Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde BUNKA » 27 Dec 2013, 13:07

A..si ca sa dai ocazia unei lazi sa se inegreasca trebuie sa dai pe ea doar ulei de in 8-)
E cu atat mai bine cu cat lada a tras mai mult ulei..n=are moarte, se inegreste in timp, primavara favorizeaza zborul de curatire, iarna ghemele se dezmortzesc si albina se poate repozitiona si trage miere in zona de cuib in zilele insorite...iar vara nu sunt probleme de ventilatie asa cum recunosc ca am avut o strangere de inima..urdinisul superior cu sita de jos merg mana in mana, si cand vorbim de albina mica naturala si faptul ca doua treimi pleaca la cules si o treime ramane in lada, raport taman invers fatza de ceea ce se intampla in conventional... asta se pupa la fix, manusa cu lada neagra tratata cu ulei, ingusta, si prevazuta cu urdinis superior si sita de ventilatie jos...deh, astea le "miroshi" in timp :mrgreen:
BUNKA

Mesajde CatalinS » 27 Dec 2013, 14:47

BUNKA scrie:A..si ca sa dai ocazia unei lazi sa se inegreasca trebuie sa dai pe ea doar ulei de in 8-)
E cu atat mai bine cu cat lada a tras mai mult ulei..n=are moarte, se inegreste in timp, primavara favorizeaza zborul de curatire, iarna ghemele se dezmortzesc si albina se poate repozitiona si trage miere in zona de cuib in zilele insorite...iar vara nu sunt probleme de ventilatie asa cum recunosc ca am avut o strangere de inima..urdinisul superior cu sita de jos merg mana in mana, si cand vorbim de albina mica naturala si faptul ca doua treimi pleaca la cules si o treime ramane in lada, raport taman invers fatza de ceea ce se intampla in conventional... asta se pupa la fix, manusa cu lada neagra tratata cu ulei, ingusta, si prevazuta cu urdinis superior si sita de ventilatie jos...deh, astea le "miroshi" in timp :mrgreen:

Imi place foarte mult sistemul dumneavoastra si metoda pe care o promovati, dar nu inteleg de ce folositi urdinisul superior, Roger Delon era impotriva lui si lucrul acesta se observa si la familiile salbatice care ei prefera pe cel inferior. Va rog sa detaliati putin acest aspect.
CatalinS

Mesajde BUNKA » 27 Dec 2013, 17:40

CatalinS scrie:
BUNKA scrie:A..si ca sa dai ocazia unei lazi sa se inegreasca trebuie sa dai pe ea doar ulei de in 8-)

Imi place foarte mult sistemul dumneavoastra si metoda pe care o promovati, dar nu inteleg de ce folositi urdinisul superior, Roger Delon era impotriva lui si lucrul acesta se observa si la familiile salbatice care ei prefera pe cel inferior. Va rog sa detaliati putin acest aspect.

Il detaliez pe pagina la mine ca aici suntem pe terenul lui Alin... in mare e vorba de utilitatea folosirii lui pe timpul verii si necesitatea de a=l obtura in sezonul rece, dar am mai scris despre asta...eu nu am copiat ce a facut Roger Delon la virgula, sa ne intelegem !! Daca cititi tot ce am scris despre Delonul modificat pe care il propun atunci imaginea de ansamblu devine clara ...am scris chiar aici mai sus cate ceva despre nevoia de a avea un urdinis superior, dar promit sa aprofundez subiectul la mine..
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Dec 2013, 11:50

Am dat explicatia legata de acel urdinis pt cine e interesat la mine la pagini personale, iar despre cat de mult am copiat sistemul lui Roger Delon, pot sa zic ca am 9 rame in loc de 8, am fagure natural, celula mica, albina mica, am distantzare diferita intre centrele fagurilor, am urdinis superior :P am fundul diferit, am rama diferita, am inaltimea corpului diferita, am capacul diferit si nu in ultimul rand..se va lucra oarecum diferit cu ei, adica as putea sa zic ...total diferit, nu mai apare sistemul acela de rotire a corpurilor, si multe alte chestii...incerc sa simplific cat mai mult !!
Scuze Alin..restul de detalii la mine si la topicul cu R Delon...
BUNKA

Mesajde activ » 29 Dec 2013, 23:50

redoo scrie:
gabi bee scrie:salut Alin ! parca ramane o diferenta intre layens si caturile MEA ?

Cred ca aia ramane ca si camera de vizita....

Da ... întradevăr, dacă folosesc caturi MEA la Layens, acea diferență formată în spate stupului, între cuib şi cat, se va folosi pe post de cameră de vizitare cu binecunoscutele ei avantaje.
Fişiere ataşate
13880689185431.jpg
LAYENS 12-13 rame pat cald cu cat MEA.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde valigorj » 30 Dec 2013, 07:15

deci nu numai caturi MEA la LAYENS,dar si camera ''MEA''de vizita.nene mitica[TEI NEGRU],sari bre ca fura OLTEANU ista patentul. LA MULTI ANIi-ti urez frate,MIERE MULTA de se poate,dar siMULTA SANATATE
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde redoo » 13 Ian 2014, 21:45

Alinnnnnnnnnnn!!! ia zii dom'ne nu ai dat si tu un ochi prin stupi zilele astea? Cum se prezinta?
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde activ » 17 Ian 2014, 10:44

redoo scrie:Alinnnnnnnnnnn!!! ia zii dom'ne nu ai dat si tu un ochi prin stupi zilele astea? Cum se prezinta?

Ba da, duminică, ... şi dacă totul este Ok, ... ce sa zic ? ;)
Vreo 2 sunt jos de tot, în catul de jos, acum au ciupit unpicuț din catul de sus. Alți 2 sunt mai sus, cu gemul între caturi. Iar unul mai slăbuț e sus la folie. Dar până la sfârşitul lui februarie, într-o zi cu zbor de curățire, când pot vedea în profunzime starea familiilor pe MEA, nu intervin cu nici un fel de hrană suplimentară, ... altfel nu pot să-mi dau seama de potențialul real al tipului de stup, jucându-mă de-a pituluşu, ca la Dadant, ... "uite turta nu e turta, când vrei turta îți dau turta", ş.a.m.d. :)
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde Jumara Vasile » 19 Ian 2014, 22:25

Salut Bunka, sunt incepator, am citit ceva din postarile tale, nu am citit in intregime acest topic, am vazut ca iti faci planuri cum sa cresti rame pentru Deloni, mi-a venit si mie o idee, nu stiu daca e buna, dar o postez poate iti va fi de ajutor. Sunt doua desene facute cu Paint. Sper sa intelegi la ce m-am gandit.
Fişiere ataşate
Bunka crescut rame Delon.JPG
Jumara Vasile

Mesajde Jumara Vasile » 19 Ian 2014, 22:29

Si al doilea desen Bunka, cu aceasta ocazie cer scuze domnului Activ pentru ca i-am invadat topicul.
Fişiere ataşate
Bunka crescut rame Delon 2.JPG
Bunka crescut rame Delon 2.JPG (8.8 KiB) Vizualizat de 8614 ori
Jumara Vasile

Mesajde BUNKA » 03 Feb 2014, 13:11

Nu mai invada...cred ca se poate mai simplu..faci ca mine 4 sau 5 bucati sau ca Alin si dupa aia ai inmultesti pe aia si gata povestea !
BUNKA

Mesajde activ » 17 Feb 2014, 00:27

Iernarea în MEA, precum şi etapele premergătoare (restrângere, pregătire de iernat) sunt un vis devenit realitate.
CONCRET :
- lipsă depopulare, albină moartă ( datorită "restrângerii" bruste la începutul toamnei, ... şi nu gradual ca la Dadant până spre sfârşitul toamnei, lucru care stimulează ponta păna târziu).
- lipsă condens, deşi iernez tip clopot cu folie şi podişor de extrudat.
- lipsă mucegai pe pereții caturilor (parafinate) sau pe rame, în condițiile iernării cu toate ramele în cele 2 caturi.
- lipsă muncă la restrânsul cuibului la iesirea din iearnă ca la Dadanți
- lipsă muncă în primăvară pentru lărgirea cuiburilor ... etc.
Fişiere ataşate
13925857809230.jpg
Rame după o iernare tip clopot în MEA.
activ

Mesajde activ » 17 Feb 2014, 01:27

Mai elocvent, ... aşa arată aproximativ toate ramele din catul superior.
Ce mai e de consemnat ? ... e că nici de mâncat n-au mâncat mult, ... mai au destulă.
Fişiere ataşate
13925838818651.jpg
Ramă MEA la ieşirea din iarnă.
activ

Mesajde BUNKA » 17 Feb 2014, 01:50

Frumos Alin...subscriu celor semnalate de tine..asa sunt si concluziile mele..consumul este incredibil de mic..am fost azi la ei si arata bine!
Foarte important e ca nu exista uzura...albina e ok si nu am vazut albina moarta deloc...cateva doar care au fost prinse in afara ghemului vreo 5-6 si care au fost scoase afara cu ocazia vreunui zbor..nu am vazut pete pe nicaieri, pe zapada...nici nu stiu daca au zburat sau nu, dar judecand dupa alea 5-6 albine uscate aruncate "peste balcon"..posibil sa fi fost ceva !
Eu cred ca va fi super cu stuchii astia :P ...succes cu ei in continuare !!
BUNKA

Mesajde valigorj » 17 Feb 2014, 02:45

ALINE baga ceva poze si cu LAYENSUL pe 33[cu comparatiile de rigoare bineinteles].
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde activ » 22 Feb 2014, 11:22

valigorj scrie:ALINE baga ceva poze si cu LAYENSUL pe 33[cu comparatiile de rigoare bineinteles].

Nu am poze cu cei 2 Layenşi cu hofmanul de de 33 de mm ... trecuți, cu brio, peste prima lor iarnă, ... chiar dacă unul din ei, dintr-un cumul de factori, a trecut iarna la stadiul de roişor (nucleu) pe 3 intervale cu ramele neclădite integral până jos.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Dar să nu amestecăm merele (MEA-urile) cu perele (Layenşii) deşi sunt ambele fructe ... şi îmi sunt ambele dulci mie. Hai să comparăm AICI doar merele (MEA-urile), ... că sunt ele cu 9 rame şi hofman de 37 mm sau cu 10 rame cu hofman de 33 mm.
Dar aceste comparații le pot face nu'ma după ce voi popula, în primăvara lui 2014, 3 cutii de MEA cu 20 rame în cuib, adica 10 rame cu hofman de 33 mm în catul de MEA. Comparațiile aferente le voi face AICI, într cele 2 tipuri de MEA, în toate anotimpurile şi în toate ipostazele importante apiculturii
Fişiere ataşate
13930481205730.jpg
Jos cat de cuib de MEA cu 10 rame cu hofman de 33 mm ... şi sus cat de strânsură tot de MEA cu 8 rame tot de 33 mm dar distantate de pioneze de 8 mm.
activ

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR