jenica67 scrie:La mine nici o familie care avea miere suficienta, nu s-a uitat la turta, numai sa o guste. Asa ca consider o pierdere de vreme si resurse, sa dai turte, la familii cu miere suficienta. Poti sa faci sportul asta cu turtele, numai daca constati o problema. Dar si acolo pentru moment dai repede o punga cu miere zaharificata si numai apoi pregatesti turte.
doru c. scrie:CORNEL V. scrie:redoo scrie:Salve!! Iarna trecuta am pus turta pe la jumatatea lui febroarie,iarna care sta sa vina o sa nasca sotia si o sa fie mai problematic cu mersul la stupii aa ca e freo problema daca la inceputul lui decembrie pun o turta de apifonda la stupi? A mai facut cineva asa? Am doi roi de care nu sunt multumit total care
N-are nimic,Mariene,poti sa le pui in pungi din alea la role si stau pana au albinele nevoie de ele
Cum nu are nimic....????
Si toate polemicile de pe forum vis-a vis de adaugare turtelor prea devreme??? Parca era bine sa le punem dupa un zbor de curatire....Ca pe noi ne mananca palma si nu putem "dormi" de grija albinelor,deschidem capacele si la -grade C,sa vedem ce oricum de multe ori nu stim sa interpretam,ca nu stim sa apreciem rezervele si consumul pe timp de iarna....dar punem turte"preventiv"...ca incercam sa dormim noi linistiti,iar albina se chinuie sa supravietuiasca si sa se apere si de mediul inconjurator si de noi....
SPOR!!!
marius_nadlac scrie:salutare . am si eu o intrebare ca un apicultor la inceput , am stupina in gradina cam la 120-130 m de casa iar iarna trecuta miau fost furate niste rame din stupiii cei mai buni(clar ca a fost cineva care ia mai vazut) si acum(in iarna aceasta,cand nu au sa mai zboare pe afara si cand temperatura o sa fie pana in 5 grade) as vrea sai mut mai aproape de casa(10-15m) , deci asta ar insemna sai mut cam 100m.
este voie sa fac acest lucru?pt ca mni sa zis ca nu e voie sa le muti albinele odata ce sunt stabilite decat la o distanta mai mare 2-3 km, dar intrebarea e k tot timpul variabila aceasta regula sau pe timp de iarna e voie sa se mute si pe distante mai scurte? sa las eventual acolo si o familie mai slaba in caz de cateva albine se intorc acolo sa aiba unde sa intre ? astept rasp dvs pt ca nu vreau sa mai raman fara rame sau mai rau sa-mi ieie fam cu tot
FLORINELU scrie:da,dar in cazul acesta intervine o alta problema: cand e frig albinele stau in ghem si isi fac caldura. e imposibil sa le muti si sa nu se scuture ghemul,iar cele cazute pe fundul stupului,fiind vreme rece,nu se mai ridica in ghem si acolo raman,le scoti la primavara cu farasul. deci dupa umila mea parere nu este bine sa se mute stupii acuma.
duma scrie:FLORINELU scrie:da,dar in cazul acesta intervine o alta problema: cand e frig albinele stau in ghem si isi fac caldura. e imposibil sa le muti si sa nu se scuture ghemul,iar cele cazute pe fundul stupului,fiind vreme rece,nu se mai ridica in ghem si acolo raman,le scoti la primavara cu farasul. deci dupa umila mea parere nu este bine sa se mute stupii acuma.
Salut ne'a Florine . nici cu mare grija nu se poate in doi insi nu singur ? eu de exemplu vreau duar 10=15 metri sai pun in linie .
FLORINELU scrie:da e bine si asa cate putin in fiecare zi daca distanta e mica 10-20m.
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori