

http://www.youtube.com/watch?v=7iYWcXOYRno

de la minutul 1.30 se vede de ce este in stare o matca roitoare,puiet proaspat mult rezerve insuficiente.
csabio

Mesajde kamy » 26 Sep 2013, 19:17

stati oleaca,nu poti tine echilibru sub pragu de roire pe stationar,da il tii foarte usor in pastoral cu aceeasi familie,in momentu in care simt ca incepe culesu rad toate botcile,pe cand pe stationar incepe exodu de te prinzi cu amandoua mainile de cap,am curaj sa scot matca de la cea mai roitoare familie pe care o stiti(obtinuta prin transvazare) si sa nu am problema roirii (in primul an)!
kamy

Mesajde csabio » 26 Sep 2013, 21:02

e buna fraza cu exodu :))
csabio

Mesajde florinapi » 27 Sep 2013, 10:25

Parerea mea despre cum ar trebui sa arate o familie de albine,care nu intra la roit cu una cu doua;
-o matca selectionata(dar selectie nu frectie)de un an.Asta nu este greu de realizat.
-o lada de capacitate mare,mare si cuibul si magazia.Si asta se poate realiza.
-atentie la popularile aparute din diverse cauze(ratacirea albinelor,uniri),acestea pot sa strice echilibru in familia de albine.
-si foarte inportant,pentru cei care nu pot sa asigure cat de cat un cules continu,rezervele sa nu scada sub 10-12 kg. de miere.Cei mai multi apicultori neglijeaza acest aspect.Pot sa dau si un exemplu in acest sens;-anul acesta in partea noastra minus la cantar intre 7-9 kg. functie si de puterea familiei.Ce face o familie in aceasta situatie,reduce activitatea,creste numarul de doici care nu au activitate,au tot mai putine larve de hranit,si de aici incepe dezechilibru.

Ar mai fi unele mici ajustari la aranjarea cuibului,amplasarea stupilor,timpul, dar cred ca cele patru puncte sunt cele mai inportante.

Daca cu toate acestea unele familii intra la roit,eu le desfintez,le folosesc la inputernicirea altor familii, la formare de roi,s-au daca se apropie un cules unific cu un roi,dar nici cum nu mai ramane matca lui.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde Trantorul@ » 27 Sep 2013, 11:25

florinapi scrie:-o matca selectionata(dar selectie nu frectie)de un an.Asta nu este greu de realizat.

Ce-mi mai place sa rad dimineata .
Si normal ca selectia se face asa instant , doar frectia dureaza ani si ani de zile sa ajungi la ceva cat de cat!!!!!!!!!!!! (deci este extraordinar de usor de realizat ce stim noi astia care incercam ceva selectie cat de cat vai steaua noastra ) ...
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde csabio » 27 Sep 2013, 13:52

Eu personal privesc pozitiv orice postare, nu se stie niciodata de ce este capabil autorul. Va rog detailati modul sau tehnica de selectie pe care o aplicati in stupina d-voastra d-le Florinapi.
csabio

Mesajde florinapi » 27 Sep 2013, 15:40

csabio,eu am expus parerea mea cu privire la intrebarea pe care ai puso la inceputul topicului si care te interesa cel mai mult.Daca nu esti de acord cu ce am spus, putem discuta.La selectie nu ma pricep,dar ar putea sa ne explice Trantorul cum face,ca vad ca se ocupa de multi ani cu asta.

florinapi

Mesajde Mircea_63 » 27 Sep 2013, 16:08

Trantorul@ scrie:
florinapi scrie:-o matca selectionata(dar selectie nu frectie)de un an.Asta nu este greu de realizat.

Ce-mi mai place sa rad dimineata .
Si normal ca selectia se face asa instant , doar frectia dureaza ani si ani de zile sa ajungi la ceva cat de cat!!!!!!!!!!!! (deci este extraordinar de usor de realizat ce stim noi astia care incercam ceva selectie cat de cat vai steaua noastra ) ...

Ca-mi place sa rad dup`amiaza. :lol:
Selectia se face si instant. O cumperi gata selectionata. Nah! ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde csabio » 27 Sep 2013, 17:20

Merge si asa.Eu am cumparat anul trecut de la doi crescatori de matci din bihor si nu mi-au demonstrat cele spuse. Florinapi merci pentru parere. ..
csabio

Mesajde visanc » 27 Sep 2013, 21:19

csabio scrie:http://www.youtube.com/watch?v=7iYWcXOYRno

de la minutul 1.30 se vede de ce este in stare o matca roitoare,puiet proaspat mult rezerve insuficiente.

E drept ca sunt putin uimit de felul cum arata familia ta in septembrie 2012 cu matca din 2010, eu nu am avut asa ceva inca. Dar gandindu-ma pe de alta parte, in toate exista un echilibru, daca nu face productie de miere familia, face populatie de albina si aia iara este bine. Iei rame cu puiet si le bagi la alte familii, fac alea populatie mare si cules bun si produc miere destula cat si pt familia asta care nu si-a prea facut rezerve....

Pe alta parte, ideea de echilibru in toate aspectele (miere, populatie, fara roire, etc) e greu spre imposibil de ajuns parerea mea tocmai din cauza interventiei noastre si parerea mea si din cauza selectiei care o facem si selectionam tocmai inspre un anumit parametru, lucru care produce tocmai un dezechilibru! :!: .... parerea mea ;)
visanc

Mesajde florinapi » 27 Sep 2013, 21:56

Sa sti sa cresti matci,este una,sa sti sa faci selectie si sa ai si potential,asta este altceva.

florinapi

Mesajde Mircea_63 » 27 Sep 2013, 22:03

florinapi scrie:Sa sti sa cresti matci,este una,sa sti sa faci selectie si sa ai si potential,asta este altceva.

Ai perfecta dreptate Florine. De aceea si spuneam ca e intelept sa le cumperi -macar pentru inceput- de la un crescator care face toate astea si are din ce, chiar daca e o cheltuiala. De fapt e o investitie.
Cum nu vand matci, cred ca nu ma poate banui nimeni de vre-un interes. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 27 Sep 2013, 22:28

Asta vara am primt 2 regine de la un selectioner de regine si la care tin ca la ochii din cap
Am inteles de la nasul lui ce mi-este cumnat ca are pe lista de asteptare oameni inscrisi si din 2011
Nu mi-a luat banii 150 ron/buc insa are rugamintea ca daca confirma ce mi-a spus sa-l lasa sa-si traga linie din ele
Sunt provenite din fam neroitoare si recordiste pe stationar;de aceea una v-a sta acasa iar alta v-a calatori
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR