Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde B.K » 06 Noi 2013, 10:31

cristi_vidican scrie:
alt stupar scrie:si cum ii "impachetezi" ?

A folosit cineva pentru împachetare peste iarnă folie de acoperiș în loc de folie de nylon?
Din aceea gri, nu cea galbenă.
Teoretic ar trebui să permită trecerea condensului dacă e pusă cum trebuie.
Am folosit vara, dar nu merge pt că albinele o propolizeaz și se rupe, dar peste iarnă nu apare problema asta.
http://www.montaj-tigla.ro/folie-anticondens.html

Ei ii spun folie anticondens , de fapt e o folie care se pune sub tabla tip "lindab" pentru a proteja cheresteaua , condensul care se face sub tabla pica pe folia asta si se scurge in burlan. Am invelit casa de curand si stiu despre ce e vorba. Dupa parerea mea nu e buna la stupi , e un material asemanator cu rafia.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde kamy » 06 Noi 2013, 10:54

TDI scrie:Sunteţi prea subiectiv domnule Cusman, orice rama infestata transmite boli - indiferent de dimensiuni, concept, etc.

Si daca nu-s betege transmit virusul periculos pentru meristi al ramei de 1/1!
kamy

Mesajde Mircea_63 » 06 Noi 2013, 11:23

Discutia va aduce lumina, daca reusim sa ne debarasam de sentimentalisme legate de o rama sau tip de stup, mod de lucru cu care ne-am obisnuit si sa o privim strict tehnic.

Orice fel de rama poate fi un vector pentru boli.

Intreb si eu...pe langa tipul de stup sau rama, in ce masura modul de lucru ne usureaza munca? O masina de exemplu, cu tot atatea piese si suruburi, in momentul in care a fost pusa pe banda, desi presupunea exact la fel de multa manopera caci nu existau etape peste care sa se sara, a ajuns sa fie mult mai rapid construita. O multime de faze marunte si inutile au disparut, gen ia surubu, na surubu, cauta piesa.
Deschid stupul, nu stiu ce e in el, ca d`aia il deschid si apoi imi spune albina ce am de facut, dar stiu ce ar trebui sa gasesc sau macar ce speram eu sa fie. Pentru asta, fie cauti in caiet pentru fiecare stup, ca sa vezi care era situatia la ultima deschidere, ori mult mai avantajos e un sistem de semne pe capac sau sub capac. Cand il deschid, deja am imaginea de data trecuta si ii pot aprecia evolutia.
Stiu din start: ala, ala si ala le pun caturi. Ala si ala, rame. etc

Tot ca organizare, o treaba simpla si dificila totodata este renuntarea la sentimentalisme. Stupii care nu tin pasul trebuiesc rezolvati rapid. Ori desfintati, ori ajutati radical -schimbata matca sau poate alte masuri, dar radical, altfel iti dau de lucru mult, cu rezultate mici.

Vrei organizare, dar cand e sa schimbi o matca, n-ai cu ce. Decat sa pierzi vremea degeaba, mai bine unifici, dar ideal este sa ai mereu o rezerva de matci. Da-mi o matca buna si iti fac o stupina.
Nu stiu daca doar atat mi-ar permite sa lucrez cu mai mult de 300 de stupi, dar sigur familiile puternice imi usureaza munca, iar cele slabe mi-o ingreuneaza. Fiind aceeasi vatra, acelasi tip de lada si acelasi stupar, diferenta o face matca.

Cu matci proaste sigur nu faci fata. Si nici productie.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 06 Noi 2013, 11:35

Adi Hodis scrie:Zi mah, cu a mers anul asta, suta aia noua de stupi ?.
Esti multumit de evolutie si rezultate ?.
Ca am uitat sa te intreb. :mrgreen:

nu-s (inca) o suta, abia vreo 70, graficul de populare se intinde pe trei ani din care primii doi in tot felul de incercari, de la alfa la omega :D si m-am tinut de el, era mare teama de-a intra de-a busilea intr-un sistem pe care nu-l stapaneam suficient.
Tot conform graficului, imi propusesem ca in anul doi sa am toate caturile crescute si aroape ca am respectat si punctul asta, vreo 500 de caturi stau pregatite, cu rame crescute, numa` sa vina primavara...
Fascinant (pentru mine) este ca daca la clasic bag viteza pe pilot automat si plafonarea era p`aproape, pe astealalte stau si ma minunez si ma intreb cum sa procedez, asemenea unui incepator :lol:
In rest... stii tu, medii la recolta cam tot p`acolo, medii la interventii mult cu minus.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cristi_vidican » 06 Noi 2013, 14:16

BeeeK scrie:Am invelit casa de curand si stiu despre ce e vorba. Dupa parerea mea nu e buna la stupi , e un material asemanator cu rafia.

Despre ce vorbesc eu nu e asemănător cu rafia.
Nu știu cum să explic, dar când o ții în mână pare ca hârtia.
cam așa ceva
http://www.bizoo.ro/firma/pvgcompany/va ... acoperis#1
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Adi Hodis » 06 Noi 2013, 15:24

kamy scrie:Parerea mea adeca mintea rumanului mai de pe urma coloana e facuta sa poti sta drept pe labele din spate in fata nevestei nu s-o rupi la ridicat de caturi sau,, ca,, dupa caz!

Domnule Kamy, se poate fără aluzii si subînţelesuri ... la mişto ?.
Intreb, pentru ca aşa cum te ţii cramponat de rama 1/1, te ţii si de caturi cu "ca" in faţă.
Dacă nu se poate, nu rezisti tentaţiei miştocare, public afirm, că si eu pot sa ... aduc miştouri pînă ajumgem in ... urzici.

Că îţi place in mod deosebit rama 1/1, e clar, nu mai trebuie argumente ... din partea mea nici o problemă. E micul univers a lu' 'mneata in care poti sa te consideri profesionist, la nivel industrial cu cîţi stupi doreşti, poate fi si 50. S-au 300.
In exteriorului acelui mic univers, apicultura industriala se face altfel si incepe de pe la minim 700 - 800 de stupi. Minim. Mai acatarii.... de pe la 1 000.

Deci, îndemnul meu este, fără miştouri cu mine, da ?. Încearcă si o sa fie ... ok.
Nu rezisti, o sa fie ... ko.
Ca nu e prima data şi nici a doua.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde lucky5strike » 06 Noi 2013, 15:43

In concluzie, pt Romanica cel mai in regula ar fi :

- ME 3/4 pentru cei cu spate (la propriu si la figurat)
- cuib 3/4 si cat 1/2, pentru cei fara spate...

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 06 Noi 2013, 15:51

Daca eu urmaresc productie de miere, trebuie sa am litraj mare in lada.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Dila Daniel » 06 Noi 2013, 16:07

litrajul il maresti si din corpuri nu neaparat din marimea ramei ;)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Bambucha » 06 Noi 2013, 16:54

N-as cataloga 300 de stupi la apicultura industriala, ci mai degraba la cea profesionista. Nu cred ca vom putea vorbi de prea multe prisaci a zeci de mii de familii in Romania, tara care este infim de mica comparativ cu U.S. d.p.d.v. geografic. Ne putem insa ridica si compara cu stuparitul din Franta, unde apicultura profi icepe de la un 500 de familii detinute. Din prisma acestui numar de familii as reformula mai degraba numele topicului cu "eficientizarea si sporirea productivitatii". Cu siguranta devenim mai productivi daca reusim sa uniformizam lucrul in stupina, de aici reiesind pastorirea unui numar mai mare de familii/apicultor si implicit majorarea veniturilor. Aici ar putea apare o diferenta intre formatul ramelor.

Atat timp cat exista o infrastructura bine pusa la punct (transport-extractie-vetre) + 1-2 oameni dedicati, la un stuparit de circa 800 de familii sa zicem, nu cred ca e relevanta rama de cuib (Dadant, Layens, ME, MER). In schimb rama de stransura cu cat este mai mica cu atat ofera mai multe avantaje. Problema apare insa daca nu avem acei 1-2 oameni dedicati? Intodeauna lucrul cu oamenii este cel mai greu lucru, in special in Romania ;)
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde lucky5strike » 06 Noi 2013, 17:02

Daniele, la volum ma refeream. Ce volum in Dadant sa aiba cuibul, d-lor?

Hodisane, am vazut caturi alandala, nu m-am dumirit total de dimensiunea ramelor ce le aveti?

Bambucha, cu 2-3000 pe luna si costum apicol cred ca gasesti insi dedicati sa ajute, problema e sa ramai si tu cu castig.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde bio » 06 Noi 2013, 19:06

alt stupar scrie:
bio scrie:si am nevoie de "negrii" in special doar cind extrag la miere .
Am nevoie de ajutor sa puna izgonitoarele, de fapt sa manipuleze caturile, sa descapaceasca si sa alimenteze centrifuga.

Si probabil, la incarcare/descarcare :D
bio scrie: am destui stupi...

si cum ii "impachetezi" ?

..familiile de productie le am numai pe pavilioane si nu sunt nevoit sa incarc si sa descarc.

La "impachetare" daca te referi la impachetarea pt iarna :
--- Lateral stinga-dreapta la famila de albine polistiren extrudat ....iar deasupra las pe familie sita de la colectorul de propolis, vine apoi o cirpa de doc si la urma o salteluta, ceva ca o plapuma. De cind fac asa nu am mai vazut strop de condes in stupi.
Nu folosesc altceva ca podiosor nici chiar in timpul sezonului cald.
bio

Mesajde ignatius » 07 Noi 2013, 01:21

Va salut
la o familie de albine organizata pe 3 corpuri 3/4 , matca lasata libera pe cele 3 corpuri fara gratie, cu scopul reducerii la maxim a interventiilor pe stup, credeti ca e posibil un asemenea mod de lucru si daca da, cam la cat timp ar fi necesara o interventie? ma refer la prioada 1 mai-1 august
Ma gandesc si tot caut solutii si posibilitati astfel incat pentru cei care nu au timp liber sau acesta este foarte limitat, sa intervina ct mai rar la stup. Imi aduc aminte de cateva randuri din Hristea care spunea ca un apiculto francez isi ducea stupii sus la munte ii lasa acolo la inceputul sezonului si ii mai vizita la sfarsitul sezonului activ.
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde Adi Hodis » 07 Noi 2013, 02:03

Bambucha scrie:N-as cataloga 300 de stupi la apicultura industriala, ci mai degraba la cea profesionista. Nu cred ca vom putea vorbi de prea multe prisaci a zeci de mii de familii in Romania, tara care este infim de mica comparativ cu U.S. d.p.d.v. geografic.
...

Din pacate subiectul a cam deviat de la tema topicului dar inainte de a reveni, si eu am nuantat cam acelasi aspect ca si tine.
Nu facem comparatie intre Romania si SUA pentru ca nu se poate concura cu ce au americanii, incepind cu clima ( de ex. a Floridei ) si alte cele ...
Dar modul de lucru, la un nivel mai mic, dupa puterea romanului asta se poate, cu succes.

Si acum sa revenim la inpachetare ... cum ziceam, cea mai buna impachetare este, sa fie colonia puternica, sa aibe hrana suficienta, tratamentele efectuate si conditii de iernare uscata, cum tot zice Pupemea, sa traiasca sanatos.
La coloniile slabe, care sint in numar mai redus, da, este indicata impachetarea pentru a contribui la un bun climat al ei peste iarna. In acest caz, nu cred ca mai este o problema impachetarea si implicit timpul necesar ... fiind un nr. mic de stupi.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde kamy » 07 Noi 2013, 07:29

Adi Hodis scrie:
kamy scrie:Parerea mea adeca mintea rumanului mai de pe urma coloana e facuta sa poti sta drept pe labele din spate in fata nevestei nu s-o rupi la ridicat de caturi sau,, ca,, dupa caz!

Domnule Kamy, se poate fără aluzii si subînţelesuri ... la mişto ?.
Intreb, pentru ca aşa cum te ţii cramponat de rama 1/1, te ţii si de caturi cu "ca" in faţă.
Dacă nu se poate, nu rezisti tentaţiei miştocare, public afirm, că si eu pot sa ... aduc miştouri pînă ajumgem in ... urzici.

Că îţi place in mod deosebit rama 1/1, e clar, nu mai trebuie argumente ... din partea mea nici o problemă. E micul univers a lu' 'mneata in care poti sa te consideri profesionist, la nivel industrial cu cîţi stupi doreşti, poate fi si 50. S-au 300.
In exteriorului acelui mic univers, apicultura industriala se face altfel si incepe de pe la minim 700 - 800 de stupi. Minim. Mai acatarii.... de pe la 1 000.

Deci, îndemnul meu este, fără miştouri cu mine, da ?. Încearcă si o sa fie ... ok.
Nu rezisti, o sa fie ... ko.
Ca nu e prima data şi nici a doua.

Probabil si nici ultima,da ce mi se pare mie straniu esti atat de identificat cu meru de parca ai fi dadant sau layens!
In. alta ordine de idei io asa le spun de prin 90,de pe vremea cand erau altii la fel de efervescenti ca voi,dar care s-au inmuiat si au renuntat,si boul batran nu-l mai inveti in jug!si inca ceva daca io asa vad idolu la care va inchinati nu vad ca as avea ceva personal cu cineva dintre fani!daca aveam ceva personal apoi sa stii chiar fructificam ultima iesire si te tavaleam nitel prin propriile afirmatii!
Sanatos ar fi sa va obisnuiti cu dreptu la optica!
Acu fiindca e deranjat Adi Hodis de cum vad io modelu asta sau de frica urzicilor nu sant argumente care sa-mi schimbe momentan ochelarii!urzicile ma fac sa simt ca traiesc!
kamy

Mesajde kamy » 07 Noi 2013, 07:49

ignatius scrie:Va salut
la o familie de albine organizata pe 3 corpuri 3/4 , matca lasata libera pe cele 3 corpuri fara gratie, cu scopul reducerii la maxim a interventiilor pe stup, credeti ca e posibil un asemenea mod de lucru si daca da, cam la cat timp ar fi necesara o interventie? ma refer la prioada 1 mai-1 august
Ma gandesc si tot caut solutii si posibilitati astfel incat pentru cei care nu au timp liber sau acesta este foarte limitat, sa intervina ct mai rar la stup. Imi aduc aminte de cateva randuri din Hristea care spunea ca un apiculto francez isi ducea stupii sus la munte ii lasa acolo la inceputul sezonului si ii mai vizita la sfarsitul sezonului activ.
Va multumesc

N-m experienta de 3 etaje da la 2 etaje-ti cam spun io ce patesti mai ales fara gratie haneman,matca umple cu puiet corpu de sus sin rest sufla vantul,singurul avantaj ar fi ca nu ataca moliile ramele!
O matca medie tine in sus un singur corp restul sant doar pentru 2 momente cand se umfla familia,dupa socoata mea o matca reuseste tot timpul sezonului sa tina cam 8 rame 1/1,chiar daca la fs e jumate blocat cu miere deblocheaza ele noaptea cat au nevoie!cu haneman in schimb matca sta exact unde doresti!
Daca vrei sa faci stationar cu me io in locul tau as pune 2 rafii intre corpuri impartit puietul si aruncate ceva matci,toamna unifici si te poti da mare si tare ca iernezi pe 2 sau 2,5 corpuri!ce lada buna e me-ul!?
Acu sa inteleg ca nu esti fan haneman?simte-te liber sa-ti faci nevoile pe gratie doar sa nu ma chemi sa miros sau sa curat!io unu nu vad apicultura industrializata fara ajutorul unchilui haneman!
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR