Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde duma » 21 Noi 2013, 10:31

balu scrie:anul acesta am cumparat rame cu gaurile date, 6 sus si 6 jos.Am insirmat , ondulat sirma si la salcim surpriza, fagurii claditi s-au scurs prin rame, au ramas doar 2-3 cm de fagure cladit, lipit de leatul de sus, si restul s-a facut cocolos pe leatul de jos, asta 99% din fagurii D1 :cry:
Asta indiferent de faguri folositi, mama ei de insirmare. La cele 6 sirme verticale trebuie si 2 orizontale, dar cred ca o sa ramin pe 5 orizontale

Salutare !
Tot felul de modele de insarmare , si eu am tot citit si probat dar parca ca si orizontal nu este nici una , acum depinde de fiecare cum s-a obisnuit si cum prefera , aici pot sa iti spun din probele de mine ca , conteaza si ce faguri folosesti.
Bafta !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde samuellazea » 21 Noi 2013, 10:37

Si eu m-am confruntat anul acesta cu fagurii lasati. Probabil din cauza caldurii. Pun 2 poze sa vada si altii cum se manifesta. Cand incep sa imi fac eu ramele ma gandesc sa le fac 6 verticale in V si 2 orizontale.

Toate cele bune,
Sami
Fişiere ataşate
rsz_20130821_img_0986.jpg
rsz_20130821_img_0987.jpg
samuellazea

Mesajde visanc » 21 Noi 2013, 10:44

Mamaa, dar stupii aia chiar nu au avut nici o ventilatie? Deci pana la urma e ok insarmarea in orizontala cum o fac eu ;)
visanc

Mesajde State » 21 Noi 2013, 10:46

La insarmarea verticala pe rama 1/1 cred ca e normal sa "se scurga". :?
De ce nu le-ai facut orizontale ?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 21 Noi 2013, 10:50

Eu le-am facut asa, numai ca am 6 sarme orizontale:

Imagine

Fotografia am gasit-o pe pagina lui Iunicu.
State

Mesajde samuellazea » 21 Noi 2013, 11:01

visanc scrie:Mamaa, dar stupii aia chiar nu au avut nici o ventilatie? Deci pana la urma e ok insarmarea in orizontala cum o fac eu ;)

Deci, poate unii nu o sa ma creada dar lada din care am scos rama aceea avea jumatate de AV deschis plus urdinis destul de mare. Sincer nu stiu ce le-o fi apucat pe alea. Chiar langa el aveam alt stup ( la 30 cm distanta ) mai tare si cu AV tot atat scos si nu a avut nici cea mai mica treaba. Ori familia fiind mai mare se presupune ca se incalzeste mai tare. Sau?

State scrie:La insarmarea verticala pe rama 1/1 cred ca e normal sa "se scurga". :?
De ce nu le-ai facut orizontale ?

State, nu le-am facut orizontale fiindca eu cum sunt la inceput le-am cumparat gata facute si nu am avut ce face. Cat despre orizontale, mie unul nu imi prea surade ideea daca nu te superi. Eu vreau sa merg pe vertical + 2 orizontale dar asta numai dupa ce imi cumpar ustensile sa pot face asa ceva. O sa urmeze odata sa fac o investitie pt insarmat rame si pentru ansamblat dar prioritate o are centrifuga :)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde Mircea_63 » 21 Noi 2013, 11:07

Samuel, aici e taman invers. Vara, canicula, daca stupul nu e bine populat, albinutele nu reusesc sa mentina temperatura constanta.

Acolo unde ti-sa topit fagurele, n-ai avut ramele suficient de bine populate. Si mai e si insarmarea aia verticala...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde State » 21 Noi 2013, 11:30

samuellazea scrie:dar prioritate o are centrifuga :)

De curiozitate de intreb , ce model de centrifuga vrei sa cumperi ?
State

Mesajde samuellazea » 21 Noi 2013, 11:39

State scrie:
samuellazea scrie:dar prioritate o are centrifuga :)

De curiozitate de intreb , ce model de centrifuga vrei sa cumperi ?

Vreau sa iau una 20 rame 1/2 radiala la care se pot pune 4 rame 1/1 tangential, vreau totul sa fie inox si electric la 12 V care se poate face cu un invertor la 220 V. De gasit am gasit-o deja doar astept sa am capitalul si sar pe ea :) . Am scris si pe "Sfaturi pentru prima centrifuga" despre ce o sa urmeze sa iau.

In caz ca esti curios dupa ce ai citit pe celalalt topic poti sa imi scri si iti pot da mai multe spaturi pe PM ;)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2013, 18:31

samuellazea scrie:Si eu m-am confruntat anul acesta cu fagurii lasati.

La prima foto din cate vad Nu ai dat cu ondulatorul pe sarma :shock:
La a doua se pare ca s-au rupt si sarmele...
deci una dintre greseli este ca nu ai avut sirma ondulata iar a doua, cred eu, aerisirea deficitara...
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatov andrei » 21 Noi 2013, 18:39

Faguri ieftini si cu parafina...!
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2013, 19:07

ignatov andrei scrie:Faguri ieftini si cu parafina...!

Nu am vrut sa o scriu eu insa acesta este marele adevar
sunt producatori de faguri ce nu mai pot sa faca fata pietii si se reorienteaza
in totii anii astia de cand am stupi doar de doua ori am incercat faguri din alte surse
am ramas fidel doar unui singur producator de faguri si am fost multumit
nu pot sa scriu public numele unui mare producator de faguri insa a avut anul trecut un lot de nici macar nu l-au ,,brumat'' albinele :!:
Au fost blamati fagurii de la sarbi;da au si ei fraierii lor :lol: una e sa te duci la targ si sa negociezi
1 kg cu 5 euro si alta sa te ,,tiganesti'' cu el si abia sa cuperi cu 7 euro ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 21 Noi 2013, 19:52

ca si chestie, personal folosesc doar insarmarea verticala ( 6 sarme, distanta egala intre ele, dispunere perfect verticala) de niste ani buni si in toti acesti ani NU am avut faguri prabusiti la transport sau in canicula desi transporturi... numai in sezonul ce tocmai s-a incheiat au fost colonii care au vazut vreo opt locatii diferite, au vazut inclusiv zapada la intoarcerea de pe ultima locatie :oops: cat despre canicula... am pus pe undeva anul trecut un filmulet cu stupii in final de cules la tei la 42 de grade si ramele naclaite cu miere.

Exista cateva cerinte OBLIGATORII (zic eu) de respectat la montarea ramei / lipirea foitei / timpul si momentul introducerii in stup care respectate ca atare ne feresc de neplacerile "pozate" de colegul samuellazea... timpul va ajuta pe fiecare dintre noi sa le deprinda si respecte...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 21 Noi 2013, 19:56

proapis13 scrie:Nu am vrut sa o scriu eu insa acesta este marele adevar
sunt producatori de faguri ce nu mai pot sa faca fata pietii si se reorienteaza
in totii anii astia de cand am stupi doar de doua ori am incercat faguri din alte surse
am ramas fidel doar unui singur producator de faguri si am fost multumit
nu pot sa scriu public numele unui mare producator de faguri insa a avut anul trecut un lot de nici macar nu l-au ,,brumat'' albinele :!:
Au fost blamati fagurii de la sarbi;da au si ei fraierii lor :lol: una e sa te duci la targ si sa negociezi
1 kg cu 5 euro si alta sa te ,,tiganesti'' cu el si abia sa cuperi cu 7 euro ;)

Salve Proapise ;)
uite... cu fagurii aia sarbesti la superpret nu adausul de parafinuri e problema, ca la adaugat parafina ce ti-e romanu` ce ti-e sarbu`... tot procesator de ceara se cheama... la ei necazul mare e incarcatura de chimicale prezente in fagurii aia !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde State » 24 Noi 2013, 03:02

alt stupar scrie:ca si chestie, personal folosesc doar insarmarea verticala ( 6 sarme, distanta egala intre ele, dispunere perfect verticala) de niste ani buni si in toti acesti ani NU am avut faguri prabusiti la transport sau in canicula desi transporturi...

O intrebare as avea si eu.
Cum trebuie sa fie leatul de jos la insarmarea verticala? La dimensiuni ma refer.
State

Mesajde ves.lucian.zabrani » 24 Noi 2013, 05:46

La mine speteaza inferioara are dimensiunea 20/10mm !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR