Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde danielmihai » 09 Oct 2013, 00:30

eu las miere si pun turta cand e mai cald in ianuarie!!!gresesc cu ceva?atat timp cat albina se uita la ea la sfarsit de februarie inceput de martie care e problema?
danielmihai

Mesajde jenica67 » 09 Oct 2013, 21:53

La mine nici o familie care avea miere suficienta, nu s-a uitat la turta, numai sa o guste. Asa ca consider o pierdere de vreme si resurse, sa dai turte, la familii cu miere suficienta. Poti sa faci sportul asta cu turtele, numai daca constati o problema. Dar si acolo pentru moment dai repede o punga cu miere zaharificata si numai apoi pregatesti turte.
jenica67

Mesajde redoo » 09 Oct 2013, 22:05

jenica67 scrie:La mine nici o familie care avea miere suficienta, nu s-a uitat la turta, numai sa o guste. Asa ca consider o pierdere de vreme si resurse, sa dai turte, la familii cu miere suficienta. Poti sa faci sportul asta cu turtele, numai daca constati o problema. Dar si acolo pentru moment dai repede o punga cu miere zaharificata si numai apoi pregatesti turte.

Stiu asta dar o sa fie mai complicat cu ajunsul la stupi... asa ca in momentul cand vor intra in ghem o sa pun o apifonda. Oricum nu se atige de ea decat daca ajunge sus.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde CORNEL V. » 10 Oct 2013, 13:13

doru c. scrie:
CORNEL V. scrie:
redoo scrie:Salve!! Iarna trecuta am pus turta pe la jumatatea lui febroarie,iarna care sta sa vina o sa nasca sotia si o sa fie mai problematic cu mersul la stupii aa ca e freo problema daca la inceputul lui decembrie pun o turta de apifonda la stupi? A mai facut cineva asa? Am doi roi de care nu sunt multumit total care

N-are nimic,Mariene,poti sa le pui in pungi din alea la role si stau pana au albinele nevoie de ele

Cum nu are nimic....????
Si toate polemicile de pe forum vis-a vis de adaugare turtelor prea devreme??? Parca era bine sa le punem dupa un zbor de curatire....Ca pe noi ne mananca palma si nu putem "dormi" de grija albinelor,deschidem capacele si la -grade C,sa vedem ce oricum de multe ori nu stim sa interpretam,ca nu stim sa apreciem rezervele si consumul pe timp de iarna....dar punem turte"preventiv"...ca incercam sa dormim noi linistiti,iar albina se chinuie sa supravietuiasca si sa se apere si de mediul inconjurator si de noi....
SPOR!!!

Apifonda nu este o turta proteica sa astepti zbor de curatire,asa ca merge pusa din decembrie
Daca omul n-a avut timp sa le asigure mancare sau au fost alte motive,trebuie sa le lase sa moara de foame?
CORNEL V.

Mesajde Mircea_63 » 10 Oct 2013, 13:55

Corect! Dar daca apreciezi ca au mancare destula, preferabil sa nu le pui. Le va tenta, va produce o agitatie in cuib si consumul turtei duce la o marire a uzurii si a consumului. Daca insa ai indoieli...decat sa iti moara de foame, turta-i sigura si la putere.

Turta e cea mai proasta solutie, dar e cea mai proasta dintre solutiile bune. Nu e buna, e contraindicat sa ajungi sa pui turte, dar pe de alta parte turta le salveaza daca n-au hrana destula. De aici discutiile care par contradictorii.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde FLORINELU » 10 Oct 2013, 15:35

eu nu pun turta niciodata. am folosit si eu mai demult si nu am fost multumit ,din contra. asa ca ii sfatuiesc pe toti sa evite turtele,mai ales toamna,pe cat posibil sa le lase mancare pentru iarna si sa nu puna turte iarna sau toamna. dar in final fiecare face cumvrea.
FLORINELU

Mesajde un OM » 10 Oct 2013, 22:16

Decat in decembrie, nu ar fi mai bine o turta cu miere ACUM? Zic si eu, de, ca nu cumva, sa ma prinda iarna nepregatit.
un OM

Mesajde marius_nadlac » 17 Oct 2013, 18:24

salutare . am si eu o intrebare ca un apicultor la inceput , am stupina in gradina cam la 120-130 m de casa iar iarna trecuta miau fost furate niste rame din stupiii cei mai buni(clar ca a fost cineva care ia mai vazut) si acum(in iarna aceasta,cand nu au sa mai zboare pe afara si cand temperatura o sa fie pana in 5 grade) as vrea sai mut mai aproape de casa(10-15m) , deci asta ar insemna sai mut cam 100m.
este voie sa fac acest lucru?pt ca mni sa zis ca nu e voie sa le muti albinele odata ce sunt stabilite decat la o distanta mai mare 2-3 km, dar intrebarea e k tot timpul variabila aceasta regula sau pe timp de iarna e voie sa se mute si pe distante mai scurte? sa las eventual acolo si o familie mai slaba in caz de cateva albine se intorc acolo sa aiba unde sa intre ? astept rasp dvs pt ca nu vreau sa mai raman fara rame sau mai rau sa-mi ieie fam cu tot
marius_nadlac

Mesajde duma » 17 Oct 2013, 23:29

marius_nadlac scrie:salutare . am si eu o intrebare ca un apicultor la inceput , am stupina in gradina cam la 120-130 m de casa iar iarna trecuta miau fost furate niste rame din stupiii cei mai buni(clar ca a fost cineva care ia mai vazut) si acum(in iarna aceasta,cand nu au sa mai zboare pe afara si cand temperatura o sa fie pana in 5 grade) as vrea sai mut mai aproape de casa(10-15m) , deci asta ar insemna sai mut cam 100m.
este voie sa fac acest lucru?pt ca mni sa zis ca nu e voie sa le muti albinele odata ce sunt stabilite decat la o distanta mai mare 2-3 km, dar intrebarea e k tot timpul variabila aceasta regula sau pe timp de iarna e voie sa se mute si pe distante mai scurte? sa las eventual acolo si o familie mai slaba in caz de cateva albine se intorc acolo sa aiba unde sa intre ? astept rasp dvs pt ca nu vreau sa mai raman fara rame sau mai rau sa-mi ieie fam cu tot

Salutare! Fiind si eu novice nu pot sa Îți spun 100/100 dar parca așa știu și eu că pe perioada iernii poți face aceasta mutare pentru ca si pe mine mă manca s-ai mut săi dau alta configurație spațiului unde vreau sa dezvolt stupina.
Bafta!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde TDI » 18 Oct 2013, 08:27

Mutaţi-i. Dar, la prima zapada sau altfel spus cand sunteti siguri ca nu mai iese albina la zbor 2 luni.
TDI

Mesajde FLORINELU » 18 Oct 2013, 09:18

da,dar in cazul acesta intervine o alta problema: cand e frig albinele stau in ghem si isi fac caldura. e imposibil sa le muti si sa nu se scuture ghemul,iar cele cazute pe fundul stupului,fiind vreme rece,nu se mai ridica in ghem si acolo raman,le scoti la primavara cu farasul. deci dupa umila mea parere nu este bine sa se mute stupii acuma.
FLORINELU

Mesajde duma » 18 Oct 2013, 09:34

FLORINELU scrie:da,dar in cazul acesta intervine o alta problema: cand e frig albinele stau in ghem si isi fac caldura. e imposibil sa le muti si sa nu se scuture ghemul,iar cele cazute pe fundul stupului,fiind vreme rece,nu se mai ridica in ghem si acolo raman,le scoti la primavara cu farasul. deci dupa umila mea parere nu este bine sa se mute stupii acuma.

Salut ne'a Florine . nici cu mare grija nu se poate in doi insi nu singur ? eu de exemplu vreau duar 10=15 metri sai pun in linie .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde FLORINELU » 18 Oct 2013, 09:42

da asa mai merge,dar incearca totusi sa-i muti cand e mai cald si nu toti odata ca albinele care au ramas sa aiba unde intra. eu as face treaba asta dimineata intr-o zi cand stiu ca in timpul zilei va fi o temperatura mai ridicata,ca ele sa se poata reorganiza,si abtinete sa deschizi stupii.
FLORINELU

Mesajde doru c. » 18 Oct 2013, 10:13

duma scrie:
FLORINELU scrie:da,dar in cazul acesta intervine o alta problema: cand e frig albinele stau in ghem si isi fac caldura. e imposibil sa le muti si sa nu se scuture ghemul,iar cele cazute pe fundul stupului,fiind vreme rece,nu se mai ridica in ghem si acolo raman,le scoti la primavara cu farasul. deci dupa umila mea parere nu este bine sa se mute stupii acuma.

Salut ne'a Florine . nici cu mare grija nu se poate in doi insi nu singur ? eu de exemplu vreau duar 10=15 metri sai pun in linie .

De ce nu incerci sa-i muti putin in fiecare zii..??In felul acesta nici nu le deranjezi prea tare si eviti si depopularea...Eu unul asa procedez...
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde FLORINELU » 18 Oct 2013, 16:50

da e bine si asa cate putin in fiecare zi daca distanta e mica 10-20m.
FLORINELU

Mesajde marius_nadlac » 19 Oct 2013, 13:19

FLORINELU scrie:da e bine si asa cate putin in fiecare zi daca distanta e mica 10-20m.

multumesc frumos de toate raspunsurile dar sincer mie frica sai mut dupa ce am citit opiniile dvs, asa ca am renuntat la planul de ai muta.ce as putea face sa evit furturile din lada sau mai ales lada cu tot ?
marius_nadlac

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR