Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde popik50 » 31 Dec 2013, 15:26

perma scrie:Eu sunt curios cum face nenea din filmulet sa controleze roirea. Mie mi-au blocat stupul familii mult mai slabe la pomii fructiferi si si-au tras botci aproape imediat (tot dadant 1/1 cu cat de 1/2). Ia toti stupii la rupt de botci in aprilie?

La rapita a avut ceva probleme cu frigurile roitului la cativa stupi dar a rezolvat problema prin inversarea stupilor cu altii mai slabi dar avand aceeasi culoare. Pe moment problema se rezolva iar la salcam nu mai putea fi vorba de roire.Asta spunea el in filmarile facute.
popik50

Mesajde popik50 » 31 Dec 2013, 15:29

Paulica...pune nasul si miroase la urdinis, daca ai soareci se simte imediat, pe probate :lol:
Pe viitor cand mai pui polistiren e bine sa-l bagi intr-un sac de rafie si albinele nu-l mai rod. ;)
popik50

Mesajde paul » 31 Dec 2013, 16:18

popik50 scrie:Paulica...pune nasul si miroase la urdinis, daca ai soareci se simte imediat, pe probate :lol:
Pe viitor cand mai pui polistiren e bine sa-l bagi intr-un sac de rafie si albinele nu-l mai rod. ;)

"Bai" ... nu intelegi ca n-am gasit nici un "reziduu"de soarece ??? Ca doar n-or fi fost constipati (mierea e depurativa)sau or fi asteptat vreun zbor de curatire ? :lol:
Acum 2 ierni am avut polistirenul pus tot in ziare si nu l-au ros deloc ! N-am vrut sa-l pun in sac de rafie deoarece am sac de rafie deasupra ramelor si m-am gandit ca ... ce-i mult strica ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde teinegru64 » 31 Dec 2013, 16:38

stas Layens 004.jpg
activ scrie:Eu am la iernare familiile între diafragme de extrudat şi mai mult de-o coajă de nucă pe interior nu le-am gasit roase de albine, ... şi asta, maxim 2, 3 în toată stupina.

PS. Cred că nu le place cum miroase, sau ... le place prea mult. Din două una e sigur. :)

Aline ...uite ce bine ierneaza pe rama Layens & Dadant...dai o bere sa vezi dimensiunile? :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde teinegru64 » 31 Dec 2013, 16:44

Are si albine ....
Fişiere ataşate
stas Layens 006.jpg
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde 7Rame » 31 Dec 2013, 16:46

teinegru, dimensiunea pana la leatzul superior, distanta de fapt...ce mai conteaza care, berea s-o dai dumneata peste cap, la gura sobei, ca acolo nu ai stres cu el toata iarna.
se prezinta exemplar, de revelion!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde gica.mosu » 31 Dec 2013, 17:11

popik50 scrie:Paulica...pune nasul si miroase la urdinis, daca ai soareci se simte imediat, pe probate :lol:

siii....Daca nasu-i infundat :?: ...Eu am intilnit ac situatie martie-aprile cind aveau nevoie de largit cuibul :idea: Posibil ghem prea strins siii ceva puiet :mrgreen: -O parer!!! Peste citiva zili se anunta ceva peste8*....Poti verifica (rapid)si vezi ci sa' cum-SPOR!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde visanc » 01 Ian 2014, 17:45

paraul_porcului scrie:Sunt multi apicultori care considera hranirea de stimulare ca fiind neproductiva:
http://www.bushfarms.com/beesfeeding.ht ... ivefeeding - G.M. Doolittle, Richard Taylor, Frank Pellett etc.
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca poate provoca boli si alte probleme la albine. Personal cred ca ne complicam cam mult. Poate ma insel insa nu as vrea sa merg pe variantele astea. Cred ca in albinarit avem nevoie de mai multa rugaciune si nadejde la Dumnezeu ca albinele nu sunt porci de ingrasat. Sper ca nu ofensez pe cineva... imi exprim o parere personala care poate fi gresita bineinteles.

Sanatate

Este adevarat ca este deranj pentru familia de albine sa deschizi stupul... auzisem la un moment dat o varianta ca ar fi necesare 2 saptamani pentru ca familia respectiva sa restabileasca perfect echilibrul interior al stupului... dar gandeste-te ca familia de albine daca ar fi in salbaticie si noi sa nu intervenim si-ar asigura strict necesarul de iernare si cu un mic surplus. Tocmai prin interventiile noastre noi aducem un plus de valoare si o ajutam si acest surplus il extragem noi din ciclul lor de viata prin miere, ceara, propolis, etc.
visanc

Mesajde visanc » 01 Ian 2014, 17:51

andrei_calinescu scrie:Doi culesul prelungit care nu mi-a permis sa fac primul tratament cu Varachet la 1 august. L-am facut spre 20 august si s-a resimtit.

Poi si de ce este asa tarziu pe data de 20 august? Daca bine am inteles eu, nu e nevoie neaparat sa faci repetari la tratamentul cu varachet atata vreme cat nimeresti momentul potrivit ca sa tratezi. Mai mult decat atat, tratamentul toamna ar trebui facut in lipsa puietului. Mergand pe considerentele astea, eu am facut tratament chiar si in octombrie cand nu mai era puiet. Cu ce am gresit? Cu ce s-ar fi resimtit?
visanc

Mesajde andrei_calinescu » 01 Ian 2014, 19:27

visanc scrie:
andrei_calinescu scrie:Doi culesul prelungit care nu mi-a permis sa fac primul tratament cu Varachet la 1 august. L-am facut spre 20 august si s-a resimtit.

Poi si de ce este asa tarziu pe data de 20 august? Daca bine am inteles eu, nu e nevoie neaparat sa faci repetari la tratamentul cu varachet atata vreme cat nimeresti momentul potrivit ca sa tratezi. Mai mult decat atat, tratamentul toamna ar trebui facut in lipsa puietului. Mergand pe considerentele astea, eu am facut tratament chiar si in octombrie cand nu mai era puiet. Cu ce am gresit? Cu ce s-ar fi resimtit?

Davisanc asa e, momentul potrivit.
Acest moment potrivit insa difera de la sezon la sezon, conditii de pastoral si alti parametri.
Spun 1 august deoarece albina era vizibil infestata la acea vreme.
andrei_calinescu

Mesajde 7Rame » 01 Ian 2014, 20:52

Visanc, acest parazit este unul care lucreaza la nivelul puietului, el in celula cu puietisi face ciclul de reproducere si acolo face si cele mai multe pagube, directe. Indirect, imprastie in familie fel si fel de microbi, paraziti, slabind albina, si capacitatea ei de a-si face functiile in cadrul familiei. Simplul fapt ca capuseaza, si face destul rau...
In prospectul oricarui tratament uzual impotriva varroua se specifica ca el are efectul cel mai mare, atunci cand nu mai este puiet, deci cand parazitul nu mai este aparat de bariera capacelului de peste puiet. Atentie, asta nu inseamna ca trebuie sa faci tratament numai cand nu este puiet!!! Egreseala enorma, tu nu o sa vezi cu ochiul liber parazitul pe albine, decat atunci cnd este fff tarziu pt familie, dse cele mai multe ori nu mai ai solutii.
Deci, deduci din ce scriu eu, ca, in timpul sezonului trebuie facute tratamente care sa tina sub control inmultirea parazitului. Daca nu faci asa e nasol.
Nu exista stup fara acest parazit, doar roiul pe care il faci doar pe albina tratata si cu regina imperecheata, pe faguri noi. Cand regina ponteaza, si albina ia contact cu familiii infestatedin ext, vei avea si in acest roi probleme...samd
Si poate acolo, unde, in toamna s-au tratat exemplar familiile. Poate..cu speranta...

Cine va gasi o solutie biologica, chimica sau de orice alta natura, capabila sa ne scape total de acest parazit, in orice moment al sezonului, fara a face rau albinei, si fara a influenta activitatea ei, calitatea mierii samd, va avea premiul NOBEL!! :D
7Rame

Mesajde 7Rame » 01 Ian 2014, 21:04

Si-acuma o urare off-topic, pentru toti colegii forumisti, vizitatori si nu numai:

Anul asta'de-a venit sa te simti tare-nplinit
Sa-ti aduca in stupina matcile cat o gaina,
Trantori multi galagiosi, virili ca niste cocosi,
Sa ai camioane mari sa-ti incape-ai tai bondari,
Miere multa, buunnna, coapta,
Sa ne saturam odata!!!
La multi ani!!!

:D
E culeasa din popor!
7Rame

Mesajde paraul_porcului » 01 Ian 2014, 21:24

visanc scrie:Este adevarat ca este deranj pentru familia de albine sa deschizi stupul... auzisem la un moment dat o varianta ca ar fi necesare 2 saptamani pentru ca familia respectiva sa restabileasca perfect echilibrul interior al stupului... dar gandeste-te ca familia de albine daca ar fi in salbaticie si noi sa nu intervenim si-ar asigura strict necesarul de iernare si cu un mic surplus. Tocmai prin interventiile noastre noi aducem un plus de valoare si o ajutam si acest surplus il extragem noi din ciclul lor de viata prin miere, ceara, propolis, etc.

"I've tried about every combination over the years and my conclusion is that weather has everything to do with the success or failure of any stimulative feeding attempt. So some years it seems to help some, some years it misleads them into rearing too much brood too early when a hard freeze could be disastrous or having too much moisture in the hive in that precarious time of late winter when a hard freeze could still happen. Plus the really impressive results you get are usually from feeding a hive that is light in stores. Leaving more stores still seems to be a more reliable method of getting a lot of early brood in my climate." M. Bush

Aici se spune ca succesul hranirii de stimulative tine exclusiv de vreme si ca mai important este lasarea in stup a mai multor resurse si daca citesti pe siteurile lor astia lasa 30-40 kg de miere in stup toamna(in nord). Mai are rost sa mai umbli la ele in cazul asta cand au tot ce le trebuie(miere si polen)?

"Pollen
The other issue of what, of course, is pollen and substitute. The bees are healthier on real pollen, but substitute is cheap. I try to feed all real pollen, but some times I can't afford that and I settle for 50:50 pollen:substitute. On just substitute you get very short-lived bees."

La multi ani.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde jenica67 » 01 Ian 2014, 21:59

visanc, varoua este asociat cu alti virusi, uita-te la filmul asta daca vrei si o sa intelegi mai multe : http://www.youtube.com/watch?v=9ZuB1yZkmbg
jenica67

Mesajde daniel-mihail » 01 Ian 2014, 22:19

jenica67 scrie:visanc, varoua este asociat cu alti virusi, uita-te la filmul asta daca vrei si o sa intelegi mai multe : http://www.youtube.com/watch?v=9ZuB1yZkmbg

foarte interesant filmuletul, va doresc un an nou cu sanatate si vreme buna
daniel-mihail

Mesajde Daniel_new » 01 Ian 2014, 23:14

La multi ani cu sanatate
traiasc-albinele toate
Mierea sa curga siroaie
ca puhoaiele de ploaie
Sa uzati mult centrifuga
La fonduri sa dati cu fuga
Stupi mai multi intr-o stupina
S-aveti cat mai multa albina