Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde kamy » 31 Oct 2013, 15:38

alt stupar scrie:In ton cu sezonul... lucrari de sezon ;)
In ton cu... titlul topicului, propun o argumentatie pentru o lucrare care se face ( sau nu se face) in aceasta perioada, raportata la un efectiv pe care eu il consider ca prag de plecare cand vorbim de "industial" >300 colonii.
Asadar, ce inseamna si (daca se foloseste) cum si cu ce se face "impachetarea" a ~ 300 de stupi ?
Cat timp este necesar pentru a pregati materialele dedicate ?
Cat tip este necesar pentru a le introduce in lazi ?
Cum si unde vom depozita acele "materiale" la primavara, dupa ce nu mai sunt necesare in stupi ?

Am marea rugaminte ca, indiferent de marimea stupinei pe care o detinem inacest moment, sa expunem pe mai departe DOAR o proiectie despre cum am aplica lucrarea respectiva la nr. minim de colonii mai sus-amintit.

care are stupii din polisturen sau poliuretan mere la tratament la Sovata sau Moneeasa,ca nu e nevoie sant gata impachetati din nascare!
mizeria pe care o fac albinele nu ar fi o problema daca nu ar fi condensul,umezeala, mucegaiul!o solutie ar fi iernarea in fundul gol(fundul stupului nu faceti alte incercari)
s-a intamplat sa nu am timp primavara sa ranesc fundul stupului pana s-a incalzit bine si au cam facut-o albinele,au inceput sa sparga crusta de ceara si cadavre cu tarnacoapele lor si le-au scos pe urdinis afara!
kamy

Mesajde BUNKA » 31 Oct 2013, 22:30

Eu nu am mai intrat in discutie dar cred ca as merge si voi merge direct Pe Delonul meu modificat, Practic nu am ce sa ai fac...se organizeaza singur si Pot sa am si 5oo, voi avea totusi nevoie de sPatiu de dePozitare Pentru corPurile in Plus Pe care le folosesc vara, asta daca nu am facut deja roiuri in ele care intra la iernat.. :P
Parerea mea este ca este Peste MER, ME si alte modele de lazi, daca ati vedea cum arata acum ati sPune acelasi lucru.
ImPachetarea ar Putea fi si o Placa groasa de Polistiren dens Pusa Peste caPacul de lemn sau niste saci de gunoi trasi de sus Pana jos sau un simPlu caPac de tabla telescoPic sub care sa fie o placa de polistiren sau o folie cu bule...ceva.
In rest...stiti povestea cu Delonul...
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 01 Noi 2013, 01:00

Nu mai poate fi vorba de impachetare la 300 familii. La vizita de toamna, stupul ramane pe 8 rame. Se identifica cele mai usoare doua rame si una e scoasa din stup, celalata va ramane la margine, despartita de restul prin locul ramas liber. Asta presupunand ca am miere suficienta sau macar am facut ceva reprize de hranire pana la 5 septembrie

As mai lua in calcul sa am intai 3-4 vetre insorite, adapostite, cu ceva cules de toamna si primavara. As distribui familiile in mod egal, sau in functie de potentialul vetrei, daca-l cunosc.

In iarna se intra doar cu familii bune. Orice ghem sub 5 intervale trebuie unificat sau iernat in adapost.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde martanul » 01 Noi 2013, 01:33

alt stupar scrie:In ton cu sezonul... lucrari de sezon ;)
In ton cu... titlul topicului, propun o argumentatie pentru o lucrare care se face ( sau nu se face) in aceasta perioada, raportata la un efectiv pe care eu il consider ca prag de plecare cand vorbim de "industial" >300 colonii.
Asadar, ce inseamna si (daca se foloseste) cum si cu ce se face "impachetarea" a ~ 300 de stupi ?
Cat timp este necesar pentru a pregati materialele dedicate ?
Cat tip este necesar pentru a le introduce in lazi ?
Cum si unde vom depozita acele "materiale" la primavara, dupa ce nu mai sunt necesare in stupi ?

Am marea rugaminte ca, indiferent de marimea stupinei pe care o detinem inacest moment, sa expunem pe mai departe DOAR o proiectie despre cum am aplica lucrarea respectiva la nr. minim de colonii mai sus-amintit.

te salut sti sistemul meu de impachetare ,anul acesta nu am reusit sa fac talaj nici sa adun paie ,si voi folosi frunze uscate ,pentru impachetarea a 300 de familii spatiul de depozitare este de aprox. 1 mc de primavara pana toamna, ca nu pastram frunzele toata vara. Te pup ;) ;)
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde kamy » 01 Noi 2013, 07:34

Cand e de bibilit e de bibilit,impachetatu e sarit si de catre cei ce ierneaza in hala,timp si bani castigi doar cand poti extrage toata stupina in maxim 2 zile oricat ar fi de mare,io aici am cam facut o gramada de cucuie!
kamy

Mesajde B.K » 01 Noi 2013, 10:08

Kamy eu vad asa lucrurile : cand ai pana in 10 familii nu te poti numii apicultor in adevaratul sens al cuvantului , cand ai 25-40 de familii incepi sa simti cum sta treaba , cand ai peste 50 familii situatia incepe sa se schimbe din toate punctele de vedere , de la 100 de familii in sus e alt capitol :)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde alt stupar » 01 Noi 2013, 10:34

lucky5strike scrie:Nu mai poate fi vorba de impachetare la 300 familii. La vizita de toamna, stupul ramane pe 8 rame. Se identifica cele mai usoare doua rame si una e scoasa din stup, celalata va ramane la margine, despartita de restul prin locul ramas liber. Asta presupunand ca am miere suficienta sau macar am facut ceva reprize de hranire pana la 5 septembrie

Bine punctat.
Vin insa (de-a valma) alte... insomnii:
- cel mai bun impachetaj e mierea... absolut deacord, insa nu si impotriva curentilor ;)
- lada plina cu rame, fiecare rama luata individual asigura cantitatea si dispunerea optima de rezerve pentru iernat, colonia formeaza ghemul unde vrea... suna perfect, insa ce si cand mai reformam ???
- la indemana pentru impachetaj superior: (1) ziarul - absoarbe umiditatea dar o si pastreaza si cat de des trebuie inlocuit ?... si (2) paturitca/ polistirenul peste podisor - imbunatateste semnificativ confortul termic al coloniei sau mai degraba asigura confortul psihic al stuparului ? :? .
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde redoo » 01 Noi 2013, 11:05

am asa un sentiment ca stupul lui activ se preteaza de minune la ce se discuta aici.Fund cu sita si folie deasupra,in principiu nu se mai restrange ca ramane pe doua corpuri cu multa miere in cap si are folie, se lucreaza mult cu corpul, se formeaza destul de usor roii...ramane problema la extractive unde creste nr de rame si de transport unde ori paletizare ori vagon. La 300 de stupi cred ca se poate cumpara un amarat de motostivuitor. Ramane totusi investitia care te usuca daca o faci dintr-o bucata
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde BUNKA » 01 Noi 2013, 11:50

redoo scrie:am asa un sentiment ca stupul lui activ se preteaza de minune la ce se discuta aici.Fund cu sita si folie deasupra,in principiu nu se mai restrange ca ramane pe doua corpuri cu multa miere in cap si are folie, se lucreaza mult cu corpul, se formeaza destul de usor roii...ramane problema la extractive unde creste nr de rame si de transport unde ori paletizare ori vagon. La 300 de stupi cred ca se poate cumpara un amarat de motostivuitor. Ramane totusi investitia care te usuca daca o faci dintr-o bucata

Da`...a lui Bunka nu e bun ?? :lol: Bine ca e de unde alege!
Se organizeaza fumos la intrarea in iarna...un deliciu sa ai privesti..cand vezi ca au un "bolovan" de hrana deasupra ce sa iti mai doresti ??
Fişiere ataşate
SP_A2253.jpg
9 rame de astea si iti tace mintea...
BUNKA

Mesajde Bambucha » 01 Noi 2013, 13:08

Frumos, dar daca mai tai un pic din rama ajungi la dimensiunea de nuclei (miniplusi). Se poate stupari si asa, ma intreb insa cum se comporta turnuletul vara in cules, stiind faptul ca mierea o impinge pe matca in jos.
La 300 de stupi am terminat cu scosul si bagatul ramelor toata ziua- buna-ziua, deja peste 50 se simte in timpul meu (adica la buzunar).
Impachetarea de iarna inseamna la mine scoaterea magaziilor goale + o folie plastica sau o forma izolatoare deasupra.
@Tankard La 10 stupi sigur ca poti veni in stupina sa iti descarci stresul cotidian, de la 100 in sus cam striga albinele dupa tine de nu mai sti cu ce sa incepi ;) Sunt insa si multe momente in care iti savurezi cafeaua in rasaritul soarelui la prisaca, dupa care incepe treaba!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 01 Noi 2013, 14:09

Nu e chiar mic nici corpul si nici rama..stiu, lasa impresia asta dar nu e..rama are doua treimi din cea mare dadant, si corpul are un volum de 28L...este putin mai inalt fatza de un stup normal, nu cu mult...daca paletizezi si incarci si descarci paletii mecanizat, ai rezolvat cu stabilitatea, cat despre ponta matcii..aceasta se poate desfasura pe doua corpuri fara pb..restul fiind dedicate mierii si cu care se poate jongla...
Stupul asta e..smecherie..se va vedea la mine in anii urmatori. :P
Sa vezi la asta interventii minimale...asa a fost gandit de inaintasi...nici macar nu trebuie sa gauresti ramele, albinele fac singure treaba asta si se pot deplasa usor si prin spatiile lasate libere intre fagure si laterala hofmann deci pot trece usor de pe un interval pe altul in timpul iernii, nu trebuie sa restrangi, sa descapacesti, sa infofolesti...daca ai un capac parafinat poti sa ai lasi asa.
Abia cu unul de asta poti sa zici ca poti intretine multi si simlifici tot ;) de cand clocesc eu povestea asta...ahaaaaaaaaa !!!!!!!!
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 01 Noi 2013, 19:45

alt stupar scrie:Bine punctat.
Vin insa (de-a valma) alte... insomnii:
- cel mai bun impachetaj e mierea... absolut deacord, insa nu si impotriva curentilor ;)
- lada plina cu rame, fiecare rama luata individual asigura cantitatea si dispunerea optima de rezerve pentru iernat, colonia formeaza ghemul unde vrea... suna perfect, insa ce si cand mai reformam ???
- la indemana pentru impachetaj superior: (1) ziarul - absoarbe umiditatea dar o si pastreaza si cat de des trebuie inlocuit ?... si (2) paturica/polistirenul peste podisor - imbunatateste
semnificativ confortul termic al coloniei sau mai degraba asigura confortul psihic al stuparului ? :? .

Auzi mai Adriene, hai ca-ti sta bine la catedra... Cand iesi la pensie, o sa fii mare presedinte de cerc apicol, asta daca nu te-au facut deja! :lol:

Sa ma tin de fir... discutam pe Dadant.

- treaba cu curentii, trebuie cautat cumva sa fie vatra in ansamblu adapostita, natural sau artificial. Sa nu prea bata vantul pe direct. Aici avem vai sau platouri pe sud (avantaj zbor curatire), saivane, garduri, urdinis pe sud, lazi fara sita la capac (cam trage umiditatea, dupa mine)... Mai nou avem anveloparea lazilor... asta e, de departe, cea mai tare!
- cu formarea rezervelor in corpul de jos, a ghemului unde vrem noi, gestionarea ultimului cules, siropul, sunt prea multe de discutat. Despre reformat, daca bagam anual in cuib 2 faguri de cladit, vom avea pe ei cantitate bunicica de miere toamna, fara mare greutate. Pt reforma, e suficient 2 anual, parerea mea.
- familia puternica merge si pe plin (e mai confortabil, daca accepti ca mai si ingheata marginile ghemului uneori). Daca ne e frica, o lasam pe 8 rame, plus un gol de o rama, de cu toamna scoasa, plus rama 9 trasa la perete, si care la primavara va fi si ea goala. Impachetajul trebuie inteles in ideea de folosi un material textura permeabila, dar nu sugativa la contact cu umiditatea din interior sau exterior. Ca sa impiedice curentii, materialul trebuie sa aiba oarecare densitate pentru a asigura transfer molcom aerului.

Solutia cea mai eficienta pt ierni mai grele, sistemul canadian. E fantastic, parerea mea, albinele alea n-au nicio treaba cu gerul sau umiditatea. Iar la dezvoltarea de primavara, in conditiile de microclimat rezultand din izolare, folia neagra, vecinatatea altor ghemuri...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde balu » 01 Noi 2013, 21:12

anu trecut, i-am iernat pe toti cu folie etansa sus, fara diafragma, indiferent de fund, pe unii i-am strimtorat, pe altii nu, sus in capac polistiren exp de 2, si cu asta basta, n-a crapat niciunul, desi poti vedea pojghita de gheata peste rame. Pierderea in albina la unii a fost mare, am avut si rame mucigaite. Anul acesta probabil voi ierna la fel, familiile sunt mult mai slabe, si hrana predominanta e zaharul. Doamne ajuta!
balu

Mesajde lucky5strike » 01 Noi 2013, 21:39

Asa? Pai, era o vorba cu ulciorul... :shock: :shock:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alt stupar » 01 Noi 2013, 22:58

lucky5strike scrie:Impachetajul trebuie inteles in ideea de folosi un material textura permeabila, dar nu sugativa la contact cu umiditatea din interior sau exterior. Ca sa impiedice curentii, materialul trebuie sa aiba oarecare densitate pentru a asigura transfer molcom aerului.

Luat aminte !

@Bunka te rog io frumos, lasa-ma dom`le cu sistemul ala al tau, ai ceva de scris referitor la impachetaj - citesc cu drag... insa nu baga si aici romane d`alea cu Deloane, albina mica s`alte ispravi care revolutioneaza lumea... te rog, da ?
alt stupar

Mesajde alt stupar » 01 Noi 2013, 23:07

balu scrie:anu trecut, i-am iernat pe toti cu folie etansa sus, fara diafragma, indiferent de fund, pe unii i-am strimtorat, pe altii nu, sus in capac polistiren exp de 2, si cu asta basta, n-a crapat niciunul, desi poti vedea pojghita de gheata peste rame.

ei, eu cand aminteam de insomnii... nu ma refeream la cosmaruri precum cel descris de tine 8-)
Uite, aici e intrebarea ( intre II :lol: ) referitor la impachetare... cum sa faci sa fie un pic simplu-restul bine ;)
Raport cost/beneficiu, in limbajul de la sate :D
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR