Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde valentin » 02 Oct 2013, 18:05

tu te vaieti ca i-ai striins ,si eu nici caturile nu leam dat jos. :lol:
valentin

Mesajde almasel » 02 Oct 2013, 18:19

paul scrie:Cred ca iara am pus-o de-o pozna ... :evil:
Sambata care a trecut am restrans cuiburi si am dat rame descapacite dupa diafragma ! Am si cate 3-4 in stup . Acuma cu frigul asta ( azi dimineata la ora 8 ... 2* C) este posibil sa-mi fi ramas albine pe ramele date dupa diafragma si sa le cant prohodul ??? :o
LE ... se pare ca nici meteorologii lu' peste n-au anticipat " consitenta" acestui val de frig ! :evil: Si se pare ca ... se face si mai frig !

Nu-I chiar mare pozna ta... Si eu mai am rame dupa diafragma, dar albinele se retrag in cuibul restrains dupa-masa spre seara cand se lasa racoarea. Albina se strange unde ii regina, nu ramane singura dupa diafragma.
Acum cativa ani am patit sa uit 2 rame dupa diafragma, iar ghemul s-a format acolo... trecuse si regina... Mi-am dat seama de minunatie cand am ascultat stupul cu un furtun, iar zumzetul nu venea din zona unde ar fi trebuit sa fie cuibul, adica in partea stanga a lazii (mi-am format obiceiul sa formez cuiburile in jumatatea din stanga a lazii- privind din spatele stupului- sunt cateva avantaje daca toti stupii au cuiburile intr-o singura parte).
almasel

Mesajde andreiu » 02 Oct 2013, 18:45

Mai baieti, nu fiti asa siguri ca toate albinele se retrag intotdeauna in cuib. In urma cu 2 zile am reparat si eu ' pozna ' descrisa de paul. In cel putin 10 cazuri , la o temperatura de 7 grade afara,am gasit minighemuri pe ramele descapacite dupa diafragma, dar cum inca nu terminasera de carat in totalitate mierea in cuib, aveau hrana asigurata. Asa ca Paule, inarmat cu o pana de gasca da fuguta in stupina, ca inca se mai poate repara si pozna ta. Le mai prinzi in viata si le duci in cuib. Pentru iernare orice individ este important.
andreiu

Mesajde Mircea_63 » 02 Oct 2013, 18:57

Au mancare pe acele rame, ca daca nu aveau nu le prindea frigul acolo,daca or fi ramas acolo, iar vremea rea nu tine asa mult.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde liviutzbogos » 02 Oct 2013, 20:31

Eu am scos toate ramele de dupa diafragma tocmai de frica sa nu vina un val de frig mai mare si sa prinda albinele pe acolo. Toate ramele care au mai avut miere pe ele, vre-o 2 3 chiar cu cate 1 kg de miere, le-am bagat inauntru la caldurica si le-am centrifugat iar mierea rezultata o dau in hranitoare, eu cred ca e mai bine asa.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde redoo » 02 Oct 2013, 20:56

eu in loc de diafragma folosesc ori o bucata de ziar ori o bucata de folie pusa dupa ultima rama.Nu am avut problem sa ramana albina departe de cuib si mierea au traso foarte bine.O singura problema apare cand este cald....ziarul este tocat,dar cum se raceste putin vremea nu-l mai toaca
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde ignatov andrei » 03 Oct 2013, 00:04

Albinele se localizeaza dupa diafragma doar cand lazile permit sa se lase dupa diafragma mai multe rame. In lazile de 10 rame, nu ai cum sa lasi mai mult de o rama, sau - mai rar - doua!
ignatov andrei

Mesajde irina » 03 Oct 2013, 08:48

liviutzbogos scrie:.... iar mierea rezultata o dau in hranitoare, eu cred ca e mai bine asa.

Mierea pusa direct in hranitoare? Sau ceai/sirop facut cu aceasta miere? Intreb pentru ca si eu m-am gandit sa pun miere in hranitoare dar, desi este cristalizata -putin, mi-e teama sa nu se naclaiasca albina si sa ramana acolo.
irina

Mesajde dorindafi » 03 Oct 2013, 09:02

[quote="ignatov andrei"]Albinele se localizeaza dupa diafragma doar cand lazile permit sa se lase dupa diafragma mai multe rame.
teoretic- da
practic - nu-i obligatoriu
dorindafi

Mesajde 7Rame » 03 Oct 2013, 10:19

ignatov andrei scrie:Albinele se localizeaza dupa diafragma doar cand lazile permit sa se lase dupa diafragma mai multe rame. In lazile de 10 rame, nu ai cum sa lasi mai mult de o rama, sau - mai rar - doua!

Asa este. ACUM DEPINDE SI DE CE FEL DE FAMILII SE IERNEAZA.
Referitor la diafragma, vad ca se bate fierul pe ea acum. Incercati si varianta fara (eu o folosesc la toti stupii). Strangeti cuibul, (daca il "simtiti" ) si puneti o rama , de preferat alba, descapacita. Sa vedeti ce bine e fara diafragma, albina va cara tot, si va captusi toate celulele disponibile, sau din care mai iese puiet. Folosesc aceasta metoda de cativa ani, si imi dau seama ca, dintr-un punct de vedere, diafragma incomodeaza, sau mai bine zis scade viteza cu care familia cara mierea descapacita (sau necapacita) depe o rama laterala, alta decat cele pe care familia deja "s-a aranjat pt iernare. Cu cat rama este mai alba (presupunand ca pe cele negre deja ti-ai organizat cuibul) cu atat cara mai repede si mai eficient. In unele situatii, anumite rame, prin pozitia si culoarea lor functioneza ca si diafragme, deci albina poate ramane pe rame marginase, chiar daca nu e vreo diafragma pe acolo. Atentie la ce se lasa, si pe unde se lasa in stupi.
Situatia prezentata presupune, normal, ca, la ora asta, si mai ales la temperaturile care ne incearca acum, sai ai deja 4R full, 2 de 50% si restul cu puiet care astepti sa iasa, si sa le completezi cu miere in proportie cat mai mare. Pt ca...am auzit cu totii, ve iarna se prognozezaza.
Personal, la asa o vreme nu accept pe zona de iernare rame sub 50% cu miere. Sa plece albina de jos, cum se spune, sa ajunga tarziu sus. Acuma depinde si de ce rezerve dispuneti.
Mai mult, tot referitor la vreme, observ in aceasta toamna o suprapopulare a familiilor (am in ac moment peste 50% din unitati cu peste 8R stranse!! Chiar si 10R), fara precedent in anii anteriori, ceea ce ma duce la ideea unei ierni groaznice, si la o adaptare a familiilor ca atare. Colaborat cu specificatiile meteo care circula in acest moment in presa, sunt convins ca va fi o iarna fff grea!!
Referitor la familiile care in acest moment nu dispun de mancare suficienta, sau care nu s-au organizat corespunzator pana acum, (din diferite motive) si nu "plac" la vedere, personal le-as scutura pe rame cu rezerve suficiente, fara sa le mai chinui cu descapaciri sau alte completari. Sau le-as unifica.
Trageti tare pe ei, in ferestrele de temperatura buna care vin sapt viitoare, pt ca vremea nu va mai fi cu noi. N-am purtat niciodata izmene in sfarsit de septembrie...deci e groasa.
Si tot de rezerve....miere fratilor, nu altceva. Daca vrei sa ai stupi da-le miere, regine, culesuri, si tratamente bune. Si zone de polen. Restul fac singure, mai bine ca oricare dintre noi!
va pup!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde alt stupar » 03 Oct 2013, 10:23

7Rame scrie:Pentru noi e tehnica, hobby, stiinta sau nestiinta..pentru albina e o chestiune de viata sau de moarte!! In orice moment, dar mai ales iarna...

Imi place semnatura ta.
Inspirata si adevarata !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde 7Rame » 03 Oct 2013, 11:16

alt stupar scrie:
7Rame scrie:Pentru noi e tehnica, hobby, stiinta sau nestiinta..pentru albina e o chestiune de viata sau de moarte!! In orice moment, dar mai ales iarna...

Imi place semnatura ta.
Inspirata si adevarata !

Adrian, gandeste-te si asa: toate actiunile pe care le intreprinde familia de albine pe parcursul unui sezon (cel putin la noi, unde avem iarna) sunt facute cu un singur scop: pregatirea pt perioada grea, rece, peste care trebuie sa treaca, in vederea (evidenta) a perpetuarii speciei, a familiei in particular.
Faptul ca fac excess, si ma refer aici la acumularea de provizii, si ca ne mai ramane si noua...e alta treaba. Ca sunt ele asa halape, sau sa le spunem nesatule. Sau mai estetic, ca sunt vrednice. In fapt ele sunt disperate sa aduca, sa acumuleze, sa adune. In felul acesta isi "permit" sa creasca puiet, sa perpetueze, sunt asigurate si generatiile urmatoare, au in acelasi timp ce apara de hoti samd :D Are avantajul ca raportul intre rezervele acumulate si cele consumate este in general mare, deci are un randament fantastic, ca si unitate, ca si familie...
Mierea capacita, sigilata ca sa-i zic asa, face parte din categoria proviziilor de care nu ne atingem, rezerva de stat, pe care o folosim doar iarna. Asta e gandirea albinei. Rar, foarte rar, vezi in acelasi stup (si numai cand ai etaj si celofan intre cat-uri, sai orice altceva care delimiteaza cuibul de magazii) ca albina sa descapaceasca de sus, sa care jos. (anul asta am observat clar acest lucru, si nu era vb despre hoate prinse in cat-uri, ci albina proprie) Deci ma refer numai la mierea capacita. DAR, daca rama e afara din stup, sau...este in alt stup pe care il fura,sau e aceiasi rama, pe care o scoti din lada, cu albina proprie pe ea, prima miere furata, s-o numesc asa, este cea capacita, si nu cea necapacita. Mai spune tu ca goanga asta e proasta. Este de fapt a doua-a vietuitoare, dupa om, care ISI PREPARA HRANA SI MAI ALES SI_O CONSERVA,caci capacirea asta face,o conserva, o baga la "beci"
Ce stim noi despre ea e ff putin, constatari izolate, concluzii putine. Sunt convins ca nu cunoastem niciun amont de 5-10%din viata ei, din relatiile lor, din modul de comunicare, orientare, crestera puilor, inmultire, aparare, activitati sanitare, organizare reverve, polen miere, apa... samd samd samd...
Am un respect deosebit fata de ac ganganie. Si ma gandesc ca daca omul, sau societatea umana ar fi structurata pe valori identice...alta ar fi lumea in care traim!
Hai ca iar sunt OFF-topic, scuze :D
Ultima oară modificat de 7Rame pe 03 Oct 2013, 11:22, modificat de 2 ori în total.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde paul » 03 Oct 2013, 11:17

Colegii , am inteles ca pozna nu-i chiar pozna sau poate-i ... pozna mare ! Multumesc frumos pentru raspunsuri si cand s-o mai indrepta vremea o sa vad care ati avut dreptate !
@ 7 rame ... faceti referire la FAMILII PUTERNICE in expunerea dumneavostra in care contestati diafragma si promovati iernarea pe mijlocul cutiei fara nimic stanga- dreapta . Probabil ca in zona dumneavostra merge ... si asa. La mine SIGUR NU MERGE ! Dar ce ne facem cu roii sau familiile mai slabute ??? Sa nu-mi spuneti ca la dumneavoastra in stupina toate unitatile biologice bagate la iernare sunt pe 8-10 rame ca ... NU VA CRED !!! :o Pentru acestia slabutii sunt necesare diafragme ? Sau o restrangere " la chinga" ??? Daca DA, de ce ? Daca NU, de ce ???
Stim ca orice unitate biologica iernata trebuie sa consume miere pentru a putea sa genereze energia calorica necesara mentinerii unui anumit ambient ! Unitatile biologice mai slabe trebuie sa consume mai des si automat per total mai mult pentru a creea ambientul . Oare n-ar fi mai potrivit prin diafragme si eventual impachetari sa incercam sa mai eliminam din pierderile de energie ??? :shock:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 03 Oct 2013, 11:27

Paul, eu am inteles ca 7Rame nu foloseste ACUM diafragma, nu ca NU foloseste diafragme! Se referea omul la faptul ca e mai comod pentru albine, la caratul rezervelor, daca nu este diafragma. Am pus zilele trecute o poza, unde se vede ca intre rama pusa la curatat si cuib, nu este diafragma, iar intre rame sunt formate "lanturile de iubire".
ignatov andrei

Mesajde paul » 03 Oct 2013, 11:38

Andrei, nu vreau sa fac apologia diafragmei dar la unitatile biologice mai micute poate face diferenta intre viata si moarte ! Si aici ma refer mai ales la diafragmele totale care separa cuibul de restul cutiei, prin prisma curentilor care se creeaza iarna in cutie ... In legatura cu descapacirea dupa diafragma sau mai incolo de ultima rama ( fara diafragma) poate-i doar o impresie subiectiva a mea dar mi se pare ca golesc mult mai repede ramele date DUPA DIAFRAGMA decat pe cele date dupa ultima rama ! :shock:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde TDI » 03 Oct 2013, 11:50

Diafragma [(lemn, placaj, rama sau bucata de polistiren invelita cu ziar sau folie de plastic, etc) nu neaparat etansa dar daca s-ar reusi etanseizarea probabil colonia de albine - (slaba 2 - 5 rame) si chiar cele mai puternice (6-8 rame) cele pe 9 sau 10 rame nu prea mai au nevoie de diafragma pt simplul motiv ca la cutiile pe 10 rame nu mai ai unde sa o introduci - ar avea de castigat] se foloseste pe perioada intrarii in ghem, efectiv perioada iernarii si perioadele reci din primavara, pana la completarea a 7, 8 rame cu albina in primavara. Din experientele mele din ultimii ani, folosesc hranitoarele imediat lipite de ultima rama acoperita complet de albine - albina trage mult mai repede hrana oferita, - diafragma se foloseste imediat dupa, simultan am lasat rame cu miere in cat deasupra foliei, procentajul de golire a ramelor a fost in medie de peste 90% capacit sau necapacit. Recapitulare: colonia de albine are nevoie de caldura, protectie impotriva curentilor reci, viscolului direct, etc dar in acelasi timp are nevoie si de aerisire.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR