Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 14:06

mateiflorin scrie:in situatia asta sunt si eu cu 2 roiuru pe 6 rame am bagat acu 4 zile cite 4 kg de sirop invertit 3cu 1

Daca te-ai fi uitat mai atent (scuze pentru poza, nu-i suficient de luminata), ai fi vazut ca spatiul dintre cele 6 rame si rama a-7-a este ful de albina, inclusiv rama a-7-a, acoperita toata! Acolo este musca sa acopere 10 rame! Daca tu ai roi asa... imi scot palaria si ma apuc de lacatuserie!
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 30 Sep 2013, 14:15

Daca ii de aia scumpa palaria sa mi-o dai mie sa nu o murdaresti de uleiuri si vaselini ca-i pacat! :lol: :lol: :lol:
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde mateiflorin » 30 Sep 2013, 14:31

ignatov andrei scrie:
mateiflorin scrie:in situatia asta sunt si eu cu 2 roiuru pe 6 rame am bagat acu 4 zile cite 4 kg de sirop invertit 3cu 1

Daca te-ai fi uitat mai atent (scuze pentru poza, nu-i suficient de luminata), ai fi vazut ca spatiul dintre cele 6 rame si rama a-7-a este ful de albina, inclusiv rama a-7-a, acoperita toata! Acolo este musca sa acopere 10 rame! Daca tu ai roi asa... imi scot palaria si ma apuc de lacatuserie!

in situatia lui transtec am zis
mateiflorin

Mesajde paul » 30 Sep 2013, 14:38

Colegii, stati linistiti ! Toata lumea are situatii ca a lui transtec numai ca ... nu toti recunosc !!! :lol: Eu mi-am pus mainile in cap cand am vazut cat apipix tre' sa le mai dau de acum inainte (octombrie) roilor ! :cry:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 14:47

Cand se vorbeste de iernare, trebuie rezolvata o dilema:
- toti dorim in toamna cat mai multe familii, iar primavara vrem doar familii puternice (nu mai conteza numarul)!
Problema nou aparuta este ca, cineva mai si intreaba pe unii apicultori de nr. de familii!
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 30 Sep 2013, 15:00

paul scrie:Colegii, stati linistiti ! Toata lumea are situatii ca a lui transtec numai ca ... nu toti recunosc !!! :lol: Eu mi-am pus mainile in cap cand am vazut cat apipix tre' sa le mai dau de acum inainte (octombrie) roilor ! :cry:

Eu deja am -10 si daca ma supar mai zboara inca 5 asa la foc automat , cand o sa inteleaga multi ca nu conteaza cati bagi la iernat ci ce bagi la iernat atunci o sa le fie bine si lor si la albine.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 30 Sep 2013, 15:05

ignatov andrei scrie:Problema nou aparuta este ca, cineva mai si intreaba pe unii apicultori de nr. de familii!

SI ironia sortii este ca doar pe cei ce se ocupa intradever de albine ii intreaba cineva de nr. cei ce le au doar in hartii stau bine mersii si incaseaza transele si nu-i doare capu de albine.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde paul » 30 Sep 2013, 15:14

Trantorul@ scrie:
Eu deja am -10 si daca ma supar mai zboara inca 5 asa la foc automat , cand o sa inteleaga multi ca nu conteaza cati bagi la iernat ci ce bagi la iernat atunci o sa le fie bine si lor si la albine.

Servus !!!
AI DREPTATE MAXIMA IN CEEA CE SPUI !
Eu nu am accesat nici o masura europeana dar totusi ma tin ca funia de spanzurat de numar ! De ce ??? :shock: Pentru ca vreau sa ating un anumit target pe care singur mi l-am impus intr-un anume interval de timp.
Eu zic si ma incapatanez la maximum cand afirm ca se poate trece iarna cu 4 rame cu albina (3 intervale) !!! Si de aici ... concluzii :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 15:28

Paule... ai dreptate! Trece si cu trei rame! Daca are "pelinci si plapumioare", iar "papica" e de calitate, pe la 20 aprilie ii lasa in urma pe multi care "s-au dat vedete"!
ignatov andrei

Mesajde paul » 30 Sep 2013, 15:33

ignatov andrei scrie:Paule... ai dreptate! Trece si cu trei rame! Daca are "pelinci si plapumioare", iar "papica" e de calitate, pe la 20 aprilie ii lasa in urma pe multi care "s-au dat vedete"!

Acuma, de ce-mi dai ... idei ??? :lol:
La mine nu-i mult sa ma apuc de divizari in octombrie ! :lol:
Cred ca as putea invata si croitorie ... :lol:
LE ... ce misto ar fi !!! As mai face vreo ... 10 !!! 8-)
paul

Mesajde transtec » 30 Sep 2013, 15:47

Mai fratilor, eu v-am zis ca-s cu cas la gura!
Ca sa clarific, nu ma agat de ideea de stupi multi (ca oricum la trei paie ai mei ...). Vreau sa le scot din iarna pentru ca nu-mi face placere sa moara fiintele alea din cauza prostiei mele, plus ca mai e si ideea de esec :cry: . Nu-i vorba de pierdere financiara, toata vara am luat doua borcanele de miere, asa ca nici de asta nu ma agat. Am zis ca sa le las lor primul an, sa-si adune pt. iarna.
Am cumparat doua familii in primavara, da erau mici, una pe vreo rama jumate, una pe vreo 2. Una s-a dezvoltat mai bine de mi-era ca vor roi, asa ca le-am ajutat eu si s-au facut trei. Cert este ca roiul nou format are ''doamna'' tanara, pe cand la celelalte doua, habar n-am de-s babe sau puicute. Daca le-as uni pe cele doua slabe, mi-e ca la priceperea mea le pierd de tot. Cred eu ca am gresit prin august ca nu le-am stimulat, ca prea era multa musca in toti si dintr-o data am ramas cu o mana. Uite asa invata omul, pe pielea lui, ca din cat am citit (si m-am cultivat destul :D ) nu prea am aflat ce trebuia. Teoria ca teoria, da' practica... Aaa, pai zona e de deal, vreo 600 m altitudine.
Deci nici prea frig, da' nici cald.
Multam din nou pentru sfaturi, chiar daca unii nu vor multumiri. :)
O zi buna s-aveti!
transtec

Mesajde un OM » 30 Sep 2013, 17:41

Ai cumparat mini-roiuri, nicidecum familii.
O unificare mai sigura o faci prin urmatoarea metoda: ridici matca care ti s-a parut mai slaba pe parcursul anului, intr-o cutiuta de transport, de plastic, sau bricolezi una cu ceva lemn si sita. Restul de albine din stup le scuturi pe maxim 4 rame, apoi le repartizezi la ceilalti 2 stupi , cate 2 , dupa diafragma, cu ramele distantate una de cealalta. Cutia goala o scuturi si o indepartezi. Daca una din matci va fi omorata, urmaresti dupa 2-3 zile, ai matca de rezerva cu cateva albine si ceva hrana. Daca totul decurge bine donezi matca vreunui vecin, stupar.
un OM

Mesajde Badea Alin » 30 Sep 2013, 21:43

transtec scrie:. Aaa, pai zona e de deal, vreo 600 m altitudine.

spune domnule de unde ești. Zona de deal este și în Suceava și în Mehedinți. Ce zici este vreo diferență între cele 2 regiuni, din punct de vedere climatic?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde gica.mosu » 30 Sep 2013, 22:06

Trantorul@ scrie:
paul scrie:Colegii, stati linistiti ! Toata lumea are situatii ca a lui transtec numai ca ... nu toti recunosc !!! :lol: Eu mi-am pus mainile in cap cand am vazut cat apipix tre' sa le mai dau de acum inainte (octombrie) roilor ! :cry:

TRINTOREEE,ai mare dreptate dar putini fac ca tine :? La fel am facut eu in 2006...din 12 stupi care aveau 6-9 kg miere fiecare am unificat ,am bagat 6 fam mai populate,iarna au consumat mai putin...si pe 25 mai i-am facut la loc...Avantaj-eu...DAR iti dai seama dupa ceva ani de apicultura ce siii cum :geek:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ignatov andrei » 30 Sep 2013, 22:17

Nea gica.mosu, asa este, doar familii puternice! Dar sunt si cazuri cand "pute stupina" de matci tinere si de calitate! Sa-i unifici nu-ti da mana, ca e pacat, dar sa iernezi pe 3-4 rame/familie(roi), cate doua in lada, poti spune ca ai o "familie pe 6-8 rame", dar cu doua matci! Niste sipculite de 10mm si o placa de PFL de 3mm se gasesc, doar sa vrei!
ignatov andrei

Mesajde paul » 30 Sep 2013, 22:22

gica.mosu scrie: La fel am facut eu in 2006...din 12 stupi care aveau 6-9 kg miere fiecare am unificat ,am bagat 6 fam mai populate,iarna au consumat mai putin...si pe 25 mai i-am facut la loc...

Asa si ... in toamna i-ai unificat iar si in 25 mai 2007 i-ai facut la loc ... :o :o
Si eu care am vreo 8 familii care vor ierna pe mai mult de 6 rame si ma gandeam sa gasesc vreo 8 regine si sa bag o divizare in octombrie ... 8-)
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR