Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde alexx » 05 Ian 2014, 00:30

Multumesc mult cred ca in orice stupina sunt rame dupa diafragma acum deh suntem si noi oameni..inca odata multumesc
alexx

Mesajde Florin Dobre » 05 Ian 2014, 00:34

alexx scrie:Multumesc mult cred ca in orice stupina sunt rame dupa diafragma acum deh suntem si noi oameni..inca odata multumesc

La mine nu-s. Io-s robot.:D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde TDI » 05 Ian 2014, 01:22

alexx scrie:Multumesc mult cred ca in orice stupina sunt rame dupa diafragma acum deh suntem si noi oameni..inca odata multumesc

Dupa ce simti pe pielea ta ce inseamna ramele dupa diafragma si vezi albina moarta pe ramele care ne ofera calitatea de oameni, nu mai ai rame dupa diafragma. De ani de zile nu mai am nici o rama dupa diafragma. Invata-te sa procedezi la fel!
TDI

Mesajde alexx » 05 Ian 2014, 01:32

O sa am girija pe viitor decoamdata nu pot intervenii sper cu ajutorul lui dumnezeu sa scap anul acesta
alexx

Mesajde 7Rame » 05 Ian 2014, 01:49

Oameni buni, batem pasul pe loc pe acest topic.
Insistam pe un subiect care e cat se poate de clar: dupa diafragma nu are ce cauta nicio rama pt a evita probleme. Cuibul trebuie apreciat corect din toamna si strans la nivelul albinei din stup, in asa fel incat sa nu ai albina pe exteriorul ultimei rame (ultimelor, stanga/dreapta) Punct! Zici ca le mai lasi ceva miere...si pe rama asta, gresit, este in plus. Mierea trebuie compactata din timp, sau pusa de la rezerve. Daca iernezi pe rama plina (si albina va gasi solutii sa-si faca loc de inceput de ghem) chiar si pe Dadant ai 2-3 luni de liniste. Fara capace ridicate, fara turte, fara pungi, fara curiozitati, fara...stres. Am zis miere, nu altceva.
"rama dupa diafragma"...dar daca nu ai diafragma? Cati nu au diafragma? Eu nu am la jumatate! Atunci la ce mai fac reper? Albina stie exact unde e limita si ti-o arata doar s-o vezi.
Eu iar vorbesc singur...

Cine este conectat
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: 7Rame şi 0 vizitatori
:D
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde valigorj » 05 Ian 2014, 02:04

si eu am renuntat la diafragma.dau folia dupa ultima rama.nu vorbesti singur sau cel putin nu esti singurul care vorbeste singur.0743644047
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde alt stupar » 05 Ian 2014, 10:10

7Rame scrie:Oameni buni, batem pasul pe loc pe acest topic.

...la greu :D
Eu vad treaba asa: exceptand din discutie stupinele nou-infiintate, preponderent cu roi, precum si stupinile de orizontali, de unde rame sa ramana dupa diafragma ?
La 10 rame stup de productie, daca scazi una bucata RaCl (cine foloseste) imposibil sa nu mai existe 3 rame care-s de topit (defectiuni, mai vechi de trei ani, sa). Si te-ai dus la 6 rame ramase care... ar cam trebui sa fie ocupate de ghem.
Deci, care rame "dupa diafragma" ? :shock:

ps. pot confirma "pe vazute" ca in mod accidental si probabil in urma fumigatiilor sunt cazuri cand in toamna ghemul se muta partial inclusiv pe rame ABSOLUT GOALE lasate "dupa diafragma". Si amin !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 10:15

Cred ca toti am vazut asta macar o data...se intampla!
ps. pot confirma "pe vazute" ca in mod accidental si probabil in urma fumigatiilor sunt cazuri cand in toamna ghemul se muta partial inclusiv pe rame ABSOLUT GOALE lasate "dupa diafragma". Si amin !

Eu reorganizam, scuturand..dar nu e de dorit sa se ajunga la asta, deci am ajuns si eu la un moment dat sa pastrez numai ramele acoperite de albina!
De acu` am scapat de grijile astea... :P
BUNKA

Mesajde gica.mosu » 05 Ian 2014, 10:35

7 Rami,scrie...Iar vb singur :!: Te inseli,uiti ai nr di tilifon a lu Valica(sa traiesti)....nu stiu daca ai facut rau(bini) sa pui nr pi forum :?: Ai sa patesti ca mini sa ti scoali....pi la 02 noaptea...SI....duti mosuli sa' ti pisa' 8-) P.S...Se anunta ceva temp cu+ ...cei cari stit ca aveti"scroafa moarta in cotet" mai faceti o reorganizare a cuibului eventual adaugati ceva rami di la rezerva (cei cari au)s-au ce ari fiecari...(o pareri)....SPOR!!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde iosca » 05 Ian 2014, 11:20

Observ că toată discutia-i legată de diafragmă, ce-i inainte Si după ea. Nu-I rău, dar dacă ea lipseste ?
Eu las rame in plus, pt ca nu am spatiu de depozitare pt toate. Ca sa evit orice problemă, mai fac o verificare toamna tarziu, in momentul cand le pun gratiile pt soareci si pernele pe podisoare, intr-o zi in care pot interveni dacă este cazul, si nu am probleme !
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Mesajde Mircea_63 » 05 Ian 2014, 11:34

Discutia se prelungeste pe un subiect inutil. Peste iarna in stup raman numai ramele pe care albina poate ierna. Ce-i in plus e un factor de risc.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde visanc » 05 Ian 2014, 11:41

Poi haideti atunci sa schimbam subiectul de conversatie. In acest sens vin eu cu urmatoarea nelamurire, tot legat de iernare :) : Cum iti dai seama cel mai bine unde este situat ghemul? Deschizi stupul cand este sub 8 grade ca sa fie ghemul compact si sa iti dai seama unde este pozitionat? Nu faci rau pentru ca le racesti temperatura daca deschizi? Daca deschizi la peste 12 grade, cum mai faci diferenta daca ghemul este pana sus pe rame sau albinele au iesit pe rame doar sa se plimbe pentru ca ghemul este afanat? Sau cum pot unii sa isi dea seama unde este pozitionat ghemul fara ca sa deschida stupul? :?:
visanc

Mesajde iosca » 05 Ian 2014, 11:42

Asta nu-nseamnă că trebuie făcut ca mine sau să dramatizăm .
TDI scrie:Dupa ce simti pe pielea ta ce inseamna ramele dupa diafragma si vezi albina moarta pe ramele care ne ofera calitatea de oameni, nu mai ai rame dupa diafragma. De ani de zile nu mai am nici o rama dupa diafragma. Invata-te sa procedezi la fel!

Nici un precedeu sau mod de lucru nu-i general valabil pt toti !( Conditii, ramă, ladă, putere familie, obisnuintă verificată multi ani, etc...., toate diferite)

iosca

Mesajde ignatov andrei » 05 Ian 2014, 11:46

visanc scrie:Sau cum pot unii sa isi dea seama unde este pozitionat ghemul fara ca sa deschida stupul? :?:

Chiar nu stiu sa raspund!
Vin totusi cu o completare:
- sa-si faca "image" al ramelor din toamna, iar primavara sa studieze evolutia ghemului, astfel va sti cum a "culisat' ghemul, iar la urmatoarea pregatire pentru iernare va sti ce are de facut si va "sta in banca lui" fara sa mai fie "curios" pe timpul "sezonului inactiv"!
ignatov andrei

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 11:48

visanc scrie:Poi haideti atunci sa schimbam subiectul de conversatie. In acest sens vin eu cu urmatoarea nelamurire, tot legat de iernare :) : Cum iti dai seama cel mai bine unde este situat ghemul? Deschizi stupul cand este sub 8 grade ca sa fie ghemul compact si sa iti dai seama unde este pozitionat? Nu faci rau pentru ca le racesti temperatura daca deschizi? Daca deschizi la peste 12 grade, cum mai faci diferenta daca ghemul este pana sus pe rame sau albinele au iesit pe rame doar sa se plimbe pentru ca ghemul este afanat? Sau cum pot unii sa isi dea seama unde este pozitionat ghemul fara ca sa deschida stupul? :?:

Tragi tavitza si vezi unde e rosatura !! ..asta daca exista fund AV
BUNKA

Mesajde iosca » 05 Ian 2014, 11:54

visanc scrie:Poi haideti atunci sa schimbam subiectul de conversatie. In acest sens vin eu cu urmatoarea nelamurire, tot legat de iernare :) : Cum iti dai seama cel mai bine unde este situat ghemul? Deschizi stupul cand este sub 8 grade ca sa fie ghemul compact si sa iti dai seama unde este pozitionat? Nu faci rau pentru ca le racesti temperatura daca deschizi? Daca deschizi la peste 12 grade, cum mai faci diferenta daca ghemul este pana sus pe rame sau albinele au iesit pe rame doar sa se plimbe pentru ca ghemul este afanat? Sau cum pot unii sa isi dea seama unde este pozitionat ghemul fara ca sa deschida stupul? :?:

Dacă nu deschizi nu-ti poti da seama de pozitionarea ghemului, mai ales fara sita pe fund. Eu cel putin, nu pot ! Lipsa mancarii sau alte probleme le poti depista după zgomot.

iosca

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR