Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde FLORINELU » 19 Oct 2013, 17:32

sa prinzi un hot sa-i tragi o bataie sanatoasa sa se duca vestea si se vor lecui si altii.
FLORINELU

Doua matci

Mesajde Alex971 » 25 Oct 2013, 08:35

Buna as avea o intrebare! Pot trai doua famili de albine in aceasi cutie cu 2 matci despartite de o gratie haneman?
Alex971

Re: Daua matci

Mesajde proapis13 » 25 Oct 2013, 08:40

Alex971 scrie:Buna as avea o intrebare! Pot trai doua famili de albine in aceasi cutie cu 2 matci despartite de o gratie hanemal?

Ai ceva la adresa de mai jos
viewtopic.php?f=4&t=2573&hilit=stup+cu+doua+matci#p70148
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde sebbaa » 29 Oct 2013, 23:08

Buna seara as avea si eu o intrebare.Am in jur de 30 de rame pe care le-am scos din stupi ele mai avand pe unele portiuni miere necapacita(ramele au fost lasate dupa diafragma cateva saptamani albinele lasand mierea tot acolo)Le-am scos cu gandul de a le lasa afara pentru ca albinele sa le curete mai repede iar apoi sa le bag in magazie.Neavand timp sa le las in acea zi la curatat le-am dus in magazie.Dupa cateva zile cand am revenit la stupina dar uitand de ramele cu miere necapacita din magazie am ars cateva batoane de sulf in magazie.Acum intrebarea mea: as putea sa mai scos ramele cu miere la curatatdaca au fost afumate cu sulf? nu afecteaza albina?.Nici centrifuga nu am sa le dau in centrifuga.Si daca le las asa pana in primavara oare nu se inacreste mierea?
sebbaa

Mesajde nae » 29 Oct 2013, 23:33

1- ca sa-ti ia mierea necapacita de dupa diafragma trebuia s-o zgarai cu furculita/rola (presiunea osmotica )
2-hranirea externa din troc/rame este periculoasa , sanse ridicate sa declansezi furtisag ;albina ''culegatoare'' ''murdareste'' placa de zbor lasand o epagina/urma pt hoate
3-tratare cu sulf trebuie ,ca sa fie eficienta, sa fie in spatiu etans cu cantitate dozata corect
4- sulful prin ardere da oxidul de sulf care in contact cu apa din mierea necapacita da acidul sulfuric = nu mor din atat ; beau ''apa'' si din bateriile auto .
5- lasate pana in primavara se acreste (hidrofila)se'' umfla ''in celula si o arunci ; mai bine o bagi intr-o incapere calda pt ''X'' timp si o extragi acum si o dai in primavara la albine .
.....
nae

Mesajde sebbaa » 30 Oct 2013, 22:24

pai de extras nu le pot extrage ca nu am centrifuga,si zici ca nu ar fi problema sa le dau asa dupa ce au fost date cu sulf .Si ramane sa sper sa nu iasa vreun furtisag ca apoi iara belea :x
sebbaa

Mesajde TDI » 31 Oct 2013, 15:30

Gaselniţa apare şi se dezvoltă la peste 10 grade celsius. Poţi să ţii ramele in corpuri chiar şi afară, dar, închise bine să nu atragă apa. Sulful nu prea mai are sens acum.
TDI

Mesajde Florin Panait » 31 Oct 2013, 16:41

Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarele intrebari:
- Ce se intampla cu familia de albine daca din diverse motive pierde matca in perioada de toamna,iarna.
-Trece aceasta familie iarna?
Multumesc,daca s-a mai discutat scuze,am dat search si nu am gasit nimic.
Florin Panait

Mesajde liviutzbogos » 31 Oct 2013, 18:17

nae scrie:1- ca sa-ti ia mierea necapacita de dupa diafragma trebuia s-o zgarai cu furculita/rola (presiunea osmotica )
2-hranirea externa din troc/rame este periculoasa , sanse ridicate sa declansezi furtisag ;albina ''culegatoare'' ''murdareste'' placa de zbor lasand o epagina/urma pt hoate
3-tratare cu sulf trebuie ,ca sa fie eficienta, sa fie in spatiu etans cu cantitate dozata corect
4- sulful prin ardere da oxidul de sulf care in contact cu apa din mierea necapacita da acidul sulfuric = nu mor din atat ; beau ''apa'' si din bateriile auto .
5- lasate pana in primavara se acreste (hidrofila)se'' umfla ''in celula si o arunci ; mai bine o bagi intr-o incapere calda pt ''X'' timp si o extragi acum si o dai in primavara la albine .
.....

Intrebare...Mierea cristalizata in celule mai este supusa acestor riscuri? Contactul cu sulful si pastrarea pana in primavara dauneaza la fel ca atunci cand este lichefiata? Intreb pentru ca am doua rame, ce sunt inca dupa diafragma, dar a cristalizat mierea in ele si nu o mai muta. Nu e multa, aprox jumatate de kg pe amandoua. De centrifugat nu am cum...nu am cum sa incalzesc o camera atat de mult incat sa se lichefieze mierea in celule.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde un OM » 31 Oct 2013, 20:28

Florin Panait scrie:Buna ziua,
Va supun atentiei urmatoarele intrebari:
- Ce se intampla cu familia de albine daca din diverse motive pierde matca in perioada de toamna,iarna.
-Trece aceasta familie iarna?
Multumesc,daca s-a mai discutat scuze,am dat search si nu am gasit nimic.

O trecere sumara in revista a familiilor de albine intr-o zi cu soare prin ridicarea podisoarelor si observarea vizual- auditiv a familiei este suficienta . Vizual - adica sa nu stea cam multe cu fundul in sus. Auditiv - familia fara matca parca boceste. Numai la aceste familii se intervine prin observare directa in cuib. Eventual urmeaza unificarea.
De trecut iarna o familie fara matca se poate si aceasta varianta, dar iese foarte uzata, se agita continuu in cautarea matcii. La fel de bine poate sa scrie pe aceea famili semnul minus, tocmai din cauza agitatiei. Consuma aproape dublu ca si o familie cu matca.
un OM

Mesajde un OM » 31 Oct 2013, 20:31

Intrebare...Mierea cristalizata in celule mai este supusa acestor riscuri? Contactul cu sulful si pastrarea pana in primavara dauneaza la fel ca atunci cand este lichefiata? Intreb pentru ca am doua rame, ce sunt inca dupa diafragma, dar a cristalizat mierea in ele si nu o mai muta. Nu e multa, aprox jumatate de kg pe amandoua. De centrifugat nu am cum...nu am cum sa incalzesc o camera atat de mult incat sa se lichefieze mierea in celule.

Mierea deja capacita, la temperaturile de acum, nu mai trebuie si supusa sulfului. Trebuie pastrata in camera rece, fara soricei. La fel si cea necapacita, eventual pudrata cu zahar tos.
un OM

Mesajde irina » 01 Noi 2013, 11:50

Am si eu o problema cu o matca .....In sept am schimbat matca ( am zis ca-i batrana....acum regret).Am bagat una in colivie, selectionata 2013(cumparata!).Dupa cateva zile, cand am verificat dc au primit-o,mi s-a parut ca o cam alergau.Cred ca s-a nimerit sa deschid stupul in momentul cel mai nepotrivit....adica tocmai cand matca parasea colivia, sau o parasise de prea putin timp.Interventia mea le-a agitat.Am vrut initial sa bag matca inapoi in colivie dar mi-a fost teama sa nu o ranesc, asa ca le-am stropit cu putina apa+tuica si am inchis stupul in speranta ca se vor linisti .Ulterior am constatat ca n-au primit-o.N-am vazut-o moarta nici in stp nici pe langa stp.Si in plus bazaiau.Asa ca am fost nevoita sa incerc cu inca una.Tot selectionata 2013.Asta se intampla la sf septembrie.Apoi a urmat valul de frig.Cand l-am verificat, matca era , dar dupa diafragma, unde era o rama cu miere.Am luat-o si am pus-o in cuib.
Problema e ca de cate ori am mai deschis stupul de atunci( de vreo 3 ori) , matca mea e in podisor.Si ceva nu-i in regula cu ea :aripile ei-una sta coborata iar cealalta ridicata si mi se pare ca taraste un picior (aici n-as baga mana in foc).
Nu stiu dc frigul a afectat-o ( cand am gasit-o dupa diafragma) sau eu am ranit-o cand am prins-o si am bagat-o in cuib ( desi nu prea cred)dar clar ceva nu-i in regula cu ea.Oua de la ea n-am vazut niciunul.
Intrebarea mea este dc poate ramane in stup pana in primavara si dc va putea ponta .Am o matca de rezerva ( nu de anul asta) cu care as putea s-o inlocuiesc....dar nu stiu ce e mai bine.Sincer, imi pare rau si de cea selectionata.
Ce parere aveti?
irina

Mesajde marian ivan » 01 Noi 2013, 12:27

Daca primesti un sfat tot de la un incepator e OK. Eu iti spun cum as proceda eu:
- in prima zi cu soare as muta cele doua familii intr-un stup dublu pt a se ajuta din punct de vedere al caldurii (stupul cu matca cea noua care se tot plimba va fi mai agitat si va consuma si mai mult);
- diafragma dintre cele doua familii ar trebui sa fie prevazuta cu plasa pt ca dupa vizita din primavara sa poti unifica familiile daca este cazul fara a mai apela la tuica si alte metode de acest fel;
- sau inca o varianta daca nu ai stup orizontal cu doua urdinisuri pui unul cu zece rame jos si catul deasupra, o familie fiind jos si una sus. intre ele gratie HANEMAN si peste folie. in primavara tot in functie de ce gasesti sau ce nu mai gasesti tragi numai folia daca sunt ambele matci si incep sa ponteze ambele sau unesti cele doua familii daca mai o singura matca. ASTFEL te alegi in primavara ori cu doua familii ale caror matci ponteaza ori cu o singura familie puternica.

Sper sa te ajute cu ceva, spor la treaba.
daca am gresit cu ceva rog veteranii sa ma corecteze.
marian ivan

Mesajde Florin Dobre » 01 Noi 2013, 12:33

Mici sanse acum sa se apuce de ouat.
Din ce ai spus mai sus, cred ca matca respectiva e afectata cumva.
Spui ca ai gasit-o dupa diafragma sau in podisor. Trag concluzia ca o cam marginalizeaza fetele. Poate mai e o matca acolo si o tine la distanta. Putin probabil dar nu-i exclus.
Spui ca la o verificare anterioara albinele bazaiau. Asta poate insemna ca erau orfane sau pur si simplu erau deranjate.
Matcile sunt acceptate usor acum, n-ar trebui sa ai probleme.

Eu as verifica bine daca nu cumva acolo mai e o matca. Dupa ce m-as convinge ca e doar una, as merge pe mana ei. As tine familia sub observatie. In caz de probleme as interveni cu matca aceea de rezerva.

Parerea mea!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde irina » 01 Noi 2013, 13:09

[quote="marian ivan"]
- in prima zi cu soare as muta cele doua familii intr-un stup dublu pt a se ajuta din punct de vedere al caldurii

e vorba de o singura familie;oricum, multumesc
irina

Mesajde irina » 01 Noi 2013, 13:16

[quote="Florin Dobre"]
Mici sanse acum sa se apuce de ouat.
Stiu.Ma intrebam dc in primavara va fi in stare sa oua
Eu as verifica bine daca nu cumva acolo mai e o matca.
Am tot verificat......nu e.De fapt nici nu are de unde sa fie.Cand am introdus prima matca selectionata, am luat-o pe cea veche din stup.Iar oua la momentul acela nu mai erau.
Dupa ce m-as convinge ca e doar una, as merge pe mana ei.
pe mana celei noi, cu defect?
In caz de probleme as interveni cu matca aceea de rezerva.
Ar fi ideal, dar.....cat pot sa tin matca de rezerva, care e in colivie?????
irina

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR