Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde 7Rame » 12 Ian 2014, 13:41

Nu au cacarit decat foarte putin, abia daca am sesizat. mortalitate acceptabila
Fişiere ataşate
9.jpg
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde 7Rame » 12 Ian 2014, 13:43

Eu, ma bucur de zbor.ele se bucura de mine
Fişiere ataşate
10.jpg
7Rame

Mesajde 7Rame » 12 Ian 2014, 13:46

alt stupar scrie:Mai, s-ar putea sa mai fi scris traznaia... cu ceva ani in urma am dat si eu jos toate capacele pentru facilitarea zborului... mi-au pictat podisoarele de numa-numa !

uite capacele, inca mai zburau, destul de bine. nu a fost incarcare, fara dubii! cu toate ca e primul zbor, chiar daca a fost cald, a fost permanent ceatza
Fişiere ataşate
11.jpg
7Rame

Mesajde 7Rame » 12 Ian 2014, 13:48

aici e tineretul, jumate din ei facuti la ...15 august!! da, ati citit bine, lucky poate confirma, sunt reginele lui
Cam atat, am si un film, unde se vedea mai bine treaba,dar nu cred ca astazi. sunt bucuros, ca am mai rezolvat pe ici pe colo situatia, pana la 5-10 februarie.
iarna e la jumate.
Fişiere ataşate
12.jpg
7Rame

Mesajde 7Rame » 12 Ian 2014, 13:53

dorindafi scrie:
7Rame scrie:Schimb de rame, pe fuga, pe furis. din lateral in centru si din spate in fata, si de la rezerva

shi daca tzinea iarna 3/4 luni atunci cum mai inversai ramele ? ori le puneai turte-n cap , pina le rupeai coarnele !

tu ce ai face daca ai ierna dadant? si s-ar impune? sacul cu miere, direct! dar doar daca am cel putin 3-4 intervale sus. lateralele mai rod, mai ajuta si dincolo, in centru, daca ai gandire logica in ceea ce priveste dinamica ghemului.
7Rame

Mesajde 7Rame » 12 Ian 2014, 14:04

Tot juniori. 5-6 rame. clopot de asta data.
Acum imi dau seama ca sunt pe alt topic, de ce nu spuneti nimik?
Fişiere ataşate
13.jpg
7Rame

Mesajde alt stupar » 12 Ian 2014, 14:22

las` ca poate te rozolva vreun coleg ce le are cu tehicu`...
Zii de crotaliilea alea... le-a impins hartia grudonata pe scandura de zbor ? :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde 7Rame » 12 Ian 2014, 14:33

alt stupar scrie:las` ca poate te rozolva vreun coleg ce le are cu tehicu`...
Zii de crotaliilea alea... le-a impins hartia grudonata pe scandura de zbor ? :lol:

nu hartia, e celofan negru.
Asta e primul an in care incerc sa le invat cifrele :D.
le aveam pe spate, dar le-am pus de fapt asa ca am acoperit spatele la ei, si aveam control la proiect. Aveam de gand sa am control, ca de fapt nu am facut cursul Masura 111, ca nu s-au hotarat astia cine sa castige licitatia pt curs, si deci control...cand s-or' hotari ei. la fel si banii, cine stie. :D
in poza cu albina pe capace de mai sus, se vede unde erau pozitionate, pe spatele lazii.
La anu' le pun pe spate, si incerc sa le invat si calcule: 4 kg la zi=slab, 10kgx16lei e bine, scoatem cheltuielile... :lol:
7Rame

Mesajde paraul_porcului » 12 Ian 2014, 16:14

Sal,

Nu are nimeni o formula de calcul a resurselor ca sa nu mai bajbaim atat?

Consum in Tara Fagarasului.
Azi 12 ianuarie 2014.
Stup 1 6-7 intervale 22 kg(corp) - 5 (corp) - 3.6 (rame + ceara) - 3 (albine???) = ~10 miere
Stup 2 3-4 intervale 22-5-3.2-2 (idem) = ~11 miere
Dupa capul meu stau bine - ar trebui sa fie in jur 10 kg resurse in fiecare stup; norocul incepatorului :). Am ridicat putin de rame ieri si majoritatea par la fel de grele ca in toamna in afara de 2 din centru care is mai usurele insa au coroana intacta. Matcile au ouat sa zicem sporadic inca din Noiembrie dupa ce in prealabil incetasera la sfarsit de August. Stupul 2 s-a cam depopulat in toamna ca a/m piert matca la un moment dat.
Ce ziceti sa dau turte sau sa le pun niste cozonac?
Stupii sunt ME, au intrat in toamna pe 2 corpuri iar acum le-am luat corpurile de jos ca au gatat toata mierea din ele(au fost rame destul de goale).
Ce ziceti de metoda cu zaharul brut peste rame sau aiurea prin stup? Daca e bai il papa daca nu il lasa neatins, fara sa mai depoziteze sirop aiurea prin rame. Mi se pare o metoda destul de fair play. Oricum eu unul prefer sa ii controlez din cand in cand la greutate si intervin doar daca e cazul. E OK?

Vremea
Noiembrie: temperaturi ridicate(15-20 grade ), zboruri intense de curatire
Decembrie: -5/3 C pana la Craciun cand au crescut pana la 10 C
Ianuarie: -2/4 C
Iarna a fost doar in prima parte de Decembrie cand am avut si zapada, in rest arata ca o toamna prelungita. E putin probabil sa ramana asa pana in primavara. Genul asta de iarna a fost in 2010 cand tot asa am avut un Ianuarie calduros dupa care au venit zapezi si ger napraznic in Februarie. La noi zapada era 40-50 cm si frig pana la -20 C daca nu mai jos. Aia a fost ultima iarna mai serioasa ... cel putin la noi.

Doamne ajuta.
Fişiere ataşate
stup1_jos.JPG
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde balu » 12 Ian 2014, 16:23

aici a batut vintul f tare si ieri si azi, altfel ar fi fost cald, fiind insorit. Cu ceva timp in urma am gasit o colonie cu f putina mincare, populatie numeroasa i-am dat niste rame cu miere ce am gasit mai pline. ieri am verificat din nou, si lucru pe care l-am banuit de la inceput, familia era furata ,,ca -n codru, ziua -n amiaza mare". Populatia s-a redus destul , dovada albinele de pe jos. Matca prezenta si ieri, putin puiet capacit, dar mincare 0, parca si puietul alb l-au mincat. De , feromonii lipsa. STUPULui , i-am dat 4 rame cu miere si l-am dus pe alta vatra, dar cred ca e inutil. Nu mi-a venit sa-i iau matca si sa-l unific, desi poate era mai bine.
familii mici se apara bine , iar altele mai puternice le gasesti fara mincare, anul trecut n-am extras ramele pline dintr-un orizontal , sa le am pt rezerva, si cind sa-l pregatesc pt iernare nu avea miere nici pt el.
La mine , puiet cam in toti stupii, au si incetat ouatul anul trecut f dinvreme
balu

Mesajde alexx » 12 Ian 2014, 16:26

Mai toate cartile apicole spun ca dupa 15 ianuarie matcile incep ponta asa ca nu e ceva anormal numai sa nu exagereze
alexx

Mesajde almasel » 12 Ian 2014, 20:27

alexx scrie:Mai toate cartile apicole spun ca dupa 15 ianuarie matcile incep ponta asa ca nu e ceva anormal numai sa nu exagereze

Iarna asta in zona mea a batut toate cartile, deoarece nu a fost iarna!!!
Astazi am avut 11 grade fara soare (dimineata si azi noapte a plouat un pic).
Ieri 17-18 grade la soare!!! Am puiet capacit in stupi+ oua si larva. La cativa stupi am vazut zbor de orientare al puietului (ieri). Nu e bine deloc.
Pe de alta parte, la cativa stupi am observat consum mare de mancare- la astia am pus turta in cap. Ceilalti stau inca bine.
almasel

Mesajde nepriceputeanu » 12 Ian 2014, 22:16

da, aceeasi situatie este si in arges.sigur este un consum marit de miere si pastura.importante sunt acum rezervele.dar si marimea lor.
Cel mai rau ,pare sa fie totusi, incalzirea asta globala. Probabil ca cei de la mediu vor mai pune o taxa,ceva,poluare.....ca de,necazurile nu vin niciodata singure.
nepriceputeanu

Mesajde 7Rame » 12 Ian 2014, 22:40

Bun. Dar in Banat si Vest chiar s-au batut recorduri la temperatura.
Vorbim de caldura si iarna blanda. Vorbim de regine tinere si de puiet. Rezulta consum. Dam turta, nu e problema, avem miere, sau cumparam, dar cat de bine facem? favorizam ponta deci reluam problema, alt puiet, alt necesar de caldura, alt consum. Si deodata, se intoarce iarna!
Dar cu uzura ce facem? Asta este cea mai mare problema. Uzura. Suntem la mijlocul iernii, si o luam in bot!
Camera frigo? Sau impachetaje sumare? Site largi? Genetica ideala? Calendar? Fara turte?
Solutii?..
7Rame

Mesajde gaboreugen » 12 Ian 2014, 22:55

Foarte cald si in Oltenia, creste consumul de rezerve din stupi mai repede decat in conditi normale de iernare.Cred ca daca vor continua seceta si temperaturiile astea foarte ridicate va fi un an agricol si apicol compromis.Citeam pe un site de prognoza meteo ca temperaturiile vor continua sa fie ridicate pana la sfarsit de februarie, iar precipitatii vor fi ceva prin martie... :(
gaboreugen

Mesajde Badea Alin » 12 Ian 2014, 23:07

prognoze meteo? parcă acum 2-3 luni spuneau că o să fie cea mai grea iarnă din ultimii 100 de ani. Prognozele pe care ni le dau nouă sunt pentru a umple buzunarele unora :twisted:
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR