Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 13:11

paul scrie:
BUNKA scrie: in fiecare an la un amic de al meu care are 22o .. 27o familii pe orizontal in fiecare an, pe scurt, cand am cumparat de la Tibi albine, 7 rame ale lui abia intrau uneori in lada mea de 1o rame, adica ramele erau distantzate, coroanele erau foarte groase undeva la 4 sau 5 cm, spatii intre coroane de nici 1 cm, foarte multe punti..de fapt au ca un capac de ceara cu gauri din loc in loc, daca ridicai rama vedeai ca are celula goala dedesubt, adica ghemul se forma normal jos, la fund, si deasupra are un capac foarte consistent de miere...

Sa inteleg urmatorul lucru ... prin septembrie (banuiesc) ar trebui sa distantez niste rame din cuib, sa fac hraniri de completare si albinele vor ingrosa coronitele cu miere cam pe jumatate din suprafata ramelor. Spatiul de sub aceste coronite va ramane liber si acolo isi vor forma ghemul !

Ceva de genul...dar cred ca sePtembrie e tarziu..le distantezi in august duPa extras, si incePi sa formezi atunci cuibul, le lasi sa faca Puntile, sa ingroase...e comPlicat ca stim ca ele nu mai secreta ceara de la 1o august incolo sau foarte Putin...deci Practic nu ai cum sa faci asta decat daca le tii distantzate din Iulie sa zicem asta inseamna ca in loc sa ai 1o rame in cuib ar trebui sa lasi cam 8 si atunci la restrangere mai scoti una sau doua si dezideratul este atins.
Nu am facut asta insa stiu cum se face si care sunt timPii la care trebuie facuta treaba..oricum nu ma mai intereseaza subiectul decat in masura in care Pot sa fac Pe cineva sa inteleaga fenomenul...eu am sarit din schema, s=a schimbat treaba radical !!
Am deschis unul P 3 secunde si am vazut ca sfera era sfera, ca era uscat totul, ca se liPise de fatza frontala a lazii unde bate soarele, ca era sus iesita Pe sPeteze ca un disc de 6 sau 7 cm, ca coaja era destul de amortita, nu erau infoiate...lucru bun, ca erau cativa cm, 2 sau 3 de sPatiu intre ghem si Partea din sPate...asta la un Delon bunisor, dar nu cel mai bun !!.. merge fain de tot!!

La cel mai smecher, nici macar nu e rosatura Pe tava, consum minim, albina garla...asa trebuie sa arate lucrurile intr=o colonie.
BUNKA

Mesajde florinapi » 05 Ian 2014, 13:22

La cei doi stupi o problema este ca nu ai apreciat corect cate rame ai bine acoperite,la data cand ai organizat cuibul.

Dar de unde stiti ca albinele nu stau pe miere,din auzite,din citite,sau...?
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde proapis13 » 05 Ian 2014, 13:30

paul scrie:Strict legat de ... iernare !
Am cel putin la doi o situatie ... ciudata . Am apreciat eu cum-necum nr. de rame lasate pentru iernare.("strans la chinga") Am organizat rezervele de hrana central (mai pline pe mijloc si mai goale pe margini) si am incadrat ramele lasate in cuib cu diafragme din polistiren extrudat .Albinele s-au tras in numar mare pe ramele marginase , cele de langa diafragma iar pe intervalele din mijloc nr de albine este mult mai mic. Practic se observa o tendinta de rupere a ghemului in doua parti (stg-dr)... Cum ar trebui sa procedez ??? Mentionez ca este ceva miere pe ramele marginase dar nu suficienta ca sa ajunga in primavara ! Oare daca le pun o turta deasupra ramelor nu se reorganizeaza pe ramele din mijloc ???
LE ... nu-mi cereti sa pun poze ca nu mai prind titlul de "userul model al forumului"(Mircea- site admin,04.01.2014) !!! :idea:

Stringerea unei fam la chinga inseamna 6 rame de 1/1 rame pline pe jumatate cu miere
Daca e tendinta de rupere a ghemului inseamna ca NU este albina suficienta
6 rame pe jumatate cu miere sunt 9kg de miere,suficient ca acea familie de albine sa ajunga in martie
Repet inca odata,o fam organizata la 1 octombrie in modul expus mai sus ajunge linistita fara turte cu miere
sau inlocuitori pina in martie si se dezvolta normal in vederea fructificarii merlui cules - cel putin la mine se potrivesc cele scrise
salve
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 13:38

paul scrie:Adi ... tu stii foarte bine ca intentionez ... convertirea ! :lol: Numai ca anul asta am iesit mai mult decat sifonat din iarna si am facut tot posibilul sa incerc sa revin pe linia de plutire. Convertirea era grea ... in conditiile astea ! Daca da Domnul si ies cu bine in primavara, am 10 ME care abia asteapta sa fie populati ... :roll: :roll: :roll:

Inteleg, daca vrei Pe ME se Poate, si merge bine..ti=am zis, am cativa care au asa ceva la noi in zona si merge...Dorel Prisecaru e coleg de forum dar sta underground, e Preot la Silistea Liteni..sunt Prieten bun cu el, are cam 57 de ME Pe 1o r, mai e unul Gelu 62, am numarul lui e de la tine din zona, are ME si Layens..Pare un tiP exPerimentat si are multi din cate stiu..tinem legatura !!
Treci Pe ME ca o sa fie OK cu ceva atentie, mod de iernare ca la Jonny ..nu sunt Pb, mult mult mai ok decat Pe dadant cu cat, nu se comPara.
Si foliile sa stii ca nu sunt cea mai buna alegere de folosit la noi...mai bune sunt Podisoarele de lemn sau tego si izolate cu Polistiren iar daca folosesti fund cu sita...in nici un caz imediat sub cuib, trebuie cloPot mai inalt !!
Sa te uiti la un stuP cu camera cu termoviziune..are Livas de la Tg Frumos, si mai sunt si Poze Pe net...sa vezi unde Pierde cel mai mult caldura, si cum se comPorta ghemele...sunt niste imagini cu stuPi orizontali, verticali, din lemn brad, styrofoam, si lemn de cedru...imaginile vb de la sine !!
O sa iti dau un link sa vezi !!
BUNKA

Mesajde paul » 05 Ian 2014, 13:41

florinapi scrie:La cei doi stupi o problema este ca nu ai apreciat corect cate rame ai bine acoperite,la data cand ai organizat cuibul.

Stupii respectivi la 20 nov. au fost restransi pe 5 respectiv 6 rame ! Cu albina full la diafragma (drept e ca temperatura era undeva la 18C)
Stiu ca albinele respective nu stau pe miere prea multa ... din vazute ! Am distantat diafragma din polistiren extrudat si ... am vazut ! Puteam sa nu fac nici macar gestul acesta deoarece stiam ca ramele marginase n-au mai mult de maximum o treime miere pe suprafata superioara a ramelor ! Problema este ca s-au inghesuit foarte multe pe ramele respective ! Inainte de zborul de curatire , cand erau in ghem, albinele de pe fata exterioara a ultimelor rame ocupau o suprafata cam de marimea unei palme iar pe ramele centrale era o concentrare mare de albine. Ieri ocupau cam 2/3 din suprafata exteriara a ramei marginase si erau cumva si una peste alta. Departand putin si ramele centrale am observat ca mai erau cam maximum o palma pe ramele centrale. Adica, s-au inversat pozitiile ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 13:41

florinapi scrie:La cei doi stupi o problema este ca nu ai apreciat corect cate rame ai bine acoperite,la data cand ai organizat cuibul.

De stat stau si Pe kkt daca le Pui...nu asta e Pb, Pb e cum le convine lor cel mai mult sa stea...sa zicem ca.. din citite si din Practica, alte surse cel Putin eu nu am avut !
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 13:50

paul scrie:

Stupii respectivi la 20 nov. au fost restransi pe 5 respectiv 6 rame ! Cu albina full la diafragma (drept e ca temperatura era undeva la 18C)
Stiu ca albinele respective nu stau pe miere prea multa ... din vazute ! Am distantat diafragma din polistiren extrudat si ... am vazut ! Puteam sa nu fac nici macar gestul acesta deoarece stiam ca ramele marginase n-au mai mult de maximum o treime miere pe suprafata superioara a ramelor ! Problema este ca s-au inghesuit foarte multe pe ramele respective ! Inainte de zborul de curatire , cand erau in ghem, albinele de pe fata exterioara a ultimelor rame ocupau o suprafata cam de marimea unei palme iar pe ramele centrale era o concentrare mare de albine. Ieri ocupau cam 2/3 din suprafata exteriara a ramei marginase si erau cumva si una peste alta. Departand putin si ramele centrale am observat ca mai erau cam maximum o palma pe ramele centrale. Adica, s-au inversat pozitiile ...

S=au reorganizat asa deoarece asa reusesc ele sa se incalzeasca cel mai bine...analizeaza=o cat vrei, asta e concluzia sa stii ..si eu mi=am stors creierii cu chestii de astea la timPul meu. Daca imi dai un alt motiv Pt care nu s=au facut la loc ghem..nu stiu, fac ce vrei tu :lol:
E clar, Prefera sa stea acolo..un motiv au e clar, care e ala :?: ..asta trebuie sa ne gandim si rasPunsul e simPlu !!!
Daca ai sa cauti 1ooo de ani in urma Pe unde am mai scris ce am mai scris si Pe forumul vechi o sa vezi cat de mult m=a PreocuPat ideea si cat de mult incercam sa ma autoconving ca se Poate si calare Pe rame full..si ca e bine...dar nu e !!
E o vb care zice ca destePtul invatza din greselile altuia si Prostul din ale sale...ei eu am avut tot timPul mania asta de a exPerimenta EU, de a vedea EU de a testa EU...niciodata nu am luat maxim de bun ce zic altii de asta am ajuns in halul asta :lol: :lol:
BUNKA

Mesajde Bambucha » 05 Ian 2014, 13:54

Daca are contact cu cele 2 pline blind din mijloc ar trebui sa stai linistit. Daca nu are contact inseamna ca ala nu e ghem.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 13:55

La o grade sau la minus 1o ai in loc de 5 sau 6 rame...3 rame full, adica ai doua gheme mici la stanga si dreapta care incearca sa se incalzeasca
Nu sunt gheme efectiv...e ca un ghem care e rupt la mijloc si comunica f putin.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 05 Ian 2014, 13:59, modificat 1 dată în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 13:57

Bambucha scrie:Daca are contact cu cele 2 pline blind din mijloc ar trebui sa stai linistit. Daca nu are contact inseamna ca ala nu e ghem.

Asta e valabil la voi..la noi nu chiar daca e o iarna calda, eu zic sa nu stea linistit ca daca sta nu le mai are..
Trebuie reorganizat obligatoriu !!
BUNKA

Mesajde dorindafi » 05 Ian 2014, 13:58

[quote="proapis13"
Stringerea unei fam la chinga inseamna 6 rame de 1/1 rame pline pe jumatate cu miere
6 rame pe jumatate cu miere sunt 9kg de miere,suficient ca acea familie de albine sa ajunga in martie
Repet inca odata,o fam organizata la 1 octombrie in modul expus mai sus ajunge linistita fara turte cu miere
sau inlocuitori pina in martie si se dezvolta normal in vederea fructificarii merlui cules - cel putin la mine se potrivesc cele scrise
salve[/quote]

,,6 rame pe jumatate cu miere sunt 9kg de miere,suficient ca acea familie de albine sa ajunga in martie"
shi atunci , intreb eu : eu care nu bag o rama cu hrana mai putzin de trei partzi in ea ,
impachetajul cel tarziu la sfirshitul lui oct. , oare cat timp ar trebui sa stau aproape linishtit ?
dorindafi

Mesajde paul » 05 Ian 2014, 14:01

BUNKA scrie: Si foliile sa stii ca nu sunt cea mai buna alegere de folosit la noi...mai bune sunt Podisoarele de lemn sau tego si izolate cu Polistiren iar daca folosesti fund cu sita...in nici un caz imediat sub cuib, trebuie cloPot mai inalt !!
Sa te uiti la un stuP cu camera cu termoviziune..are Livas de la Tg Frumos, si mai sunt si Poze Pe net...sa vezi unde Pierde cel mai mult caldura, si cum se comPorta ghemele...sunt niste imagini cu stuPi orizontali, verticali, din lemn brad, styrofoam, si lemn de cedru...imaginile vb de la sine !!
O sa iti dau un link sa vezi !!

Nu sunt adeptul iernarii cu FAV ! Nici al imprimavararii si nici al ... tomnarii ! :oops: Vara, in timpul transportului si la tratamente e ... OK ! Asa ca, la stupii ME de la tine, in perioadele critice o sa le pun polistiren extrudat pe fund si ii voi ierna tip horn. In rest ... FAV ! :lol: N-am sa-l uit pe Genutzu ce mi-a spus cand am cumparat albine de la el ... "in nici un caz sa iernezi cu FAV in zona noastra"!
Oricum mai tinem legatura ...
Astept linku'... :P
@ Florinapi ... inteleg ceea ce zici , numai ca mie nu-mi iese la socoteala ... de ce initial si-au format ghemul cum trebuie (temperaturile erau mult mai ridicate si au mai avut loc zboruri dupa 20 nov, putand sa se reorganizeze in alta formula)si dupa zborul de curatire s-au ... reorganizat??? :o Nu pot decat sa concluzionez ... cum o dai, oricum nu-i bine (rame full, rame mai goale) !!! :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 14:02

proapis13 scrie:
paul scrie:Strict legat de ... iernare !
Am cel putin la doi o situatie ... ciudata . Am apreciat eu cum-necum nr. de rame lasate pentru iernare.("strans la chinga") Am organizat rezervele de hrana central (mai pline pe mijloc si mai goale pe margini) si am incadrat ramele lasate in cuib cu diafragme din polistiren extrudat .Albinele s-au tras in numar mare pe ramele marginase , cele de langa diafragma iar pe intervalele din mijloc nr de albine este mult mai mic. Practic se observa o tendinta de rupere a ghemului in doua parti (stg-dr)... Cum ar trebui sa procedez ??? Mentionez ca este ceva miere pe ramele marginase dar nu suficienta ca sa ajunga in primavara ! Oare daca le pun o turta deasupra ramelor nu se reorganizeaza pe ramele din mijloc ???
LE ... nu-mi cereti sa pun poze ca nu mai prind titlul de "userul model al forumului"(Mircea- site admin,04.01.2014) !!! :idea:

salve

Total deacord...
BUNKA

Mesajde Florin Dobre » 05 Ian 2014, 14:05

Paul, parerea mea e ca le-ai sectionat cuibul cu acele rame pline la mijloc. Le-ai sugerat posibilitatea formarii ghemului pe una din lateralele cuibului.
Daca in cuib ramaneau doar ramele(cel putin 75% papa) ocupate(ticsite) de albina, acum erai linistit.

Sigur am si eu probleme de hrana in stupina dar stiu ca mi-am facut treaba(in limita priceperii). Pentru ce iese din tipar(la modul negativ) aplic varianta dlui Ignatov.
Principala problema ramane capacitatea apicultorului in a aprecia rezervele si populatia pentru iernare. Asta se capata in timp sau se copiaza de la un batran. Altfel principiile sunt clare.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Bambucha » 05 Ian 2014, 14:08

Bunka, aici in sud(ilfov) nu am avut zbor de curatire! Probabil a fost cel mai frig in comparatie cu alte zone. In timp ce la Brasov si Predeal erau 10-12 grade cu cer senin, aici ceata-ceata-ceata si 3-6 grade maxime.
Pana si la Vaslui si Iasi au iesit la zbor. Oare sa ma ingrijorez, sau sa stau linistit? ;) :)
Daca ghemul are lejer acces la 7-8 kg de miere, eu mi-as face mai multe probleme cu desfacerea mierii, tamplarie, planuri etc.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alt stupar » 05 Ian 2014, 14:11

BUNKA scrie: Pt zona noastra...e greu, sa stii ca ce zice AltStuPar nu se aPlica la noi 1oo%, adica eu stiu, omul are exPerientza dar nu la conditiile noastre...daca nu crezi, ai timP sa exPerimentezi !!

mai Bunka, cu scuzele de rigoare, iti marturesesc franc ca in general am renuntat sa te citesc de ceva vreme. :oops:
Nu ca ai fi baiat rau... alte-s motivele si nu-ti sunt imputabile neaparat. Fiecare suntem... cum suntem !
Acuma, daca tot ma-i citat si vazui si eu din intamplare, amintindu-ti ca in urma cu vreo trei ani pe cand erai in plin avant Malaiu iti preziceam ca in max. doo sezoane renunti la mastodonti, as mai face totusi o remarca pentru care imi cer scuze anticipat dar nah, asa imi vine... continuand pe aceiasi linie, un an vise helecro palan facut artizanal, un an vise mastodonti, doi ani vise motoare bendini, iar un an vise iernari in beci, inc-un an vise Deloane... pai tu si daca ai conditii de iernare mai bune ca-n raiul albinelor si rezulteatele tot alea-s... placa e aceiasi - conditii grele, conditii grele, conditii grele :roll:
Si daaa, neaparat altu-i de vina !

Dintr-o nustiu care cauza
Mi-a scapat mie vreo "faza"
Vise revolutionare
Esuate-ntro eroare...

refren: si-i fara scapare, mai-mai...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR