Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 00:34

Mircea_63 scrie:
BUNKA scrie:Doi litri de ce???...cumparata sau produsa in casa???...am auzit de cazul unuia cu 4oo de familii in Neamt care a pierdut vreo 2oo din cauza posircii cristalizate...

Cauza a fost bine stabilita, sau e doar o presupunere?

Nu cred sa fi murit din cauza asta. Daca era asa disparea demult de pe piata. Cine a luat o data a doua oare nu mai...asa ca eu sunt convins ca acolo a fost altceva. Ce? N-am de unde sti.

A bagat zama, aia a cristalizat in rame si albina a murit de FOAME..stiu din doua surse...si vb de meserias cu 4oo de bucati.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 00:41

Florin Dobre scrie:Intre alt stupar si mine e o mare diferenta de experienta si de mijloace. Asadar admit posibilitatea acestei antiteze. Sunt insa convins ca merg inspre inainte. :)

Aiiiiiii...ce raspuns de politician ai dat...vezi ca se simte flaushat!! :lol: pana la urma ce faci ??... mai bagi o galeata acum in octombrie sa completezi la sange asa cum a zis AltStupar si Pupe sau lasi si niste celule goale asa vo 15 cm ca sa ai loc de ghem asa cum tot Pupe ne-a zis ca trebuie sa fie??
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2013, 00:51

Nu mai bag nimic, Bunka.
In primul rand mi se pare tardiv sa mai bag ceva acum.
Azi a fost cald si am verificat 4 colonii. Cred ca au tot ce le trebuie. In afara ramei de care vorbim, celelalte rame sunt bine imbracate cu papica(intre 75 si 100%).
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 00:52

Ghemul de iernare nu cred sa fie cat mingea de ping pong si sa ocupe doar acea rama. Rama aceea este doar o felie a ghemului, nu? Saptamana trecuta au fost temperaturi cu -. Ghemul abia se vedea undeva jos si era pe mai multe intervale.

Daca va fi nevoie de turte...asta e, intervenim

Pai cata albina ai avut acolo acum 3,4 satamani cand statea ea super-relaxata? ..pe cate rame ai strans-o?? Cat de mare crezi ca e diametrul sferei daca ai zis ca se vede jos de tot?? Daca esti dispus sa pui turte iar ai sa fii in antiteza..dar posibil sa salvezi albinele..nu stiu, tu stii cum e mai bine :)..eu cred ca as pune turtele decat sa merg la cumparat...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 00:59

Florin Dobre scrie:Nu mai bag nimic, Bunka.
In primul rand mi se pare tardiv sa mai bag ceva acum.
Azi a fost cald si am verificat 4 colonii. Cred ca au tot ce le trebuie. In afara ramei de care vorbim, celelalte rame sunt bine imbracate cu papica(intre 75 si 100%).

Si eu cred la fel..uzura acum pe corpul albinei de iernare e directa chiar daca dam posirca invertita din comert cu incarcatura de pesticid (neonicotinoid) aferenta sau zama preparata in casa cu PH la ghici si invertire si mai la ghici..asa cum e, albina tot incarca enzimatic si proteic posirca aia inainte sa o bage in celule si asta uzeaza intr-o oarecare masura, si iernarea proriu-zisa nu a inceput. Acum decat sa completezi mai bine mai strangi putin parerea mea.
Multa lume s-a fript cu posircile...sa zicem ca stiu personal pe un nene care are grija de culturile de sfecla din care fac zahar cei de la Agrana...nu zic mai mult, dar are albine si nu mai baga neam zama de la firma :)
Va dati seama ca nu pot sa zic prea multe ca nu vreau sa ai fac probleme........
Ultima oară modificat de BUNKA pe 18 Oct 2013, 01:05, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2013, 01:02

Eu nu sunt convins ca acolo este o sfera. Mai degraba cred ca este sub forma unei mingi de baschet la orizontala.
Iar o sa zici ca sunt in antiteza, ca forma ghemului e sferica. Eu scriu aici ce am observat.

Ai intuit o chestie. Anul asta mi-a intrat o idee fixa in cap. Ca trebuie strans cuibul la sange. Probabil am cam exagerat. Cam dadea pe afara. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 01:20

Florin Dobre scrie:Eu nu sunt convins ca acolo este o sfera. Mai degraba cred ca este sub forma unei mingi de baschet la orizontala.
Iar o sa zici ca sunt in antiteza, ca forma ghemului e sferica. Eu scriu aici ce am observat.

Ai intuit o chestie. Anul asta mi-a intrat o idee fixa in cap. Ca trebuie strans cuibul la sange. Probabil am cam exagerat. Cam dadea pe afara. :)

Pai cata albina ai avut acolo acum 3,4 satamani cand statea ea super-relaxata? ..pe cate rame ai strans-o?? Cat de mare crezi ca e diametrul sferei daca ai zis ca se vede jos de tot??

o minge de baschet e sferica..cum adica la orizontala? ..adica sta ca o placinta pe fund?...ei aici s-ar putea sa fi observat ceva..
Daca ai strans cuibul e bine, problema e ce poulatie avea acum 3-4 satamani in numar de rame pline si cate rame are acum si cum sta albina acum?
..incerc sa am un rationament...daca zici ca dadea pe afara inseamna ca ramele erau blana atatea cate erau si acum sfera e jos sub forma de placinta...inseamna ca se reduce volumul ocupat la frig la jumatate...bun,inseamna ca el teoretic mai are de urcat cam 15 cm ...daca ocupa rama din capat in capat e ok, daca nu...nu prea. Singura solutie este restrangerea la maxim asa cum ai zis, exagerata pt ca atunci cand vine gerul numai bine ocupa din capat in capat pe cat ai restrans.
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2013, 01:33

Eu vad o diferenta intre sferic si elipsoidal.
Ghemul acum e elipsoidal, precum...un ou de gaina la orizontala. :)

Daca familia era pe 7 rame bine ocupate de albina(pe toata suprafata fagurelui), eu am scos o rama.

Da, asa mi-a intrat si mie in cap...ghemul la ger sa ocupe toate intervalele. Dar asta e teorie. Iti mai trebuie si un ochi format in timp, ca sa poti aprecia cum va arata ghemul cand se contracta la maxim.
Daca o rama e mai goala, ele vor face transfer din gusa-n gusa de pe intervalele mai bogate in hrana. Eu asa am inteles fenomenul si imi pare logic.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 01:46

Florin Dobre scrie:Eu vad o diferenta intre sferic si elipsoidal.

Daca familia era pe 7 rame bine ocupate de albina(pe toata suprafata fagurelui), eu am scos o rama.

Da, asa mi-a intrat si mie in cap...ghemul la ger sa ocupe toate intervalele. Dar asta e teorie. Iti mai trebuie si un ochi format in timp, ca sa poti aprecia cum va arata ghemul cand se contracta la maxim.
Daca o rama e mai goala, ele vor face transfer din gusa-n gusa de pe intervalele mai bogate in hrana. Eu asa am inteles fenomenul si imi pare logic.

Daca ai gaurit ramele marginale in 3 locuri in zona mediana una centrala si doua fata spate si cele din mijloc cate o gaura centrala atunci ai ajutat ghemul enorm sa treaca peste iarna...asta e pe bune, chiar daca ai un interval mai gol de miere la un moment dat nu vor muri sub nici o forma...mai ales daca ai facut restrangere la sange.
Daca le pui si in clopot e si mai bine adica sub corpul cu albine mai pui unul gol si alea 6 rame le incadrezi de diafragme cu polistiren si pFL cum face JonyIt si la capac bine etansat, jos aerisit bine...sporesti sansele de iernare cat de cat ok chiar si pe un sistem neprietenos cu albina.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 01:49

Aha...asa e, dar nu e o situatie normala, e o adaptare la tipul de rama si lada folosit de noi...nu e ok dar ele invata sa faca fata ...
La asta ma refeream cand am zis ca ai observat ceva... :P

eee, nu e asa complicat tre sa-l vezi ca sta claie peste gramada cand e cald inca...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 02:00

..incerc sa am un rationament...daca zici ca dadea pe afara inseamna ca ramele erau blana atatea cate erau si acum sfera e jos sub forma de placinta...inseamna ca se reduce volumul ocupat la frig la jumatate...bun,inseamna ca el teoretic mai are de urcat cam 15 cm ...daca ocupa rama din capat in capat e ok, daca nu...nu prea.

Eu vad o diferenta intre sferic si elipsoidal.

Vezi Florin, aici e pb ca lor nu le convine spatiul oferit de noi, mai exact forma lui insa cauta o solutie de adaptare ca sa aiba cat mai mult de urcat pe miere si "sfera" se turteste :idea: deci ideea de a folosi rame inalte nu e rea si care sa nu depaseasca 3o cm in latime...de aici ideea mea cu Delonul, un fel de Layens ME doi in unul... :lol:

Si sa nu uitam ca 8 luni albina e "inactiva" adica nu culege nik din natura si tot ce inseamna eficienta energetica conteaza enorm in perioada asta...asta apropos de ce zicea AltStupar ca ..
Teiule... daca as fi rau as zice ca daca o spune unul care din vreo 15 tipuri de rame alege Layensu` doar de dragul iernarii... apai tipu` ala tine stupii pentru iarna, nu pentru vara ;)
Dar... fiindca nu sunt rau, nu zic. Iaca dezmint ce-am zis :D
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2013, 02:09

BUNKA scrie:Aha...asa e, dar nu e o situatie normala, e o adaptare la tipul de rama si lada folosit de noi...nu e ok dar ele invata sa faca fata ...

Am inceput sa-mi dau seama care e neajunsul lazii Dadant la iernare.
Daca le lasam spatiu pentru a-si forma ghemul sferic, ramane acea arcada de hrana prea subtire. S-ar putea rezolva prin a-i pune un cat de 1/2 cu papica in cap sau...turta de necesitate. :)
Mergand pe aceasta lada, prioritar e sa le asiguram rezervele. Forma ghemului va fi intai elipsoidala, adica o sfera turtita. Pe masura ce consuma din rezerve, vor ajunge sa formeze sfera.
Imi dau seama de neajunsurile astea dar pentru mine inca nu e vremea fineturilor. Sunt nevoit sa merg pe populara lada Dadant.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 18 Oct 2013, 02:11

Da...ne-am inteles bine. :)
Layensul e o varianta de luat in seama...nu doar pentru iernare.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde BUNKA » 18 Oct 2013, 02:15

Florin Dobre scrie:
BUNKA scrie:Aha...asa e, dar nu e o situatie normala, e o adaptare la tipul de rama si lada folosit de noi...nu e ok dar ele invata sa faca fata ...

Daca le lasam spatiu pentru a-si forma ghemul sferic, ramane acea arcada de hrana prea subtire. S-ar putea rezolva prin a-i pune un cat de 1/2 cu papica in cap sau...turta de necesitate. :)
Mergand pe aceasta lada, prioritar e sa le asiguram rezervele. Forma ghemului va fi intai elipsoidala, adica o sfera turtita. Pe masura ce consuma din rezerve, vor ajunge sa formeze sfera.
Imi dau seama de neajunsurile astea dar pentru mine inca nu e vremea fineturilor. Sunt nevoit sa merg pe populara lada Dadant.

Ce sa facem asta e treaba...schimbarile presupun bani frecati, timp pierdut etc
Eu stiu f bine lucrul asta..
Layensul e o varianta de luat in seama...nu doar pentru iernare.
Asta o poate confirma Mitica Tei Negru
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 18 Oct 2013, 06:05

Mircea_63 scrie:
BUNKA scrie:Doi litri de ce???...cumparata sau produsa in casa???...am auzit de cazul unuia cu 4oo de familii in Neamt care a pierdut vreo 2oo din cauza posircii cristalizate...

Cauza a fost bine stabilita, sau e doar o presupunere?

Nu cred sa fi murit din cauza asta. Daca era asa disparea demult de pe piata. Cine a luat o data a doua oare nu mai...asa ca eu sunt convins ca acolo a fost altceva. Ce? N-am de unde sti.

MIRCEOO....Cita dreptate ai....Cum zice zicala:cine se frige cu ciorba sufla si-n portfel cind trajeeee linia in primavara....daca nu fac cum si ce trebuie :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde gica.mosu » 18 Oct 2013, 06:20

Florin Dobre scrie:

FLORINEEE,ADRIANE...Mai baieti dar voi nu mai dormiti,nu mai" leganati " nevestelee sunteti tineri :lol:
Ia cititi ce scrie GICA.MOSU-POZITIONARE GHEM LA ACEASTA DATA(pag-6)...VIEWTOPIC...80..Si nu numai voi si veti vedea ca nu mai aveti pierderi in stupina...Eu din 1984 de cind fac asa nu am mai pierdut nici-o familie ci doar citeva matci :!:
P.S-Daca la o fam ii lasi papa (cit trebuie)si buna si de calitate +org cuib corespunzator ....tipul de lada devine un "MOFT"...SPOR!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR