Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Duma

Mesajde popik50 » 11 Dec 2013, 00:00

Proapis, prima sarma de sus este la 1cm de leat, asa ca... ;)
popik50

Mesajde popik50 » 11 Dec 2013, 00:05

Si rezultatul
Fişiere ataşate
SAM_0718_opt.jpg
popik50

Mesajde popik50 » 11 Dec 2013, 00:10

Pacat ca nu am o poza si cu ramele lipite de leatul inferior care s-au deformat foarte urat. Pentru mine un lucru e clar, prefer ceva spatiu gol in partea de jos decat faguri strambi.
popik50

Mesajde Mircea_63 » 11 Dec 2013, 00:15

Popik, folosesti FAV si il tii deschis tot timpul?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde proapis13 » 11 Dec 2013, 00:17

popik50 scrie:Proapis, prima sarma de sus este la 1cm de leat, asa ca... ;)

Asa ca trebuie cautata in alta parte cauza cocosarii fagurelui :!:
Ce zici de lipsa culsului cind albina nici macar nu circula pa rama aia
sau de aerisire insuficienta a stupului si de supraincalzire??

Rezultatul ete de necontestat
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde popik50 » 11 Dec 2013, 00:19

Mircea_63 scrie:Popik, folosesti FAV si il tii deschis tot timpul?

Am la totii stupii FAV, trag subarul cand este cald afara( in special pe timpul verii)
popik50

Mesajde Mircea_63 » 11 Dec 2013, 00:21

Ma gandesc ca la construire au nevoie de o anumita temperatura, iar in partea de jos a ramei o fi prea rece. E o parere doar.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde popik50 » 11 Dec 2013, 00:23

Proapis, cules aveau, erau in padure la salcam, nu stiu ce sa zic de caldura, poate fi varianta asta...o sa mai fac anul viitor un experiment ;)
popik50

Mesajde popik50 » 11 Dec 2013, 00:29

Mircea_63 scrie:Ma gandesc ca la construire au nevoie de o anumita temperatura, iar in partea de jos a ramei o fi prea rece. E o parere doar.

Sincer, nu stiu de s-au deformat asa urat. Pentru mine a fost o dezamagire totala. Imi place sa am totul ordonat si frumos. Cand am vazut cum aratau ramele mi-am pus mana in cap :o . Raman totusi surprins ca foarte multi lipesc fagurii de leatul inferior si n-au probleme. O sa mai fac o proba si daca patesc la fel, e suficient...
popik50

Mesajde duma » 11 Dec 2013, 01:38

proapis13 scrie:
duma scrie:
Mircea_63 scrie:Tu fa cum crezi ca e mai bine.

Salutare !
Eu sincer sa fiu NU stiu cum este mai bine , pot doar sa trag concluzii spuse de voi . Pana nu ma ia unul de mana si imi arata .... Asa nu s-au asa Da nu imi ramane decat sa probesc si aceasta varianta si sa ma conving pe propia piele !

Fai tu cum scrie Mircea,eu unul fac asa de vreo 5-6 ani de cind am vazut prima data la un var de-al meu ce a venit cu metoda asta invata in Italia
Vino la mine sa vezi cum arata daca nu ai vreun coleg mai aproape; ma nana ma,dai cu rama dupa catzea si n-are nimica;nici cateaua si nici rama :lol:
salve :lol:

Am sa merg si pe mana lui mircea ....citind ceva despre si din cele spuse de voi imi da = cu nedumerirea mea din vara cand am facut prima rama si am dato la cladit si m-am tot mirat de ce nu au construit pana jos ...acum am inteles .
cat despre catezea asi da dar nam :lol: asa ca din cand in cand mai dau dar la capat tot eu sunt si spun " ...mama ei de treaba ca si pe asta am ... FFFarmato !!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 11 Dec 2013, 01:43

popik50 scrie:Si rezultatul

Frumos rezultat ce vad ! Da prinsa de sus foita , dar si de jos cred ca se poate la fel sa fie rezultatul . Cum se poate strica fagurele prins de jos se poate strica si cel prins de sus . am vazut faguri lasati si rupti din cauza calduri ca , cand mi-au aratat am crezut ca fac mistou de mine la inceput .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 11 Dec 2013, 01:52

un OM scrie:Am gasit o fotografie, chiar daca nu prea clara.

Am sa incerc varianta ta dar si cu insarmarea pe lateral .
duma

Mesajde TDI » 11 Dec 2013, 02:32

Pune şi o sarmă sau 2 verticale.
TDI

Mesajde FLORINELU » 11 Dec 2013, 08:04

la inceputurile mele in ale apiculturii si eu am patit sa mi se onduleze fagurii,pe jumatate sau chiar si total si sa-mi cada si pe fundul stupului.
cu timpul am mai invatat si incet incet am gasit motivele pentru care se intampla asa ceva:prima sarma de sus sa fie la 2-3 cm. de speteaza,sarmele sa fie bine intinse,fagurele lipit de sipca de jos,fara sarme verticale(am incercat si metoda aceasta si numai munca in plus),fagurele sa fie bine lipit de sarma,asta zic eu ca e cea mai importanta operatiune,nu e obligatoriu sa fie lipit pe toata lungimea sarmei,din loc in loc dr sa fie lipit bine indiferent daca lipirea se face electric sau manual,nu este nevoie ca fagurii sa fie lipiti cu ceara de partile de lemn a ramei. eu la inceput lipeam cu pistolul de lipit,am lipit si cu lumanarea iar acuma lipesc cu transformatorul electric si din 100 de faguri se deformeaza 0 barat respectand cele de mai sus. inca o problema destul de importanta,intinderea finala a sarmei sa se faca atunci cand se lipesc fagurii,iar de la lipire si pana la bagarea lor in stup sa nu dureze prea mult,2-3 zile.

dupa cum vedeti nu am scris nimic de caldura fiindca nu o consider vinovata,albinele isi regleaza singure temp. in stup,noi daca vrem sa le ajutam lasam izolatia pe podisor si vara,eu asa fac.
FLORINELU

Mesajde jenica67 » 11 Dec 2013, 08:54

Mai este foarte important ca vara, temperatura din camera unde se face lipirea, sa fie cam aceiasi de afara. Ca daca faci lipirea intr-un atelier rece, cand iesi afara fagurele de dilata si nu are unde, atunci se onduleaza. Si eu am patit asta, cand faceam lipirea in atelierul meu, care este foarte racoros vara.
jenica67

Mesajde FLORINELU » 11 Dec 2013, 08:59

jenica67 scrie:Mai este foarte important ca vara, temperatura din camera unde se face lipirea, sa fie cam aceiasi de afara. Ca daca faci lipirea intr-un atelier rece, cand iesi afara fagurele de dilata si nu are unde, atunci se onduleaza. Si eu am patit asta, cand faceam lipirea in atelierul meu, care este foarte racoros vara.

da asa e.
FLORINELU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?