Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde /ALEX\ » 29 Oct 2013, 22:50

Nu Dl alt stupar , asa facem toti notam , dar facem o singura interventie ca doar daia am umblat . Notam in caiet sa stim cum o sa evolueze si atat . Nu ai nevoie de 3 interventii decat daca esti tamplar . Daca tot sti ce ai .... pui ce ii mai trebui .

Postarea asta nevinovata a dumneavoastra nu o inteleg .
/ALEX\

Mesajde /ALEX\ » 29 Oct 2013, 22:58

Florin eu nu zic ca ce fac eu e cel mai bine . Dar stupul ( cutia ) trebui sa il dezinfectectezi , fie cu foc ( flambat ) fie prin spalari cu solutii de soda sau... Nu trebui sa ai stup care sa intre in cules nou fara a fi dezinfectat . E prima regula in apicultura CURATENIE . Eu am cutii de schimb pentru a nu irosi timp , cat timp fac eu schimbul altu curata cutiile vechi .
/ALEX\

Mesajde Mircea_63 » 29 Oct 2013, 23:06

Daaa, sunt jegoase rau albinele si primavara trebuie sa dezinfectezi la blana stupul. :lol:

Una dintre operatiile pe care eu le elimin este chiar aceasta dezinfectie a stupului. Cu exceptia unei lazi adusa de la magazie. Pe asta o curat cu dalta daca e nevoie si o parlesc putin la flacara. Oricum, nu pun albinele intr-o lada murdara, dar apoi le dau pace. Curat de pe fund bucatile de ceara sau crescaturile, dar atat.

Nu garantez ca asa e cel mai bine, insa eu asa fac.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 29 Oct 2013, 23:24

Alex, procedez la fel ca tine. Doar ca nu sunt sigur ca e in regula.
Uite Mircea, nu parleste, nu nimic. :shock:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 30 Oct 2013, 00:51

In afara de varroa, de alti eventuali paraziti de ocupa albinele. Brauloza si alti paraziti sunt eliminati prin tratament, nu prin dezinfectia lazilor.

Tu cum procedezi? Cum minimizezi interventiile?
Mircea_63

Mesajde Closcutz » 30 Oct 2013, 00:56

Closcutz scrie:
Referitor la lucrarile care ne trag in jos la capitolul timp si ne afecteaza productivitatea am observat doua probleme. Cea mai monotona si de durata operatiune este confectionarea ramelor( dat gauri, batut cuie, intins sarma, lipit foita) iti mananca zilele,

Aceasta activitate NU afecteaza in niciun fel productivitatea !
Este o lucrare care se preteaza a fi "bifata" in zilele de iarna, in sezonul inactiv, cand nu stam tocmai rau la capitolul timp disponibil. Este de-a dreptul hilar sa ne inchipuim ca intr-o ferma apicola de tip industrial, cu un nr. mare de colonii de albine, ar mai avea cineva timp de insarmat rame si lipit foitze in plin sezon de primavara-vara

Closcutz scrie:
cea mai obositoare si care ne poate trage in jos la productie este extractia si mai ales scuturarea albinelor de pe rame. La aceste doua capitole se poate castiga mult dar cu investitie considerabila: masina de dat gauri multiple, compresor de capacitate mare+ pistol pneumatic, foite de plastic, izgonitoare sau suflanta, masina de descapacit, centrifuga performanta... Lucrurile astea cred ca se pot analiza, poate gasim variante de imbunatatire simtitoare.

Nici macar nu are sens si rost sa mai povestim despre "apicultura industriala" atata vreme cat nu avem deja in dotare cele enumerate de tine ! Logistica se subantelege ca... este.
Dar know-how`ul ????

Postarile mele vin de pe alt topic care nu avea legatura cu apicultura industriala. Omul vroia sa stie cum poate reduce din timpii morti sau cat timp se aloca de apicultorii cu experienta intretinerii familiilor.
Closcutz

Mesajde Closcutz » 30 Oct 2013, 01:08

Sunt cam obosit si n-am vazut unde-i quote. In fine am vrut sa arat ca atunci cand am scris topicul era altul. La mine lipsa timpului e o problema cronica si in sezon si in extra-sezon. Cat despre investitii si inmultire pe repede inainte va marturisesc ca-i problema apasatoare. Am reusit in trei ani de zile cu sacrificii pe care cei din jur abia le mai suporta sa depasesc nr de 80 de famili, sa-mi iau o camioneta (care drept vorbind ma ajuta enorm si fara de care nu vad cum as mai fi facut fata), o centrifuga Lyson pe 4 rame mixta, banc de descapacit, vreo 30 de bidoane Amigo, si alte maruntisuri care ma tot framantau. Stiu ca-mi doresc sa tehnologizez cat mai tare operatiunile, dar din cauza nevoilor elementare momentan nu pre indraznesc sa visez la toate facilitatile tehnice, dar va veni si timpul lor. Mesajul precedent se adresa dl-ui Alt stupar.
Closcutz

Mesajde Closcutz » 30 Oct 2013, 09:58

O idee ce mi s-o infipt in creier si de care nu pot scapa e suflanta tip drujba :roll: Care aveti puneti va rog poze, ne spuneti cum se comporta, cam ce parametrii tehnici trebuie sa indeplineasca, cam ce suma ar trebui alocata pentru una buna. Daca am dat bani pe motocoasa si n-am folosit-o decat o singura data pt ca anul asta n-am avut asa mare nevoie, cred ca in cel mult un an sau doi o rezolv eu si cu suflanta, care sper sa ma ajute mai mult.Va multumesc anticipat.
Closcutz

Mesajde Cristian IONITA » 30 Oct 2013, 13:42

Mircea_63 scrie:Daaa, sunt jegoase rau albinele si primavara trebuie sa dezinfectezi la blana stupul. :lol:

Una dintre operatiile pe care eu le elimin este chiar aceasta dezinfectie a stupului. Cu exceptia unei lazi adusa de la magazie. Pe asta o curat cu dalta daca e nevoie si o parlesc putin la flacara. Oricum, nu pun albinele intr-o lada murdara, dar apoi le dau pace. Curat de pe fund bucatile de ceara sau crescaturile, dar atat.

Nu garantez ca asa e cel mai bine, insa eu asa fac.

curiozitate .... de ce schimbi lada? .... care-i motivatia?

parerea mea ca faci rau ... mai ales daca operatiunea o efectuezi primavara devreme .... cand inca noptile sunt racoroase .... iti dai seama ca dai peste cap echilibrul termic al familiei? .... tu cum te-ai simti daca te scot din casa ta incalzita si confortabila si te bag brusc intruna care e curata luna dar cu peretii inghetati? ... cam cata energie o sa consumi ca sa readuci confortul initial? si cat de mult oare o afecta aceasta operatiune puietul ? .... etc
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde jiji » 30 Oct 2013, 16:24

Closcutz scrie:O idee ce mi s-o infipt in creier si de care nu pot scapa e suflanta tip drujba :roll: Care aveti puneti va rog poze, ne spuneti cum se comporta, cam ce parametrii tehnici trebuie sa indeplineasca, cam ce suma ar trebui alocata pentru una buna. Daca am dat bani pe motocoasa si n-am folosit-o decat o singura data pt ca anul asta n-am avut asa mare nevoie, cred ca in cel mult un an sau doi o rezolv eu si cu suflanta, care sper sa ma ajute mai mult.Va multumesc anticipat.

sal nu iti cumpara suflanta tip drujba cumpara un atomizor de stropit pomii cu acceleratia la mana si cu asta rezolvi pomii si albinele
jiji

Mesajde Closcutz » 30 Oct 2013, 20:55

Eu pomi prea multi n-am si pt ei am folosit o pompita de 3 litri :D Ce imi da mie cu virgula la atomizor e ca se folosesc otravuri si dupaia sa le suflu spre miere si albine mi se pare ca-mi dau singur cu tesla peste degete. :shock:
Closcutz

Mesajde dicu.ion57 » 31 Oct 2013, 06:37

Closcutz scrie:Closcutz scrie:
Referitor la lucrarile care ne trag in jos la capitolul timp si ne afecteaza productivitatea am observat doua probleme. Cea mai monotona si de durata operatiune este confectionarea ramelor( dat gauri, batut cuie, intins sarma, lipit foita) iti mananca zilele,

Aceasta activitate NU afecteaza in niciun fel productivitatea !
Este o lucrare care se preteaza a fi "bifata" in zilele de iarna, in sezonul inactiv, cand nu stam tocmai rau la capitolul timp disponibil. Este de-a dreptul hilar sa ne inchipuim ca intr-o ferma apicola de tip industrial, cu un nr. mare de colonii de albine, ar mai avea cineva timp de insarmat rame si lipit foitze in plin sezon de primavara-vara

Closcutz scrie:
cea mai obositoare si care ne poate trage in jos la productie este extractia si mai ales scuturarea albinelor de pe rame. La aceste doua capitole se poate castiga mult dar cu investitie considerabila: masina de dat gauri multiple, compresor de capacitate mare+ pistol pneumatic, foite de plastic, izgonitoare sau suflanta, masina de descapacit, centrifuga performanta... Lucrurile astea cred ca se pot analiza, poate gasim variante de imbunatatire simtitoare.

Nici macar nu are sens si rost sa mai povestim despre "apicultura industriala" atata vreme cat nu avem deja in dotare cele enumerate de tine ! Logistica se subantelege ca... este.
Dar know-how`ul ????

Postarile mele vin de pe alt topic care nu avea legatura cu apicultura industriala. Omul vroia sa stie cum poate reduce din timpii morti sau cat timp se aloca de apicultorii cu experienta intretinerii familiilor.

Este adevarat domnule Closcutz ca la noi apicultori timpul este dusmanul nr 1.Din necesitatea de a mai reduce din munca migaloasa de la incheiatul .si insirmatul ramelor am facut acele dispozitive apicole care sint postate pe forum la sectiuneaPOZE.Ma ajuta enorm de mult.La incheatul ramelor folosesc si ladita de incheiat ,care la constructia ei m-am informat tot dupa forum numai ca am adus ceva inbunatatiri . acum folosesc celalalt dispozitiv unde se incheie cite o rama este mult mai rapid si pot incheia ra me de toate matimile fara sa mai schimb nimic.Foarte folositor este pistolul pneumatic care metita toti bani.Celalalt dispozitiv de insirmat,mia usurat munca foarte mult.Ramele mi le fac singur ca am o sculele necesare ,care si aici am redus din cheltuieli.Domnule Closcutz daca nu ne gospodarim sa mai facem ceva si noi acasa ce cistigam pe mere dam inapoi pe pere ,ca toate cele pentru apicultura sint scumpe.Nu v-am scris pe forum pentru a-mi promova dispozitivele ca nu fac sa vind ,ci doar sa spun cum fac de mai elimin din timp cind fac ramele .La 80 de stupi care spuneti ca aveti este destula munca,iar daca nu aveti un mic ajutor este destul de greu Eu am pastorit mai multi si inteleg perfect problema dar cu dragoste si pasiunea noastra ati vazut ca rupem de la gura sa facem pentru ele ce trebuie.Mult succes si iernare usoara.
dicu.ion57

Mesajde Closcutz » 31 Oct 2013, 07:40

Dle Dicu 80 asa n-a fost mare tevatura ca anul asta ce doar sta sa vina urmeaza sa-i fac vreo 135-140, daca o vrea Dumnezeu si ma tin pingelele. ;) Am cutiile date cu ulei de in, trebuie sa le vopsesc, sa le pun manerele de transport si gata de lupta. Intre altele mai am de gaurit vreo 70 de pachete de rame 1/2 si de incheiat cu cuie 45 de pachete rame 1/1 si 84 pachete de 1/2, apoi de tras sarma pe toate. La mine la stupi manerele de transport sunt si picioare si am de dat 1120 de gauri ca sa prind picioarele( noroc ca am facute balamalele pentru toti si picioare numai pt vreo 25) deci asa o mica trebusoara ma asteapta la cotitura. Pe lista de achizitie e rulota, topitior solar si cu aburi plus celelalte maruntisuri, faguri grupa mare, cuie cu zecile de kilograme, suruburi(50 pungi) si piulite (parca 23 de pungi)si motorina cat incape.
Closcutz

Mesajde alt stupar » 31 Oct 2013, 10:19

In ton cu sezonul... lucrari de sezon ;)
In ton cu... titlul topicului, propun o argumentatie pentru o lucrare care se face ( sau nu se face) in aceasta perioada, raportata la un efectiv pe care eu il consider ca prag de plecare cand vorbim de "industial" >300 colonii.
Asadar, ce inseamna si (daca se foloseste) cum si cu ce se face "impachetarea" a ~ 300 de stupi ?
Cat timp este necesar pentru a pregati materialele dedicate ?
Cat tip este necesar pentru a le introduce in lazi ?
Cum si unde vom depozita acele "materiale" la primavara, dupa ce nu mai sunt necesare in stupi ?

Am marea rugaminte ca, indiferent de marimea stupinei pe care o detinem inacest moment, sa expunem pe mai departe DOAR o proiectie despre cum am aplica lucrarea respectiva la nr. minim de colonii mai sus-amintit.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Mircea_63 » 31 Oct 2013, 12:06

alt stupar scrie:Am marea rugaminte ca, indiferent de marimea stupinei pe care o detinem inacest moment, sa expunem pe mai departe DOAR o proiectie despre cum am aplica lucrarea respectiva la nr. minim de colonii mai sus-amintit.

Adi, multumesc de aceasta precizare. De departe este cel mai incitant si interesant topic, un pas inainte. Dupa A,B,C-ul albinei, asta este X,Y,Z-ul stuparului.

Concret, n-as "impacheta" nimic.
O familie puternica trece iarna fara probleme.

Daca am si niste roi mai tarzii si pe care nu i-am unificat, ii iernez 2-1, podisor izolat, dar fara alte impachetari.
Mircea_63

Mesajde paul » 31 Oct 2013, 14:34

alt stupar scrie: indiferent de marimea stupinei pe care o detinem inacest moment, sa expunem pe mai departe DOAR o proiectie despre cum am aplica lucrarea respectiva la nr. minim de colonii mai sus-amintit.

alt stupare ... cum ma faci tu pe mine sa visez cu ochii larg deschisi ... 8-)
Daca as avea 300+ ... nu m-as putea descurca cu Dadanti ! Cu ME sau MER ... poate !
Daca i-as ierna pe minim 7 intervale nu le-as pune diafragme ! De la un anumit nr. poti sa unifici toamna fara sa te mai agati de nr. ca spanzuratu' de funie ... Podisor deasupra , un tol si ... atat !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR