Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizarea interventi

Mesajde proapis13 » 08 Apr 2012, 19:03

alt stupar scrie: Ramane intrebarea daca si cat se va mai consuma din ea in cazul a 3-4 zile ploioase, fara zbor.

Strictul necesar pt puietul ce urmeaza sa fie capacit sau cel proaspat eclozionat
In timp ce polenul din celule sta la,,macerat'' si se transforma in pastura :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde kamy » 13 Apr 2012, 19:32

alt stupar,am iernat in 2003 in dobrogea,la 25 martie hrana putina puiet cat palma pe cate-o rama.mi-am facut 100 de hranitoare de pfl de 2 kg,am pus in ele zahar tos nemacinat framantat cu miere de rapita,dupa 2 saptamani 5 rame de puiet din let in let,zaharul tos din hranitor n-a mai prins salcamu.de atunci recomand turta in hranitor,o excaveaza de fiecare data cand se termina siropu,dezavantajul e ca mai raman ceva albine submersibile cand le hranesti cu sirop.
sarbatori fericite!
kamy

Mesajde lucky5strike » 13 Apr 2012, 21:27

Siropul cu parte miere trebuie dat mai rece, daca e cald albina se repede sa-l ia si mai pier prin hranitor.
Siropul cu parte zahar poate fi dat caldut, deoarece albina il ia mai cu rezerve.

In oricari din cazuri, inecul se poate preveni prin ceruire sau printr-un plutitor.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde kamy » 16 Apr 2012, 07:42

am pus niscai sipci pe post de plutitoare dar cand albinele fac excavatii in turta si torni sirop deasupra cateva le transformi vrand nevrand in scafandri!
kamy

Intretinrea albinelor-timp normat / interventii cat mai rare

Mesajde ignatius » 27 Oct 2013, 22:35

Salut

In ziua de azi timpul este sau a devenit o resursa pretioasa, ne dorim sa lucram un numar cat mai mare de stupi, fara ajutoare, de unul singur, cu interventii cat mai rare, toate astea de fapt inseamna EFICIENTA / RANDAMENT maxim,iar la romani toate statisticele ne spun ca lucram fara randament mare.
Cum putem realiza acest lucru?
va rog sa facem referiri la trei cazuri:
-stuparit stationar;
- stuprit pastoral varsati;
-stuparit pastoral cu pavilionul;
Trebuie sa avem in vedere numarul de interventii pe stup, organizarea familiilor, costul cu transportul etc.

unii o sa spuna ca depinde de tipul de stup etc , ok, depinde, dar haideti sa fim mai pragmatici, cat mai la subiect, cat mai tehnici, cat mai germanici ca sa spunem asa, fara discutii sterile si neproductive.
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Re: Target: apicultura industriala. Minimalizare interventii

Mesajde Closcutz » 28 Oct 2013, 14:43

Referitor la lucrarile care ne trag in jos la capitolul timp si ne afecteaza productivitatea am observat doua probleme. Cea mai monotona si de durata operatiune este confectionarea ramelor( dat gauri, batut cuie, intins sarma, lipit foita) iti mananca zilele, iar cea mai obositoare si care ne poate trage in jos la productie este extractia si mai ales scuturarea albinelor de pe rame. La aceste doua capitole se poate castiga mult dar cu investitie considerabila: masina de dat gauri multiple, compresor de capacitate mare+ pistol pneumatic, foite de plastic, izgonitoare sau suflanta, masina de descapacit, centrifuga performanta... Lucrurile astea cred ca se pot analiza, poate gasim variante de imbunatatire simtitoare.
Closcutz

Mesajde B.K » 28 Oct 2013, 15:14

La utilajele pe care le-ai mentionat iti trebuiesc foarte multi bani . Intr-adevar usureaza munca, insa si investitia e pe masura.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Closcutz » 28 Oct 2013, 17:00

Dintre lucrurile pe care le fac atunci cand ajung la stupina pentru a fi mai eficient. Fac o plimbare trecandu-i in revista fugitiv sa nu fie vreo urgenta la unul( gen stup rasturnat, capac deplasat, urdinis obturat, zarva, barba imensa). Daca stupii sunt in regula si albinele cara polen inseamna ca treaba e buna. La roii cu matca imperecheata din cand in cand le dau cate o rama la cladit, daca au tot ce le trebuie nu-i deranjez toata ziua -buna-ziua. De la cei foarte puternici mai iau cate o rama de puiet capacit si bag FA. Experienta vine cu practica. Un stup cu probleme se depisteazaa foarte usor daca ai experienta si timp sa te ocupi de ei.
Closcutz

Mesajde ignatius » 28 Oct 2013, 17:39

Sunt doua aspecte diferite, unul care tine de intretinerea albinelor si una care tine de tehnologia apicola.
Eu doream in acest topic sa ne referim la intretinrerea albinelor.
In mod normal ar trebui ca unui stup sa ii alocam intr-una an XX minute. pentru eficientizarea activitatii ar trebui sa avem o evidenta foarte clara. Cand deschidem stupul pentru a fi operativi introducem rama la cladit sau un fagure si..... . Aspecte de genul acesta as vrea sa se posteze din partea apicultorilor experimentati.
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde B.K » 28 Oct 2013, 18:21

ignatius scrie:Sunt doua aspecte diferite, unul care tine de intretinerea albinelor si una care tine de tehnologia apicola.
Eu doream in acest topic sa ne referim la intretinrerea albinelor.
In mod normal ar trebui ca unui stup sa ii alocam intr-una an XX minute. pentru eficientizarea activitatii ar trebui sa avem o evidenta foarte clara. Cand deschidem stupul pentru a fi operativi introducem rama la cladit sau un fagure si..... . Aspecte de genul acesta as vrea sa se posteze din partea apicultorilor experimentati.
Va multumesc

Conteaza chiar foarte mult tipul de stup folosit si pe deasupra trebuie sa intelegi ca nu exista un STAS de lucru. Sunt metode si metode de lucru de la apicultor la apicultor si de la familie la familie. Putem lua ca si exemplu familiile umane , unii-s mai lenesi , altii mai harnici ...unii mai multi , altii mai putini si tot asa.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde jiji » 28 Oct 2013, 20:15

salut
referitor la cele doua probleme si anume insarmatul si extractia , eu folosesc mer si la insarmat folosesc capsatoruliar la maturatul albinelor de pe rama folosesc suflatorul .pana acum nu am avut bani de o centrifga in firea ei .
jiji

Mesajde alt stupar » 28 Oct 2013, 20:53

Closcutz scrie:Referitor la lucrarile care ne trag in jos la capitolul timp si ne afecteaza productivitatea am observat doua probleme. Cea mai monotona si de durata operatiune este confectionarea ramelor( dat gauri, batut cuie, intins sarma, lipit foita) iti mananca zilele,

Aceasta activitate NU afecteaza in niciun fel productivitatea !
Este o lucrare care se preteaza a fi "bifata" in zilele de iarna, in sezonul inactiv, cand nu stam tocmai rau la capitolul timp disponibil. Este de-a dreptul hilar sa ne inchipuim ca intr-o ferma apicola de tip industrial, cu un nr. mare de colonii de albine, ar mai avea cineva timp de insarmat rame si lipit foitze in plin sezon de primavara-vara

Closcutz scrie: cea mai obositoare si care ne poate trage in jos la productie este extractia si mai ales scuturarea albinelor de pe rame. La aceste doua capitole se poate castiga mult dar cu investitie considerabila: masina de dat gauri multiple, compresor de capacitate mare+ pistol pneumatic, foite de plastic, izgonitoare sau suflanta, masina de descapacit, centrifuga performanta... Lucrurile astea cred ca se pot analiza, poate gasim variante de imbunatatire simtitoare.

Nici macar nu are sens si rost sa mai povestim despre "apicultura industriala" atata vreme cat nu avem deja in dotare cele enumerate de tine ! Logistica se subantelege ca... este.
Dar know-how`ul ????
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde MIHAI BALS » 28 Oct 2013, 22:22

minimalizare?
simplu!
1.august-stimulare,amitraz-3-4 interventii.
2.septembrie-completare,amitraz,taufluvinat-2-3.
3.noiembrie-2.
4.martie-1.
5.aprilie-august-4/luna.
MIHAI BALS

Mesajde /ALEX\ » 29 Oct 2013, 19:44

Mie Primavara mi se pare ca pierdem cel mai mult timp si sunt multe lucruri de facut . Cand ma apuc sa fac curat in stup am cam 50 de cutii pe care le schimb ( astea 50 le tin de roi peste an ). Atunci vad si cat puiet au si daca e compact si daca au miere si pastura . Dupa ce le mut in lazi curate fac un semn pe capac ( seara notez in caiet ) si stiu cate rame au nevoie , daca pot sa sparg cuibul , daca trebui sa pun dupa puiet , daca trebui multa mancare ( sirop pun la toate , dar la unul mai mult la unu mai putin ) . Asa cu o interventie am vazut cam ce trebui facut .
/ALEX\

Mesajde alt stupar » 29 Oct 2013, 19:54

/ALEX\ scrie:[..]
Asa cu o interventie am vazut cam ce trebui facut .

Da.
Si ca sa faci "cam ce ar trebui facut" mai faci o interventie.
Si ca sa faci ce constati la a doua interventie "ca ar trebui facut" ( ca intre timp au trecut ceva zile, nu ? ) mai faci si o a treia interventie.
Si... Iara-i vara, iara-i seara / Io ma duc amu` :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 29 Oct 2013, 20:23

Apropos de schimbarea cutiilor in fiecare an.
Este bine sa facem asta? Este bine sa flambam cutiile cand le curatam?
Suna un pic ridicol intrebarea.
Dar am prins un porumbel care m-a pus un pic pe ganduri.
Prin flambare nu distrugem acea pelicula de propolis de pe peretii cutiei? Practic s-ar distruge un zid de aparare. Propolisul este antibioticul natural.
:?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR