Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde andrei_calinescu » 31 Dec 2013, 00:43

popik50 scrie:andrei_calinescu...

Si eu aveam in minte anumite fixuri...ca nu e bine sa ai puiet prin ianuarie din cauza consumului, ca nu e bine sa le stimulezi prin ian - feb, ca nu e bine sa le dai proteina etc...si cand am vazut ce stupi are domnul Daniel la sfarsitul lui martie am ramas afis, si nu era vorba de 2-3 familii, situatia era la majoritatea familiilor. Secretul,a zis el, este stimularea(si proteic)a familiilor atat toamna cat si in a doua parte a lunii ianuarie si toata luna februarie chiar si martie(200-300g).Omul are multa experienta si se vede, deasemenea este si un om modest, cinste lui.
http://www.youtube.com/watch?v=ukafi83tXUU

Pai asta e nuanta esentiala.
Stimulare proteica da, dar nu ca la porci.
Cate putin, sa nu le umple matzu'.
Doar impulsuri care sa induca hranirea matcii si implicit ponta acesteia.
Pana la urma albina de iarna tot incepe sa crape incepand cu februarie. Daca ajuta la schimbarea generatiilor, cu atat mai bine.
Cu deranjul e discutabil, nu desfac ghemul odata ce stiu ca au puiet, doar manjesc pe leaturi cu amestecul proteic.
Eu cred ca nu neaparat cantitatea de pasta administrata e responsabila pentru cum arata stupii lor in martie, ci faptul ca trezesc colonia la viata activa incepand cu sfarsitul lui ianuarie.
Daca lasi colonia in plata ei, nu va creste atata puiet. E o schimbare de mentalitate in ceea ce fac ei.
andrei_calinescu

Mesajde 7Rame » 31 Dec 2013, 00:44

nu-l faci triplu doar pentru ca e cap de rand. Poate sa fie salcamul in stanga..si tot nu-l faci. Si vant si restul
acolo sunt cateva rame de puiet de aprilie, parerea mea.
eu am avut capat de rand la 300 de stupi, linie, si nu e asa, da se vede o diferenta, dar nu de 3 caturi!
in orice cazz, meserie, repet. Timp,bani, si meserie! Jos palaria!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde popik50 » 31 Dec 2013, 00:47

Daca lasi colonia in plata ei, nu va creste atata puiet.

andrei_calinescu

Mare adevar ai spus.
popik50

Mesajde popik50 » 31 Dec 2013, 00:49

7Rame scrie:nu-l faci triplu doar pentru ca e cap de rand. Poate sa fie salcamul in stanga..si tot nu-l faci. Si vant si restul
acolo sunt cateva rame de puiet de aprilie, parerea mea.
eu am avut capat de rand la 300 de stupi, linie, si nu e asa, da se vede o diferenta, dar nu de 3 caturi!
in orice cazz, meserie, repet. Timp,bani, si meserie! Jos palaria!

Spun in filmarea lor ca la rapita acel stup avea 10 rame cu puiet...si rezultatul se vede
popik50

Mesajde Florin Dobre » 31 Dec 2013, 00:57

Stupul ala era de urmarit si prezentat si la culesurile urmatoare...in alta pozitie.
Tind sa cred ca in 10-15 zile s-a depopulat bine. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde andrei_calinescu » 31 Dec 2013, 00:59

"Da, daca iernez 4 rame, sau 5, nu am cum sa scot asa ceva, niciodata, chiar daca au avut de toate."

Asa e 7rame, sunt de acord.
Dar daca le las in plata lor, acel ghem care n-a pierdut decat 50 de albine(vizibile la oglinda dupa zborul din 28), incepand cu 15 feb incepe sa piarda albina masiv.
Si atunci in martie constatamca a ramas pe 2 intervale.
Au filmat si ei un roi pe 3 rame stimulat, care ajunsese la 7 la inceputul lui aprilie.
andrei_calinescu

Mesajde gica.mosu » 31 Dec 2013, 01:00

Andrei c.......u,una e sa deschizi stupul la10-15* si alta e la 3-5* asa ca,o punga s-au un uluc cu ce ari fiecari :!:
Pt 7 RAME si KILOTZ o dedicatie...Cu stup stropit pt sedinta fotooo 8-)
Fişiere ataşate
Tati046.jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde 7Rame » 31 Dec 2013, 01:03

Nu vreau s fiu inteles gresit. Gen carcotas sau pamblicar, sau mai stiu ce.
Consider forumul asta, si asa este, o baza de informatie..extraordinara, in vremurile vechi nu aveai acces asa la informatie.
dar, crezi ca eu nu am avut 10 rame puiet nicodata, la 25=30 april?
sau tu nu ai avut, sau altcineva?
care s-a prezentat cu 4 caturi de 1/2 sauechivalent peste cuib, chiar si cu pozitionarea aceea, rand in fata, si capat de rand?
Sau nu la rapita, sa zicem de pe salcam 1 pe 2. Ai avut la 3, sau echivalent ca perioada asa ceva? sincer acum.
Nu cred, poate cine stie cum, sa ma bata Dumnezeu', nu pot sa cred! in sit aceia, cand i-a cazut brusc efectivul? :D
7Rame

Mesajde 7Rame » 31 Dec 2013, 01:09

andrei_calinescu scrie:"Da, daca iernez 4 rame, sau 5, nu am cum sa scot asa ceva, niciodata, chiar daca au avut de toate."

Asa e 7rame, sunt de acord.
Dar daca le las in plata lor, acel ghem care n-a pierdut decat 50 de albine(vizibile la oglinda dupa zborul din 28), incepand cu 15 feb incepe sa piarda albina masiv.
Si atunci in martie constatamca a ramas pe 2 intervale.
Au filmat si ei un roi pe 3 rame stimulat, care ajunsese la 7 la inceputul lui aprilie.

Normal. Daca nu le dai sunt balega.
personal ma feresc sa dau ceva prea devreme, pt ca mi-e frica de ce poate fi dupa aceeia, la 2 saptamani. Pun in balanta uzaura VS schimb albina. Da, daca am bulan de vreme buna si imi iese, sunt martir, dar daca vine gerul greu peste mine, cu ce ma aleg: consum, uzura, canibalism, poate mai rau, moarte, cu 3 degete de coronita deasupra si ghem fix pe 200 de celule de puiet. Adica ratez un sezon intreg
Am muscat-o des, si am devenit mai conservator. Nu te poti baza pe vreme. Gandind de dincolo, daca nu risti nu castigi...
eu le dau miere, numai miere, si nuami dupa 10-15 februarie, si / sau cand e cazul, cand e obligatoriu. sac de miere de cca 1kg, mai rar, fara sa deranjz frecvent familia. Asa am lucrat si mi s-a parut bine. Poti forta intr-adevar si inainte de data asta, dar trebuie sa te ajute vremea, si familia. Si sa ai curaj, eu nu-l am. sincer.
7Rame

Mesajde gica.mosu » 31 Dec 2013, 01:19

FFF corect 7 Rame....mai ales ac an cind stim cu totii cum a fost martie toata luna ...noroc cu aprilie :o
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde 7Rame » 31 Dec 2013, 01:21

gica.mosu scrie:Andrei c.......u,una e sa deschizi stupul la10-15* si alta e la 3-5* asa ca,o punga s-au un uluc cu ce ari fiecari :!:
Pt 7 RAME si KILOTZ o dedicatie...Cu stup stropit pt sedinta fotooo 8-)

Nea' Gica, uite aici stau la poze, manjite deasupra. :D
Nu gasesc decat poza asta, e veche, inainte de iarba si martisor. Cu sacul de miere de care vorbeam.
Fişiere ataşate
ww.jpg
7Rame

Mesajde 7Rame » 31 Dec 2013, 01:31

off topic, ca sa destindem situatia:
se spune ca noi, oamenii, suntem cei care profitam de pe urma albinei. Corect, cand ne gandim la bani.
Dar daca ea profita de pe noi? Grija, cules, tratament, mancare, adapost, tehnici, informatie,ganduri, nopti nedormite, oase rupte, neveste infuriate si ne_..samd :D
Suntem "de belea" toti, noi, apicultorii!
Va stimez pe toti si va doresc albina multa in 30 martie, si UN AN NOU FERICIT!
7Rame

Mesajde andrei_calinescu » 31 Dec 2013, 01:40

"Da, daca am bulan de vreme buna si imi iese, sunt martir, dar daca vine gerul greu peste mine, cu ce ma aleg: consum, uzura, canibalism, poate mai rau, moarte, cu 3 degete de coronita deasupra si ghem fix pe 200 de celule de puiet. Adica ratez un sezon intreg
Am muscat-o des, si am devenit mai conservator. Nu te poti baza pe vreme. "

Iar, perfect adevarat
andrei_calinescu

Mesajde florinapi » 31 Dec 2013, 09:33

De ce considerati ca domnul din filmulet avea niste stupi deosebiti,nu pricep,dar cred ca ati vazut si faptul ca avea doi stupi cu cate trei magazii mici,iar restul cu una singura.La un volum de 15 rame Dadant,ajung stupii fara prea mari slujbe,nu trebuie sa-i deschizi de 15 ori sa le dai cate o lingura de papalaga.Dar daca asta va doriti,spor la treaba!
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde paraul_porcului » 31 Dec 2013, 09:50

Sunt multi apicultori care considera hranirea de stimulare ca fiind neproductiva:
http://www.bushfarms.com/beesfeeding.ht ... ivefeeding - G.M. Doolittle, Richard Taylor, Frank Pellett etc.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca poate provoca boli si alte probleme la albine. Personal cred ca ne complicam cam mult. Poate ma insel insa nu as vrea sa merg pe variantele astea. Cred ca in albinarit avem nevoie de mai multa rugaciune si nadejde la Dumnezeu ca albinele nu sunt porci de ingrasat. Sper ca nu ofensez pe cineva... imi exprim o parere personala care poate fi gresita bineinteles.

Sanatate
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde ciptheman » 31 Dec 2013, 09:57

stimularea cu lingurita am m ai vazut tot pe la stuparii batrani si sa vedeti ce stupi aveau, cat despre daniel calmus il stimez pentru ca are marea majoritate a stupilor buni iar chestia asta cu stimularea proteica din ianuarie o fac multi dar nu o spun, eu zic asa:cine are sange in instalatie si il ajuta si natura sa incerce cine nu sa stea in fata calculatorului si sa si dea cu parerea ca ar trebui asa si asa ca doar la asta noi romanii suntem meseriasi. :lol:
ciptheman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR