Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde ves.lucian.zabrani » 18 Noi 2013, 09:43

era clar ca trebuia pana la urma sa apari si tu cu ceva postare pe aici !!!
nu ca mi-ar parea rau !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde florinapi » 18 Noi 2013, 10:57

lucky5strike scrie:
florinapi scrie:[...]Deci ,parerea mea ca doua corpuri de ME sunt cele mai potrivite pentru cuib,asta pentru ca are spatiu destul si cea mai buna matca,si totodata incap si suficiente rezerve,necesare pentru bunul mers al familiei de albine.

Florin:

1. Daca am cupla un cat de H16,2 cm la cuibul tau de 2 ME? Obtinand un volum de 21 Dadant? Ce parere ai?
2. 3 caturi cu rama de H18 ne da cam 20-21 Dadant, dupa calculele mele. Rama unica.
3. Carand un cat ME de 10 rame, dar cu 2,5 rame in minus, seara spatele nu se simte mai bine?
4. Daca ai incepe iar, ai lua in considerare treaba asta cu rama de H18?

1.La un stup bun bine structurat in doua corpuri ME cred ca este insuficient un singur cat,eu de obicei lucrez cu doua caturi cu rama de 15 cm(12,5-13 cm fagure) si la destui catul trei.
2.3 caturi cu rama de 18cm (15,5 cm fagure)sunt aproximativ 19 rame Dadant.Pentru o stupina mare unde nu vrem sa intervenim prea des nu prea este destul.
3.Un cat ME cu 2,5 rame in minus=un magazie mica.Magazia mica (15cm rama)are avantajul ca poate sa o manipuleze ori si cine,la transport nu mi s-a rupt nici o rama,pe cand din cele de ME se mai intampla.
4.Am mai citit despre o asemenea ideie intr-o revista"Apicultura in Romania 1988".Ce nu stiu,este cum v-a fi iernarea,desvoltarea de primavara,pentru ca incap rezerve mai putine,deci trebuie interventii mai multe,iar noi am dori sa intervenim cat mai putin.

Pentru moment raman pe configuratia actuala;doua corpuri ME si doua trei magazii mici.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde danielM » 18 Noi 2013, 12:27

Fratilor nu dati asa tare in cuibul de 10 R 1/1, ca are multe avantaje. Eu am in majoritate cuiburi de 10 dadant, ba mai folosesc si claditoare. Apoi ce am Mer, cuibul e pe doua corpuri cu r de 16,2. Am avut si cuib Dadant cu 11 R 1/1, si in comparatie cu cel de 10 ,la cel de 11r aveam mai mult de lucru la deblocat.
Cuibul de 10 R furnizeaza albina la fel de multa pe toata perioada anului ca orice alt cuib mai voluminos pe care le amintiti. La o familie care se vrea de productie, nu de carne, este suficient pentru matca7- 8 r1/1 la ouat si 2 r laterale cu pastura si miere. La conversia pe Mer , am avut in cuib la un moment dat 5r 1/1 si 5+5 r1/2, si cum ramele de 1/2 erau cu fagure alb normal ca matca prefera pe cele inchise la culoare de 1/1 , si nu a furnizat mai putina albina decat altii, de ce, pentru ca pe acele 5 r 1/1, puietul era din leat in leat. Asa si la cuibul de 10 r fata de 12r, creste suprafata ocupata de puiet pe rame.
La cuib 12 r 1/1 tendinta de blocaj este mai mare, si la extras trebuie sa umbli si in cuib altfel incarci si descarci pe toata perioada sezonului o anumita cantitate de miere care este mai mare decat necesarul familiei de albine, deci motive care nu se prea potrivesc cu industrializarea. La cuibul de 10 R albina este fortata sa verticalizeze mierea mai repede in caturi (de 1/2 in cazul meu). Eu Nu extrag cuiburile, se mai intampla sa fie nevoie cateodata la final de floarea soarelui. Am gratie H si doua caturi 1/2 pe cuib , si extrag rapid cu izgonitor si suflanta. Nu vad industrilalizare fara gratie si procedee rapide de extractie a mierii si aici dupa parerea mea intra caturi de 1/2 , suflanta ,izgonitoare, etc.
danielM

Mesajde lucky5strike » 18 Noi 2013, 22:00

Florine Api, cum spuneam mai sus, cuib de 2 ME si cat 1/2 merge, e treaba misto... una e litraj de 23-24 rame D., alta e 20-21 D.

Daniele M. stii ce nu-mi convine la cuib simplu Dadant 10?:

- daca vrei sa aiba putina coroana de miere, o faci cu pretul blocarii, si ai fam. mai slaba.
- la primul cules de polen si nectar mai acatarii, matca e blocata.
- ramele alea 10 devin chiele de miere, daca matca isi face total de cap. in august poti sa te intorci cu zero miere pe 8 rame din 10.
- un magazin de 1/2 e putin, unul de 3/4 te cam sacaie la spate, 2 de 1/2 e... manopera.
- pacatul ramei Dadant... albina la speteaza.

Eu am in mare majoritate in posesie sistemul 10Dadant cu 2 x 1/2, dar parca simt nevoia cuibului Dadant + un cat 1/2. Ca solutie intermediara.

Ce zici de asta, s-ar aplica si in zona ta?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 18 Noi 2013, 22:04

Fratilor, exercitiu de gandire, am putea lucra cu MER rama de 18 cm? 3 asemenea caturi fac ~20 rame. Am avea 2 caturi la cuib (cca 13D) si un cat miere( cca 7D... sau un cat 3/4 fara 2 rame)?

Provocari:

- nu e STAS, oamenii sunt retinuti a-l cumpara,
- profilarea fagurilor artificiali, daca producatorul nu poate profila direct. Daca nu, dam cu cutterul...
- innoirea inventarului (o iei de la cap)

Avantaje:

- rama unica
- spate mai drept
- cuib suficient in orice sezon
- cantitate rezonabila de miere la extras
- lada usor de facut
- n-ar face cu ochiul la "pofticiosi"
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde danielM » 18 Noi 2013, 23:01

Zona mea se intinde si pana in Dolj :) . Daca as face stationar, clar ca as schimba sistemul.
Fiecare trebuie sa=si gaseasca sistemul ce se potriveste cel mai bine pentru stilul lui si pentru ce vrea sa faca,
danielM

Mesajde lucky5strike » 19 Noi 2013, 01:41

:lol:

Rasunsul e profi, mi-a placut. Aproape ca omoara topicul.

Cu trebusoara asta nu m-as opri pana aci ... mai e pan' la primavara...

Alte pareri?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Florin Dobre » 19 Noi 2013, 01:47

Am eu una ...fiind singura, ma cam chinuie. :D

De cate interventii intr-o familie e nevoie pe parcursul unui sezon? Cred ca e un factor ce tine de industrial.
Incepuse nea Pupe sa-mi explice la Craiova dar timpul a fost limitat. :(
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde CATALIN » 19 Noi 2013, 08:59

Florine ce intrebare e tati asta....crezi ca in privinta asta exista un targhet...??
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Florin Dobre » 19 Noi 2013, 10:16

Pai cum sa ma explic... :?
Intr-un fel frecam 2 stupi, altfel 25 si total diferit 60.
Cand am sarit de la 25 la 50, nu-i mai puteam rezolva pe toti intr-o zi. Nu mai era timp de cascat ochii aiurea la rame.
Acum in 5-6 minute e cam rezolvata familia, daca toate-s in regula. La 100 de colonii sigur mai scade timpul rezervat unei familii.
Eu am mai spus, nu am un mentor care sa-mi netezeasca pasii...e un handicap mare la inceput. Un mentor te scuteste de multe cucuie si timp pierdut in gol.
Tine de D.D. ca nici nu stii ce noroc ai avut. ;)

Eu cred ca timpul acordat interventiilor/familie este un target. Practic iti da masura...cati poti sa duci singur. Aici nu intra paza, ajutoare la incarcat/descarcat, extractie, transport, etc.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde danielM » 19 Noi 2013, 10:17

lucky5strike scrie::lol:

Rasunsul e profi, mi-a placut. Aproape ca omoara topicul.

Cu trebusoara asta nu m-as opri pana aci ... mai e pan' la primavara...

Alte pareri?

Cristi am putea-o lungi la infinit, eu as sustine sus si tare ca in august ai coroane bune si familia nu slabeste si ar fi spatiu suficient pentru puiet, tu ai tine-o pe varianta de mai sus, samd. Poate ne-am convinge unu pe altul numai mergand umar la umar in pastoral pe tot sezonul , lucru care nu mi-ar displace desigur din contra ar fi un castig. :)
danielM

Mesajde lucky5strike » 19 Noi 2013, 10:26

Daniele, odata facem si treaba asta! 8-)
-----
Relativ la minimalizare, in cuib, maxim doua inteventii, una primavara, una spre toamna...si daca ai sange rece si pricepere, una... aia din toamna. Idealul tuturor e... ultima. Insa, la 10-15% din efectiv, pot sa apara mai des necesitati de interventie.

Tratamentele, hranirea, fiecare cum il doare... iar interventii la magazin, mai des, mai bine pt. noi... :roll:

PS: odata deschis cuibul, trebuie s-o faci pt mai multe operatiuni.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde CATALIN » 19 Noi 2013, 12:17

Florin Dobre scrie:
Tine de D.D. ca nici nu stii ce noroc ai avut. ;)

.

Nu o sa neg niciodata ca am avut norocul asta
-de asta m-am apucat de apicultura,insa daca eram un elev prostanac nu ma tinea langa el nici 2zile(referitor la albine)
CATALIN

Mesajde CATALIN » 19 Noi 2013, 12:40

Florin Dobre scrie:Pai cum sa ma explic... :?
Intr-un fel frecam 2 stupi, altfel 25 si total diferit 60.
.

eee eu aici te contrazic
fiecare stup e ,,frecat" la fel.. ;) insa si fiecare stup e cunoscut suta la suta si experienta iti da voie sa umbli putin timp la el
iti spun eu ca toti cei ce vb de apicultura industriala nu se refera la modul de lucru cu albinele sunt altelee crede-ma...
CATALIN

Mesajde lucky5strike » 19 Noi 2013, 22:53

DanielM are dreptate relativ la dadant cu 1/2. M-am tinut de teste, si el s-a tinut tare! :lol:

Fiecare chiteste cum ii e mai bine. Eu daca vreau sa am rezerve in cuibul 10 Dadant, extrag mai spre mijlocul culesului de floare, apoi las familiei de productie un singur cat. Anul asta a mers la snur, acum depinde si de conditiile de cules. Eventual mai completam 20-30% cu sirop de zahar, spre mijlocul lui august, daca-i nevoie.

Dar tot n-am rama unica!

:x
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 21 Noi 2013, 17:05

lucky5strike scrie:Insa, la 10-15% din efectiv, pot sa apara mai des necesitati de interventie.

Familiile care fac parte din aceasta categorie, se desfiinteza!
Apicultura industriala nu inseamna mai putine interventii ci, la TOATE familiile se intervine LA FEL!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR