BogdanU scrie:Acum nu este vorba de a-i misca prea mult ci de aproximativ 50-60 cm mai in fata, si daca stau bine si ma gandesc, am auzit de o regula si anume : nu mai mult de 1m si nu mai putin de 2 km, o fi adevarata sau ba ... ?
Mai exista si metoda aceea mentionata in literatura de specialitate, la divizarea unei familii in doua entitati, cele doua lazi se pun una langa alta in locul celei vechi, dupa care se departeaza treptat una de alta pana ajung pe locul dorit dar nu mai mult de 50 cm pe zi.
Sa ma corectati daca gresesc!

Bogdane, referitor la planul tau de mutare 50-60cm,pot sa-ti spun ce am facut eu fiind in aceiasi situatie.
Cand s-a racit bine de nu mai ieseau afara,am luat un ajutor,am apucat stupul eu de o parte si el de cealalta si cu miscare cat mai lenta, l-am asezat pe locul nou in asa fel incat sa nu produc soc.E important sa fie doi pentru ca e mai usor si sigur.Distanta este mica nu creezi socuri sa nu cada jos si totul e OK.
In sezon asa este,nu mai mult de 50 cm in cazul mutarii stupului in stupina, iar cand muti stupina,nu mai putin de 3km in linie dreapta.