Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2013, 12:54

Asa este el, alt stupar...sarcastic. Pe forumul vechi nu era asa. Oare de ce?! ;)
Eu il prefer asa, decat sa ma gadile-n urechi cu ce-mi place sa aud. Mai da cate o scatoalca visatorilor, astora de vrem sa ardem etapele.
Peace! :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde doru c. » 01 Oct 2013, 13:02

Fiecare face cum doreste....nu vad nimic rau daca cineva "expune" si metode utile incepatorilor si care nu sunt pe placul tuturor....Riscam si invatam....
Domnule I.Andrei....v-am intrebat ceva mai sus.....
SANATATE!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde irina » 01 Oct 2013, 13:11

Andrei
multumesc pentru raspuns.Intrebarea cu "lada dubla" a fost pura curiozitate.....am si lazi duble pe care as putea la nevoie sa le folosesc.

Florin
poate ca nu suntem chiar visatori si nici nu vrem sa sarim etape.Eu cel putin.Dar, de cand lumea, e mai usor sa faci rau decat sa faci bine :!:
irina

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2013, 13:13

Metoda e utila incepatorilor si nu numai. Dar nu e de extins la toata stupina, ca apar deziluzii si probleme...asta transmitea alt stupar. Nici gand sa faca rau...dimpotriva. ;)
Treaba cu numarul si inmultirea rapida a stupilor e un miraj periculos si greu de stapanit. Eu sunt patit. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 13:17

Si eu care, la inceput, acum 35 de ani, din 3 (trei) familii de albine am facut in 2 (doua) sezoane 200 de familii, pot spune ca sunt patit?!?
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2013, 13:19

Mata erai doxa de carte si pregatire practica. Nu se pune. Sa nu lansam iluzii.
Respect!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde irina » 01 Oct 2013, 13:26

As adauga eu "respect" si pentru modul in care mi-a raspuns intrebarilor puse.
irina

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 13:28

doru c., eu le am de 13 rame, adica incap lejer 6 rame! La inceputuri, foloseam ce aveam in dotare (modificam imediat cu 6 sipculite de 10mm si o diafragma de PFL dur de 3mm, o lada de 10 rame)! Acum am lazi numai pentru asa ceva, iar diafragma este din PFL dur de 3mm.
Lazile de baza, unde ierneaza familiile "grele" sunt pe 10 rame.
Vineri, pe data de 11 octombrie vin cu poze ale sectorului "dublu"!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 13:36

Florin Dobre scrie:Mata erai doxa de carte si pregatire practica. Nu se pune. Sa nu lansam iluzii.
Respect!

Abia "absolvisem" armata! De unde atata doxa?!? Calculul este simplu:
- decat 10 familii pe 6 rame cu o matca, mai bine 10 dubli, pe 4 rame cu 2 matci!
Cine vrea sa se laude ca are 20 de "familii" nu are decat! Si eu am acum 110 "familii", dar la salcam voi avea 50 adevarate, ceva matci ajutatoare, material biologic pentru starteri etc.
Fiecare isi concepe stupina cum vrea. Zilele trecute mi s-a reprosat ca doar critic si vorbesc la modul general si ca nu vin cu lucruri concrete.
Cand am inceput sa vin cu ele...
ignatov andrei

Mesajde doru c. » 01 Oct 2013, 13:39

ignatov andrei scrie:doru c., eu le am de 13 rame, adica incap lejer 6 rame! La inceputuri, foloseam ce aveam in dotare (modificam imediat cu 6 sipculite de 10mm si o diafragma de PFL dur de 3mm, o lada de 10 rame)! Acum am lazi numai pentru asa ceva, iar diafragma este din PFL dur de 3mm.
Lazile de baza, unde ierneaza familiile "grele" sunt pe 10 rame.
Vineri, pe data de 11 octombrie vin cu poze ale sectorului "dublu"!

Mulotumesc!
Nu stiu daca cel ce-mi va face stupii poate pe 13 rame...cred ca am sa raman la 12 rame cu pfl sa nu ocupe prea mult spatiu...Nu stiu cum sa fac cu vopsirea....Probabil ca am sa-i dau cu ulei de in si vopsea decat in partea din fata...Restul de vopsea la primavara...dupa ce se muta fiecare in alt stup...
SPOR!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde paul » 01 Oct 2013, 13:44

" Bai" ... n-am stiut ca eu sunt " poporul" . :lol:
Sa va zic una ... cand bateam din tasta treaba cu 2/1 la cine credeti voi ca m-am gandit ??? :shock: La ... alt stupar, fireste ! 8-) Mi-am zis in sinea mea, bai daca asta n-are vreo treaba cu vreun varachet ceva si intra pe forum, sa vezi ce ma tavaleste dupa ce citeste idiosincraziile mele ! :lol:
Acum serios vorbind, nu contest nici o virgula din ce-a scris Adi (alt stupar)... Vedeti voi, in viata mea asa m-am zbatut intre doua lumi: o lume a ratiunii pure :lol: si o lume a frivolitatii absolute ... Am incercat sa fac pace intre cele 2 lumi dar nu prea reusesc ! Pana nu fac macar o mica pozna ... nu-s EU !
LE ... nu mi l-as putea imagina ALTFEL pe ... alt stupar. E pe sufletul meu ... pe partea aia cu ratiunea pura !!!
LE 2 ... Andrei, numa' asa pentru "critica ratiunii pure " a lui alt stupar si tot fac macar un 2/1 ...
@ Irinuco, da di ci te-ai suparat asa tare pe alt stupar ??? Eu de ex. cand am citit mesajul in care i se adresa lui Andrei am interpretat ca-l trage de urechi din cauza mea, ca ma stie ca nu de idei "istete" duc lipsa. Di undi ai tras concluzia ca ti s-a adresat tie ??? Sau era o musculita pe batic ? ...
Ultima oară modificat de paul pe 01 Oct 2013, 13:48, modificat 1 dată în total.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 13:45

Scuze, Dorule, dar la Craiova nu se gaseste vopsea cu uscare rapida?!? Macar sa-i murdaresti!
ignatov andrei

Mesajde Florin Dobre » 01 Oct 2013, 13:54

ignatov andrei scrie:
Florin Dobre scrie:Multumim de raspuns domnule ignatov.
E insa imposibil sa nu ne bagam nasul in ei...sa vedem noi domle ce si cum. Siguranta vine o data cu trecerea anilor.
Dumneavostra, la inceput, aveati rabdarea care o aveti acum? Eu si cand dorm imi visez stupii.

Da, am avut rabdare, pentru ca 2 ani am facut (1984 si 1985, daca nu gresesc) ucenicie la Statiunea ICPA Poieni - Iasi, iar acolo nu puteam umbla decat conform caietelor de evidenta! In stupina proprie, eram deja obisnuit!

Va amintiti acest dialog?
Eu mi-l amintesc si am comentat bazandu-ma pe afirmatia dvs.

ignatov andrei scrie:Scuze, nu m-am referit strict la tine! Ruttner, ca si Loveaux, abordeaza - in cartile lor - mai mult biologia familiei de albine "in detrimentul" tehnologiei. Incepatorii cauta cai mai scurte pentru a "invata", aspectul biologic fiind lasat deoparte! Daca stii sa-ti dezvolti si sa ingrijesti familiile foarte bine, cresterea de matci devine doar o chestiune de timp! Acum 35 de ani am invatat sa cresc matci la o statiune a I.C.P.A. din Romania, am colaborat cu d-na Mihaela Serban, D-zeu s-o ierte, iar acum 22 de ani am colaborat cu statiunea Krasnaia Poliana din Rusia. Cred ca am putea sa facem schimb de experianta!
Multa bafta!

Respect!
Ultima oară modificat de Florin Dobre pe 01 Oct 2013, 14:01, modificat de 2 ori în total.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 13:56

paul scrie:"Eu de ex. cand am citit mesajul in care i se adresa lui Andrei am interpretat ca-l trage de urechi din cauza mea, ca ma stie ca nu de idei "istete" duc lipsa

Si uite asa, mi-am amintit eu cum ma urcam pe spatele lui tata sau bunicu si-i trageam de urechi... !!!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 01 Oct 2013, 14:02

Da Florine, mi-l amintesc! Este adevarul pur, dar tu crezi ca as fi fost acceptat de ceilalti ("grei", cum spuneti voi), daca nu as fi riscat si nu as fi "plutit pe iluzii lansate"?!?
ignatov andrei

Mesajde irina » 01 Oct 2013, 14:08

Paul
Poporul e ....mare prin definitie.E loc pentru toata lumea.Nu m-am suparat pe nimeni.Nici macar pe tine. :!:
Cred ca ma opresc aici .
irina

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR