Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde marian ivan » 01 Noi 2013, 13:18

Ai zis ca ai o matca de rezerva, de aici am banuit ca ai si ceva albine pe langa ea, din acest motiv am vorbit despre doua familii.
Si in acest caz as proceda la fel - as pune familia respectiva langa una cu matca pt a le putea unifica in primavara daca matca nu va fi acceptata sau nu va ponta.
Succes.
marian ivan

Mesajde irina » 01 Noi 2013, 13:27

marian ivan scrie:Ai zis ca ai o matca de rezerva,

Scuze,matca de rezerva e in colivie.
irina

Mesajde Florin Dobre » 01 Noi 2013, 13:28

1. Sigur ca doar la primavara veti vedea daca va oua sau nu si ce va iesi. Asta in cazul in care matca va mai fi acolo.
2. Cand ati introdus matca selectionata se poate sa fi ramas ceva larve din care ele sa fi tras botci.
3. Da, as merge pe mana celei noi cu defect, avand matca de rezerva la dispozitie in caz de probleme.
4. In cazul asta(matca tinuta in colivie) as elimina punctul 3 si as da acum matca din colivie. Matca cu dichis as incerca s-o iernez intr-un nucleu.

Am vazut ca sunteti din Pitesti. Nu aveti pe nimeni pe aproape sa arunce o privire in acea familie?
Daca sunteti aproape, ma reped eu. Nu ma intelegeti gresit. :)
Sa dati mereu bani pe matci selectionate si sa le pierdeti asa, e pacat.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde marian ivan » 01 Noi 2013, 13:34

Aaaaaaaaaa. in Pitesti stau si eu, chiar nu am observat pana acum..
marian ivan

Mesajde vasilefi » 04 Noi 2013, 16:20

si eu... dar altceva vreau sa intreb :D
am stupi cu fund de plasa, unii baga subarul 2/3 altii il lasa deschis
nelamurirea mea pentru cei ce il baga 2/3 sau 1/3... restul pana la 1/1 ramane afara?
nu mi se pare prea normal sa fie asa fiindca ploua, ninge pe el.
sau se face un subar special,mai mic, astfel incat sa nu ramana afara?

mai trebuie respectata regula de 1cm/interval pentru stupii cu fundul deschis?
daca tot e deschis, de ce sa nu restrang urdinisul la minim?
1 cm de ex?
vasilefi

Mesajde apivasmob » 04 Noi 2013, 18:29

vasilefi scrie:si eu... dar altceva vreau sa intreb :D
am stupi cu fund de plasa, ......... se face un subar special,mai mic, astfel incat sa nu ramana afara?

Poate vrei sa spui un rulou :D :D :lol:
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde vlad » 05 Noi 2013, 07:03

irina scrie:
Florin Dobre scrie:Mici sanse acum sa se apuce de ouat.
Stiu.Ma intrebam dc in primavara va fi in stare sa oua
Eu as verifica bine daca nu cumva acolo mai e o matca.
Am tot verificat......nu e.De fapt nici nu are de unde sa fie.Cand am introdus prima matca selectionata, am luat-o pe cea veche din stup.Iar oua la momentul acela nu mai erau.
Dupa ce m-as convinge ca e doar una, as merge pe mana ei.
pe mana celei noi, cu defect?
In caz de probleme as interveni cu matca aceea de rezerva.
Ar fi ideal, dar.....cat pot sa tin matca de rezerva, care e in colivie?????

dupa parerea mea , in stupul cu pricina , ai matca . daca n-ai fi avut , albinele o cautau disperate in toata cutia si ar fi bagat-o in cuib sau ghemul s-ar fi facut acolo unde zici ca ai gasit-o ( pe ramele de dupa diafragma ) . in cazul in care ai doua pana la primavara va ramane una , cea mai buna din punctul de vedere al albinelor nu al nostru . daca ai numai una si zici ca are defecte , va oua in primavara , dar va fi schimbata cu prima ocazie . o intrebare : ramele din cuib sunt pline ?
vlad

Mesajde irina » 05 Noi 2013, 10:14

vlad,nu pot fi f sigura, dar nu cred ca am inca o matca;n-ar avea de unde -cand am inlocuit-o pe cea batrana nu mai era puiet;si de cate ori am deschis stupul am verificat si n-am vazut o a doua matca;ramele (5) sunt pline si cu albina si cu mancare, zic eu;de ce?
irina

Mesajde samuellazea » 05 Noi 2013, 10:46

vasilefi scrie:si eu... dar altceva vreau sa intreb :D
am stupi cu fund de plasa, unii baga subarul 2/3 altii il lasa deschis
nelamurirea mea pentru cei ce il baga 2/3 sau 1/3... restul pana la 1/1 ramane afara?
nu mi se pare prea normal sa fie asa fiindca ploua, ninge pe el.
sau se face un subar special,mai mic, astfel incat sa nu ramana afara?

mai trebuie respectata regula de 1cm/interval pentru stupii cu fundul deschis?
daca tot e deschis, de ce sa nu restrang urdinisul la minim?
1 cm de ex?

Salutare vasilefi,

Si eu sunt unul dintre care are fund cu plasa. La unii am plasa numai jumatate iar la altii am plasa pe toata suprafata. Acum referitor la apa, nu se aduna acolo fiindca tabla cand o scoti o potiune flambeaza si partea scoasa e mai jos decat cea bagata. Prin urmare apa nu ajunge sus.
Cu zapada e alta mancare de peste. Zapada se depune. Acum depinde de tine ce vrei sa faci. Eu spre exemplu nu las sa se adune zapada pe scandura de zbor iar tot atunci curat si tabla.
Acum mai ai si alta optiune. Eu anul trecut am folosit si polistiren. Am pus o placa de polistiren de 5 peste capac iar peste polistiren am pus ceva sa nu il ia vantul. In felul asta zapada nu a mai ajuns nici la scandura de zbor nici la tabla. Ar fi fost fain sa fi facut si o poza atunci :) era stupul cu zapada de aprox 40-50 cm pe polistiren si scandura de zbor curata ;)
In caz ca te decizi la partea cu polistirenul, sa nu pui mai subtire deoarece la greutatea zapezii poate sa se rupa si atunci nu ai mai facut nimic.

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde vlad » 05 Noi 2013, 11:09

[;ramele (5) sunt pline si cu albina si cu mancare, zic eu;de ce?[/quote]

de obicei se lasa una-doua rame un pic mai goale ca sa aiba loc sa se formeze ghemul . tot in portiunea aceea sta si matca . daca tu ai ramele pline ochi cu miere , sa nu te prinda mirarea sa o vezi cum migreaza dupa diafragma sau umbla pe deasupra ramelor .
vlad

Mesajde Florin Dobre » 05 Noi 2013, 11:13

Dea Domnul sa am in toti stupii ramele pline ochi cu papa si albina.
Ca n-au unde-si face ele ghemul, ar fi ultima mea grija.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde irina » 05 Noi 2013, 11:44

Si eu mi-as dori rame pline ochi......Nu sunt asa ;cand am zis pline ( poate n-am folosit cuvantul potrivit :( )m-am referit la faptul ca sunt OK pentru iernare;cel putin asa cred.....aprecierea hranei pentru iernare imi da emotii in fiecare toamna.....
irina

Mesajde doru c. » 05 Noi 2013, 11:53

irina scrie:Si eu mi-as dori rame pline ochi......Nu sunt asa ;cand am zis pline ( poate n-am folosit cuvantul potrivit :( )m-am referit la faptul ca sunt OK pentru iernare;cel putin asa cred.....aprecierea hranei pentru iernare imi da emotii in fiecare toamna.....

La fel se intampla cu multi incepatori.....Probabil ca e nevoie de ceva experienta pentru a stapanii "tehnica"aprecierii rezervelor...La mine s-a dovedit pana acum, ca "grijile" mi le faceam degeaba.....
Sa aveti o iarna usoara!!!
SPOR!!!
SALUTARE NATIUNE!!!
doru c.

Mesajde irina » 05 Noi 2013, 14:18

doru c. scrie:Probabil ca e nevoie de ceva experienta pentru a stapanii "tehnica"aprecierii rezervelor..

....de ceva mai multa experienta...... ;)
Multumesc !Acelasi lucru va doresc.
irina

Mesajde paul » 05 Noi 2013, 14:53

irina scrie:

Irinuco, dupa grimasa de la ... final , se pare ca Doru vrea sa invete pe popa ... carte !!! :lol:
Pare-se ca ai ceva vechime in bransa ! Sau ... ma insel ??? :P
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde irina » 05 Noi 2013, 15:17

paul scrie:
irina scrie:

Irinuco, dupa grimasa de la ... final , se pare ca Doru vrea sa invete pe popa ... carte !!! :lol:
Pare-se ca ai ceva vechime in bransa ! Sau ... ma insel ??? :P

Paul, din pacate, in ziua de azi nu stiu pe cine mai intereseaza cata carte stie....unul sau altul,primeaza altele.
Da, te inseli , n-am vechime....in bransa ;de-asta si postez la incepatori;doar dc nu se pune ca am avut stupi in curte de cand ma stiu :P
irina

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR