Ma gandisem si eu la asta ....asa ca am facut doua gauri sa vad cu ambii ochi .dogvet scrie:a facut gauri in lateralele stupului pt a vedea dispunerea ghemului,
jenica67 scrie:Asi vrea sa imi exprim parerea cu privire la forma ghemului, ca se tot bate moneda ca el trebuie sa fie o sfera perfecta. Realitatea este ca el nu este niciodata, o sfera perfecta. Nici macar la stupii lui Bunka, care sunt patrati, ghemul nu are forma de sfera perfecta, decat la un moment dat, dar, pentru foarte putin timp, dar si atunci daca stupul are foarte multa albina, are sectiune transversala orizontala, forma un patrat curbiliniu. Ghemul este mai tot timpul, ovoluid. Adica o elipsa de rotatie. Aceasta se intampla datorita conditiilor din stup si datorita ramelor. De ce ar sta pe ultima rama 200 de albine si sa tremure singure, numai ca forma ghemului sa fie o sfera perfecta ? Este adevarat ca suprafata minima a unui corp de revolutie, este o sfera, dar intre ovoloid si sfera, nu este o diferenta foarte mare de suprafata. Inchipuiti-va o minge de plastic, pe care puneti piciorul si o apasati. Cat credeti ca s-a intins plasticul cand ati apasat-o, de s-a deformat ?? Acum sa vedem de ce este ovoloid si nu sfera. La inceputul iernarii, ramele sunt pline de mancare si atunci ovoloidul este o sfera turtita de sus in jos, pentru ca ele se plaseaza cat mai jos sub, sau, putin pe miere. Apoi pe masura ce mananca din miere, ele incep sa se detensioneza in sus. Cand ajunge sus, iarasi este ca forma, ca in pozitia cand era jos. Ghemul incepe si se deplaseaza spre spate, atunci el inepe sa aiba forma unei picaturi de apa, cu partea care inainteaza ca forma picaturii de sus si partea din urma ca partea picaturii de jos, pentru ca actioneaza asupra lui inertia ghemului, care este inversa frecari, deci el nu este sfeta, decat foarte putin timp si nici atunci nu este o sfera perfecta. Daca stupul este foarte strans, el este un ovoluid pe orizontala (adica o spera apasata dinspre lateralele stupului). Deci ghemul de forma sferica, este un mit. Asa vad eu inginereste evolutia ghemului.
teinegru64 scrie:Ma gandisem si eu la asta ....asa ca am facut doua gauri sa vad cu ambii ochi .dogvet scrie:a facut gauri in lateralele stupului pt a vedea dispunerea ghemului,![]()
http://teinegru64.sunphoto.ro/stup_came ... a/72636823
dogvet scrie:Domnule Jenica,trebuie sa recunosc ca am cazut pe spate cind am citit teoria ovoloidului descrisa de dvs.Ion Hobana ,ala cu star trekul romanesc timp de ceva decenii e nimic pe linga teoria ovo-sfero- gogoloiului expusa de dvs.Sfatul meu e sa-l lasati pe Bunka in pace,e un om dedicat apiculturii,chiar are rezultate,a facut gauri in lateralele stupului pt a vedea dispunerea ghemului,chiar e o sfera,omul studiaza pe bune ,nu baga din top.Sfera lui stationeaza numai in stupul lui,pe cind a dvs leviteaza dintr-un univers in altul cu maxim de dezordine browniana,azi aici ,miine in partea cealalta.Eroare de paralaxa combinata cu strabism convergent![]()
![]()
.
Other scrie:Am inteles ca apicultorilor nu le place sa creasca temperatura inca de pe acum si ca au inceput matcile sa depuna oua. Asta, cred eu, pentru ca vor incepe sa manance mult si fiindca exista riscul sa se schimbe vremea si sa afecteze cumva populatia...
Aici intrevad o oportunitate pentru incepatori. In atare conditii exista posibilitatea de a achizitiona material biologic la preturi foarte-foarte mici?Sau apicultorii se vor face luntre si punte ca sa le scoata cu bine, in primavara?
Ma gandeam ca, daca as avea bani, le-as lua eu si as imparti cu ele o bucata de paine si-o ceapa, pana infloresc corcodusii.
P.S.: "ovoloidului" i se spune de fapt, ovoid. S-a incurcat omul
Other scrie:Voiam sa spun ca, daca se inmultesc albinele si nu sunt flori, va mananca mierea si iesiti in paguba. Iar ca sa nu iesiti in paguba, ziceam ca mai vindeti din ele, la un pret mai mic decat cel obisnuit.
Iar vorba "luntre si punte" vrea sa spuna ca, veti tine de ele indiferent de costuri, adica mergeti pana acolo incat, hai sa zicem asa, mergeti la magazin sa cumparati miere pentru ele.![]()
Other scrie:Apropos, daca nu va suparati, ce inseamna 5 in 1? cinci familii intr-un stup? sau cum?
Si cel ma important, la ce pret?
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 37 vizitatori