Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde proapis13 » 17 Oct 2013, 22:21

paul scrie:... eu am invatat ca "lumina nu se tine sub oboroc". Si nu am nici o problema in "a-l demasca"pe cel care m-o invatat ceva de bine sau un lucru bun. :roll:
Si alt xenon ... "Sa uiti ca ai albine din noiembrie pana-n martie"!!!(alt stupar) :oops:

Si sa mai tii minte inca una; ce ai in stup la 1 octombrie o sa ai si la 1 martie :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviutzbogos » 17 Oct 2013, 22:32

jenica67 scrie:liviutzbogos, nu trebuie sa faci studii, ci sa citesti o carte. Impachetarea normala se face cu rame mai goale la mijloc si tot mai pline spre margini. Dar exista impachetarea zgarcitului, care nu a lasat piere la albine si atunci se poate face impachetarea cu ramele mai pline la mijloc si cele mai goale la margine, dar este mult mai riscanta, ca mierea se poate termina mult mai repede si poti avea surpriza, sa gasesti albinele moarte de foame. Se foloseste numai in cazuri extreme si atunci urmeaza zicala "iarna turta e la putere".

Nu inteleg...Daca in mijloc, in miez sunt cele mai multe albine, alea consuma din ramele din mijloc doar (ca ghemu nu se muta lateral) si daca in mijloc sunt ramele alea mai pline, cum sa ajunga sa ramana fara mancare decat daca pui exact invers? Cum sa ajunga mai mult 70% miere fata de 100% miere in rame?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde liviutzbogos » 17 Oct 2013, 22:33

Si la urma urmei, o luam si pe a badii Ioan Guist. Daca din octombrie ii dai rame goale, la ce te astepti in ianuarie?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde alt stupar » 17 Oct 2013, 22:38

proapis13 scrie:Si sa mai tii minte inca una; ce ai in stup la 1 octombrie o sa ai si la 1 martie :!:

asta merge ca axioma, evident
teorema : sa fie stup. STUP !
ca daca-l roade nosema la burtica... bagi cosara de albine si de scos...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 17 Oct 2013, 22:41

proapis13 scrie:Si sa mai tii minte inca una; ce ai in stup la 1 octombrie o sa ai si la 1 martie

Adevarat ... daca-i iernezi bine (hrana din belsug, tratamente ca la carte, lipsa curenti)!!!
N-ai fi vrut sa vezi ce aveam in stupi la 1martie 2013 cand le-am pregatit de iernare cam asa: ramele pe jumate sau mai putin cu miere ca deh, tre' sa aiba albinele loc sa moara bagate in celula :o , cand am avut puiet pana-n noiembrie si ultimul tratament cu varachet a fost la sfarsitul lui septembrie :o , cand le-am iernat pe mijlocul stupului fara nimic stanga-dreapta si era un fel de roza vanturilor prin stup :o .... basca innecul colectiv ca pe vremea lui Noe in septembrie anul trecut, in pet-urile cu sirop :o
LE ...teoria asta am s-o confirm ... la anu'!
LE 2 ... am uitat la rubrica "iernare de succes" umblatul prin stupi cu turte din 2 in 2 saptamani pe-un ger de crapau ouale corbului !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde liviutzbogos » 17 Oct 2013, 22:47

paul scrie:Adevarat ... daca-i iernezi bine (hrana din belsug, tratamente ca la carte, lipsa curenti)!!!
N-ai fi vrut sa vezi ce aveam in stupi la 1martie 2013 cand le-am pregatit de iernare cam asa: ramele pe jumate sau mai putin cu miere ca deh, tre' sa aiba albinele loc sa moara bagate in celula :o , cand am avut puiet pana-n noimbrie si ultimul tratament cu varachet a fost la sfarsitul lui septembrie :o , cand le-am iernat pe mijlocul stupului fara nimic stanga-dreapta si era un fel de roza vanturilor prin stup :o .... basca innecul colectiv ca pe vremea lui Noe in septembrie anul trecut, in pet-urile cu sirop :o
LE ...teoria asta am s-o confirm ... la anu'!
LE 2 ... am uitat umblatul prin stupi cu turte din 2 in 2 saptamani pe-un ger de crapau ouale corbului !

Eu si la ora asta mai am rame descapacite in stup...sau hranitoarele deasupra lor. Cum iasa puietu, cum baga miere. O fi bine, n-o fi, lasa, sa fiu eu sigur ca am miere. Ce am gresit e ca am lasat si rame mai albe in mijloc...sa vina soarele ca remediez si asta :)
Da si la asta cu rame albe mai vin cu o intrebare, asa din mintiuca mea...daca ai un roi natural, de prin iulie, cu rame cladite doar din iulie pana in sept...cu ce rame il bagi la iernat?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde alt stupar » 17 Oct 2013, 22:54

liviutzbogos scrie:Nu inteleg...Daca in mijloc, in miez sunt cele mai multe albine, alea consuma din ramele din mijloc doar (ca ghemu nu se muta lateral) si daca in mijloc sunt ramele alea mai pline, cum sa ajunga sa ramana fara mancare decat daca pui exact invers? Cum sa ajunga mai mult 70% miere fata de 100% miere in rame?

Liviu... banateanu` meu, imagineaza-ti o sfera, o minge de fotbal nah...
pai sfera aia...trebuie sa atinga hrana si cu lateralele ei si nu doar cu varful !
Mai imagineaza-ti un ghem de albine situat pe niste rame, 6 sa zicem, care rame toate 6 au exact aceiasi cantitate de miere, de la jumatate in sus perfect pline si capacite iar de la jumatate in jos celule goale. Este ca marginile sferei sunt situate in plan vertical cam departe de miere ? Ei, astea crapa de foame !
Norocul nostru... norocul nostru ca de cand pregatim noi de iernare si pana incepe albina iernarea mai repara cate unele. Cand si cat mai poate !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2013, 22:55

liviutzbogos scrie:Nu inteleg...Daca in mijloc, in miez sunt cele mai multe albine, alea consuma din ramele din mijloc doar (ca ghemu nu se muta lateral) si daca in mijloc sunt ramele alea mai pline, cum sa ajunga sa ramana fara mancare decat daca pui exact invers? Cum sa ajunga mai mult 70% miere fata de 100% miere in rame?

Risc eu un raspuns la dilema ta.
Mi-am pus si eu intrebarea asta.
Ideea este ca ghemul are sanse mari sa se formeze intr-o parte a ramelor centrale 100% papa, acolo unde are loc. Astfel va beneficia doar de jumatate din provizii, fiindca el se duce in sus. Doar o incalzire a vremii ar putea duce la o afanare a ghemului si mutarea pe jumatatea celalalta. Dar daca deja a aparut puietul, nu se mai muta.
:?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 17 Oct 2013, 22:56

paul scrie:
pin scrie:Proastele mele de albine n-au auzit de Malaiu' tau si si-au format singure cuibul pe rame cu mai putina miere ca doar au avut puiet in ele iar miere mai multa au carat pe ramele adiacente. Anul urmator le trimit la scoala. Oare dirigintele tau mai are locuri?

pin-ule, vad ca-ti place sa intepi ca deh ... esti stupar ! ;)
Hai sa-ti zic ... in prima iarna cu albinele am iernat cu rame pline din leat in leat. Drept e ca nu erau capacite 100%. SI A FOST PERFECT !!!
Iarna trecuta am pus si eu botul la treaba cu celulele goale in care sa-si formeze ghemul .Si in ianuarie erau la paralele pe spetezele superioare. Si dai cu turta si dai si ... lupta ! Si ... curata ramele de pete (diaree) :o SI A FOST DEZASTRU !!! ...............
LE ... dirigintele meu la cantitatea de hrana lasata peste iarna (rame pline din leat in leat) a fost ... IOAN GUIST !!! Cum m-am transferat la alti "diriginti"aia care propovaduiau celulele goale pentru ghem, A FOST NASPA ! Sa-i dea Dumnezeu sanatate DIRIGINTELUI MEU dintai ! :idea:

Vezi Paul ca aici e cu dichis treaba, pe rama Dadant treaba cu celula goala nu tine, ca fizic albina nu are loc sa depuna si 20 de cm de miere deasupra pe verticala si sa se mai si localizeze sub ea, rama are 30 cm inaltime, ghemul are 25cm, adica orice ar face ghemul sta pe miere nu sub ea cum ar trebui...de asta se si ierneaza cu probleme pe asa ceva chiar daca nu crapa... bine nu o duce.
Numai Ignatov Andrei a vorbit odata despre cum trebuie facut pe Dadant si mi a ramas in cap pt ca am vazut acelasi lucru pe viu la un amic cu peste 200 de orizontali.
Nu se mai umbla la ramele de cuib de foarte timpuriu se lasa cumva mai distantate in asa fel incat ingroasa foarte mult coroanele pana practic albina nu mai poate circula printre zona de sus a fagurilor unde se afla mierea capacita, are ca un capac de miere si mai jos ce sa vezi...sunt celule goale...da astea-s chestii cum s-ar zice care nu se spun ...ele au practic kilele alea multe de hrana depozitate in coroana pe ramele centrale si bilateral full pana jos.
...pe Layens si Delon, MEA nu ai bataia asta de cap...de fapt esti chiar foarte relaxat. Da pana la urma fiecare cu optiunea lui despre cum vrea sa lucreze si cat vrea sa se implice si sa rupa osul efectiv la munca...cert e ca unele sisteme presupun multa manopera si multe frunze la morcov care uneori nu raman pe afara, si alte sisteme care presupun mai putina haiala si mai multa observatie si interventie punctuala unde este cazul.
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2013, 23:04

alt stupar scrie:Norocul nostru... norocul nostru ca de cand pregatim noi de iernare si pana incepe albina iernarea mai repara cate unele. Cand si cat mai poate !

Anul asta n-am vrut sa mai repet o greseala veche, aceea de a lasa in cuib ramele centrale pe care a fost ultimul puiet.
Dar am constatat exact ce spune alt stupar mai sus. Pe masura ce descapaceam ramele cu miere putina dupa diafragma, albinele completau ramele centrale din care ecloziona puietul. Practic nu a mai fost cazul sa scot nimic. Si-au facut loc pentru ghem singure. Ramele centrale arata ca o arcada de hrana care coboara pana jos la leat.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 17 Oct 2013, 23:05

paul scrie:Adevarat ... daca-i iernezi bine (hrana din belsug, tratamente ca la carte, lipsa curenti)!!!

Uite ca in toamna asta am mai incercat una: la stupii la care la ultimul control am constatat ca-i... din belsug, am mai dat doi litri peste. Ca s-a nimerit sa fie !
Cum ar veni... suficient + 2 litri.
alt stupar

Mesajde liviutzbogos » 17 Oct 2013, 23:07

alt stupar scrie:Liviu... banateanu` meu, imagineaza-ti o sfera, o minge de fotbal nah...
pai sfera aia...trebuie sa atinga hrana si cu lateralele ei si nu doar cu varful !
Mai imagineaza-ti un ghem de albine situat pe niste rame, 6 sa zicem, care rame toate 6 au exact aceiasi cantitate de miere, de la jumatate in sus perfect pline si capacite iar de la jumatate in jos celule goale. Este ca marginile sferei sunt situate in plan vertical cam departe de miere ? Ei, astea crapa de foame !
Norocul nostru... norocul nostru ca de cand pregatim noi de iernare si pana incepe albina iernarea mai repara cate unele. Cand si cat mai poate !

Da, bun, pe asta am inteles-o. Deci ramele marginase trebuie sa fie, si ele, destul de pline pentru a ajunge albinele din punctul lateral al sferei. Dar ramane una, de ce neaparat celule goale in mijloc? Cum am spus, am citit si in carti treaba asta (ceea ce nea jenica nu a observat cand am specificat :D ). Daca nu sunt celule goale nu are albina unde intra...pentru ce, nu poate produce caldura de pe mierea capacita? E musai sa intre jumate in celula si acolo sa vibreze? Imi vine in minte ceva...intra in celule si vibreaza pentru a incalzi fagurii? Oare asta o fi?

P.S. Numa banatean nu-s...trei sfert Moldova si un sfert Bihor :D
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde calin bondaru » 17 Oct 2013, 23:11

Tema de gandire!!!
Toata lumea vorbeste despre stramtorarea cuiburilor, fel de fel de stupi si idei de a "face bine" albinelor!
Dar am sa vin cu o intrebare cam ciudata!
Cum sa oprim ponta unei matci, fara a o omora?
calin bondaru

Mesajde Florin Dobre » 17 Oct 2013, 23:14

calin bondaru scrie:Cum sa oprim ponta unei matci, fara a o omora?

O privezi de spatiul in care isi depune ponta. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde liviutzbogos » 17 Oct 2013, 23:15

calin bondaru scrie:Tema de gandire!!!
Toata lumea vorbeste despre stramtorarea cuiburilor, fel de fel de stupi si idei de a "face bine" albinelor!
Dar am sa vin cu o intrebare cam ciudata!
Cum sa oprim ponta unei matci, fara a o omora?

Blochezi cuibul. Dai mancare la greu, celulele din care a eclozionat puietul sunt umplute cu miere pana la ultima.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde paul » 17 Oct 2013, 23:17

BUNKA scrie:

Nu se mai umbla la ramele de cuib de foarte timpuriu se lasa cumva mai distantate in asa fel incat ingroasa foarte mult coroanele pana practic albina nu mai poate circula printre zona de sus a fagurilor unde se afla mierea capacita, are ca un capac de miere si mai jos ce sa vezi...sunt celule goale...da astea-s chestii cum s-ar zice care nu se spun ...ele au practic kilele alea multe de hrana depozitate in coroana pe ramele centrale si bilateral full pana jos.

Fii antena ce prostie am mai facut eu toamna asta ... Am strans cuiburile la chinga. Albina full si pe ramele de dupa diafragma. In timpul unui control (completare rezerve) observ la o familie fenomenul descris de tine mai sus. Saracele albine s-au fortat si au departat ramele (era distanta intre umerasii Hoffman, spatiu care era propolizat) si au facut acele alungiri ale celulelor. Si boul de mine a trecut la reapropierea ramelor razuind propolisul. In momentul in care am reapropiat ramele, efectiv albinele nu mai puteau iesi deasupra.
@ Caline ... sa traiesti ! Zic eu la tema de gandire ca ... eu nu ma ocup cu sporturi extreme (ganditul) :o Ii dai hrana de completare pana la refuz cunoscut fiind faptul ca toamna albina are instinctul de acumulare mult mai pronuntat decat instinctul de procreere. Adica unde se elibereaza umplu gospodinele si regina mai oua ... in cofraj!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR