Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde BUNKA » 02 Noi 2013, 01:38

alt stupar scrie:
lucky5strike scrie:Impachetajul trebuie inteles in ideea de folosi un material textura permeabila, dar nu sugativa la contact cu umiditatea din interior sau exterior. Ca sa impiedice curentii, materialul trebuie sa aiba oarecare densitate pentru a asigura transfer molcom aerului.

Luat aminte !

@Bunka te rog io frumos, lasa-ma dom`le cu sistemul ala al tau, ai ceva de scris referitor la impachetaj - citesc cu drag... insa nu baga si aici romane d`alea cu Deloane, albina mica s`alte ispravi care revolutioneaza lumea... te rog, da ?

Sterge ce am scris pe aici, am plecat si nu vreau sa las urme...scuze de deranj ..sper ca nu a fost prea mare daca in 14 pagini am aruncat si eu 2 randuri pe care chiar te rog sa le stergi...
BUNKA

Mesajde Cristian IONITA » 02 Noi 2013, 19:36

@Bunka .... nu pune la suflet si nu ne "pedepsi" pe toti pentru excesul de zel (sau poate incapacitatea "diplomatica") a unuia singur.

Gandestete si tu la intelepciunea populara .... mai ales la partea cu referire la tigan si imparat.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde BUNKA » 02 Noi 2013, 19:51

Nu m=am suparat Cristi pe nimeni, vorbesc serios...pur si simplu cred ca nu trebuia sa scriu nimic aici, ca eu cum vad lucrurile legat de eficientza si interventii minimale nu se pupa deloc cu ideea de a avea 3oo de diafragme, si 3oo de tzoale sau alte asemenea...adica ce vad acum in fatza okilor si anume Delonul ...nu are nimic in comun cu sistemele conventionale care sunt folosite de 99,9 din apicultori asa ca parerea mea aici la topicul asta chiar nu conteaza.
Imi pare rau ca de exces de zel de fapt eu am dat dovada ca mai aduc vorba pe ici pe colo de Delon...si poate nu e cazul..Delon trebuie sa ramana un subiect discutat la unul sau doua topicuri deschise si atat, de un grup restrans de oameni...chiar imi doresc sa ramana asa pana in momentul in care va convinge prin fatul ca e bun cu adevarat nu prin faptul ca ma impresionat pe mine sau pe altul ca mine.
Cand voi avea vreo cateva sute probabil ca implicit va starni curiozitate si se va promova singur...pana atunci, imi cer scuze de deranj, va rog sa stergeti tot ce am scris aici inclusiv postarea asta...pentru cei interesati de Delon eu voi fi mereu pe pagina mea cu ultimele noutati si pe paginile dedicate acestui model de lada si sistem de lucru.
Nu sunt suparat pe nimeni!
Va salut!
BUNKA

Mesajde gabi bee » 02 Noi 2013, 21:33

alt stupar scrie:.. si (2) paturitca/ polistirenul peste podisor - imbunatateste semnificativ confortul termic al coloniei sau mai degraba asigura confortul psihic al stuparului ? :? .

paturica peste podisor este buna in cazul in care podisorul are sita , dar daca podisorul este plin , paturica e mai bine sa fie direct pe rame !conteaza mult tipul de podisor si gradul lui de etansare ! ca sa mearga totul snur la un nr. mare de stupi , trebuie sa ai o configuratie anume de lada-fund-podisor-capac , care sa-ti permita o impachetare minimala si rapida ! eu unul nu am ajuns la o solutie optima dar pt asta iernez stupii in mai multe variante de impachetare si aerisire ! :D
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Arhivistu » 02 Noi 2013, 22:51

Cel mai bun impachetat...miere de calitate si la discretie plus tratamente facute la zi...atata tot ;)
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde florinapi » 03 Noi 2013, 16:38

In primul rand,eu nu cred ca doar peste 300 fam de albine te poti numi profesionist,eu cred ca dovada profesonalismului o da plus valoarea obtinuta de pe urma unei stupine pe o perioada de 5 ani.
Si mai zic ca,profesonalismul merge mana in mana cu o logistica pusa la punct.
Zic ce am facut eu in acest sens;-stupi ME cu funduri mobile,doua corpuri,gratie Haneman,2-3 magazii mici,izonitor,toate piesele interschimbabile,suflator pe benzina.Extrag acasa,nu stimulez,nu inpachetez(nu necesita sistemul de stup) transport propiu cu costuri minime.Nu lucrez cu ajutoare.

Cel mai mult timp imi ia producerea si schimbarea matcilor.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde alt stupar » 03 Noi 2013, 18:00

da Florine, cu totii am cazut deacord ca dovada profesionalismului ca "tehnici" aplicate, cunostinte specifice, dedicatie pentru meserie si o medi anuala ridicata a plus-valoarii o poate face si un apicultor care intretine si exploateaza un nr. de stupi mult inferior cifrei respective !
Am convingerea ca se poate lucra superprofesionist inclusiv la stupine de max. 10-20 stupi la o adica ;)

Insa, privitor la ceea ce indeobste se intelege prin termenul de "apicultura industriala" trebuie mentionat ca, spre deosebire de acceptiunea cuvantului "profesionalism" care, asa cum spuneam, defineste in principar nivelul de pregastire al apicultorului-persoana, primul pas spre "industrialul" presupune (in plus) un ansablu de mijloace si utilaje, tehnici adaptate volumului de lucrari, respectiv o planificare-normare a timpilor de munca alocati fiecarei lucrari care, toate la un loc, pot face sustenabila intretinerea unui efectiv de colonii de albine superior pragului de care tot amintesc, 300 de colonii.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Noi 2013, 18:14

BUNKA scrie:am plecat si nu vreau sa las urme...scuze de deranj ..sper ca nu a fost prea mare daca in 14 pagini am aruncat si eu 2 randuri pe care chiar te rog sa le stergi...

Adriane, ce dracu... ne bosumflam precum copii sau incercam sa construim ceva :shock: ?
Bai, tu esti unu` dintre cei de care este nevoie intr-o astfel de discutie, tot ce te rog cat pot eu de respectuos este sa lasi deoparte partipriurile pentru unul sau altul dintre tipurile de lazi si sa incercam (impreuna !) sa identificam acele tehnici si "finetzuri" universal valabile, indiferent de forma ramei ;)
Stiu, e greu, vei zice ( si-ti dau dreptate in mare parte :!: ) ca sunt strans legate intre ele si deriva una din cealalta darrr... hai sa incercam !!!
alt stupar

Mesajde nae » 03 Noi 2013, 20:24

D-lor, dati o definitie topicului altfel suntem pe aratura .
Apicultura industriala (>300 fam)
1-meneger= acum(in timpul vorbirii) stie unde (localitate)duce fam la rapita, stie pe care versant/latura ii amplaseaza .... adica omul cu creierul ( nu mai intreaba cate picaturi de VF sa puna si cand=in stare sa-si scoata salariul )
2-1... sau mai multi meseriasi in apicultura (nu un tataie /pensionar care sa pazeasca sa bucatareasca ...),capabili sa plece cu catel-purcel fara prezenta ta (tu esti in Tenerife sau pe tarla cu agronomul la 400Km )
3-logistica :-camionul tau/1-2 cantare/nu descapacesti cu furculita /centrifuga pt >3t/zi /lichiditati pt toata vara /lucrezi cu catul .... n-am 100 deci imi dau cu parerea :D .....
Interventii minimale .
Aici o sa-mi iau suturi .Toti (si eu cu 3.14 si cel cu >300)facem aceleasi interventii .
Eu ,3.14,scot fiecare rama inventariez fiecare celula de pastura , ma scarpin in nas si vizitez 20 fam intr-o zi , la sfarsitul zilei nu stiu ce-am facut si intru pe net...
''X'', >300,... , viziteaza 100 fam sau mai multe/zi , stie ce are in fam si tura urmatoare( eu o iau de la capat ) aprinde o tigara se ''plimba''printre ele si deschide doar unde E NEVOIE ..., asa isi permite sa tina mai multe fam ... bla-bla-bla.
nae

Mesajde alt stupar » 03 Noi 2013, 21:01

Zi-le domnu`Nae, zi-le ca bine le zici ! ;)
nae scrie: n-am 100 deci imi dau cu parerea :D .....
Interventii minimale .
Aici o sa-mi iau suturi .

Ia zi si cum vezi "pachetarea" ( vorba colegului nostru Marin ) la 'X'', >300
ps. da-le incolo de suturi... avem dosu`tabacit :lol:
alt stupar

Mesajde nae » 03 Noi 2013, 21:25

Pai va spun .(DB1/1)
Primii 16 fam iernate pe mijloc intre doua diafragme si o roaba de haine in parti , urdinisul ca la carte 0.5mm /intrval =3-4 cm sa nu zic 2 ca mi-e rusine . Dupa Craciun hai cu turta , cand am ridicat primul capac aproape ca mi-au spart nasul scandurile de la podisor , se unflasera la greu . Morala : - Nae n-a inteles nimic .
Dupa 3 ani , ... , doua carute de haine fleasca , urdinisul la fel ... Nae la fel , nu vedea nu auzea .
... ma incurc in ani ... inainte sa intru pe net ('11) incep sa folosesc folia , renunt la carpe , pastrez urdinisul mic ( nu auzisem de NEA Gica ) (nu auzisem de clopot ) gheata la greu ...
Intru pe net si .. aici numai nebuni/oameni rai si nemilosi care ierneaza in ''fundul gol'' / MER :shock: , nebuni .
Acum (astazi am pus gratiile ca am gasit folia roasa ) urdinisul deschis la maxim + o gaura de 10 cm in fund ,folie acoperita cu ziare sau pled , am astupat aerisirile si nu sunt multumit= DB 1/1 = n-am cum .
Izolatie mai buna decat un cat FULL de miere in cap si o galeata de albina sub el nu exista ... , mai am de visat .
nae

Mesajde lucky5strike » 03 Noi 2013, 23:02

Cat de miere lasat insemana miere cristalizata in primavara.

Desi sunt rezerve mai de buna calitate acolo decat in orice sirop sau descapaceala, iar catul ajuta si la primenirea aerului, marind raportul intre volumul lazii si ghem.

O alta sursa de condens poate fi o executie proasta a lazii: cand avem faltul de sprijin al ramelor prea mare, se micsoreaza distanta dintre leat si perete si asta impiedica o buna propagare a vaporilor ghemului.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde nae » 04 Noi 2013, 00:00

nae scrie:Pai va spun .
Izolatie mai buna decat un cat FULL de miere in cap si o galeata de albina sub el nu exista ... , mai am de visat .

Cand am pus , in paranteza , DB am aratat ce am eu nu ce are d-l ''X''>300 .
De ce cristalizeaza catul ?, ca vrei matale !?Are calorifer sub ...Matale ai gresit topicul .
''un cat full de miere in cap'' exclude rama 1/1, ca vorbeam de interventii MINIME in apicultura si se subintelege ca vorbim de multietajati (ME/MER/MEA/Layens-pot sa-l bag? )
nae

Mesajde lucky5strike » 04 Noi 2013, 00:34

Nu ma gandisem neaparat sa exclud rama 1/1, din ideea ca sunt o gramada de stupine ce ajung la 300 de familii exact pe tipul asta de cuib.

Se poate preta si Dadantul cu magazin la efective mari, e drept, mai greu.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 04 Noi 2013, 09:31

alt stupar scrie:
BUNKA scrie:am plecat si nu vreau sa las urme...scuze de deranj ..sper ca nu a fost prea mare daca in 14 pagini am aruncat si eu 2 randuri pe care chiar te rog sa le stergi...

Adriane, ce dracu... ne bosumflam precum copii sau incercam sa construim ceva :shock: ?
Bai, tu esti unu` dintre cei de care este nevoie intr-o astfel de discutie, tot ce te rog cat pot eu de respectuos este sa lasi deoparte partipriurile pentru unul sau altul dintre tipurile de lazi si sa incercam (impreuna !) sa identificam acele tehnici si "finetzuri" universal valabile, indiferent de forma ramei ;)
Stiu, e greu, vei zice ( si-ti dau dreptate in mare parte :!: ) ca sunt strans legate intre ele si deriva una din cealalta darrr... hai sa incercam !!!

Ok, si imi cer scuze ca derapez mereu in aceeasi directie..e un "defect" al meu si o sa incerc sa tin cont de el.
Daca am vreo idee buna legat de subiect nu o sa ezit sa o spun aici. :P ...nu m=am bosumflat... :lol:
BUNKA

Mesajde nae » 04 Noi 2013, 15:00

D-nul Ghita, incerc eu ?
1-nu-i acoperita (la DB) si cand da de frig conglomereaza , daca e MEsau similar pierde (horn) pe undeva ,
2-sortul de miere , probabil prof. ierneaza pe FS , eu iernez ~ 50% pe mana , nu-mi convine dar n-am ce sa-i fac (la Layens ,in cazul meu, ce poti face !? )
Da, matale ce zici ?,simt ca-mi scapa ceva .

Si orizontalul se preteaza la >300 doar ca in lucru cu rama 1/1.. lucrezi cu rama = multe interventii , minim de profit + impachetare deficitara .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR