de BUNKA » 05 Noi 2013, 11:47
Putem observa ca un orizontal are pierdere de-a lungul capacului, practic in zona podisorului caldura se duce pe orizontala si se pierde aiurea...deci in Orizontal nu avem eficientza energetica, mai e un lucru..se poate vedea faptul ca in 19 noiembrie ghemul este inca pozitionat central pe rame insa in 6 decembrie a mai urcat putin iar in 2 ianuarie este sus la speteze...atunci se incheie iernarea pt acea colonie daca nu suntem pe faza si suntem intr-o zona mai rece a tarii.
Povestea cu eficientza energetica a clopotului de iernare nu e doar o poveste...daca sunt organizate pe verticala si intr-un spatiu mai restrans e clar ca le avantajeaza, daca lada are un transfer termic redus si capacul este facut calumea fara pierderi...caldura se va disipa in jos facand ca acel efect de clopot sa se amplifice, adica sub ghem va fi totusi caldutz, iar pe masura ce coboram in jos se va raci..intotdeauna in zona ghemului va fi cel mai cald si deasupra lui.
Acum putem sa intelegem de ce un nene la care am tot facut eu referire spunea ceva de tratament cu ulei de in, imersie in parafina si alte chestii...vopsea aluminizata la exterior.
Din imaginile astea putem sa intelegem ca lada chiar conteaza, matertialul din care e facuta conteaza, forma lazii conteaza, felul in care sunt organizate rezervele conteaza...
Eu asta inteleg din imaginile astea !!
Foarte bun filmul...cand vom face si noi astfel de filme si analize vom putea sa vorbim de eficientza si interventii minimale.
Se mai vede ceva, intr-unul de 10 rame iernat pe un corp povestea e aceeasi aproape..ajunge repede sus si ala e, desi lada fiind mai mica nu exista pierderile care sunt in cazul orizontalului...au fost discutii interminabile despre diafragma si alte cele...imaginile vorbesc de la sine.