Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde 7Rame » 30 Dec 2013, 01:58

haideti oameni buni, fiecare are si stupi slabi, prin ograda, din diferite motive.
Eu mi-am luat fapta, am peste 50, restul insa...vi-i arat la primavara! Pe astia 50, vi-i arat in toamna 2014, sper! :D
Problema, paradoxal, este aceasta vreme calda, si o stim cu totii de ce, cam cum sta treaba pe la noi. Eu am pariat de bine, anterior, de vreme buna, dar tot am o stragere mica de inima.
Asteptam ieri vreme buna, de unde...ceata de nu vedeai toata stupina, si 6-7 grade afara, fara soare. Cu soare, da, ar fi fost poate 11-12, deci de data asta nu au nimerit=o cu prognoza. Nu am deschis niciun capac!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde 7Rame » 30 Dec 2013, 02:04

talex scrie:daca mai prind o zi cu macar 8-9 grade il desfac si caut regina, daca n-o gasesc il lichidez.

Iarasi aici, la subiect.
chiar daca e sa mai fie, regina, cu tot respectul, si dragostea pt orice albina, uzura prematura, anterior acumulata, isi va spune cuvantul in februarie. Nu ma dau vreun stupar cu cine stie ce exp, dar am avut sit identice
Nu e rautate, doamne' fereste! Asta e cursul naturii.
Tu sa ne tii la curent.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde paraul_porcului » 30 Dec 2013, 08:47

alexx scrie:A gasit cineva puiet in stupi pana acum?

La un stup am avut puiet capacit la sfarsitul lui Noiembrie - vreo 2 palme pe rama centrala de o parte si de alta.
La stupul celalalt o palma de puiet capacit a eclozionat zilele astea si era inca in stadiul larvar. In zona la noi matcile s-au oprit din ouat la sfarsitul lui August. Matcile sunt din primavara.
Ce ma frapeaza e ca stupul mai slabut(al doilea) a fost mult mai activ la zborurile de curatire de cand a dat caldura. M-am uitat in amandoi si nu sunt semne de boala(DWV sau alte). Rezerve au amandoi din belsug ca i-am mai ajutat in toamna sa fiu sigur.
A fost foarte interesanta si experienta asta de iarna. Le-am tot ascultat si observat deschizand usor capacul. Cand e frig se trag in jos de nu le mai vezi(< -5) iar cand se mai incalzeste incep sa urce.

Doamne ajuta
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde Dila Daniel » 30 Dec 2013, 10:03

paraul_porcului scrie:
alexx scrie:... In zona la noi...

daca tot aduci in discutie "zona noastra",spune-ne si care este ea.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde paraul_porcului » 30 Dec 2013, 10:43

Apare in semnatura.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2013, 13:04

"haideti oameni buni, fiecare are si stupi slabi, prin ograda, din diferite motive."

Asa e dragule, au fost cativa factori hotaratori.
Primul, pastoral in zone cu multi stup(mai ales la FS) - infestare mare Varroua
Doi culesul prelungit care nu mi-a permis sa fac primul tratament cu Varachet la 1 august. L-am facut spre 20 august si s-a resimtit.
Trei si cel mai hotarator, mutarea prematura pe vatra de acasa, unde desi pe fondul ploilor din august nu a fost polen. Stimulari am facut dar nu au insemnat o revelatie.

concluzie, am o vatra indoielnica de toamna si de aceea nu mai vin pana la 1 oct cu ei acasa. Asa am facut anul trecut si am intrat pe 6-7 rame la fam de baza.
Imi asum in totalitate eroarea asta.
andrei_calinescu

Mesajde alexx » 30 Dec 2013, 13:21

andrei_calinescu scrie:"haideti oameni buni, fiecare are si stupi slabi, prin ograda, din diferite motive."

Asa e dragule, au fost cativa factori hotaratori.
Primul, pastoral in zone cu multi stup(mai ales la FS) - infestare mare Varroua
Doi culesul prelungit care nu mi-a permis sa fac primul tratament cu Varachet la 1 august. L-am facut spre 20 august si s-a resimtit.
Trei si cel mai hotarator, mutarea prematura pe vatra de acasa, unde desi pe fondul ploilor din august nu a fost polen. Stimulari am facut dar nu au insemnat o revelatie.

concluzie, am o vatra indoielnica de toamna si de aceea nu mai vin pana la 1 oct cu ei acasa. Asa am facut anul trecut si am intrat pe 6-7 rame la fam de baza.
Imi asum in totalitate eroarea asta.

prin stup slab insemnand cate rame?
alexx

Mesajde Dila Daniel » 30 Dec 2013, 14:00

paraul_porcului scrie:Apare in semnatura.

multumesc.
Te rog un raspuns la MP-ul trimis de mine,tot in MP.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde almasel » 30 Dec 2013, 14:12

alexx scrie:A gasit cineva puiet in stupi pana acum?

Am gasit eu in 3 din 4 verificati. Si nu putin, ci cam de marimea gurii unui borcan, pe cate doua rame (aproximativ)- atat larve.
Cu siguranta ca vremea calda din ultimele zile a dat matcile peste cap sau mai précis ceasul lor biologic.
Ar mai fi si faptul ca la aproximativ 70 de stupi am matci din 2013, deci si asta poate fi un motiv pentru a avea ponta asa devreme.
Cert este ca din punctual meu de vedere nu este de bun augur puietul de pe acum. Uzura mare si consum mai mare de hrana.
Pe de alta parte, sunt convins ca familiile de albine sunt guvernate de instincte care depasesc puterea noastra de intelegere. Si atunci zic sa stiu ele mai bine ce au de facut. Noi doar trebuie sa le oferim conditiile prielnice.
almasel

Mesajde ciptheman » 30 Dec 2013, 15:42

pun si eu o problema pentru meseriasi:avem vremea asta calda matcile incep ponta, pastura in stupi este, avem si zboruri de curatire macar odata pe luna,ce se intampla cu stupina, cum iese din iarna?
ciptheman

Mesajde proapis13 » 30 Dec 2013, 15:51

ciptheman scrie:pun si eu o problema pentru meseriasi:avem vremea asta calda matcile incep ponta, pastura in stupi este, avem si zboruri de curatire macar odata pe luna,ce se intampla cu stupina, cum iese din iarna?

In mod normal albina inca nu a ajuns cu consumul la pastura
Consumul de pastura declanseaza secretia de laptisor de matca si implicit ouatul reginei
Daca s-a ajuns aici inseamna ca rezervele,acolo unde au fost suficiente si peste,au fost folosite la cresterea puietului
Stie ea albina ce are de facuy mai bine decat noi si se chiverniseste ea
In concluzie daca am bagat mitze aia scoatem iar daca am bagat stupi puternici si roiuri asemenea nu avem de ce sa ne facem griji
pina la martisor in conditiile in care iarna asta pina acum a fost o...toamna prelunga - cel putin la mine in zona
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde popik50 » 30 Dec 2013, 16:13

Eu zic ca e bun si puietul acum in stupi cu conditia ca familia sa aibe rezerve suficiente. Astfel in primavara vei avea familii mai bine dezvoltate si mai multe albine tinere.
popik50

Mesajde csabio » 30 Dec 2013, 17:41

Domnilor cum este cu deplasarea ghemului pe timp de iarna? nu am gasit topicul si mai tot aud ca daca ghemul ajunge sus nu mai are hrana. Si cu hrana din mijloc spre spate ce se intampla? prin acestea se intelege ca albina se deplaseaza doar pe verticala ? stima
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2013, 17:42

Cred ca ce e esentiala este stimularea proteica o data ce a aparut puietul.
Referitor la asta ce fac baietii din Tunari(Bogdan si Daniel), mi se pare graitor.
Insa asa cum spun si ei, importanta e starea de excitatie a familiei, adica le dai nu sa le crape matzul, turte masive , ci doar cat sa se frece sa faca caldura necesara matcii.
In martie e nor;al sa apara depopulari, deci importanta e schimbarea generatiilor cat mai rapida.
Daniel Calmus vorbea de necesitatea de a avea 3 rame DE puiet la debutul lui martie. Cum le poti obtine pe astea daca lasi familia in treaba ei?
andrei_calinescu

Mesajde gica.mosu » 30 Dec 2013, 17:46

popik50 scrie:Eu zic ca e bun si puietul acum in stupi cu conditia ca familia sa aibe rezerve suficiente. Astfel in primavara vei avea familii mai bine dezvoltate si mai multe albine tinere.

pt cei interesati de ci si cum sta treaba cu puiet acum,s-au stup dezvoltat prea repidi(suprafata /perioada) cititi mesajele scrise de-TRINTORUL in luna martie si tragiti singuri concluzii...A se vedea si alti pareri scrise da alti colegi"meseriasi"....P.S..daca au papa si ceva pastura+zb de c..a....Dar mai bini di uni moldoveni care nu au avut parte de temp mult pisi12* ..SPOR!!![youtube][/youtube]
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 30 Dec 2013, 18:07

...Raţa-le dracu de grade că la noi nu făcură albinele curătirea că fu mai frig ca la munte.
O fi din cauză că anu asta de-l pierdurăm se termină în 13 ? :roll: :lol:
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR