de delorin I » 19 Noi 2013, 10:46
Da...si eu depun efort sa am o diversitate cat mai mare! Acum incerc sa raspandesc prin iarba ceva bulbi de ghiocei si viorele, dupa modelul Cismigiului prin iarba, unde primavara devreme este plin de albine! De unde? Habar nu am! Probabil din podul unor case! Inca nu am facut rost de suficienti bulbi!Ceva salcie si salcie capreasca plus arin negru mai e in ceea ce a fost candva lunca Trotusului! Anul trecut am carat cativa aluni cu fructe mari de la Rm. Valcea- ideea mea fiind de a raspandi prin vecini exact asa cum sugera colegul tei negru! (Nu am reusit- tatal meu i-a pus pe toti in gradina, unul chiar la umbra unui nuc, si in mod paradoxal- desi se spune ca sunt nuc ca si sub orice arbore mare nu creste nimic, acest alun vegeteza pana acum excelent) Nu stiu daca voi reusi sa fac un copac alun- asa cum am vazut tot prin Cismigiu cat si undeva pe Trotus! As prefera in locul unor tufe! Am plantat vreo 4 Evodia ce vegeteaza bine pana acum, mai am vreo 4 Paulownia de la colegul Clucian si inca unul, singurul ramas, din productie proprie! Mai am 2 salcami japonezi- ultimii din intreg experimentul de a obtine salcami prin seminte! Sparceta insamantata pe o suprafata mica nu a fost la fel de prolifica precum facelia plantata tarziu! Am plantat ceva meri! E drept se pare ca prunii, caisii si piersicii sunt usor mai buni pentru albine! Am incercat cu ceva flori de cultura in fata stupilor- fara succes prea mare! Incerc sa extind o cultura de flori de piatra care ani de zile nu au mers foarte bine dar anul asta au dat rezultate in ghivece! Am ceva Lonicera japonica pe care as vrea sa o intind pe acoperisul constructiilor din gradina- se iroseste mult loc si ar trebui sa valorificam inclusiv acoperisul caselor! Am vazut pe un site german ceva plante pentru acoperis- doar ca ar trebui o modifica de structura a casei sau poate un viitor proiect de casa in gen Bauhause sau poate ceva in genul unei case ecologice integrate in peisaj! Acum incerc sa fac o colectie de trandafiri agatatori - inca nu am decat 2 radacini de trandafiri rosii, pe care sa-i pun pe toate gardurile acolo unde nu este vie! Nu mi-a mers lulueaua turcului -mi-as dori din aceea rosie desi culmea este extrem de invaziva si chiar am avut cateva plante de la Muzeul Aman! Trist e ca nu e spatiu pe masura dorintelor mele, dar cum am dislocat culturile obisnuite ale gradinii, deja ma intreb ce voi face in viitor! Cert e ca dovlecii sunt si ei nemaipomeniti! Am avut un soi- probabil un hibrid american, care calcat fiind si rupt a facut radacini pe vrej si s-a intins mai departe! In fiecare dimineata albinele aveau flori mari, numeroase si frumoase din care ieseau ca din piscina- pline de polen! Pana la prima bruma se umpluse in zona alocata faceliei(care a inlocuit o cultura de cartofi) de flori de dovleac! Cert e ca si la vie a fost un an bun- ma refer la florile de struguri si nu la fructe, ai mei povestind ca erau albinele gramada pe inflorescente! Sigur - cules de intretinere! Incerc de ceva vreme sa fac rost de acel aster albastru pitic- din seminte nu am reusit! Am cateva plante de lavanda de la colega Cristina si in urma vizitei la unul dintre cei mai mari producatori de medicamente din plante din Romania- am plecat cu "tehnologia de inmultire a lavandei". Acum as vrea sa incerc sa vedem cum va vegeta passiflora! Am cateva seminte, desi le am dintr-o sera a Bucurestiului iar in zona de origine a plantei- America de sud am vazut ca are multi vizitatori pentru nectarul ce il produce! Am plantat de la un coleg de forum Asclepias Syriaca sau Ceara albinei si as fi fericit daca macar una dintre radacini s-ar prinde:)) Cu riscul de a umble gradina cu prea multe plante invazive ce vor mai putea fi dislocate! Alte idei mai aveti?? Nu am teren suficient si mizez pe seducerea vecinilor cu diverse plante ornamentale!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!
“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)