Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde vasilefi » 06 Noi 2013, 11:57

samuellazea scrie:
Toate cele bune,
Sami

multumesc samuel,
e buna ideea cu polistirenul, eu am pus polistiren in capac dar cred ca o sa-ti folosesc ideea cu polistiren expandat de 5
voi incerca cu subarul pe diverse pozitii sa vad daca apare condens.
anul trecut am avut stupi cu 1/3 plasa pe fund, doar anul acesta am luat cativa integral cu plasa.
vasilefi

Mesajde perma » 06 Noi 2013, 19:12

Salutari. Am si eu o intrebare:
La ultimul control am gasit un stup care mai are o mana de albine (cateva sute) si regina. Mi-as dori sa pot salva macar regina. Am primit un sfat de a pune regina intr-un bigudiu si de a o ierna intr-un stup ce prinde cu siguranta primavara. Se poate? Sau alterez si iernarea stupului in care o introduc? O vor hrani albinele? M-am mai gandit ca le-as putea trece pe toate intr-un nucleu de imperechere. Dar nu am, si chiar daca mi-as face unul ca nu-i mare scofala, n-am ramele aferente. Pot salva albinele cu pricina? Sau macar regina? Multumesc.
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde liviutzbogos » 06 Noi 2013, 19:40

perma scrie:Salutari. Am si eu o intrebare:
La ultimul control am gasit un stup care mai are o mana de albine (cateva sute) si regina. Mi-as dori sa pot salva macar regina. Am primit un sfat de a pune regina intr-un bigudiu si de a o ierna intr-un stup ce prinde cu siguranta primavara. Se poate? Sau alterez si iernarea stupului in care o introduc? O vor hrani albinele? M-am mai gandit ca le-as putea trece pe toate intr-un nucleu de imperechere. Dar nu am, si chiar daca mi-as face unul ca nu-i mare scofala, n-am ramele aferente. Pot salva albinele cu pricina? Sau macar regina? Multumesc.

Nu stiu ce sa zic...pot sa spun doar ca puteti face un nucleu cu rame mici, iar ca faguri, taiati din ramele din stup, le prindeti pe ramele mici si s-a rezolvat. Dar nu stiu daca merita atata efort pentru o singura matca. Eu am renuntat la doua matci de anul asta cand am unificat trei roiuri.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde marian ivan » 07 Noi 2013, 12:31

Am si eu nevoie de un sfat. Am fost acum doua zile la stupina si am inceput sa renovez la cutiile mai vechi. Acelasi lucru facea si tatal meu la o cutie. La un moment dat tata imi arata ca la o cutie la interior pe fund i-a dat cu ulei de transformator. Amintindu-mi de un topic mai vechi iam spus ca nu este recomandat. in acest moment el tot insista sa mute o familie in acest stup, ce parere aveti?
Dupa mine, pana la nul cel putin albinele nu ar trbui sa intre in contact cu stupul respectiv.
Multumesc.
marian ivan

Mesajde duma » 07 Noi 2013, 13:27

marian ivan scrie:Am si eu nevoie de un sfat. Am fost acum doua zile la stupina si am inceput sa renovez la cutiile mai vechi. Acelasi lucru facea si tatal meu la o cutie. La un moment dat tata imi arata ca la o cutie la interior pe fund i-a dat cu ulei de transformator. Amintindu-mi de un topic mai vechi iam spus ca nu este recomandat. in acest moment el tot insista sa mute o familie in acest stup, ce parere aveti?
Dupa mine, pana la nul cel putin albinele nu ar trbui sa intre in contact cu stupul respectiv.
Multumesc.

Salutare !
Din curtea mea pot sa iti dau urmatorul sfat : ..... Anul acesta am luat o lada pe 12 rame si cat de 1\1 si m-am pus sa dau si eu cu ulei de IN precum este indicat numai ca eu sa fiu sigur am dat cele 2 straturi mai groase la interval de 8 zile si dupa inca 8 am pus mana pe trafalet si am vopsito ... Ce am gresit ???? ... Mainile de ulei dat gros .... O gresala majora, din August si pana astazi inca nu sa uscat 100 \100 si a patruns uleiul pana pe partea de interior a lazi . Asa ca parerea mea este daca dai cu ulei in lada sa nu le muti daca nu este uscat in totalitate , nu cred ca le tine de cald si foame uleiul de transformator mai ales acum cand nu mai prea zboara .
Decizia iti apartine in totalitate , eu am renuntal la lada pana la anul. Pentru anul ce vine am sa dau cu ulei in strat subtire cu pistolul si abia dupa ce este uscat il vopsesc SI dupa ce sunt sigur ca este uscat le mut ! Lemnul lucra mai tot timpul .
Strict parerea mea !!!!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde liviutzbogos » 07 Noi 2013, 13:51

marian ivan scrie:Am si eu nevoie de un sfat. Am fost acum doua zile la stupina si am inceput sa renovez la cutiile mai vechi. Acelasi lucru facea si tatal meu la o cutie. La un moment dat tata imi arata ca la o cutie la interior pe fund i-a dat cu ulei de transformator. Amintindu-mi de un topic mai vechi iam spus ca nu este recomandat. in acest moment el tot insista sa mute o familie in acest stup, ce parere aveti?
Multumesc.

Nu recomand a se folosi la albine ceea ce este toxic si pentru om. Daca a dat acum cu ulei de transformator, asta e, alta data convinge-l sa nu mai dea. Si eu am probleme cu al meu tata cand lucram impreuna, nu-i place sa lucreze cu rabdare si calitativ, ci cantitativ, la repezeala, chiar daca iasa mai prost. Dar cand a dat cu ulei? Daca acum, de curand, si inca persista mirosul de ulei, atunci lasa lada pana la primavara, sa se aeriseasca bine.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde marian ivan » 07 Noi 2013, 17:50

multumesc, asa o sa fac. Ramane goala pana la anul.
marian ivan

Mesajde duma » 07 Noi 2013, 19:34

marian ivan scrie:multumesc, asa o sa fac. Ramane goala pana la anul.

Si tine-o intr-o pozitie astfel in cat sa se scurga eventualul surplus ce nui mai trebuie lemnului , pe vertical nu ca si mine pe orizontal pana ce a trecut in partea cealalta !
P.S. Sa fi mandru ca ai un ajutor indiferent ce gafe face ! Bafta in continuare !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde State » 11 Noi 2013, 21:45

Vreau sa insarmez niste rame si m-am lovit de o mica problema. Nu stiu care ar fi distanta optima dintre prima sarma si leat. Am citit ca 1-1,5cm dar ramele mele actuale nu au aceasta distanta, ci ~4-5cm. :?
Am mai citit ca o rama 1/1 ar trebuie sa aiba 5 randuri de sarma. Ale mele au 6. :?

Am inceput o noua etapa si mi-ar prinde bine cateva sfaturi. Multumiri anticipate ! :)
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde alt stupar » 11 Noi 2013, 22:07

State scrie:Am inceput o noua etapa si mi-ar prinde bine cateva sfaturi.

ai inceput... la timp ! Usor-usor intram in sezonul de incheiat rame.

Cat mai aproape de margini dar nu atat de aproape incat sa nu permita trecerea lejera a ondulatorului.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Noi 2013, 22:10

6 sarme verticale !!! intre prima si speteaza laterala 2 cm !!! la fel si ultima sarma !!!
celelalte 4 distanta egala intre ele !!! din cate imi aduc aminte , cam 7,5cm !!!
pe vremea cand aveam Dadant ( :lol: nu de mult , ce-i drept ) asa faceam !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde liviutzbogos » 11 Noi 2013, 22:39

ves.lucian.zabrani scrie:6 sarme verticale !!! intre prima si speteaza laterala 2 cm !!! la fel si ultima sarma !!!
celelalte 4 distanta egala intre ele !!! din cate imi aduc aminte , cam 7,5cm !!!
pe vremea cand aveam Dadant ( :lol: nu de mult , ce-i drept ) asa faceam !!!

Nea Lucian, stiu ca folositi si insarmarea in W...pentru rama de 1/1 care vi s-a parut mai buna, insarmarea dreapta (sau paralela) sau cea in W? Aceeasi intrebare si pt rama de 1/2. Eu v-am furat modelul de insarmare in W dar, asta vara, vre-o 2, 3 faguri s-au cam lasat, s-au deformat.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Noi 2013, 22:44

am facut insarmare in W chiar si la MER-urile mele !!!
s-ar putea ca urmatoarele rame ( vreo 1050 ) sa le insarmez vertical tot cu 6 sarme !!!
anul asta nu mi s-a prabusit nici un fagure din rama , am extras cateva sute de rame tangential ( ramele se intorc pe o parte si pe cealalta ) si nu mi s-a rupt nici un fagure !!!
ce-i drept , am dat la manivela cu grija !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde State » 11 Noi 2013, 22:50

Va multumesc pentru ajutor !
Am optat pentru 1,5cm distanta dintre sarma si leaturi. O rama de 1/1 are in total 6 sarme orizontale. Incerc sa insarmez si oblic, in forma de V. Este prima oara cand insarmez si inchei niste rame. :oops: Am inceput doar cu 50 dar iarna e lunga...pofta de munca sa fie! Pana iarna viitoare sper sa-mi fac si un utilaj de gaurire. Momentan cu bormasina.... :?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Noi 2013, 22:52

spor la treaba !!! parca ma vad pe mine in urma cu vreo 3 ani !!! si ce repede au trecut !!! asta este !!!
mi-ai vazut utilajul meu de gaurire ???
il gasesti la mine pe pagina !!!
pe unde ... nu mai stiu !!!
gasesti tu daca vrei cu adevarat !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde duma » 11 Noi 2013, 23:57

State scrie:Va multumesc pentru ajutor !
Am optat pentru 1,5cm distanta dintre sarma si leaturi. O rama de 1/1 are in total 6 sarme orizontale. Incerc sa insarmez si oblic, in forma de V. Este prima oara cand insarmez si inchei niste rame. :oops: Am inceput doar cu 50 dar iarna e lunga...pofta de munca sa fie! Pana iarna viitoare sper sa-mi fac si un utilaj de gaurire. Momentan cu bormasina.... :?

SALUTARE !!!FORUM STUPARITUL • View topic - Dispozitiv pentru gaurit rame O idee ce vreau sa o pun si eu in practica ! inspirate de aici sa scapi de lucru mult !!!!
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR