Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pentru umiditate. Este corect asa?

Mesajde gabigsu » 06 Oct 2013, 16:59

Am nevoie de sfaturile voastre. Celor care au experienta cu albinele. Am inceput anul acesta cu 2 roi pe 5 rame in luna mai. Pe data de 5 septembrie aveau amandoi 6 respectiv 5 rame cu puiet capacit in proportie mare.. au fost tratati la timp si le-am lasat toata mierea. Pe la sfarsitul lunii sept. Le-am pus pe podisor cate un ziar in 3-4 foi. Dupa ploi si peroada foarte rece care a fost am gasit ziarele leoarca. Am podisor din pfl cu 30% sita. Stupi pe 10 rame 1/1 fara etaj. Am fanta si in capac ,dar as vrea sa acopar complet podisoru cu ziar sa absoarba umiditatea. Iernez in stil horn,nu am sita antivaroa.

Intrebarea mea este: Pot sa fac o fanta de 2-3 cm intre stup si podisor pe partea din spate?
http://m.youtube.com/watch?v=F6EfPrn-viE
La secunda 30 arata exact ce vreau eu.
Cum ați proceda în locul meu?
Va multumesc ,as aprecia orice sfat sau idee din partea dvs!
gabigsu

Re: Pentru umiditate. Este corect asa?

Mesajde proapis13 » 06 Oct 2013, 19:36

Ai la adresa de mai jos metode de prevenire si combatere a condensului
Eu unul cred ca umiditatea aia se datoreaza mai degraba etanseitatii stupului pe la capac
viewtopic.php?f=4&t=931&hilit=condensul#p18401
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gabigsu » 08 Oct 2013, 12:09

Multumesc pentru raspuns , dar acolo se vorbeste in general despre iernarea stil clopot, iar eu nu am sita antivaroa.Cat despre etanseitate nu se pune problema , fundul capacului fiind uscat. As vrea daca se poate cine are stupi genul alor mei , cum au iernat in anii trecuti fara probleme . La mine este primul an si nu vreau sa o dau in bara.
Multumesc anticipat!
gabigsu

Mesajde gabigsu » 09 Oct 2013, 14:23

Nu mai are nimeni stupi ca ai mei care a iernat cel putin o data cu ei ?
gabigsu

Mesajde Florin Dobre » 09 Oct 2013, 14:39

Am eu o parte din ei ca ai tai.
Pui podisorul, pui o paturica, pui ziar/ziare, pui capacul. Sa nu ai probleme la capac cum ti-a spus proapis, ca tot fleasca iese treaba. Eu am probleme la cativa. La aia repari capacul, schimbi capacul, pui ceva pe capac...improvizezi.

Atentie la paturica si ziare. Sa nu depaseasca marginile podisorului. Apa se poate prelinge de pe capac pe iesiturile alea si migreaza in tot materialul. Chestie verificata la mine.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde doru c. » 09 Oct 2013, 16:18

Desprem fanta aceea din podisor zicea regretatul nea GICA,ca nu-si are rostul....Ca sa evitam condensul,e bine sa avem urdinisurile mai deschise.....
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde gabigsu » 09 Oct 2013, 19:33

Va multumesc enorm pentru indicatii!
gabigsu

Mesajde dicu.ion57 » 13 Oct 2013, 06:42

gabigsu scrie:Va multumesc enorm pentru indicatii!

Domnule Gabigsu cu umiditatea ne confruntam mai toti dar trebuie lucrat atent cind impachetam stupul.Dupa cum prezentati dv situatia ocolo nu poate sa fie decit doua motive si anume.
Tabla de pe capacul stupului sa aiba vreun por ,s-au vreo intepatura pe care nu ati vazuto,s-au unde tabla este batuta in cuie din cauza ruginei ,apa se prelinge intre cui si tabla.La fel are dreptate si colegul care a spus ca nu trebuie sa depaseasca ziarele marginea stupului ca acestea trage foarte repede umezeala.Atentie si la etansarea capacului cu marginile stupului.Aplecati putin stupul in fata ca atunci cind ploua apa sa se scurga mai repede, la fel va ajuta si pe timpul ierni daca stupul face condens apa sa iasa mai repede pe urdinis.Spor la treaba.
dicu.ion57

Mesajde RazvanTi » 14 Oct 2013, 14:26

anul asta in primavara am cumparat de la cineva care s-a lasat de apicultura un inventar complet de apicultura.
stupi ME
pe langa toate acareturile mi-a zis ca-mi da in aceeasi bani (daca vreau :shock: ) o familie si un roi care zaceau undeva in spatele curtii.
l-am intrebat cum stau cu impachetajul si mancarea la care uitandu-se la mine cu okii cat cepele a ridicat din umeri. (asta era pe undeva pe la finele lui ianuarie- inceputul lui februarie).
mi-a zis ca nu a mai umblat in ei din timpul florii soarelui cand le-a luat toata mierea... :?
doar undeva prin decembrie si-a adus aminte sa arunce pe podisoare cate o bucata de patura taiata cat stupul...
in secunda 2 fara sa stau prea mult pe ganduri l-am rugat sa ma duca la ei si le-am desfacut.
familia era deja sus spate si incepuse sa coboare deci mancare ioc.
roiul... am crezut ca e mort. toate albinele infipte prin celule de colo pana colo...
le-am rezolvat mai tarziu (am revenit cu impachetaje si turte) dar acum sa ajungem ontopic:
AMBII stupi cu urdinisele mari deschise si cu acel "urdinis superior" spre fata stupului.
albinele au propolizat in prostie TOT ce nu le-a convenit ( au restrans urdinisul de nu mai avea loc de trecere decat o albina).
urdinisul superior... l-au lasat COMPLET deschis, nepropolizat ;)

acum, din aceasta povestioara sa traga fiecare concluziile pe care si le doreste.
nu de multe ori ai ocazia sa observi comportamentul "salbatic" al albinelor, in care nu ne-am bagat noi "crenvustii"(degetele pentru cine nu cunoaste expresia).
RazvanTi

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR