Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Target: apicultura industriala. Interventii minimale

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2013, 22:51

Andrei, selectia e... o suma de analize, comparatii si sortari, dar zic s-o lasam la locul ei. Aici titlul e cu "target" - interventii eficiente, limitate, minimale, cum a vrut Alt_stupar sa zica.

Ca exemplul tau de mai sus, un foarte frumos extras dupa cum trebuie sa decurga o interventie, si lucrul in echipa.

Acum, exercitiu de gandire, ne punem in pielea altuia, sa zicem, pe vatra aia, de 60 fam. In 15 iun, am 2 familii putenice, dar nu se incadreaza in tema vetrei: o fam. roitoare si una cu schimbare linistita... Accidente din astea mai apar, sunt vetre unde cat ai fi de stiutor, efectiv se pun familiile pe roit. Nu uitati, vetre si vetre... am vazut caz acum 2 ani, daca le lasa doar in lada de 12 Dadant, cel putin 50% roiau inainte de salcam; acolo am vazut si eu ce e aia rama de batuta de polen pana in salcie/pomi. Matcile mai pica si ele, se mai ranesc in graba la manevrarea ramei, la tratamente, la te miri ce...

In fine, cum spuneam, la pranz trebuie sa fiu in alta parte. Cum ma misc mai eficient?

1. Le scutur, elimin botcile si distribui puietul cu botcile castrate prin stupi?
2. Elimin botci/matci, repar cu doua roiuri si ziar?
3. Le las sa-si vada de treaba?
8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Albinel » 22 Noi 2013, 23:03

:"o fam. roitoare si una cu schimbare linistita.."

nu-mi este clar care-i problema cu familia ce sufera scimbarea linistita..de ce-i o familie problema si cu ce va incurca ..???
`de familiile ce a intrat in friguri ,ar trebui sa avem cunostinta cu mult mai devreme...si sa luam masuri la timp..
in situatia relata de dumneavastra va propun sa mutati locul familiei respective..astfel veti amana plecarea roiului datorita pierderii culegatoarei.. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde alt stupar » 22 Noi 2013, 23:04

mai traieste topicul asta ? :lol:
lucky5strike scrie:Am 1000 de familii.

1. Dimineata sunt pe o vatra stationar cu 50-60 familii, observ un roi in pom, identific familia roitoare, ce fac cu ea?
2. Pe aceeasi vatra, gasesc o matca pe urdinis, in cuib botci schimbare. Ce fac cu ea?
Ambele familii bune.

3. Dupa pranz trebuie sa fiu pe alta vatra

Cum procedam?

daca-mi permiti, in felul urmator:
ambele familii se inchid in secunda doi dupa ce au fost identificate ca fiind "cu probleme" si se incarca in masina (cel putin camioneta). Au sita de ventilatie si nu se pune problem ca pierzi culegatoarea... tot in stupina ta ramane !
Se descarca la sfarsitul zilei pe vatra-infirmerie special plasata in apropierea sediului/domiciliului tocmai pentru astfel de cazuri, unde avem la indemana matci de rezerva/nuclee pt. unificat, etc, etc. La una-mie-bucati o astfel de vatra "de reparat" este obligatorie.
Se "rezolva" a doua zi dis-de- dimineata printre cafele sau intr-o zi ploioasa, impropie vizitelor in stupinile de productie sau, in caz extrem, duminica dis-de-dimineata, inaintea Liturghiei :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 23:07

Daca am trei ore la dispozitie, echivalent cu vesnicia!
Pe cea in friguri o mut imediat in alt loc, cu urdinisul invers. pe cea cu schimbare linistita o las in pace. Chiar "denumirea" ma obliga! Dupa ce mai trebaluiesc prin stupina un ceas, mut din nou familia roitoare. Dupa alt ceas (mi-a mai ramas o ora) intervin si elimin matca!
ignatov andrei

Mesajde Bambucha » 22 Noi 2013, 23:22

Daca a roit inseamna ca in lada este o tinerica! Daca o eliminati, mai adaugati ceva din buzunar?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde lucky5strike » 22 Noi 2013, 23:26

Scuturarea familiei roitoare = risc major de executie a albinei care cauta adapost in alt stup.
Ignorarea familiei cu schimbare = risc apreciabil de a nu reusi imperecherea matca tanara.

Eu as face asa:

1. fam de schimbare linistita = eliminarea ambelor matci, plasarea matcii noi din roiul rezerva pe rama. Rezolvat
2. familia roitoare =
a) eliminare botci si matci,
b) scot doi faguri de polen si aduc in schimb doi faguri de larve,
c) pulverizez cu alcool (prune) si sirop,
d) plasarea unui cat de miere, unde descapacesc 2-3 rame,
e) ziar cu mic orificiu de comunicatie in zona descapacita,
f) corp cu ramele roiului si matca, iarasi pulverizare cu alcool si sirop, capac...

60% matca integra, 20% neintegra, 20 % nu reuseste. Mai am inca de lucru la metoda asta.

Bineinteles, ar ajuta enorm, rama unica, dar si la Dadant cu 1/2 merge.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 23:29

Apoi... mai fratilor, una este sa-ti dai interesul si sa stii cu ce se mananca apicultura (industriala sau NE) si alta este sa dispui de dotare (dotari). Ce te faci cu un taran ca mine, care nici nu are masina, iar de permis nu poate fi vorba, pentru ca nu se incadreaza, conform legii?!?
Sa nu-mi spuneti ca e valabila vorba mea, adica ELIMINARE!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 22 Noi 2013, 23:37

Cristi, ai spus ca sunt familii puternice. Pai la 15 iunie, la mine, au cel putin 4-5 caturi 1/2!
Nu accept "b" si "d" de la punctul 2. Deja mai creez si alte probleme pe la alte familii. Ca aici te intreb eu:
- daca nu am doua rame cu larve in stupul cu "schimbarea", unde duc ramele cu pastura, ce se intampla cu familiile de la care am "luat" si "dat"?!?
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 22 Noi 2013, 23:59

lucky5strike scrie:Eu as face asa:

Cristi, rezolvarile scrise de tine transpira fara indoiala a mana forte si stapanire a situatiei.
Darr... nu uita, daca e sa vorbim de ~1000 de stupi... uneori prea multa dragoste pentru un "stup problema" inseamna neglijarea altor ~ 50 de productie ( adica cei de pe a doua vatra propusa pentru vizitare in aceiasi zi)
Repet... eu cred ca stupii-problema nu avem de ce sa-i "rezolvam" in camp ! Acolo se lucreaza liniar, la cei aliniati !
La una mie de stupi "problemele" merg rapid in infirmierie unde li se aloca o anumita zi anume pentru rezolvarea "problemelor" si de unde se intorc in camp cand "problema" a disparut si sunt la acelasi nivel cu stupii de productie.
...parerea mea ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde lucky5strike » 23 Noi 2013, 00:32

Andrei, era un exercitiu de indreptare a situatiei. Catul il iei de la o familie normala, minus albina, iar larvele se iau din roisorii rezerva, si tot acolo lasam polenul. Despre caturile 4-5 bucati, nu am cochetat cu asa ceva inca, iar mie imi cam trebuie albina din familii...

Cam asa imi proiectez lucrul pe vetre, stationare. Familiile cu probleme, care vor fi indreptate cu roi rezerva (tinuti in Dadant dat in 3, de ex.) aflati pe vatra aceea, cand am nevoie.

Adrian, sa le car acasa, ploaie vant, seara, zi, ar insemna sa ma plimb tot timpul cu lazi cu albine dupa mine, pe drumuri romanesti, nu imi prea place ideea. Poate-s si singur. Sa le scutur, risc de executie intre albine, in functie de cules, mai ales la roi, albinele in stare de roi nu sunt compatibile cu alta stare.

Indiferent de productia urmarita, cred ca e clar pt. oricare din noi ca familii puternice si multe sunt un must have.

Problema e ca in zona mea familii puternice (puternic = 6 rame puiet, 10 rame albina, la prun) nu poti sa tii 150 buc. pe o vatra, stationar, ori inseamna ca eu nu am intalnit inca vatra aia.

Desi prin regiune primavara sunt extrem de activ.

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 23 Noi 2013, 01:09

Cristi, nu ma intelege gresit, dar vreau sa fiu constructiv, sa dau din experienta mea, ca altfel explodez, dar vreau si o oarecare ordine in exprimare, pentru ca abundenta de informatie din mintea noastra, pusa pe hartie sub forma de extrase, da nastere la confuzii! Sa ma ierte D-zeu daca am inteles gresit, adica pe vatra erau 50-60 familii, nu roi, nu..., iar doua erau cu probleme.
Acum au aparut si roii...
Tu esti tanar, nu un mos brumariu ca mine!
ignatov andrei

Mesajde lucky5strike » 23 Noi 2013, 01:21

Asa se manifesta si la mine, cateodata. :lol:

Treaba ar fi cam asa: pe vatra 50-60 fam de productie, sistem Dadant cu magazine si prin spatele lor vreo 10 roi, in lazi Dadant, date in 2 sau 3 compartimente, roi care sa stea pentru asemenea operatiuni de indreptare.

Inca stau in dubii daca ar fi sustenabil la 6-700 familii sau sa mergem pe rama unica.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde ignatov andrei » 23 Noi 2013, 01:46

lucky5strike scrie:Asa se manifesta si la mine, cateodata. :lol:

Treaba ar fi cam asa: pe vatra 50-60 fam de productie, sistem Dadant cu magazine si prin spatele lor vreo 10 roi, in lazi Dadant, date in 2 sau 3 compartimente, roi care sa stea pentru asemenea operatiuni de indreptare.

Inca stau in dubii daca ar fi sustenabil la 6-700 familii sau sa mergem pe rama unica.

8-)

Eu si cu amicii mei, avem o vorba:
- Li-ai schimbat locul, li-ai rupt capatanili si li-ai imprastiat prin stupina (la roi)!

Pot discuta oricand despre exploatatiile mari! Depinde de ce se vrea! Mie mi-au iest din cap asemenea vise, dar afirm cu tarie ca numai stupina pe rama unica poate fi dimensionata eficient peste 200 familii de albine!
ignatov andrei

Mesajde italianu » 23 Noi 2013, 14:56

[quote="lucky5strike"
Cineva vorbea mai sus de nr de interventii/ cuib! Ce parere aveti, dlor? [/quote]

In perioada de virf 6-8 min/ familie la nu mai mult de 10 zile distanta.
Ca numar...faceti un calcul,dar lasati-va si o zi de odihna ,care in perioada salcimului nu o mai aveti,sau din cauza vremii rele.
Un apicultor care ,dupa cum zicea cineva,trece de 200 de familii(si astea nu cumparate sau primite cadou) ar cam trebuii sa aiba habar cu ce se maninca apicultura ,si dupa parerea mea 60-80 familii/zi le viziteaza singur.
Asta presupune o serie de factori de luat in calcul:
-acelasi tip de lada(la mine dadant 10 +magazii 1/2)
-stupinele situate la nu mai mult de 20km de casa(daca nu pierzi vremea pe drumuri si mai bine te faci sofer :D ) asta in timpul premergator culesului principal(la mine salcimul)
-matciile de calitate(si nu spun carnica ,buckfast sau ligustica-spinola impotriva carpatinei) in mod special sa fie tinerele
-s.a.m.d
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde kamy » 23 Noi 2013, 18:00

Italiano,acelasi tip de lada si acelasi tip de rama cre ca ai vrut sa spui adica 1/2,3/4,sau1/1si fiindca nu-mi plac jumatatile de masura sau cum le-o mai zice raman la 1 pe una!
kamy

Mesajde Dila Daniel » 23 Noi 2013, 18:10

a zis bine ce a zis(in sensul ca asta a vrut sa zica)...adica un singur model de stup in stupina
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR