Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Duma

Mesajde duma » 11 Dec 2013, 10:32

Deci de Retinut !!!!!
nu conteaza chiar asa de mult ceara s-au alte elemente ..... important este ca fiecare etapa incepand de la calitatea ramei si pana a o introduce in stup toate etapele necesita atentie ca sa se lege intre el perfect si atunci avem o rama cu miere s-au puet ireprosabile . Si eu sunt deacord cu aceast lucru .... fara fusareala ...las ca merge las cai bun .
Tinand cont de cele precizate de '' VOI '' ce ati probat si incercat multe variante in decursul anilor , este de retinut toate aspectele si timpi cand se fac aceste lucrari !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde popik50 » 11 Dec 2013, 13:18

FLORINELU scrie:la inceputurile mele in ale apiculturii si eu am patit sa mi se onduleze fagurii,pe jumatate sau chiar si total si sa-mi cada si pe fundul stupului.
cu timpul am mai invatat si incet incet am gasit motivele pentru care se intampla asa ceva:prima sarma de sus sa fie la 2-3 cm. de speteaza,sarmele sa fie bine intinse,fagurele lipit de sipca de jos,fara sarme verticale(am incercat si metoda aceasta si numai munca in plus),fagurele sa fie bine lipit de sarma,asta zic eu ca e cea mai importanta operatiune,nu e obligatoriu sa fie lipit pe toata lungimea sarmei,din loc in loc dr sa fie lipit bine indiferent daca lipirea se face electric sau manual,nu este nevoie ca fagurii sa fie lipiti cu ceara de partile de lemn a ramei. eu la inceput lipeam cu pistolul de lipit,am lipit si cu lumanarea iar acuma lipesc cu transformatorul electric si din 100 de faguri se deformeaza 0 barat respectand cele de mai sus. inca o problema destul de importanta,intinderea finala a sarmei sa se faca atunci cand se lipesc fagurii,iar de la lipire si pana la bagarea lor in stup sa nu dureze prea mult,2-3 zile.

dupa cum vedeti nu am scris nimic de caldura fiindca nu o consider vinovata,albinele isi regleaza singure temp. in stup,noi daca vrem sa le ajutam lasam izolatia pe podisor si vara,eu asa fac.

Aveti o poza cu o rama insarmata sa vad cum arata?
popik50

Mesajde FLORINELU » 11 Dec 2013, 19:17

pe topicul meu sant ceva poze si cu rame,o sa mai caut.
FLORINELU

Mesajde alt stupar » 11 Dec 2013, 20:24

FLORINELU scrie: inca o problema destul de importanta,intinderea finala a sarmei sa se faca atunci cand se lipesc fagurii,iar de la lipire si pana la bagarea lor in stup sa nu dureze prea mult,2-3 zile.

Nene Florinelu, de dragul evidentei, hai sa facem necesarele precizari chiar daca suntem in pagina la copilul asta si poate-l bulversam inutil :oops:

1. intinderea finala (la mine aceasta operatie este sinonima cu ondularea) poate fi facuta ORICAND, inclusiv cu saptamani, chiar luni inainte de lipirea foitelor. Conditii: sarma de inox/nichelina+bucse.
2.de la lipirea foitelor de ceara pana la introducerea lor in stupi pot trece fara absolut nicio problema luni de zile. Nu se deterioreaza absolut de loc. Conditii: lipirea se face intrun spatiu bine incalzit, lipire electica, ramele se depoziteaza in corpuri goale si imediat dupa lipire se muta intr-o alta camera (aici temperatura nu conteaza) unde nu vor mai fi miscate in niciun fel pana in sezonul cald, cand se folosesc. (Nota pers: intreaba-l pe Luci Ves cate sute de caturi cu rame cu foitze in ele erau gata stivuite la sfarsit de februarie ;) )

Siacum ceva privitor la ondulare ("burta").
Ondularea unui fagure crescut nu are nicio legatura cu puterea familiei, momentul introducerii, temperatura exterioara sau tipul fundului (plin sau sita)
Un fagure artificial corect lipit, introdus intr-o familie care nu are capacitatea de a-l construi, introdus intr-o perioada total lipsita de cules sau introdus intr-o pozitie neinspirata va avea ca urmare o rama cu fagure partial construit (mijloc). ros la nivelul sarmelor ori construit cu multe celule de trantori. NICIDECUM ONDULAT !
Cel mai adesea intalnim faguri deformati in partea inferioara (burtiti, cum le spuneam) in practica insarmarii orizontale urmare a intinderii insuficiente a sarmei/nefolosirii CORECTE a ondulatorului, a patrunderii sarmei in fibra lemnoasa (urmarea este aceiasi cu sarma prost intinsa) respectiv IN CAZUL LIPIRII FAGURELUI ARTIFICIAL DE SPETEAZA INFERIOARA. Acel spatiu, de 1-1,5 cm, este special gandit pentru a permite fagurelui sa "lucreze" functie de temperatura si incarcatura care o poarta.

Hai ca m-am lungit prea mult, scuze Duma !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde FLORINELU » 11 Dec 2013, 21:17

alt stupar,nu te supara pe mine dar o sa te contrazic putin.
dupa cum am am aratat aici eu lucrez asa cum am spus de cativa ani si nu mi-se onduleaza fagurii sau alte inconveniente de genul acesta.
tot ce am spus aici am spus despre metoda mea de lucru si asigur pe toata lumea ca e asa cum am zis,nu am nici un interes sa mint si nici sa ma laud ,sa incerce si se va convinge. eu am dat sfaturi la un apicultor incepator care poate nu lucreaza cu nichelina ,capse,si nici nu dispune de camere pentru lipire,depozitare s a s m d.
deci repet era vorba de incepatori si nu de cei cu sute de caturi cum spui ca are prietenul meu de Zabrani pe acolo,sincer eu nu le-am prea vazut :?:
cat priveste ondulatorul eu nu il folosesc,am incercat si nu mi-a placut din mai multe motive,oi fi eu poate un pic mai nu stiu cum :roll:
ai dreptate,fagurii artificiali pentru construit trebuie introdusi atunci cand trebuie si cati trebuie nu cand are apicultorul timp.

Duma scuze ca ne-am cam intins la taifas aici in ograda domnieitale.
FLORINELU

Mesajde duma » 11 Dec 2013, 21:29

alt stupar scrie:
FLORINELU scrie: inca o problema destul de importanta,intinderea finala a sarmei sa se faca atunci cand se lipesc fagurii,iar de la lipire si pana la bagarea lor in stup sa nu dureze prea mult,2-3 zile.

Nene Florinelu, de dragul evidentei, hai sa facem necesarele precizari chiar daca suntem in pagina la copilul asta si poate-l bulversam inutil :oops:

1. intinderea finala (la mine aceasta operatie este sinonima cu ondularea) poate fi facuta ORICAND, inclusiv cu saptamani, chiar luni inainte de lipirea foitelor. Conditii: sarma de inox/nichelina+bucse.
2.de la lipirea foitelor de ceara pana la introducerea lor in stupi pot trece fara absolut nicio problema luni de zile. Nu se deterioreaza absolut de loc. Conditii: lipirea se face intrun spatiu bine incalzit, lipire electica, ramele se depoziteaza in corpuri goale si imediat dupa lipire se muta intr-o alta camera (aici temperatura nu conteaza) unde nu vor mai fi miscate in niciun fel pana in sezonul cald, cand se folosesc. (Nota pers: intreaba-l pe Luci Ves cate sute de caturi cu rame cu foitze in ele erau gata stivuite la sfarsit de februarie ;) )

Siacum ceva privitor la ondulare ("burta").
Ondularea unui fagure crescut nu are nicio legatura cu puterea familiei, momentul introducerii, temperatura exterioara sau tipul fundului (plin sau sita)
Un fagures artificial corect lipit, introdus intr-o familie care nu are capacitatea de a-l construi, introdus intr-o perioada total lipsita de cules sau introdus intr-o pozitie neinspirata va avea ca urmare o rama cu fagure partial construit (mijloc). ros la nivelul sarmelor ori construit cu multe celule de trantori. NICIDECUM ONDULAT !
Cel mai adesea intalnim faguri deformati in partea inferioara (burtiti, cum le spuneam) in practica insarmarii orizontale urmare a intinderii insuficiente a sarmei/nefolosirii CORECTE a ondulatorului, a patrunderii sarmei in fibra lemnoasa (urmarea este aceiasi cu sarma prost intinsa) respectiv IN CAZUL LIPIRII FAGURELUI ARTIFICIAL DE SPETEAZA INFERIOARA. Acel spatiu, de 1-1,5 cm, este special gandit pentru a permite fagurelui sa "lucreze" functie de temperatura si incarcatura care o poarta.

Hai ca m-am lungit prea mult, scuze Duma !

Salutare !
Nu este nici un deranj ! Ce ai spus mai sus cred ca se preteaza la cei cu 200-300 de familii care in primavara trebuie sa fie pregatiti , am pe cineva care are la dunare 300 si ceva de famili si mi-a spus ca diniarna se pregateste cu inceiatul ramelor si duar trasul sarmelor si cand da un pic caldura afara duar intinde sarma si lipeste foita si asteapta o saptamana cel putin sa le bage la lucru . Pentru ca sa nu se aglomereze procedeaza asa , fara capse si alte ondulatoare si nu se plange .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 11 Dec 2013, 21:46

FLORINELU scrie:alt stupar,nu te supara pe mine dar o sa te contrazic putin.
dupa cum am am aratat aici eu lucrez asa cum am spus de cativa ani si nu mi-se onduleaza fagurii sau alte inconveniente de genul acesta.
tot ce am spus aici am spus despre metoda mea de lucru si asigur pe toata lumea ca e asa cum am zis,nu am nici un interes sa mint si nici sa ma laud ,sa incerce si se va convinge. eu am dat sfaturi la un apicultor incepator care poate nu lucreaza cu nichelina ,capse,si nici nu dispune de camere pentru lipire,depozitare s a s m d.
deci repet era vorba de incepatori si nu de cei cu sute de caturi cum spui ca are prietenul meu de Zabrani pe acolo,sincer eu nu le-am prea vazut :?:
cat priveste ondulatorul eu nu il folosesc,am incercat si nu mi-a placut din mai multe motive,oi fi eu poate un pic mai nu stiu cum :roll:
ai dreptate,fagurii artificiali pentru construit trebuie introdusi atunci cand trebuie si cati trebuie nu cand are apicultorul timp.

Duma scuze ca ne-am cam intins la taifas aici in ograda domnieitale.

Salutare !
Ne'a Florinelu la 100-200 de rame ce am de pregatit pentru noul sezon cuib± magazii nu ma grabesc sa le fac de acum . Despre sarma momentan duar de inox folosesc precum si capse probabil cand ajung la 50 de stupi in sus si nu voi avea ajutor poate renunt DAR cu tehnologia asta care avanseaza are sa fie in continuare usor ( acel dispozitiv ce ingaureste si introduce capsele in acelasi tim ) . Daca nu am timp sa fac eu unul am sa comand de undeva . Incet incet dupa sarbatori imi adun cate una cate alta sa nu duc lipsa de nimic !
duma

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Dec 2013, 21:58

[quote="FLORINELU"]alt stupar,nu te supara pe mine dar o sa te contrazic putin.

Florinele , ai inteles de-ampulea !!!
sutele de caturi erau la Alt stupar acasa si nu la mine acasa !!!
baga bine la cap ce citesti si intelege ca faci alti colegi sa creada ca cine stie ce mare stupar sunt eu !!!
parca n-ai sti ce si cum fac si dreg !!!
ramane cum am stabilit !!!
sanatate maxima tie si doamnei tale !!!
:lol: :lol: :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde duma » 11 Dec 2013, 22:08

ves.lucian.zabrani scrie:

baga bine la cap ce citesti si intelege ca faci alti colegi sa creada ca cine stie ce mare stupar sunt eu !!!

Salutare !
Luciane lasa ca venim noi la tine ( eu cu liviu ) si ne areti ce si cum la un pahar de vorba ! Acum sunt cam ocupat dar ne facem timp si te anuntam ! Cat despre caturile alea multe ...sa iti umple si tie magazia ....sanatatea sa fie in grafi ca sunt convins ca te vei ocupa de ele !!!
duma

Mesajde FLORINELU » 11 Dec 2013, 22:14

ves.lucian.zabrani scrie:

nu te supara pr mine Luciane, dar am crezut ca te-ai ajuns,de unde sa stiu eu ce si cum si pe unde umbli?
FLORINELU

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Dec 2013, 22:29

pai umblu la cei mai priceputi ca mine si ma straduiesc sa invat cat mai multe !!!
asa mi se pare normal !!!
scuze , Duma , prietenul meu !!! si va astept sa veniti !!! eu zic ca n-o sa va para rau !!!
nici voua , nici mie !!!
:P :lol:
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde duma » 11 Dec 2013, 22:36

ves.lucian.zabrani scrie:pai umblu la cei mai priceputi ca mine si ma straduiesc sa invat cat mai multe !!!
asa mi se pare normal !!!
scuze , Duma , prietenul meu !!! si va astept sa veniti !!! eu zic ca n-o sa va para rau !!!
nici voua , nici mie !!!
:P :lol:

Amice ....de cand am scapat de cel cu coasa nu mai regret nimic din ceea ce fac duar pentru ce nu fac !
Cat despre vizita .... Va veni si ia intr-o zi cu soare !
duma

Mesajde duma » 24 Dec 2013, 19:42

Tuturor de pe forum va doresc un Craciun fericit si alaturi de cei dragi si alaturi de " cele drage " ( albinele ) pace sufleteasca si Bunul Domn sa va lumineze inimile si casele cu fericire si sanatate !
duma

Mesajde duma » 25 Dec 2013, 15:53

Salutare !
am o intrebare la adresa dumneavoastra referitoare la zborurile de curatire , la uni dintre voi am vazut in perioada asta ca zboara ca in iulie , la mine si am sa vin cu poze mai incolo am 13-15 grade si nimic , cate 2-3 care ies si se intorc dupa 5 minute . Asa trebuie s-au se intampla ceva bizar in stup ? Nu am vrut sa deschid sa le deranjez poate mai incolo peste cateva zile ca se anunta o vreme constanta ziua 7-9 grade cu plus .
duma

Mesajde FLORINELU » 25 Dec 2013, 17:41

sezi cuminte,nu le deschide ca stiu ele ce fac si fac foarte bine,vezi-ti de sarbatori sa fie fericite.
Fişiere ataşate
2013 decembie 015.JPG
pohta buna.
FLORINELU

Mesajde duma » 27 Dec 2013, 01:07

FLORINELU scrie:sezi cuminte,nu le deschide ca stiu ele ce fac si fac foarte bine,vezi-ti de sarbatori sa fie fericite.

Nea Florine , am inteles . Am inceput cam rau sarbatorile dar credinta ma tine cu , capul sus , si credinta ca '' ele '' vor iesii din iarna ma duce la gandul ca am incercat sa fac aproape tot ce ma dus capul sa le fie bine .
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?