Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Daniel_new » 14 Ian 2014, 09:26

Intrebare: Am citit pe aici ca este devreme pentru turte asa ca intreb; daca vremea e foarte calda,s-ar putea pune niste miere poliflora deja topita(subtiata) (pentru ca este zaharisita in bidon) in hranitoare pentru a o lua albinele de acolo sau este posibil sa se cristalizeze inainte sa o ia albinele? Ar duce asta la uzura prematura a albinelor?. As incerca asta azi pentru ca se anunta tot o zi insorita asa ca astept parerile avizate pana pe la orele 13-14 cel tarziu.
Multumesc!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde CATALIN » 14 Ian 2014, 09:38

Daniel_new scrie:Intrebare: Am citit pe aici ca este devreme pentru turte asa ca intreb; daca vremea e foarte calda,s-ar putea pune niste miere poliflora deja topita(subtiata) (pentru ca este zaharisita in bidon) in hranitoare pentru a o lua albinele de acolo sau este posibil sa se cristalizeze inainte sa o ia albinele? Ar duce asta la uzura prematura a albinelor?. As incerca asta azi pentru ca se anunta tot o zi insorita asa ca astept parerile avizate pana pe la orele 13-14 cel tarziu.
Multumesc!

pai ma Daniele mierea oricum o fi ea uzeaza albina??sti de ce colegi spun ca este prea de vreme sa bage turte?pt ca un apicultor care a bagat in iarna o familie a asigurat-o bcu hrana cum trebuie iar la vremea care a fost consumul raportat cu ce ai lasat in stup in toamna este mic
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde alexx » 14 Ian 2014, 11:45

Daniel_new scrie:Intrebare: Am citit pe aici ca este devreme pentru turte asa ca intreb; daca vremea e foarte calda,s-ar putea pune niste miere poliflora deja topita(subtiata) (pentru ca este zaharisita in bidon) in hranitoare pentru a o lua albinele de acolo sau este posibil sa se cristalizeze inainte sa o ia albinele? Ar duce asta la uzura prematura a albinelor?. As incerca asta azi pentru ca se anunta tot o zi insorita asa ca astept parerile avizate pana pe la orele 13-14 cel tarziu.
Multumesc!

daca crezi ca nu au mancare sufiienta doar nu vrei sa moara de foame mai bine naiba uzate daca au miere nu trebuie turte normal
alexx

Mesajde delux111 » 14 Ian 2014, 11:49

Multumesc!

Daniel, pune miere(cea de salcam e cea mai buna, dar in lipsa acesteia e buna si cea cristalizata) in pungi de congelator din alea subtiri si dupa aceea asezi pungile pe rame .
Atentie : nu intepa pungile !!! Albine isi vor lua singure hrana .
delux111

Mesajde valigorj » 14 Ian 2014, 12:10

verificat ieri 6 familii:2pe 5.2pe 6 si 2pe 7 intervale.consum ceva mai mult de 1\4.puiet lipsa.daca ma lasa vremea o sa i-mi bag nasul si prin citiva roi.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde Daniel_new » 14 Ian 2014, 12:15

Va multumesc tuturor! A iesit soarele dar este frig fata de ieri asa ca e posibil sa nu deranjez albinele decat daca le vad iesite la zbor;eu am lasat destula miere in stupi,insa preventiv ar trebui sa vad ce mai e pe acolo si eventual,daca situatia o cere,sa intervin. Daca as pune mierea asa cristalizata cum este in pungi si le-as presa,dandu-le forma turtelor,ar fi vreo problema? Ma gandesc ca astfel nu ar exista riscul sa curga mierea peste rame;nu trebuie pungile un pic zgariate,intepate(referindu-ma la mierea solida in acest caz) ???
Daniel_new

Mesajde delux111 » 14 Ian 2014, 12:21

Daniel_new scrie:... Daca as pune mierea asa cristalizata cum este in pungi si le-as presa,dandu-le forma turtelor,ar fi vreo problema? Ma gandesc ca astfel nu ar exista riscul sa curga mierea peste rame;nu trebuie pungile un pic zgariate,intepate(referindu-ma la mierea solida in acest caz) ???

Riscul sa curga pe rame exista in momentul in care intepi / zgarii pungile , chiar daca mierea e solida - gandeste-te la temperatura din interiorul stupului , mai ales cand matca a inceput ponta.
Eu folosesc metoda asta de mult timp si nu am avut nici o problema .
delux111

Mesajde Daniel_new » 14 Ian 2014, 12:49

Multumesc, Delux111,voi tine cont de parerea ta,eu neavand experienta,e normal sa intreb si sa primesc sfaturi de la cunoscatori,nu?
Daniel_new

Mesajde mihaigs » 14 Ian 2014, 14:40

Poti pune pungi cu miere daca nu esti sigur de cata mancare mai au . Daca mai au mancare in rame nu se vor lega de ele .Punga ai putea sa o intepi numai daca constati ca nu au mancare si atunci se vor lega albinele de ia, dar nu mai mult de 2-3 gauri facute cu un ac sau cu furculita de descapacit . Acum doi ani am facut cate doua randuri de intepaturi cu furculita la o punga si dupa doua saptamani mi s-a infundat gratia de la urdinis cu miere si albina moarta :oops: :oops: Nu mai spun ce era in stup, ca dintr-o familie buna am ramas cu un roiulet :cry: (ASA NU)
pentru o viata sanatoasa evitati:prietenii falsi, minciuna si excesul de incredere...
mihaigs

Mesajde alexx » 14 Ian 2014, 15:24

mierea cristalizata in contact cu ghemul mai ales daca e cald afara curge zaharul candi se prelinge usor si albinele ii fac fata daca este cazul mai ales daca turta este subtire si sunt mai putine riscuri cel putin din ce am observat eu mierea e fluida rau in contact cu caldura
alexx

Mesajde Daniel_new » 14 Ian 2014, 16:24

Am invatat ceva astazi,anume ca albinele vor degaja caldura pe langa punga mea cu miere si va incepe sa curga anapoda prin stup. A fost foarte bine ca am intrebat,evitand sa fac o greseala ce m-ar fi costat viata unor albine atat de dragi mie.Nu am mai avut timp sa ajung sa ma uit la stupi azi din cauza unui program foarte aglomerat prin gospodarie dar daca mai tine vremea asa,cu siguranta ca imi voi face timp zilele urmatoare sa vad cum sta treaba. Inca o data,va multumesc tuturor pentru sfaturi si sugestii;numai bine va doresc!
Daniel_new

Mesajde yokoz777 » 14 Ian 2014, 19:26

Dam mancare si de craciun daca situatia prin absurd e de asa natura,mai bine cu turte decat lipsa mancare.fiecare face cum crede de cuvinta.si din februarie dam turta proteica nu-i bai
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde stefanmadalin » 14 Ian 2014, 19:45

Eu am dat turta de miere de floarea soarelui 2 ierni la rand si am de gand sa o folosesc si iarna/primavara aceasta.
Conditia este ca mierea sa fie cristalizata bine. Butoiul din care scot sta intr-un loc neincalzit, asa ca mierea cristalizeaza imediat inca din toamna (cum scad temperaturile). Ambalarea se face in pungi de supermarchet de la raionul cu fructe/legume, deci foarte subtiri.Inainte sa o pun o intep usor cu furculita de 5-6 ori.
N-a curs niciodata. Singura problema este sa fiti pe faza cand albinele termina turta, ele vor incerca sa dea punga goala afara pe urdinis riscand sa-l infunde.
stefanmadalin

Mesajde valigorj » 14 Ian 2014, 21:02

ieri am verificat 6 familii de puteri diferite si nu am gasit puiet.azi "scotoci"si in 4 roiuri de 3,4,4 si 5 intervale,dar nici o celula de puiet.ff multumit.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde gica.mosu » 14 Ian 2014, 21:23

Valica, sezi bla'nd ca'i mai ghini asa,la fel si la mini(din cauza cetii)....Au consumat mai putin ...Greul de-amu vini :mrgreen: Am vorghit cu un amic din C di Arges shi mi-o zis ca' celi cu matci di Ci...u au consumat...la greu si nu numai la el,uni au fost mai cald-orice zbor=consum in plus...Sanatati sa'fii!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 14 Ian 2014, 21:41

Asi vrea sa imi exprim parerea cu privire la forma ghemului, ca se tot bate moneda ca el trebuie sa fie o sfera perfecta. Realitatea este ca el nu este niciodata, o sfera perfecta. Nici macar la stupii lui Bunka, care sunt patrati, ghemul nu are forma de sfera perfecta, decat la un moment dat, dar, pentru foarte putin timp, dar si atunci daca stupul are foarte multa albina, are sectiune transversala orizontala, forma un patrat curbiliniu. Ghemul este mai tot timpul, ovoluid. Adica o elipsa de rotatie. Aceasta se intampla datorita conditiilor din stup si datorita ramelor. De ce ar sta pe ultima rama 200 de albine si sa tremure singure, numai ca forma ghemului sa fie o sfera perfecta ? Este adevarat ca suprafata minima a unui corp de revolutie, este o sfera, dar intre ovoloid si sfera, nu este o diferenta foarte mare de suprafata. Inchipuiti-va o minge de plastic, pe care puneti piciorul si o apasati. Cat credeti ca s-a intins plasticul cand ati apasat-o, de s-a deformat ?? Acum sa vedem de ce este ovoloid si nu sfera. La inceputul iernarii, ramele sunt pline de mancare si atunci ovoloidul este o sfera turtita de sus in jos, pentru ca ele se plaseaza cat mai jos sub, sau, putin pe miere. Apoi pe masura ce mananca din miere, ele incep sa se detensioneza in sus. Cand ajunge sus, iarasi este ca forma, ca in pozitia cand era jos. Ghemul incepe si se deplaseaza spre spate, atunci el inepe sa aiba forma unei picaturi de apa, cu partea care inainteaza ca forma picaturii de sus si partea din urma ca partea picaturii de jos, pentru ca actioneaza asupra lui inertia ghemului, care este inversa frecari, deci el nu este sfeta, decat foarte putin timp si nici atunci nu este o sfera perfecta. Daca stupul este foarte strans, el este un ovoluid pe orizontala (adica o spera apasata dinspre lateralele stupului). Deci ghemul de forma sferica, este un mit. Asa vad eu inginereste evolutia ghemului.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR