Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde gica.mosu » 02 Ian 2014, 12:48

Aranjare stupi in"cojoc" pt cei cari aveti curenti-vint....Am alternat stupi cu si fara albini....Pina amu "TUTO BENEEE"...la asa iearna :P
Fişiere ataşate
P3210467.JPG
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 02 Ian 2014, 12:49

paraul_porcului scrie:
visanc scrie:Este adevarat ca este deranj pentru familia de albine sa deschizi stupul... auzisem la un moment dat o varianta ca ar fi necesare 2 saptamani pentru ca familia respectiva sa restabileasca perfect echilibrul interior al stupului... dar gandeste-te ca familia de albine daca ar fi in salbaticie si noi sa nu intervenim si-ar asigura strict necesarul de iernare si cu un mic surplus. Tocmai prin interventiile noastre noi aducem un plus de valoare si o ajutam si acest surplus il extragem noi din ciclul lor de viata prin miere, ceara, propolis, etc.

"I've tried about every combination over the years and my conclusion is that weather has everything to do with the success or failure of any stimulative feeding attempt. So some years it seems to help some, some years it misleads them into rearing too much brood too early when a hard freeze could be disastrous or having too much moisture in the hive in that precarious time of late winter when a hard freeze could still happen. Plus the really impressive results you get are usually from feeding a hive that is light in stores. Leaving more stores still seems to be a more reliable method of getting a lot of early brood in my climate." M. Bush

Aici se spune ca succesul hranirii de stimulative tine exclusiv de vreme si ca mai important este lasarea in stup a mai multor resurse si daca citesti pe siteurile lor astia lasa 30-40 kg de miere in stup toamna(in nord). Mai are rost sa mai umbli la ele in cazul asta cand au tot ce le trebuie(miere si polen)?

"Pollen
The other issue of what, of course, is pollen and substitute. The bees are healthier on real pollen, but substitute is cheap. I try to feed all real pollen, but some times I can't afford that and I settle for 50:50 pollen:substitute. On just substitute you get very short-lived bees."

La multi ani.

Nu pot să nu fiu deacord cu domnul M.Bush. Sintetizez : stimulările cu turte proteice în sezonul inactiv sunt o armă cu două tăişuri ( şi de obicei la clima capricioasă de la noi pierderile sunt mai mari decât câştigurile ).
Dacă primăvara la pomi sau la rapiţă (valabil pentru zona de câmpie) recoltăm 500g polen pe familie şi facem o turtă proteică cu 10-20 % proteină ( polen 50% şi înlocuitori 50%) şi o administrăm familiilor la 1 august beneficiile sunt maxime.
Să dea Domnul un an excelent ! ;)
peterneamt

Mesajde alexx » 03 Ian 2014, 11:59

Salut..exista posibilitatea ca albinele sa se duca dupa diafragma daca am lasat rame acolo?
alexx

Mesajde gica.mosu » 03 Ian 2014, 12:34

alexx scrie:Salut..exista posibilitatea ca albinele sa se duca dupa diafragma daca am lasat rame acolo?

Dar daca eu trec o apa cu gheta subtiri :?: ....ma pot ineca :?: ...s-au faci o baitaaa :P ...Intrebarea e,ce caut eu p'acolooo :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde teinegru64 » 03 Ian 2014, 12:51

alexx scrie:Salut..exista posibilitatea ca albinele sa se duca dupa diafragma daca am lasat rame acolo?

Daca nu au trecut pana acum ...nu mai e nici un pericol. Probabil ca acele rame sunt mucegaite si cu ceva apa...asa ca albinele fug de ele , ca de :twisted: De pe la 1 martie ar fi indicat sa ai o rama dupa diafragma.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde peterneamt » 04 Ian 2014, 20:10

gica.mosu scrie:

Dar daca eu trec o apa cu gheta subtiri :?: ....ma pot ineca :?: ...s-au faci o baitaaa :P ...Intrebarea e,ce caut eu p'acolooo :mrgreen:

.......Se poate la familiile slabe în timpul tratamentului cu varachet........ ;)
peterneamt

Mesajde Dila Daniel » 04 Ian 2014, 20:30

Daca este miere pe ele,si sunt una langa alta,da,exista riscul.
Chiar daca nu trec toate,exista riscul fractionari ghemului.Acest risc exista si la stupii care au folie partiala intre cat si cuib,iar in cat sa fie rame cu miere.
Daca ramele nu au miere este ok.Si varianta lui tei este adevarata,insa la stupii cu aerisire buna,este mai greu sa se altereze mierea pana in aceasta data.Umiditatea mare in stup(factorul determinant al alterarii inspecial al mierii necapacite) incepe odata cu cresterea puietului.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde dorindafi » 04 Ian 2014, 22:27

nu pun poza deoarece maritul SAH ;) , a cerut sa avem bunavointza de ai respecta rugamintea cu orele de varf
din experientza spun :albinele pot trece pe ramele dupa diafragma fiind ele cu s-au fara miere , asta in cazul impachetarea se face mai devreme
iar daca se intampla asha nu strica sa verificam odata la 2/3 saptamini familia pina ce se lasa frigul
dorindafi

Mesajde alexx » 04 Ian 2014, 22:45

dorindafi scrie:nu pun poza deoarece maritul SAH ;) , a cerut sa avem bunavointza de ai respecta rugamintea cu orele de varf
din experientza spun :albinele pot trece pe ramele dupa diafragma fiind ele cu s-au fara miere , asta in cazul impachetarea se face mai devreme
iar daca se intampla asha nu strica sa verificam odata la 2/3 saptamini familia pina ce se lasa frigul

In cazul meu mam uitat acum doua saptamani si nu era niciuna dupa diafragma nedumerirea mea este daca sar putea muta acum.
alexx

Mesajde dorindafi » 04 Ian 2014, 22:51

daca nu s-au mutat pina sa lasat frigul, acum nu mai sunt probleme
dorindafi

Mesajde balu » 04 Ian 2014, 22:54

in citiva stupi am scos cite o rama , in ideia ca albinele sa mai ia din miere din cele 1-2 rame ramase. Numai ca am uitat de ele si acum am descoperit ca grosul ghemului s-a postat in acel gol si pe ramele mai goale. Bine a zis un Stupar, ,pierzi timpul si strici ramele". Ramele le scoti si le dai le centrifuga... ;)
balu

Mesajde alexx » 04 Ian 2014, 23:56

dorindafi scrie:daca nu s-au mutat pina sa lasat frigul, acum nu mai sunt probleme

Nu se muta nici in cazul unui zbor de curatire???multumesc
alexx

Mesajde gica.mosu » 05 Ian 2014, 00:11

Boieruliiii, sa nu mai batim apa'n piua.....Dupa prima brumaaaaa :!: Nu ari ci cauta rami dupa DF 8-) Pina'nfloresti-Alunul...Spor!!!!
Treaba cu gheata ;) Am batut...C..u(saua),sa priciapa...Ma...u :lol:
gica.mosu

Mesajde dorindafi » 05 Ian 2014, 00:12

sa faca shi mama zborului shi nu se muta
dorindafi

Mesajde dorindafi » 05 Ian 2014, 00:16

gica.mosu scrie:
alexx scrie:
dorindafi scrie:daca nu s-au mutat pina sa lasat frigul, acum nu mai sunt probleme

Nu se muta nici in cazul unui zbor de curatire???multumesc

Boieruliiii, sa nu mai batim apa'n piua.....Dupa prima brumaaaaa :!: Nu ari ci cauta rami dupa DF 8-) Pina'nfloresti-Alunul...Spor!!!!
Treaba cu gheata ;) Am batut...C..u(saua),sa priciapa...Ma...u :lol:

ai baieti , da si ai cu mini daca eu vreau sa las ramii dupa DF ?
dorindafi

Mesajde gica.mosu » 05 Ian 2014, 00:23

Raspunsul l-a dat ...Teinegru 8-) ...Dac'i fund(bom..t)..A.V -NOOO-PROBLEM....Fara nr.... :lol:
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR