Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 12:54

Daca priviti imaginea asta va puteti imagina ca pe fata ramei alaturate sunt la fel de multe albine si va puteti imagina densitatea de albina pe interval, faptul ca sunt organizate in sfera si ca la ger sfera se va strange ceva mai tare ...la o familie de productie ea s=ar localiza mai jos intre corpuri..la mine sunt inca niste roiuri... :P
Fişiere ataşate
SP_A2254.jpg
BUNKA

Mesajde paul » 25 Oct 2013, 18:28

BUNKA scrie:

Nu cred ca formularea sau contextul au fost tocmai asa...el se refera la faptul ca toata lumea face hraniri energetice mai ales in toamna insa prea putini fac si proteice...
Ai scris cu litere mari "exagerat" dar nu ai citat exact...ci din memorie!
Ia cartea si mai citeste=o odata ca eu am citit=o de vreo 4 ori si vezi ce spune mai exact...si intra si pe situl tradus de Catalin Profiri.

Bunkane, ia fii antena ... Sporirea productiei de miere- Aurel Malaiu, editura Ceres 1976 pag.164 ... "Cand folosirea fainii de soia ca furaj proteic de baza in perioada de iarna-primavara si de toamna, cu adaosuri de lapte praf, drojdii si alte furaje vor fi folosite in aceleasi cantitati ca si zaharul :shock: :shock: , numai atunci se va putea creste o astfel de populatie ( 7-9 kg. de albina ... pag.163) si implicit productiile corespunzatoare de miere " !!!
Atentie la ... partea bolduita! Dupa cum vezi memoria nu m-a tradat ... :lol:
LE ... pai daca eu o tin minte aproximativ , la o prima lectura, dac-o citesc de 4 ori ti-o recit ca pe "catelus cu paru' cret"!!! :lol:
LE 2 ... recunosc ca a fost cam nefericita formularea ... "siderat"dar, oricum erai mai mult decat entuziasmat ! Si mai mult ca entuziasmat e ... siderat ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 19:04

ok, cum zici tu... omul vorbea desre folosirea in aceeasi masura a hranirii proteice in care se foloseste cea energetica...nu am acum cartea sa dau citate din ea pt ca o dau si la prieteni sa invete dar crede=ma ca am ce sa iti citez din ea si o sa ajungem sa o copiem pe forum...fiecare intelege ce vrea... eu am inteles niste chestii si dupa reactia lui nea` Gica atunci cand veni vb de ea cred ca am inteles bine.
Ideea e nu sa memorezi pe de rost o carte sau sa iei totul ad literam ci sa intelegi mesajul...si mesajul zic eu ca l=am inteles, acum faptul ca tu nu impartasesti parerile lui A.Malaiu...asta e alta treaba.

Salut!

PS. Nu eram siderat...adica impietrit, incremenit, sau stupefiat...eram pur si simplu bucuros ca am citit finaly o carte buna de apicultura in adevaratul sens ...si de asta a venit si remarca de la nea` Gica asa cum a venit.
Tu zici ca Malaiu e controversat...eu zic ca nu si nea` Gica Dumnezeu sa il ierte, ca il tot pomenesc a zis ca daca am citit=o pe asta am deschis un oki si daca o citesc si pe aia din `71 o sa il deschid si pe alalalt...deci avea o parere buna si el...
BUNKA

Mesajde paul » 25 Oct 2013, 19:19

paul scrie:Tot el (Malaiu) spunea ceva de genul, citez din memorie ... " pana cand stuparii nu vor baga in stupi o cantitate de proteina EGALA cu cantitatea de zahar , nu vom putea vorbi de productie de miere" !!! :shock: Adica, daca eu bag 15 kg. de zahar (transformat in invertit) ar fi musai sa bag si 15 kg. polen (care nu-i) sau 15kg. lapte praf, drojdie, faina de soia ... :shock: Mi se pare ... EXAGERAT !!! :o

Eu ... asta am spus !!!
Zic eu ... am inteles mesajul !
Tehnic vorbind ... nu inteleg cum as putea da 15 kg. de zahar si 15 kg. furaj proteic pe care albina sa-l si ia! Eu m-am chinuit primavara trecuta cu o amarata de turta proteica de pana-n 500g si abia, abia, au consumat-o ! Am incercat cu lapte praf in sirop si-l trageau mult mai greu decat daca ar fi fost siropul simplu.
Nu contest necesitatea si eficienta hranirilor proteice !!!
Semnul egal intre hrana proteica si cea glucidica ... nu-l inteleg!
Daca tu stii cum se face, spune-mi si mie !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 20:12

Eu ma indoiesc ca exista formularea asta in carte..si daca e trebuie sa vedem contextul...poate a vrut sa zica in egala masura ...o sa iti citez din ea daca e necesar...ma indoiesc ca un om cu atata experienta sa faca o greseala de genul asta. Ideea care se desprinde din carte e ca fara hranire proteica degeaba faci hranire energetica..si iti da motivele, si in afara de asta mai vine si cu tabele cu necesarul de proteina pt cresterea unei larve, necesarul de proteina pe care trebuie sa il ingere in primele zile de viatza si alte amanunte de genul...si de aici calculul matematic duce intr=o singura directie...hranirea proteica e cel putin la fel de importanta ca si cea energetica...sa nu uitam ca turtele proteice sunt maxim 15% proteina restul fiind tot hrana energetica. :idea:
La mine au mancat turtitele ai vazut...am pus miere...pune si tu miere si polen in ele si o sa vezi ca o sa manance...polenul contine o substanta care este atractanta, nu retin cum se numeste...deci orice combinatie le dai daca nu depaseste 15% proteina si daca are in componenta polen sau si miere..o mananca...si nu da mult!!
BUNKA

Mesajde paul » 25 Oct 2013, 20:15

Adi, am cartea-n fata !
La pag. 164 !
Poate o fi ... greseala de tipar ! :o Dar, daca nu e ??? :o
paul

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 20:19

paul scrie:Adi, am cartea-n fata !
La pag. 164 !
Poate o fi ... greseala de tipar ! :o Dar, daca nu e ??? :o

Ai citit si celelalte pagini sau doar pagina 164? Si daca da ce ai inteles din ele?
BUNKA

Mesajde paul » 25 Oct 2013, 20:22

BUNKA scrie:
Ai citit si celelalte pagini sau doar pagina 164? Si daca da ce ai inteles din ele?

Nu Adi ! Am citit doar titlul si cuprinsul ! :( Si pag .164 ... :(
Daca ai avut impresia ca am vrut sa te contrez ... te-ai inselat. Pur si simplu nu pricepeam ! :o
Sa fii iubit !
paul

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 20:37

Daca ai citit tot e foarte bine...mai parcurge cu atentie pasaje din ea care trateaza nedumeririle tale ..sigur gasesti raspuns in ea la multe probleme...pt mine as putea sa zic ca e o carte de capatai in apicultura...vorbesc serios, vezi ca omul scrie si printre randuri :P ...daca o citesti mai des si mai linistit pe indelete o sa vezi ca are sens ce spune el acolo si nu o sa mai zici ca e controversat...ca altfel asa o sa zici si despre mine intr=o zi ca Bunka ala.. e un controversat cu stupii lui buduroi...o sa vezi ce poate face laditza asta crede=ma...vorbim in 3 sau 4 ani de aici incolo...nu te lua dupa ce zic unii si altii !!
Despre pasajul ala...o fi unul nefericit..lasa sa se inteleaga ca trebuie facute mai putine hraniri energetice si tot pe atata proteice...cu alte cuvinte, lasati miere in lada si in perioadele de seceta mai dati si o proteina...nu stiu, o sa recitesc cand o primesc inapoi si iti spun ce si cum inteleg eu!

Si tu sa fii iubit Paul...acuma dor` nu te-ai suparat!! :lol: :P
Uite..iau cartea de la prietenul meu la care o sa fac tot numa` Deloni si iti raspund la treaba asta aici..ok...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 20:57

Apropo de turte proteice..cu o pagina in urma am poze cum au mancat ele turtele...3 dintre deloni au ras tot, unul mai are o bucatica mica si unul cel din urma populat pe 2 august are ceva mai mult..se vede si in poze...au mancat foarte fain, si toate au avut 45og...la ME am dat la 2 dintre ei 45og si la doi dintre ei 9oo g si aia au ras tot...mai e foarte putin, daca vremea o permite o sa incerc sa le mai dau 3oog de caciula...mai avem 4 pe rame dadant la care am dat 1,2 kg de turta si baga si aia de rup dar inca nu au terminat..unul dintre ei e mai harnic, posibil sa mai aiba cam 2oo g din ea.
Chestia e ca am bagat o miere in ele mana intai ;) ...aia e superatractanta..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 21:26

Mai am unul capos..Toma necredinciosul ias zice...ia uite ce spune vis a vis de lazile mele :lol:
treaba cu cutiile...miere se face cu orice typ de cutie,dar sa ai cu cine pleca la lupta(cules-popor)...in rest sunt ,,variatiuni pe o coarda de paganini"
cine nu e in stare sa umple cu albina, cutia de doishpe rame D1/1...trece la sistemul pe zece rame D1/1...apoi la cel pe opt rame D 1/1...si ca ultima solutie...micsoreaza si rama! si rezulta stupi ,,frumosi si populati"!

Te-ai prins cine e...nimeni altul decat Janese...asta pana nu ma vede iar cu macaraua si mutand vreo 5oo de bucati cum m-am laudat ca fac nu ma crede :lol:
Las` ca vine ea si ziua mea...din nou :lol: !!
De fapt chiar va fi frumos cu ei..paleti de 4 patrati, inaltime aroximativ 1,7 m cam 5 corpuri, greutate cred ca pe la 2oo sau 3oo kg, 8o pe 8o cm la baza sau 7o pe 7o cm..vedem, incarcare descarcare cu cea mai simpla macara artizanala, palan electric, carucior electric pt deplasare palan, brat macara 4m din profil I, inaltime macara 22o cm montata pe utilitara de 3,5t cu 4*4 pe spate, eventual cu remorca de 3,5T sau 3 T...incap 3 paleti pe latime si cam 5 pe lungime la bena de 3,6m si cam 6 la remorca pe lungime...total cam 6o pe masina si 72 pe remorca...posibil sa depasesc greutatea dar prin partile noastre merge noaptea :mrgreen:
La treaba asta adaug faptul ca spre deosebire de celelalte sisteme pe asta pot face o inmultire puternica pana la de 4 ori mai mult decat efectivul initial fara sa pun in pericol iernarea...dezvoltare super rapida etc...
........ asta e scenariul meu SF :lol:
BUNKA

Mesajde paul » 25 Oct 2013, 21:29

BUNKA scrie:
Uite..iau cartea de la prietenul meu la care o sa fac tot numa` Deloni si iti raspund la treaba asta aici..ok...

Nu m-am suparat , stai linistit ! :P
Sincer, chestia pe care-am citat-o , n-am inteles-o si iarasi nu-mi prea iese la socoteala treaba cu hranirile "curajoase" in ... ianuarie! :o
paul

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 21:46

paul scrie:
BUNKA scrie:

Nu m-am suparat , stai linistit ! :P
Sincer, chestia pe care-am citat-o , n-am inteles-o si iarasi nu-mi prea iese la socoteala treaba cu hranirile "curajoase" in ... ianuarie! :o

Stii cum e cu treaba asta..daca stii cum sa o faci nu e nici o enigma..daca nu stii atunci poti sa o dai in bara nasol...uite mie nu mia iesit nici iernarea in interior si nici cu hranirile proteice de primavara nu mi-a mers...asta nu inseamna ca nu sunt destui care ierneaza in hale si dau proteice...nu am stiut eu sa o fac cum trebuie...feelingul meu e ca nu se da proteic decat familiilor care fiziologic sunt in stare sa faca fata stresului astuia in perioada aia..adica tot la familii care au papat bine in toamna proteic...aici e o chichitza cred si o sa ti-o spun eu...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Oct 2013, 22:47

..chichitza cred ca e ca poulatiile grase, bine hranite proteic in toamna consuma mai putin hrana energetica in prima parte a iernii se uzeaza mai putin si suporta incarcarea cu reziduri a intestinului in partea a doua a iernii cand primesc din nou proteic...e o banuiala.
nu pot sa deschid linkul ala...dar cred ca am si cartea din 71
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Oct 2013, 09:39

Cand nu mai este depus puiet in toamna, albinele care eclozioneaza se imbuiba cu polen, din moment ce nu mai au puiet de hranit, ele stocheaza toata acea mancare buna in corpurile lor, prin aceasta pregatindu-se penttru o viata lunga in iarna. Aceste albine ingrijite, cu viata lunga au fost denumite albine grase ( fat bees) (Sommerville 2005, Mussen 2007). Albinele grase sunt pline pana la refuz de vitellogenin. Intelegerea conceptului de albine grase este cheia sanatatii familiei, iernarea de success, dezvoltarea de primavara si productia de miere.

Citez din topicul "Fatbees" pus de Catalin Profiri la "Hranirea albinelor"...ca sa spulberam misterul...la asta se refera si A. Malaiu in cartea sa din `76 cand vorbeste desre hranirea proteica si importantza ei.
Dar...ce se intampla cand toamna nu avem suficient polen in natura ??? Cu ce fel de albina intram la iernat ??? Cum putem indrepta situatia ???
Ati vazut diferentza vreodata intre polenul din mai si cel din august in ce priveste dimensiunea...ce denota asta ???
Atunci cand vom colecta polen in mai si il vom da inapoi la albine in septembrie-octombrie vom scapa de problemele de iernare...asta e concluzia la care au ajuns toti cercetatorii citati de A Malaiu in cartea sa si nu numai...adaugarea de substituienti face bine pt ca polenurile au carente in anumiti aminoacizi foarte importanti.
Studiati cu atentie cartzulia lui A.Malaiu si situl pus si tradus de colegul Catalin Profiri...
Eu am inceput timid dandu-le niste turte fara polen, in cantitate mica..probabil ca in anii ce vor veni voi incerca sa adaog polen in reteta colectat si pastrat de mine in aprilie-mai si voi creste cantitatile si perioada in care le voi hrani...
BUNKA

Mesajde catalin.profiri » 23 Noi 2013, 09:09

Am recitit topicul in noaptea asta si am cateva mentiuni:

1.@sunteti off cu hranirea proteica pe topicul asta (dar asta nu inseamna ca discutia nu e interesanta)
2.Eu am facut pauza anul asta cu proiectul cu Delon. Nici macar nu am incheiat lazile, in schimb am 200 de rame comandate (pt corpuri de 37x37 ext, h rama=205. Am facut planul de dezvoltare pt anul asta si ma sperie cantitatea de ceara pe care ar trebui sa o cumpar (foite).
Am vre-o sansa sa pun de exemplu doar o fasie si sa le las pe ele sa construiasca fara foita? Bunka stiu ca tu vrei fara, dar vreau sa fiu si precaut:)
3. Pana acum, pe post de rama oarba am pus cate o rama de 1/2 cu foita. sub rama isi construiau celule de trantore, iar rama o construiau perfect. Ma gandesc sa fac la fel si cu rama de Delon, ce parere aveti?

Catalin
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR