Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde 7Rame » 17 Dec 2013, 22:49

duma scrie:
un OM scrie:Ridica prelata cel putin 20 cm. de la sol. O rulezi spre interior, sa nu se adune apa de ploaie in indoitura, daca o rulezi spre exterior.O legi cu o sarma, ata in jurul stupilor, picioarelor de lemn, sa nu falfaie in bataia vantului. Nu ai grija la frig.

Multumesc ! Sambata ajung la ei , mi dor de ei un pic !!

la pagina 109 a topicului vezi o poza de la mine.
Nu lasa prelata pana jos, in orice caz.
se aduna si apa, ea va ingheta samd, si se mareste "portanta" ca sa zic asa, iar daca va bate vantul foarte tare ti-i poate zbura cu totul, mai ales ca ai suporti slabi si...doar 2 stupi, deci greutate mica, 30-35 kg.
Prelata pe care o folosesc este foarte groasa, e un material pentru genti (Luis Vuiton-chiar e pe bune) material care la rece devine foarte dur, nu prea se indoaie usor, deci greu falfaie in vant. Mai ales ca este foarte bine ancorata pe suporti si legata peste, exact asa cum leg stupii pe camioneta,la transport. Chiar mai bine.
Singurul lucru de care imi e frica, este acela ca , la o rafala extrem de violenta, se poate misca suportul cu totul, el nu e incastrat rigid, sau foarte rigid in sol. (nu e beton turnat, sau altceva) Daca acesta se moaie, de la ploi sau umezeala, sau se dezgheata, poate sa-mi joace feste... Dar eu sper ca nu se va intampla asta.
In rest sunt multumit, cel putin pana acum, albina este foarte linistita, toarce mai rau ca pisica dupa teracota, si extrem de rar, nu este umezeala, nu bate vantul in ei, si cred ca este destul de comfortabil pt ghem. Ma astept la un consum mai mic, si la o uzura mai redusa.
E primul an cand iernez asa, la mine m-a distrus vantul de pe Dunare de fiecare data, iar la primavara, desigur, va bag cateva poze. Indiferent cum va fi fost, rau...sau bine :D, pt ca sunt sincer, indoiala si stresul exista, si nu pot nega asta.
Daca pana la 20 februarie, si bineinteles in functie de ce va fi si in lunile urmatoare (pana acum iarna este PERFECTA aici!!) nu ma obliga la suplimente, ma declar multumit. Asta pt ca iernez Dadant, si de obicei rama asta te cam obliga... Eu stiu exact ce am sub capac (albina/hrana/sistem iernare/dispersie hrana) si pot aprecia prin comparatie cu alti ani, in conditii de vreme aproape identice.
Si bineinteles sa le vad iarasi...cam asa: :D
Sau sa nu mai vad..cerul!
Fişiere ataşate
1.jpg
Toamna poate fi ..ca vara!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde duma » 18 Dec 2013, 00:57

[quote="7Rame"][quote="duma"][quote="un OM"]Ridica prelata cel putin 20 cm. de la sol.
Am vazut pozele ! prelata mea este o prelata ce se foloseste la tavanele de la semiremorcile tirurilor , mau prostit cati va de am dat 3" tavene " acum stiu la anul cum sa o folosesc si tinand cont si de sfaturile voastre sper sa iasa ceva benefic in privinta inemperiilor de peste iarna .
Poate chiar sambata am sa incerc sa schimb ceva la prelatile mele ! Asi vrea s-ai pun pe toti 4 in aceiiasi linie dar cred ca stric ceva adica ghemul .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde IGNITE » 23 Dec 2013, 23:43

proapis13 scrie:[quote="Daniel_new".....,in nestiinta mea de apicultor cu putin peste nota 2 la cunostinte teoretice si practice,e posibil sa fi confundat paduchii Ma luminati si pe mine?

NU te poti numi apicultor daca-ti dai singur nota 2 la cunostinte teoretice si practice...cel mult posesor de stupi acuma iat in viitor de lazi goale
Pune mina si citeste Biblia APicultorului...daca nu stii ce-i aia vezi ca te-a trimis colegul akm la sursa
Nu inteleg cum unii dintre colegii nostri vin si scriu ca detin stupi si nu cunosc notiuni despre bolile si daunatorii albinelor
Sa ne anunti cind ai intrat in posesia cartii sau macar ai conspectat ceva din link-ul de mai sus
Apicultorul ce nu il are pe Ograda in ....ograda,pierde invatind din experienta....[/quote]

mai proapis ... daca ai renunta tu la genul asta de mesaj...ce fain ar fi. uite ma ca eu am citit biblia apicultorului si sa mor daca il stiu pe braula.

sunt multi oameni care au tinut stupi de a lungul anilor si nu erau chiar atat de bine pusi la punct. nu toata lumea intruneste aceste conditii fara de care nu poate exista apicultor pe fata pamantului.

am putea fi mai rezonabili. ce dracu pierdem daca suntem mai putin ironici sau critici?
IGNITE

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2013, 00:06

IGNITE scrie:mai proapis ... daca ai renunta tu la genul asta de mesaj...ce fain ar fi. uite ma ca eu am citit biblia apicultorului si sa mor daca il stiu pe braula.
am putea fi mai rezonabili. ce dracu pierdem daca suntem mai putin ironici sau critici?

O sa incerc sa ma abtin dar nu promit;scrii ca ai citit macar o carte despre apicultura si nu stii ce este aia braula??? :lol:
Fii atent cum facem si pe urma nu te mai deranjez; promit
Scrii maine dimineata cum se numeste cartea despre bolile albinelor sau despre apicultura pe care ai citit-o
si eu iti scriu la ce pagina se face vorbire despre Braula si brauloza - capitol peste care ai sarit...
Ne-am inteles??
Intre timp pe forum exista un topic intitulat Concurs in care se expun diferite situatii ce le putem intilni in gestionarea stupilor,citeste-l
salve :D
P.S. Critic sunt,recunosc - ironic,ba..... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde IGNITE » 24 Dec 2013, 02:56

poti verifica mesajele mele anterioare. am mentionat o.

ritter.

dar nu asta este problema. TE DAI BUN. IAR MIE MI E SCARBA, INTELEGI? TI O SPUN SINCER.
SI AM CITIT DESPRE ALBINE ASA CA LAS O MAI MOALE CU INSINUARILE. EU NU AM MINTEA ODIHNITA CA ALTII SA MA IAU LA INTRECERE IN DOMENIUL ASTA. EU AM ALTELE...INTELEGI?

nu e prima data cand ai interventii din astea. L AI DESCALIFICAT PE UTILIZATORUL FORMULUI MAI DEVREME. PRACTIC...I AI SPUS CA NU SE POATE NUMI APICULTOR. si i ai spus o intr un mod scarbos.L AI UMILIT. ala chiar si a plecat capul ulterior. daca mai sareati cativa pe el...era si mai si.

POATE EL SAU EU SAU ALTII NU SUNTEM APICULTORI, DAR TU ESTI OM? SAU CE ESTI?
mie nu mi plac oameni care nu sunt corecti.
cum ar fi sa fac si eu misto de unu care nu stie istorie si se face de ras pe o anumita pagina? iar cand ii da cineva de inteles ca totul este penibil, ii sunt sterse mesajele?

nu am nimic cu tine. te respect pentru ceea ce trebuie sa respect la tine, insa, mi e scarba de ceea ce nu ar trebui sa faci. imi pare rau ca nu putem discuta fata in fata. mi se pare nedrept ceea ce ai facut cu utilizatorul acela. pur si simplu dai pe afara de bun ce te crezi. e penibil.

poate reactia este exagerata, mesajele tale sunt foarte utile, insa, uneori, pur si simplu, dai cu batul in balta.

NU MI MAI DEMONSTRA TU NIMIC...ia o atitudine serioasa! ca stii prea bine sa faci asta!
IGNITE

Mesajde IGNITE » 24 Dec 2013, 03:03

nu am sarit ba peste nici un capitol. dar eu nu am anii tai de stuparit. si eu nu am timpul tau prietene.

eu toata ziua citesc hartii. cand faci asta, mintea evacueaza niste treburi.

in orice caz, stiu ce este braula si cu ce se trateaza. IN MINTEA TA...NICI UN OM CARE ARE ALBINE...NU POATE SARI PESTE BRAULA...MAI ALES DACA AI TU CARTI SI DACA STII TU. TU VREI SA NE ARATI CAT DE POTENT ESTI IN DOMENIU, BAZANDU TE CA RESTUL LUMII E ALCATUITA DIN PROSTI, care...nu se pot numi apicultori...ei sunt niste eta.

sunt curios daca te as intalni...cat de ironic ai mai fi! mare scula pe bascula.

inca o data te rog...sa scrii cum iti sta tie bine: serios, ca un om care se respecta si ca un om care respecta oamenii.
IGNITE

Mesajde IGNITE » 24 Dec 2013, 03:10

proapis...la ce experienta ai si la statutul pe care l afisezi, nu ai de ce sa fii critic.

oricum, tu sub critic, ascunzi altceva.

stii...tu nu spui tot adevarul si numai adevarul cand afirmi ca esti critic, nu ironic. tu sub adevarul dat de faptul ca esti critic, ascunzi o minciuna: tu, in realitate, esti ironic.

eu am scris asa...pentru ca sunt un om patimas. de aia am spume. chiar m am simtit deranjat de mesajul tau. te rog, sa iei ideea din ceea ce am spus. sa scrii serios, fara critica care e ironie cat toata ziua. nici macar nu e o ironie justificata...e bataie de joc.

in plus, critica trebuie sa fie si ea imbracata intr o haina frumoasa si spusa cumva anume, daca esti baiat de treaba. daca nu...nu imi pare rau daca maine da masina peste unu ca tine. nu inteleg motivatia ta in a fi critic.
IGNITE

Mesajde kamy » 24 Dec 2013, 08:17

Ignite fratioare,tu ceri sfaturi si tot tu te burici?nu santem toti la fel,proapis pe langa faptul ca stapaneste o stupina mai e si toba de carte!asa ca io propun sa sarim peste capitolul ,,mis fata suparata,, si sa vedem ce e de facut in cazul tau!
In rest toate cele bune!
kamy

Mesajde proapis13 » 24 Dec 2013, 08:52

IGNITE scrie:, daca esti baiat de treaba. daca nu...nu imi pare rau daca maine da masina peste unu ca tine. nu inteleg motivatia ta in a fi critic.

AI depasit cu mult limita bunului simt si ar trebui sa-ti ceri scuze public....daca nu ....sa traiesti ce imi doresti :lol:
SA-TI fie rusinica daca stii ce este aia...

Cu atitudinea sta de frustrat,si nu stiu de unde ti se trage ca de la sarmale nu cred,poate de la vreun ,,intaritor de recul''
consumat in ceas de seara parca te vad ca te ceri singur la o pauza de cafea

Ti-am intins o mana de ajutor si tu musti din e??...tie nu-ti convine cind te trimite omul la literatura apicola sa conspectezi
Pentru cultura ta generala si a multor altora ce la-u citit pe W.Ritter - 10% din ce a scris el se potriveste la picultur practict in ROMANIA :!:

Ar fi mai bine ca pe viitor mesajele tale sa se lilmiteze la cpitolul apicultura,jignesti cind scrii despre altceva,probabil influentat de mediul ,,cademic'' pe unde iti faci veacul :mrgreen:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gh.pana » 24 Dec 2013, 11:01

Domnilor, v-ati aprins cam tare si nu este cazul pentru atata patima. Dupa parerea mea, nu este necesar sa sti cartea pe de rost. In toate cazurile, indiferent de boli, importanta este recunoasterea daunelor provocate de paraziti sau boala. Odata banuiala formata este suficient sa te duci la carte pentru a identifica corect parazitul respectiv boala si tratarea acestora. Trebuie sa ai totusi cunostintele minime necesare, nu este nevoie sa memorezi cunostintele in detaliu pentru ca oricum le vei uita dupa ceva timp, mai ales daca nu te-ai confruntat niciodata cu astfel de cazuri. Uiti de boli si paraziti atunci cand intretii corect familiile de albine si stupina in intregul sau .
gh.pana

Mesajde ignatov andrei » 24 Dec 2013, 13:48

IGNITE scrie:mai proapis ... daca ai renunta tu la genul asta de mesaj...ce fain ar fi. uite ma ca eu am citit biblia apicultorului si sa mor daca il stiu pe braula.

sunt multi oameni care au tinut stupi de a lungul anilor si nu erau chiar atat de bine pusi la punct. nu toata lumea intruneste aceste conditii fara de care nu poate exista apicultor pe fata pamantului.

Simpaticul nostru coleg Proapis13, s-a referit la APICULTORI! Tu, Ignite, confunzi apicultorii cu PRORIETARI DE...ALBINE!
ignatov andrei

Mesajde jenica67 » 24 Dec 2013, 13:53

gh.pana scrie: Trebuie sa ai totusi cunostintele minime necesare, nu este nevoie sa memorezi cunostintele in detaliu .

Teoretic ai dreptate, cu mici precizari : daca ai cunostiintele minimale, poti apela la carti, cand te confrunti cu problema. Dar daca stupina nu este acasa, unde sunt cartile ? Daca te aflii in pastoral si nu ai acces la cartile necesare ? Garantezi ca todeauna ai timp, sa ajungi sa studiezi detaliile ca sa rezolvi problema ??
Oricum cand ti scarba de cineva, care vrea intr-un fel sau in altul sa te ajute, nu prea ai ce cauta pe forum, sa ceri ajurorul. Cred ca s-a discutat destul pe forum, ca pericolul pentru agricultura romaneasca, o reprezinta acei asa zisi apicultori, care tin albine, fara sa se intereseze de problemele cu care se pot confrunta albinele, ca sunt banii lor daca mor, prin acest comportament, putand sa imbolnaveasca un intreg areal. La mine in bloc o baba, care a dorit ea sa faca economie, incalzind numai bucataria cu aragazul, desi avea centrala, a nenorocit un intreg bloc. Daca locatarii luau pozitie dinainte, astazi aveau locuinte, asa, sunt pe drumuri. De aceia trebuie luata pozitie, impotriva celor care nu se conformeaza din timp.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actua ... din+Resita
jenica67

Mesajde ignatov andrei » 24 Dec 2013, 13:54

IGNITE scrie:sunt curios daca te as intalni...cat de ironic ai mai fi! mare scula pe bascula.

inca o data te rog...sa scrii cum iti sta tie bine: serios, ca un om care se respecta si ca un om care respecta oamenii.

Pana una-alta, Proapis13, macar a indoit 2500 de file, ca sa stie unde gaseste raspunsul!
Ignite, tu ce ai "indoit"... ??????????
ignatov andrei

Mesajde italianu » 24 Dec 2013, 14:51

no no ,nu va mai certati aici,e loc linga mine si modi :D
Fara suparare Ignite,dar astea sint lucruri elementare.
Mai bine fa-ti putin autocritica si rasfoieste ,,bolile si daunatori la albine”.
Sa stii ca nu o faci pentru noi!
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde gh.pana » 24 Dec 2013, 18:52

Domnule Jenica 67, si d-stra aveti dreptate. Eu am dorit sa spun si, insist sa sustin, ca un apicultor in adevaratul sens al cuvantului nu trebuie sa aiba doctoratul in teoria apiculturii dar nici sa fie lipsit de cunostintele absolut necesare unei bune si corecte practici apicole. Uitarea e scrisa in legile omenesti mai ales cand este vorba de detaliile unui domeniu atat de vast ca apicultura. Este rational si crestinesc sa fim taleranti, sa acceptam uneori si inabilitatea unora in a fi cat mai exacti. Cred ca un om prevazator poate lua o carte de apicultura si in pastoral....numai sa stie ce carte trebuie luata. Mai mult, acum se pot obtine informatiile necesare cu ajutorul telefonului mobil chiar de pe forumul nostru care dupa parerea mea este un indrumar practic de exceptie nu numai in ceea ce priveste preventia , depistarea sau tratamentele necesare .
Uitarea are deci un remediu in tehnica actuala, nestiinta si indolenta nu.
gh.pana

Mesajde ignatov andrei » 24 Dec 2013, 19:14

gh.pana scrie:Domnule Jenica 67, si d-stra aveti dreptate. Eu am dorit sa spun si, insist sa sustin, ca un apicultor in adevaratul sens al cuvantului nu trebuie sa aiba doctoratul in teoria apiculturii dar nici sa fie lipsit de cunostintele absolut necesare unei bune si corecte practici apicole. Uitarea e scrisa in legile omenesti mai ales cand este vorba de detaliile unui domeniu atat de vast ca apicultura. Este rational si crestinesc sa fim taleranti, sa acceptam uneori si inabilitatea unora in a fi cat mai exacti. Cred ca un om prevazator poate lua o carte de apicultura si in pastoral....numai sa stie ce carte trebuie luata. Mai mult, acum se pot obtine informatiile necesare cu ajutorul telefonului mobil chiar de pe forumul nostru care dupa parerea mea este un indrumar practic de exceptie nu numai in ceea ce priveste preventia , depistarea sau tratamentele necesare .
Uitarea are deci un remediu in tehnica actuala, nestiinta si indolenta nu.

Sarbatori fericite, dar si... nu ai voie sa uiti ceea ce inseamna ALBINA! La "tehnologii", mai am ingaduinta!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR