gigibecalul scrie:Astăzi mi-am făcut în minte un bilanț asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an...iată:
Am intrat în iarna 2012-2013 cu două colonii și am ieșit cu una în primăvara lui 2013...în primăvară am reîntregit numărul și, după un salcâm care a ținut doar câteva zile, am divizat, obținând un număr de 4 colonii. Cam în același timp, am mai adus acasă încă o familie, pe care de asemenea am divizat-o imediat, obținând în acest fel 6 colonii. Am extras de la 2 familii amărâte, după un salcâm foarte slab, aproximativ 7 kg de miere, restul l-am lăsat noilor roi formați. Vrând nevrând am făcut și „pastoral”, pe motiv că am mutat familiile pe o altă vatră, pentru a le putea diviza, fără să pierd culegătoarea la roii nou formați(mi s-a părut cel mai comod așa). În toamnă am mai sporit numărul cu încă o colonie(roi de anul acesta). Stimulări, completări, tratamente cu VF...și cam atât. Vom intra în iarnă cu 7 colonii, pe 5 și pe 6 rame...să sperăm că ieșim bine din iarnă(anul trecut eram cocoș și mă gândeam că o să ajung anul ăsta la un număr de 10 colonii...pentru la anul preconizez că vor fi vreo 12)...
Ce doresc să schimb anul viitor(sper să mă țin de cuvânt):
- nu o să mai fac lăzi la tâmplarul care mi-a făcut cei trei stupi în primăvară(asta sigur)
- nu o să mai cumpăr rame de la producătorul de la care am cumpărat anul acesta(la fel de sigur)
- o să încerc să fac roii obținuți prin divizare doar cu mătci fecundate(anul acesta roii obținuți prin divizare, care au primit botci, au dat mult înapoi față de cei în care au rămas mătcile...e drept că au și recuperat destul de mult după ce au început noile mătci să ponteze)
- nu o să mai divizez decât coloniile care și-au tras botci de roire(aici nu jur)
- două din mătci vor fi anul viitor în anul 3...să vedem cum o să se comporte...poate vor trebui schimbate...poate nu...mai studiez...
- o să cumpăr ceară foiță de la același producător
- o să încerc să colectez puțin polen
- o să încerc să schimb o parte din fagurii învechiți
- o să folosesc doar sirop invertit(în cazul în care voi folosi sirop - probabil că da)
- o să încerc să fac toate lucrările la timp, altfel am o a doua șansă la lucrarea respectivă abia anul viitor
- o să încerc să stimulez bine din timp, ca să am colonii puternice la culesul principal
...cam atât îmi vine în minte la ora asta...sunt sigur că mai sunt multe, dar nu mi le amintesc...poate mâine...
gigibecalul scrie:31 octombrie 1998...15 ani de la cununia civilă... !
Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori