Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul Roger Delon ca alternativa in stuparit

Mesajde proapis13 » 06 Dec 2013, 10:24

Ai la adresa de mai jos un model de stup la care s-a ajuns in mod natutal la celula de 4,9mm
http://www.eccentricbeekeeper.com/
Mergi la box hive project
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 09 Dec 2013, 12:44

proapis13 scrie:Ai la adresa de mai jos un model de stup la care s-a ajuns in mod natutal la celula de 4,9mm

Adica un Top Bar Hive...
BUNKA

Mesajde apimat » 09 Dec 2013, 13:13

BUNKA scrie:
proapis13 scrie:Ai la adresa de mai jos un model de stup la care s-a ajuns in mod natutal la celula de 4,9mm

Adica un Top Bar Hive...

mie imi pare altceva.
interesante sint si foitele de plastic cu celula de 4.9mm.
Petre Țuțea: "Statul acesta îi apără pe străini de noi. Ca-n colonii."
apimat

Mesajde valigorj » 09 Dec 2013, 21:26

foitele de plastic de 4;9 is OK;dar interesant e faptul ca albina eclozata din acesti faguri a cladit in cat fara nici un fel de foita celule de 4;7.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde comi » 09 Dec 2013, 21:55

Apis mellifera scutellara construieste celula de 4,7mm
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde BUNKA » 27 Dec 2013, 17:57

Sezonul care vine in mai pun shublerul pe ele..sper macar sa ajung la 4,9mm cu ele, daca ating dimensiunea asta ma declar super satisfacut !
BUNKA

Mesajde nepriceputeanu » 29 Dec 2013, 14:40

buna ziua
o metoda de aducere a fagurilor la dimensiunea dorita de albine,ajutand totusi cu ceva ceara, este folosirea foitei de ceara,(nu amestec de parafina) fara sa aiba imprimate inceputurile de celule.
Are avantajul ca albina modeleaza aceste foite conform cu nevoia ei.
Insist pe ideea ca:ceara de albina nu este un amestec de parafina cu alte alea.
-foita poate sa fie mare cat rama,poate fi numai o fasie montata la partea inferioara daca dorim sa se cladeasca tot fagurele,sau fasie montata la partea superioara a fagurelui,asa cum se obisnuieste.
sarbatori fericite
nepriceputeanu

Mesajde nae » 29 Dec 2013, 14:56

nepriceputeanu scrie:Insist pe ideea ca:ceara de albina nu este un amestec de parafina cu alte alea.
-foita poate sa fie mare cat rama,...

Crezi ca inaintea matale nu s-a gandit niciunul sa puna foita ,''lisa''(fara ghinturi/model),''mare cat rama''= s-a inmuiat si a cazut.
nae

Mesajde nepriceputeanu » 29 Dec 2013, 15:25

re

deformarea foitei este favorizata de caldura excesiva din stup si de calitatea cerii sau prezenta parafinei(care ii coboara temperatura de topire).
Oricum foita de ceara vanduta aduce profit mai mic decat foita de amestec de parafina.Eu compar amestecu ceara- parafinei pentru albina,cu amestecul gem- pacura pentru om.
Am avut faguri cumparati de la un magazin autorizat ce au stat in stup un sezon intreg fara sa fie luati in seama de albine, si rame goale crescute,in conditiile in care au fost puse in stup ,in relativ aceeasi pozitie.

-in alta ordine de idei,da ,ceara se pare ca are cel mai mare coeficient de dilatare dintre materialele uzuale,intr-o anume plaja de temperatura.Da dilatarea f(t) duce la deformari.

sarbatori fericite
nepriceputeanu

Mesajde BUNKA » 29 Dec 2013, 19:20

Di ci va complicati voi ashe :?: :lol:
Mai....ai simplu de tot, eu depilda in Deloni, le las sa faca singure si se descurca minunat, sunt abia la inceput, sezonul ce vine mai bag niste muste in laditze Delon modelul meu, si va fi simplu..urmaresc care colonie construieste cel mai fain, aduc acolo cei mai frumosi faguri si cand ajung sa am celule de 4,9mm adica zic eu nu prea departe de la momentul asta, voi folosi o rama de aceea cladita perfect drept model, dar ...pana in 1oo de Deloni eu zic ca nu se merita sa ma agit cu foi, le dau asa ca nu=i bai, cand nu mai fac fatza cu ..pune rama, muta rama..incep sa ma gandesc sa fac o presa ca cele prezentate pe www.resistantbees.com si de la momentul ala in colo nu ma mai joc cu ramele ci dau un corp de ala cu 9 foi in cap si gata povestea...si o tin asa pana fac 5oo si dupa aia mai vedem. De inmultit e mai usor si roii trec iarna mai sigur decat in conventional si asta se traduce in eficientza la inmultire si in final in bani..ma rog !!
Ideea e ca la un moment dat trebuie sa ai presa ta, sau presele tale ..doua.. sa lucri rapid adica alternativ, sa ai ceara ta curata si sa dai la construit cate un corp odata ca sa scurtezi timpii efectivi de munca la o colonie sa poti ingriji mai multi.
Cautati simplitatea, nu va complicati...Delonul asta modificat va fi cel mai usor de utilizat, va ierna cel mai sigur si va fi si productiv...cu alte cuvinte, niste apicultori novici adica nespecializati in arta impachetajelor sau sistemelor hushpite de iernare sau in alte chestii ce tin de secretul meseriei ;) vor putea sa faca miere si familii fara prea multa bataie de cap...toata meseria se va reduce la a asigura permanent albinelor un cules sau hrana din galeata daca nu e in natura, si a face roiuri, matci si a extrage miere...gata cu bibileala inutila !!
Cam asta=i povestea !

Ramane intre noi...cand vad cate o lada de 12 rame ma inspaimant, dar vb aia clientul nostru, stapanul nostru..daca omul aia vrea, aia ai facem !!
Da` sincer pe mine ma strange in spate cand ma gandesc la albinele care or sa stea acolo iarna intr=un spatiu de 45 pe 45 cm si inalt de doar 3o sau pe acolo...e terifiant, bine ca nu=s albina, sau daca as fi as prefera sa fiu salbatica !!
BUNKA

Mesajde visanc » 30 Dec 2013, 00:41

Acuma o intrebare care e putin mai retorica: Daca pui doar inceput de foita la rama, atunci banuiesc ca trebe sa pui stupii cam perfect orizontali pentru ca ele ma gandesc ca vin cu foita perfect vertical in jos si atunci sa vina si fagurele pe mijlocul ramei. Sau ai avut cazuri sa se ghideze cu fagurele dupa acele campuri magnetice sau ceva de genu?
visanc

Mesajde BUNKA » 30 Dec 2013, 01:09

visanc scrie:Acuma o intrebare care e putin mai retorica: Daca pui doar inceput de foita la rama, atunci banuiesc ca trebe sa pui stupii cam perfect orizontali pentru ca ele ma gandesc ca vin cu foita perfect vertical in jos si atunci sa vina si fagurele pe mijlocul ramei. Sau ai avut cazuri sa se ghideze cu fagurele dupa acele campuri magnetice sau ceva de genu?

Asta doar la inceput cand faci primul corp..dupa aceea se da cate o rama la crescut pe rand in corpul de sus in timp ce se muta cate una construita in cel de jos...asta pana ajungem la 5o sau 1oo de colonii la macar 2 corpuri, apoi faci prese, foitze si dai cate un corp cu foi in cap la fiecare... cum se face!
...pai eu nu le las sa se ghideze dupa campurile magnetice :lol: :lol: astia cu Warre fac asa :lol:
Eu am alte tehnici, veti vedea ca e foarte simplu si o sa fac filme destule...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Ian 2014, 10:26

Aici avem doi ME cu fatza la nord, in spate sunt doi deloni cu fatza la sud..fiecare Delon provine dintr-un ME, respectiv cel care se afla chiar in spatele delonului.
Initial ME-urile erau cu fatza la sud iar in momentul formarii Delonilor cu matca zburatoarea si ceva fagure, ME-urile le-am orientat cu urdinisul la nord imediat in spatele fiecarui Delon format !
Cel din plan apropiat are o matca tanara provenita de la Matca delonului din fatza care este una cu caractere puternice de anecbalie, am gasit-o in toamna impreuna cu o fiica a ei ouand impreuna in Delon, una in corpul de sus alta jos..aici avem o alta fiica imperecheata care abia astept sa vad de ce e in stare.
Alaturi e un ME care are o matca tanara ce provine din Delonul din dreptul sau, e o colonie foarte puternica deoarece a primit si un corp de puiet fara albina de la un alt stup pe care l-am scuturat in Delon.
In fatza e matca din care provine, nu exceleaza in cladit corect, e roitor si per total nu mi-a placut desi are caractere de supravietuitor...rezista bine la iernare si posibil consuma putin..este singurul care se afla foarte jos acum, la baza ramelor de sus.
Fişiere ataşate
1492963_651401041572664_458876572_n.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Ian 2014, 10:32

Asta deschis este Delonul Anecbalic, alaturi e roitorul..anecbalicul a cladit cam 16 rame delon, a acumulat rezerve destul de ok si se pregatea de iarna foarte de timpuriu.
Fişiere ataşate
1527818_651400904906011_1208577841_n.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Ian 2014, 10:35

Asta este roitorul...s-a intamplat ceva cu matca de au incetat claditul si au batut-o in cap f mult au reusit sa cladeasca un singur corp...are papica, sfera s-a lipit de peretele frontal unde bate soarele, ierneaza uscat!
Fişiere ataşate
1543443_651400871572681_1757116683_n.jpg
BUNKA

Mesajde BUNKA » 13 Ian 2014, 10:38

Asta este cel format pe 2 August, are pe lateral niste rame in care nu s-a ouat foarte mult, ierneaza pe un corp de faguri ..totul e uscat, albinele ocupa cubul foarte bine..sunt relaxate...au doar un consum cred ceva mai mare decat normal !
Fişiere ataşate
1558755_651400854906016_1998710342_n.jpg
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR