Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde paul » 05 Ian 2014, 11:58

Strict legat de ... iernare !
Am cel putin la doi o situatie ... ciudata . Am apreciat eu cum-necum nr. de rame lasate pentru iernare.("strans la chinga") Am organizat rezervele de hrana central (mai pline pe mijloc si mai goale pe margini) si am incadrat ramele lasate in cuib cu diafragme din polistiren extrudat .Albinele s-au tras in numar mare pe ramele marginase , cele de langa diafragma iar pe intervalele din mijloc nr de albine este mult mai mic. Practic se observa o tendinta de rupere a ghemului in doua parti (stg-dr)... Cum ar trebui sa procedez ??? Mentionez ca este ceva miere pe ramele marginase dar nu suficienta ca sa ajunga in primavara ! Oare daca le pun o turta deasupra ramelor nu se reorganizeaza pe ramele din mijloc ???
LE ... nu-mi cereti sa pun poze ca nu mai prind titlul de "userul model al forumului"(Mircea- site admin,04.01.2014) !!! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 05 Ian 2014, 12:00

Ca sa ne invingem "curiozitatea", strangem puternic din fese (fara sa scoatem chilotii din fund cum face tenismenul NADAL) si asteptam "sa capatam experienta"!
"Cine nu rishca, nu mischa", ca la table!
ignatov andrei

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 12:05

paul scrie:Strict legat de ... iernare !
Am cel putin la doi o situatie ... ciudata . Am apreciat eu cum-necum nr. de rame lasate pentru iernare.("strans la chinga") Am organizat rezervele de hrana central (mai pline pe mijloc si mai goale pe margini) si am incadrat ramele lasate in cuib cu diafragme din polistiren extrudat .Albinele s-au tras in numar mare pe ramele marginase , cele de langa diafragma iar pe intervalele din mijloc nr de albine este mult mai mic. Practic se observa o tendinta de rupere a ghemului in doua parti (stg-dr)... Cum ar trebui sa procedez ??? Mentionez ca este ceva miere pe ramele marginase dar nu suficienta ca sa ajunga in primavara ! Oare daca le pun o turta deasupra ramelor nu se reorganizeaza pe ramele din mijloc ???
LE ... nu-mi cereti sa pun poze ca nu mai prind titlul de "userul model al forumului"(Mircea- site admin,04.01.2014) !!! :idea:

Salut Paul si la multi ani pe anul asta !
Ce vreau sa=ti zic e ca am discutat parca undeva de amplasarea rezervelor si ziceam ca albinele au nevoie de un spatiu cu celule goale in care sa formeze ghemul, si ca asa se incalzesc ele mai bine, intrand in celulele goale si inghesuindu=se pe interval..bla, bla..iti amintesti :?: ..din reactia albinelor tale trebuie sa tragi singur concluzia, unde tre sa stea mierea, si unde albina !!!
N=am nici cea mai mica intentie sa fiu contra vreunei idei sau contra cuiva..imi zic numai umila mea parere !

Este foarte usor sa luam decizii din punctul nostru de vedere...dar cand stam in fatza albinei si suntem cei care ai organizeaza neste treburi pe acolo trebuie sa luam decizii corecte DIN pUNCTUL EI DE VEDERE...sa fim atenti la ceea ce are nevoie !
Au avut temperaturi peste medie, nu au mancat mult si au ramas cu zidul ala de miere intre ele care elimina orice sansa ca albinele alea sa poata forma o sfera normala, sa se poata incalzi normal...ce trebuie sa faci..e simplu dar complicat in acelasi timp...te tine sa schimbi configuratia acum in forma de organizare bilaterala a hranei netinand cont de locul unde e matca, etc...fa=o, isi vor reface echilibrul stricat prin aceasta interventie si vor ierna normal macar de aici incolo !!
Ultima oară modificat de BUNKA pe 05 Ian 2014, 12:14, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 12:08

ignatov andrei scrie:Ca sa ne invingem "curiozitatea", strangem puternic din fese (fara sa scoatem chilotii din fund cum face tenismenul NADAL) si asteptam "sa capatam experienta"!
"Cine nu rishca, nu mischa", ca la table!

Asta mi=a placut maxim :lol: :lol: :lol: Andrei, esti belea !! :lol: ...auzi...Nadal
BUNKA

Mesajde Mircea_63 » 05 Ian 2014, 12:11

Da` nu-i problema racirii ghemului atat de mare la frig, cat problema deranjului si al caderii albinelor din ghem.

Eu sunt mai de la tara... Le-am asigurat cazarea, iar ele ocupa care ce camere vor. Ce conteaza cum e amplasat ghemul? Se "amplaseaza" singur dupa cum ii convine. Eu le-am asigurat "camere" standard, cu frigiderul plin.

" Inchiriez vila in peroada de iarna, pentru grupuri mari. Organizarea ocuparii camerelor este la latitudinea grupului." Gresesc?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alexx » 05 Ian 2014, 12:12

visanc scrie:Poi haideti atunci sa schimbam subiectul de conversatie. In acest sens vin eu cu urmatoarea nelamurire, tot legat de iernare :) : Cum iti dai seama cel mai bine unde este situat ghemul? Deschizi stupul cand este sub 8 grade ca sa fie ghemul compact si sa iti dai seama unde este pozitionat? Nu faci rau pentru ca le racesti temperatura daca deschizi? Daca deschizi la peste 12 grade, cum mai faci diferenta daca ghemul este pana sus pe rame sau albinele au iesit pe rame doar sa se plimbe pentru ca ghemul este afanat? Sau cum pot unii sa isi dea seama unde este pozitionat ghemul fara ca sa deschida stupul? :?:

la 8 grade cu soare ghemul este deasuprea ramelor totusi strans de 12 grade numai zic dar numai sa fie soare
alexx

Mesajde ignatov andrei » 05 Ian 2014, 12:16

Mircea_63 scrie:Organizarea ocuparii camerelor este la latitudinea grupului." Gresesc?

Si la "longitudinea" cui, "mancate-ar tata"???????
ignatov andrei

Mesajde paul » 05 Ian 2014, 12:16

BUNKA scrie:
Salut Paul si la multi ani pe anul asta !
Ce vreau sa=ti zic e ca am discutat parca undeva de amplasarea rezervelor si ziceam ca albinele au nevoie de un spatiu cu celule goale in care sa formeze ghemul, si ca asa se incalzesc ele mai bine, intrand in celulele goale si inghesuindu=se pe interval..bla, bla..iti amintesti :?: ..din reactia albinelor tale trebuie sa tragi singur concluzia, unde tre sa stea mierea, si unde albina !!!
N=am nici cea mai mica intentie sa fiu contra vreunei idei sau contra cuiva..imi zic numai umila mea parere !

Adi ... LA MULTI ANI si tie !!! :P
Reiterez ... Malaiu in ambele carti (sporirea productiei de miere si stuparitul ... pag.47 respectiv pag.76) ... "cu ochii larg deschisi" (Gica R.)... pune accentul apasat pe acest mod de organizare a rezervelor de hrana pentru iernare !
In alta ordine de idei, procedand asa cum spui tu, am patit-o iarna trecuta ... albinele au ajuns in ianuarie sus, am bagat turte, lipsa zbor de curatire si ... aleluia !!! :oops:
In alt registru tehnico-tactic ...de ce din toti cei 22 bagati la iernat doar doi sau trei manifesta acest comportament ??? :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Dila Daniel » 05 Ian 2014, 12:17

visanc scrie:Poi haideti atunci sa schimbam subiectul de conversatie. In acest sens vin eu cu urmatoarea nelamurire, tot legat de iernare :) : Cum iti dai seama cel mai bine unde este situat ghemul? Deschizi stupul cand este sub 8 grade ca sa fie ghemul compact si sa iti dai seama unde este pozitionat? Nu faci rau pentru ca le racesti temperatura daca deschizi? Daca deschizi la peste 12 grade, cum mai faci diferenta daca ghemul este pana sus pe rame sau albinele au iesit pe rame doar sa se plimbe pentru ca ghemul este afanat? Sau cum pot unii sa isi dea seama unde este pozitionat ghemul fara ca sa deschida stupul? :?:

unde isi face ghemul vezi din toamna,cand deschiderea stupului la o temperatura mai scazuta(dimineatza)nu este o problema.Nu trebuie sa desfaci si ramele ca sa vezi.O singura privire de ansamblu este deajuns.
Fara sa deschizi stupul,asa cum zice si Bunka,mai merge la stupii cu FAV dar...asta inseamna sa ai tabla bagata si nu este o metoda sigura,decat iti arata laterala spre care se orienteaza.Nu si numarul exact de rame...sau locatia exacta(mai sus ,mai jos) si nici hrana existenta.Tot la FAV,la tratamentele din toamna,in functie de concentrarea paduchilor cazuti,poti sa iti faci o idee...
Deci nu astepti iarna sa vezi unde este ghemul.Iarna,trebuie sa stii sigur unde este.
Sau poate tu te referi la pozitia ghemului pe ramele de iernare,in sensul de cat de in fatza sau spate este,sau cat de sus sau cat de jos.
Doar deschiderea lui(a stupului) te ajuta sigur.Cateva secunde nu este o problema asa grava nici sub 8 grd.
La stupii cu podisoare de lemn,mai este varianta, de a pune obrazul(pielea mai sensibila)pe el si vezi daca si unde este mai cald.
Daca este in spate si cald bine...nu este bine.Ai ghemul sus si cu proviziile sub semnul intrebarii.(asta la stupii in pat rece,unde deobicei incep cu iernatul,din fatza -jos)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ignatov andrei » 05 Ian 2014, 12:26

paul scrie:In alt registru tehnico-tactic ...de ce din toti cei 22 bagati la iernat doar doi sau trei manifesta acest comportament ??? :o

Salut Paule!
Pe cei "doi sau trei" ii studiezi, iar daca nu gasesti raspuns, le "imprastii samanta" in cele patru zari!
ignatov andrei

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 12:27

paul scrie:Strict legat de ... iernare !

Paulica, stii ca am darul de a scrie mult..ma scuzi..treaba aia cu nevoia albinelor de celula goala pt formarea cojii ghemului e cat se poate de reala, albinele tale asta iti zic acum, tu trebuie doar sa intelegi mesajul..singurul de pe forumul asta care a zis exact cum trebuie organizat un cuib pe rama dadant mare fara sa fie probleme este colegul nostru Andrei Ignatov, eu am cascat okii si urechile cand a scris ce a scris, si mi=am amintit de ceea ce vad in fiecare an la un amic de al meu care are 22o .. 27o familii pe orizontal in fiecare an, pe scurt, cand am cumparat de la Tibi albine, 7 rame ale lui abia intrau uneori in lada mea de 1o rame, adica ramele erau distantzate, coroanele erau foarte groase undeva la 4 sau 5 cm, spatii intre coroane de nici 1 cm, foarte multe punti..de fapt au ca un capac de ceara cu gauri din loc in loc, daca ridicai rama vedeai ca are celula goala dedesubt, adica ghemul se forma normal jos, la fund, si deasupra are un capac foarte consistent de miere...Andrei a mai zis, nu stie lumea sa ierneze pe rama mare, asa e...intre timp eu nu am mai vrut sa ma mai complic, am preferat sa ies din STAS, dar inteleg perfect problema .
Cei care ierneaza la Arad sa ne lase...vorbim de cei care ierneaza in jumatatea de tzara unde avem iarna in general...anul asta e atipic .
BUNKA

Mesajde paul » 05 Ian 2014, 12:34

Ca sa fiu ... si mai exact, acest lucru s-a intamplat dupa efectuarea zborului de curatire din decembrie ! Initial si-au format corect ghemul de iernare ...
@ Nea Ghita ... LA MULTI ANI ! Ramele care erau pline 3/4 sau poate chiar mai pline le-am bagat in mijlocul cuibului si pe cele cu miere mai putina le-am bagat pe laterale. Ultima organizare a cuiburilor pentru iernat am facut-o pe 20 nov.
@ Andrei ... LA MULTI ANI ! Problema a aparut dupa efectuarea zborului de curatire din decembrie ! Pana atunci a fost ... OK !!! Dinspre partea cu cele 4 zari ... nu ma lasa corasonu'! Din suflet mi-am rupt cand am unificat 2 asta toamna ...
paul

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 12:42

Adi ... LA MULTI ANI si tie !!! :P
Reiterez ... Malaiu in ambele carti (sporirea productiei de miere si stuparitul ... pag.47 respectiv pag.76) ... "cu ochii larg deschisi" (Gica R.)... pune accentul apasat pe acest mod de organizare a rezervelor de hrana pentru iernare !
In alta ordine de idei, procedand asa cum spui tu, am patit-o iarna trecuta ... albinele au ajuns in ianuarie sus, am bagat turte, lipsa zbor de curatire si ... aleluia !!! :oops:
In alt registru tehnico-tactic ...de ce din toti cei 22 bagati la iernat doar doi sau trei manifesta acest comportament ??? :o

Paule, asa cum noi suntem diferiti asa si coloniile de albine, majoritatea se descurca, cativa insa iti arata ca desi marea majoritate se descurca cu ceea ce le facem noi...exista insa o problema in logica pe care o aplicam tuturor !!
Acolo diferentele intre cele care s=au descurcat si cele care nu cu acesta problema sunt foarte posibil legate de numarul de albine diferit, de perioada pana la care s=a depus puiet..asta merge mana in mana cu varsta matcii si cu puterea coloniei..unde vreau sa ajung..la consum, daca alea care sau descurcat au reusit sa consume partea de jos a ramelor centrale care inteleg ca erau ful...si aici e cu semnul intrebarii, la unii erau mai full la altii nu...daca s=a nimerit ca la unii mai slab populati ai bagat rame mai pline central, si nau avut nevoie sa consume zona de jos si din cauza populatiei mici, si din cauza incetarii timpurii a ouatului...sunt n=spe mii de cauze care trebuie sa le "mirosi" care ar putea duce la "accidente" de astea !!

Eu am parasit STAS=ul, tocmai din aceste cauze, recunosc, nu=s cu toate oile...da` asta`s eu si mai mult...incerc sa conving si pe altii deci in cazul meu e GRAV !!!...sunt fara scapare... :lol:

Dar serios vorbind..cam asta e problema dupa parerea mea .

Andrei zicea ceva de genul...schimba matcile, nu neaparat unificare !!
BUNKA

Mesajde paul » 05 Ian 2014, 12:52

BUNKA scrie: in fiecare an la un amic de al meu care are 22o .. 27o familii pe orizontal in fiecare an, pe scurt, cand am cumparat de la Tibi albine, 7 rame ale lui abia intrau uneori in lada mea de 1o rame, adica ramele erau distantzate, coroanele erau foarte groase undeva la 4 sau 5 cm, spatii intre coroane de nici 1 cm, foarte multe punti..de fapt au ca un capac de ceara cu gauri din loc in loc, daca ridicai rama vedeai ca are celula goala dedesubt, adica ghemul se forma normal jos, la fund, si deasupra are un capac foarte consistent de miere...

Sa inteleg urmatorul lucru ... prin septembrie (banuiesc) ar trebui sa distantez niste rame din cuib, sa fac hraniri de completare si albinele vor ingrosa coronitele cu miere cam pe jumatate din suprafata ramelor. Spatiul de sub aceste coronite va ramane liber si acolo isi vor forma ghemul !
paul

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 12:59

:lol:
In alta ordine de idei, procedand asa cum spui tu, am patit-o iarna trecuta ... albinele au ajuns in ianuarie sus, am bagat turte, lipsa zbor de curatire si ... aleluia !!! :oops: :o

..aici e problema care m=a enervat si pe mine ani intregi...ca oricum ai da=o riscul ramane !! :lol:
Exista o singura rezolvare si aceea imi pare rau ca trebuie sa ti=o zic eu...e parasirea STAS ului...nu dati cu pietre va rog, nu incerc sa=l convertesc pe Paul, vreua doar sa il ajut sa inteleaga ca si la case mai mari se intamPla accidentele astea dar ori sunt trecute sub tacere, ori sunt Pur si simPlu asumate ...
...daca eram unul cu 1 an de exPerientza si ziceam asta nu conta...am olecutza mai mult, si e vb de timP in care efectiv am exPerimentat de toate..adica in anii astia tinta a fost in Primul rand exPerimentarea, gasirea unui mod eficient de lucru Pt zona noastra...e greu, sa stii ca ce zice AltStuPar nu se aPlica la noi 1oo%, adica eu stiu, omul are exPerientza dar nu la conditiile noastre...daca nu crezi, ai timP sa exPerimentezi !!

Ce vad eu ca merge bine e sistemul lui Jonny It de intretinere si iernare..vezi ca la el e tot frig si zaPadau iarna..ca la noi in general, el are insa culesuri constante bune, Putem avea si noi daca le mutam nitzel si stim zonele unde merge treaba, ca nu merge oriunde...dar legat de sistem de iernare uita=te la el, am asa bagati 4 si vad ca toti sunt suPer ok !!
BUNKA

Mesajde paul » 05 Ian 2014, 13:07

Adi ... tu stii foarte bine ca intentionez ... convertirea ! :lol: Numai ca anul asta am iesit mai mult decat sifonat din iarna si am facut tot posibilul sa incerc sa revin pe linia de plutire. Convertirea era grea ... in conditiile astea ! Daca da Domnul si ies cu bine in primavara, am 10 ME care abia asteapta sa fie populati ... :roll: :roll: :roll:
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR