Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apiluk

Mesajde CristiTm » 31 Dec 2013, 17:46

e ok am folosito anul asta dau miere ca am facut rezerva din Fs si rapita
CristiTm

Mesajde IGNITE » 01 Ian 2014, 18:27

va salut!

eu am dat in toamna turta apiluk cu polen și soia. Până în 20 septembrie 2013 am administrat sirop invertit și turta din asta. mi a fost teamă că în natură nu este suficient polen. albinele au luat/o ,deși destul de greu. eu le/am dat porții mici, iar după ce au consumat, am repetat. au stocat conținutul turtei in rame.

acum, in a treia săptămână a lunii ianuarie 2013, în funcție de prognoza meteo, aș vrea să fac o turtă din miere de F.S., zahăr, puțin protofil și o parte din turta apiluk p. zahăr aș vrea să pun cât mai puțin. cam aceeași idee este și cu partea de turtă apiluk p, în plus, aceasta mai are puțină proteină. nu am făcut niciodată turte, este prima iarnă cu albine. are ceva dacă mierea este mai mult zaharisită, cristalizată?

voi ce părere aveți?
IGNITE

Mesajde yokoz777 » 02 Ian 2014, 12:00

Nu are nimic,tot asa se amesteca.Miere sa fie!asta e important.spor la treaba :!:
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde nae » 02 Ian 2014, 13:19

IGNITE scrie:va salut!... aș vrea să fac o turtă din miere de F.S., zahăr, puțin protofil și o parte din turta apiluk p. zahăr aș vrea să pun cât mai puțin. cam aceeași idee este și cu partea de turtă apiluk p, în plus, aceasta mai are puțină proteină. nu am făcut niciodată turte, este prima iarnă cu albine. are ceva dacă mierea este mai mult zaharisită, cristalizată?
voi ce părere aveți?

La multi ani .
Daca obtezi s-o faci tu renunta la ''necunoscute'',10-15% proteina (gasesti pe piata : drojdie dezactivata 40%P/lapte degresat 23-2.. %P, < 3% lipide, soia nu ca are laptele /ou crud...).
La ''ora ''asta FS e ''tun'' , la cat de rugoasa e iti juleste pielea de pe maini de-ti ''trece'' de turte si nici n-o amesteci bine .
O inmoi PUTIN (bain-marin= cred ) si dupa adaugi :
1Kg miere semilichefiata+
300g drojdie =120 g proteina+
200g lapte p = 50g proteina +
oua crude (cauti matale cata %P are )+
40 mil protofil+
3g apicomplex (1% vit).
Faci portii de 200-300g , in pungi,dupa 5-10 zile la rece sunt tun ; pui una cu proteina si una fara, mai mare 500-1000g.
Spor .
nae

Mesajde IGNITE » 02 Ian 2014, 15:04

mulțumesc Nae. știu că e bocnă mierea de fs. la asta ma gandeam si eu. să o înmoi, dar doar cât este necesar.

oricum mulțumiri.

La mulți ani!
IGNITE

Mesajde un OM » 02 Ian 2014, 19:28

"Inmuierea" mierii sa o faci mai incetisor, fara graba, mai din timp. Odata lichefiata trec zile mai multe pana incepe din nou cristalizarea. O tii intr-o camera calda.
un OM

Mesajde IGNITE » 03 Ian 2014, 00:36

vă mulțumesc.
IGNITE

Mesajde valigorj » 03 Ian 2014, 02:46

daca apare polenul in natura si nu mai vor sa pape turta cu polen se iau aceste bucati de turte ramase,se zdrobesc dupa ce se tin la cald in prealabil,se amesteca cu miere[se pune putin cite putin pina se ajunge la consistenta dorita],se baga in pungi si se dau la familiile mai slabe.SUCCES.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Daniel_new » 13 Feb 2014, 22:49

Am cumparat si eu ieri doua pungi de Apiluk p si azi am umblat in stupi,am vazut ca aveau miere suficienta pe rame,am vazut si pastura prin celule,nu stiu daca sa le mai dau si Apiluk-ul ca supliment sau au ele in miere deja tot ceeace le trebuie in aceasta perioada? Si,ca sa nu raman cu cele 2 pungi cumparate,daca totusi le dau pe jumatate pentru ca am doar 4 stupi si le pun peste rame,le vor consuma albinele desi au miere berechet pe rame? Le va stimula intr-un fel si vor incepe matcile ouatul?
Au avut azi zbor de curatire si daca maine si poimaine e la fel de cald,ma sfatuiti sa le pun aceste turte sau nu?
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde samuellazea » 14 Feb 2014, 10:00

Salutare Daniel,

Daca as fi eu in locul tau le-as da fara sa ma gandesc prea mult. De ce? Le stimuleaza mult mai bine decat mierea simpla. Are polen si asta ajuta. De luat o sa ti-o ia fiindca si eu am folosit-o anul trecut si anul asta fara probleme. Si inca ceva. Albina mai bine prefera turta decat sa mai descapaceasca miere din rame ;) . Deci eu zic ca o poti folosi cu incredere

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde mausica » 14 Feb 2014, 10:17

Apiluk V si eu am folosit anul acesta in paralele cu turte facute de mine.De consumat au consumat insa trecere mai buna au avut cele ,,de casa,, .Urmeaza sa intre si cea cu polen cat de curand.
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Daniel_new » 14 Feb 2014, 11:35

Multumesc Samuel!
Sa le fie suficienta 1/2 dintr-un kg pentru fiecare familie sau sa dau o punga dintr-aia la fiecare? Spun asta nu din zgarcenie ci pentru ca au miere si pastura in rame. Mierea ramasa nedescapacita pe rame nu va bloca spatiul pentru ouatul matcii in rame? Ce se intampla cu mierea ramasa de peste iarna cand incepe noul cules?
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde samuellazea » 14 Feb 2014, 11:49

Daniel_new scrie:Multumesc Samuel!
Sa le fie suficienta 1/2 dintr-un kg pentru fiecare familie sau sa dau o punga dintr-aia la fiecare? Spun asta nu din zgarcenie ci pentru ca au miere si pastura in rame. Mierea ramasa nedescapacita pe rame nu va bloca spatiul pentru ouatul matcii in rame? Ce se intampla cu mierea ramasa de peste iarna cand incepe noul cules?

Salutare Daniel,

1.Sa le fie suficienta 1/2 dintr-un kg pentru fiecare familie sau sa dau o punga dintr-aia la fiecare?
Eu unul ti-as recomanda sa le dai jumatate de turta si sa le lasi asa pana pe la jumatatea lui martie si atunci verifici daca au tras-o. Mai ales ca ai si miere in rame. Daca pui una intreaga se poate sa nu o traga si se poate sa se si usuce. Plus ca dupa ce au cules ( pomi fructiferi ) nu mai au asa interes pentru turta.

2. Mierea ramasa nedescapacita pe rame nu va bloca spatiul pentru ouatul matcii in rame?
Pentru asta trebuie sa citesti cum largesti cuibul. Dar mare grija ca asta e diferenta dintre o familie puternica si una slab dezvoltata pana la salcam. Tu o sa mai trebuiasca sa introduci ceva rame pentru matca. Una poate sa fie rama oarba ( pentru trantori si sa nu iti strice celalalte rame cu celule de trantor ) si celalalte trebuie sa fie negre pentru ponta la matca. Tu fi fara grija ca ele o sa care mierea daca le deranjeaza undeva. Si in felul asta o sa ai si stimulare fiindca albinele o sa fie cu gusile pline ;)

3.Ce se intampla cu mierea ramasa de peste iarna cand incepe noul cules?
Mierea ramane acolo sau este verticalizata in caz ca pui cat. In caz ca iti ramane multa si e cules si deja baga in alte rame poti sa mai pastrezi si pt tine :)

Toate cele bune,
Sami
samuellazea

Mesajde alt stupar » 14 Feb 2014, 12:06

Mai copii...
mai uitati-va si voi prin calendare, ca inca nu-i nici jumatatea lunii februarie...
Auzi mare necaz mare :lol: ca au stupii prea multa miere si n-or avea loc matcile sa oua, ca ajunge mierea de iernare-n caturi. Gata... la voi deja e martisor ! :D

Ehei... de cum va incepe ponta sustinuta... mierea aia dispare ca si cum nici n-ar fi fost !
Sa dea nuna` niste saptamani mai reci si pe la inceput de aprilie te uiti dupa coronitele de miere ca saracu-n traista :mrgreen:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 14 Feb 2014, 12:37

alt stupar scrie:Mai copii...
mai uitati-va si voi prin calendare, ca inca nu-i nici jumatatea lunii februarie...

alt stupare ... parerea mea, la schimbarile climaterice care deja au loc, eu zic ca trebuie sa ne adaptam la mercurul din termometre si nu la data din calendar ! Spre ex, daca prin absurd eu as avea temperaturile de la voi si aport sustinut de polen (nu neaparat cantitativ ci ... de durata) eu as incepe prima data cu descapacirea pe portiuni mici a ramelor cu miere capacita si apoi as da 300-500 ml. de sirop la 3 zile, indiferent ca-i abia ... ziua indragostitilor ! :oops:
Semneaza ... paul indragostitu' ( de albine) ! ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde TDI » 14 Feb 2014, 12:49

paul scrie: parerea mea, la schimbarile climaterice care deja au loc, eu zic ca trebuie sa ne adaptam la mercurul din termometre si nu la data din calendar ! Spre ex, daca prin absurd eu as avea temperaturile de la voi si aport sustinut de polen (nu neaparat cantitativ ci ... de durata) eu as incepe prima data cu descapacirea pe portiuni mici a ramelor cu miere capacita si apoi as da 300-500 ml. de sirop la 3 zile, indiferent ca-i abia ... ziua indragostitilor ! :oops:
Semneaza ... paul indragostitu' ( de albine) ! ;)

Eu spun ca exista un mare risc. Riscul sa cream artificial ce s-a intamplat anul trecut in mod natural. Atat timp cat temperaturile negative si zapada pe perioade mai lungi de 6-7 zile sunt probabile nu poti incepe stimularile la familii mai slabe de 10 rame efective de albina... si asta este o observaţie pur teoretica, bazata pe ce ne-a aratat Dan Margarit dar in corelatie cu ce am vazut eu in stupina. Problema este stimularea, hranirea stimulativa mixta zaharuri si proteine(stimulativa in masura in care exista resurse accesibile in natura si... efectiva cand nu) si rezistenta familiei de albine la temperaturile negative.
TDI

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA