Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde joohny » 18 Ian 2014, 19:44

Va salut.Cum unde?La ghemul de iernare in forma de galusca. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde joohny » 18 Ian 2014, 19:53

Va salut.Cu siguranta stiu ,si lcreaza si pe intuneric.altfel nu ar putea sa construiasca alveolele.Sanatate.
joohny

Mesajde MUSTA » 18 Ian 2014, 21:11

paul scrie:alt stupare ... aiaie ! :oops: Batman ... forever ! :oops: Ti-am zis ... cum imi permite timpul (si ala personal si ala care-l da Doamne Doamne) cum o comit !
Azi am ridicat capacele la toti ! Unii se prezinta bine , abia se vad albinele, altii se prezinta prost ... albinele stau sus si pe mijloc (inspre spate). La unii abia am numarat 20 de albine moarte (poate or mai fi fost scoase intre timp) la altii am scos cate un pumn bun de albine care si-au incheiat socotelile cu viata asta trecatoare ! :oops: Unii au ros din diafragmele din polistiren (extrudat sau expandat) mai ceva ca din turta. Altii nici n-au bagat in seama polistirenul . M-am uitat la cativa care mi s-au parut mai cu probleme si am constatat ca si-au format cuibul ... pe mijloc, adica era mierea consumata pana sus pe partea din mijloc iar in partea din fata si cea din spate mai era miere . La astia habar n-am avut ce-ar fi trebuit sa le fac ... :oops:
Acum ... ar trebui sa le pun turte sau nu , la astia care nu se prezinta OK ???

astept si eu raspuns la intrebarea asta,chiar mi se pare interesanta.Scuzati-ne daca mai apare scrisa pe forum...multumim!
MUSTA

Mesajde 7Rame » 18 Ian 2014, 21:29

Domnilor, nu puneti la indoiala gandirea tridimensionala a unui inginer. GDDT (geometrie descriptiva si desen tehnic) este poate materia cea mai simpla pentru dansul unde isi dezvolta aceasta gandire. Poate ajunge sa se joace cu derivatele de grad superior, sau sa integreze pentru a determina ecuatii de intersectie intre corpuri de revolutie, daca i-au placut matematicile aplicate. Sau poate usor sa le puna pe planseta, sau eu mai stiu in ce aplicatie CAD. Teoretic.
Practic, repet, sunt convins ca forma ghemului nu e perfect sferica, decat in anumite situatii, foarte rare.
Pun jos o poza, cineva a postat-o aici pe topic, si intreb: ochiometric, cine e de parere ca vorbim de o sfera, si cine e contra?
Daca gandim mai departe, eu personal, as fi mai multumit ca albina care ar forma (in modul ideal) o sfera pe 6 rame, sa imi stea in stup in forma de elipsoid turtit, pe 8 rame. De ce? ...Simplu...pentru ca, raportandu-ma la interval (albina VS cantitate de miere de pe acest interval) ea, albina va avea la dispozitie mai multa miere, decat daca ar sta sfera. Diferenta de pierdere de temperatura (si se poate calcula cred in legile termodinamicii) intre cele 2 forme, este mica comparativ cu plusul de mancare pe care albina il poate avea pe interval (asta normal, daca are si miere in rame, daca are rezerve!!>>) Si albina, fara sa integreze, sau sa faca job la planseta, stie instinctiv acest lucru.
Exagerez si spun ca, cred ca cateodata stie exact pe ce rezerve se poate baza, si unde sa se aseze mai bine, in raport cu, puterea, rezervele, curentii de aer, dipunerea fata de soare, etc. Instinctiv, ca nu am vazut niciuna cu compasul in antene, sau facand dans de cules pe busola!!!
Pozoitionandu-se in acest fel are un mare castig, cred eu. Si mai cred ca instinctul ei este peste intelegereanoastra si peste orice rationament matematic, in stransa legatura cu mama natura si cu evolutia.
poza, deci...cum sta treaba?
Fişiere ataşate
1.png
elipsoid, sfera, sau...ce este? :D
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde jenica67 » 18 Ian 2014, 23:52

Parerea mea personala (nu sustin ca este adevarul abolut), este ca mai bine familia sa fie stransa pe 6 rame, decat lasata pe 8 rame. Acum de ce spun asta : noi cand spunem ca ghemul ideal este o sfera, o zicem ca si cum sfera respectiva ar fi in aer si pierde uniform pe toata suprafata exterioara. In realitate in partile laterale, ghemul are doua diafragme (chiar daca pentru uni, sunt numai doua rame izolatoare), fapt care pe directia respectiva, reduce pierderea de caldura. Pierderea facandu-se semnificativ, numai prin inelele facute de albine pe intervalele dintre rame. Daca o lasam pe mai multe rame, numarul de inele creste la fel si perderile mici prin rame si ele sunt mai multe. Acum daca ghemul este intins, si diametrul inelelor este mai mic, cum mai ajung albinele de pe ramele marginase, sa ajunga in mijlocul ghemului, ca el cand nu mai este tangent la o latura, albina nu mai are pe unde sa treaca ca sunt ramele.
jenica67

Mesajde jenica67 » 19 Ian 2014, 00:02

Si mai este o ideie. Albinele de fapt merg numai pana in gentrul inelului din care fac parte si apoi ies spre exterior. Cu cat inelul este mai mare, el are mai bine izolat centrul (coaja fiind mai grioasa), pastreaza acolo o caldura mai mare, unde albinele isi revin, dupa ce au stat in exterior. Daca el este mai mic, izolatia este mai subtire si pentru a mentine aceiasi temperatura, albinele trebuiesc sa consume mai multa miere, pentru a produce caldura necesara.
jenica67

Mesajde lucky5strike » 19 Ian 2014, 00:48

1. Cu cat mai larg pe interval e ghemul, cu atat apare mai tarliu la speteaza.
2. Cu cat mai mare e ghemul, cu atat mai bine!

La iernarea nestransa exista riscul inghetarii marginilor. In joc sunt maxim 2-300 albine. La o familie serioasa, nu e mare lucru.

In schimb, ai manevre mai putine, albina mai putin stresata si puietul nu incepe asa, la primul ghiocel.

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde gica.mosu » 19 Ian 2014, 09:09

Dragi colegi...eu stau o tira mai rau cu.... "EXPRIMAREA UNEORI"..si nu pre folosesc termini di astia "ACADEMICI" gen:sfero-elipso-gogo-ovo...Pt ca eu stiu ca daca la un stup a'i lasi papa cit trebi si di buna calitati /nr di rami ocupati di albini,ele fetili stiu ce si cum sa se pozitionezii a'n functii di temp si hrana pe care o au....Pers fac aranjarea cuib bilateral-central,6-8 rami cu 15-22kg di mieri sa' li mai urmaresc(rearanjez in functii di iarna-temp)pi celi mai slabi la cari li pun alti rami cu miere di la rezerva uni a consumat,cind fac si intoarcerea cuibului si li las in pace pa'na dupa 1-15 feb cind la cei mai slabi li pun o energetica- proteica(daca' o facut zbor di c..a)....apoi astept -primul polen din natura'.. :P
P.S -Tatuca li dadea caturili jos la 1 oct si pina' la1 feb nu-i deranja difel....Dar ci densitati di stupi era atunci/ha :!: :?: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde 7Rame » 19 Ian 2014, 10:58

Nea' Gica, eu iernez bilateral. Ramele full, 2-3 la numar stanga/dreapta si central 1-2 rame peste 50% unde albina poate avea loc sa inceapa ghemul (celule goale)
Defalc ghemul,pe intervale si ma gandesc ca albina aflata central, pe interv din mijloc, este:
= mai multa la numar,
= are la dispozitie mai putina mancare decat albina aflata spre periferie, ea va consuma si mai putin peste iarna, si va fi cea mai putin uzata albina, incalzindu-se cel mai bine
= are o izolatie mai buna in lateral, unde sunt ramele vecine, insa pierde mai multa caldura pe exterior, avand o circumferinta mai mare. (adica "felia" din ghem obtinuta daca il taiem cu un plan, care este de fapt intervalul de albine)
= sunt intervalele unde se creste puiet, pt ca se poate asigura caldura necesara, chiar daca nu e prea multa mancare, si chiar daca pierderea de caldura este mai mare, fiind o circumferinta mai mare.
Cand scriu "pierdrea de caldura este mai mare" evident ma refer cantitativ, J, dar si este mai multa caldura, fiind mai multa albina care s-o genereze.

Cu cat ma deplasez spre lateral, interv sunt mai putin populate, dar au mai multa mancare (pana sus la leat) si sunt din ce in ce mai prost izolate, pierderea de caldura fiind mai mare. Teoretic ai spune ca mananca mai mult, si deci si uzura mai mare. Dar, cred eu ca, in practica, albina reusind sa incalzeasca fagurele vecin, asigura transfer de caldura si izolatie albinei de pe intervalul vecin, pierderea de caldura facandu-se doar pe circumferinta, care este din ce in ce mai mica, si deci se pierde mai putin. Samd.

Acuma, in mintea mea ametita de pe somn, ma mai gandesc si asa: La sincronizarea care trebuie sa existe vis-a vis de deplasarea pe verticala a feliilor din ghem (intervalelor de albine) care este strans legata de consumul pe interval. Ma intreb de ce nu am vazut niciodata ca, de ex, intervalul exterior sa o ia la vale (in sus) fata de restul, pentru ca el este mai putin populat si va consuma mai mult (cum am scris anterior). Din contra ele se sincronizeaza astfel incat toate intervalele au "viteza de urcare catre leatz" identica. Daca nu ar fi asa, nu ar mai fi sincronizare intre intervale, s-ar sparge ghemul, nu l-ar putea mentine, si ar fi dezastru. Aceste intervale laterale, care au si cea mai multa miere, sunt de mare ajutor ghemului, cand albina centrala a consumat pana la leatz. Ea (el-ghemul) se ajuta din lateral, cu miere,pana...vine cineva si arunca acolo o turta, sau pana vine caldura (la Dadant, fara cat)
E desteapta, da-o incolo' ce nu s-a pomenit! Si adaptata. Daca ar trebui ca omul sa faca asa ceva, (o astfel de sincronizare, pe viata si pe moarte) s-ar gasi cativa sa spuna "eu vreau mai mult" si s-ar duce tot la vale!! :D

Acuma, referitor la strangerea ghemului, cred cu tarie ca, mai bine sta pe 8 rame, si usor tesit pe verticala (ghemul) decat pe 6 rame si deformat in celalalt plan, determinat de urdinis si spatele stupului. Am senzatia ca, desi e mai multa albina pe un interval, ea ajunge mai repede (nu neaparat mai uzata) sus, decat in cazul in care este mai larg. Ajunge sus neuzata, dar nici intervalele laterale nu o pot ajuta cu mancare, ca si ele sunt deja sus si au multa albina care vine de jos si trebuie hranita...
De aceea ce spune dl profesor Lucky e perfect adevarat. Ajunge mai tarziu la leatz, chiar si un pic mai uzata.
Alte pareri?
7Rame

Mesajde paul » 19 Ian 2014, 10:59

paul scrie: M-am uitat la cativa care mi s-au parut mai cu probleme si am constatat ca si-au format cuibul ... pe mijloc, adica era mierea consumata pana sus pe partea din mijloc iar in partea din fata si cea din spate mai era miere . La astia habar n-am avut ce-ar fi trebuit sa le fac ... :oops:
Acum ... ar trebui sa le pun turte sau nu , la astia care nu se prezinta OK ???

Ma iertati ca ... insist !
Stiu ca aveti de discutat probleme de trigonometrie, cosinusuri si cotangente ale ghemului de iernare, dar va rog, imi poate da si mie cineva un sfat la problema mea ??? :cry: Nu de alta dar se pare ca de miercuri 22 ian. se instaleaza iarna in zona mea (-6C temperatura MAXIMA la Suceava)! :oops:
Please !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nicu has » 19 Ian 2014, 11:10

daca aveti mancare e bine sa-i lasti in pace :D
daca aveti stupi cu mai putina mancare si au efectuat zbor de curatre de curand se poate pune o turta proteica ca sa dormiti linistit pana trece valul de vreme rece din moldova sanatate
nicu has

Mesajde 7Rame » 19 Ian 2014, 11:11

Si tot cu mintea ametita de pe somn mai zic:
in momentul cand albina ajunge la leatz, intai cea de pe interv centrale, pt ea este, cred o problema mai mare pirderea formei geometrice a ghemului (acesta incepe sa se teseacsa, albina ramane pe leatz in timp ce cea din laturi continua sa urce, normal). Cu mancarea se mai ajuta din laturi, gura-la-gura, peste leatz, dar cu forma?? Nu mai are forma, nu mai are pierdere mica, nu mai are rame laterale care sa conserve energia termica, devine un haos, si deci o uzura suficienta, necompensata de nu stiu cate...pungi sau turte. Pt ca ea e programata genetic sa stea ghem pana vine caldura, faptul ca nu o mai poate face cred ca o streseaza groaznic, prematur.
7Rame

Mesajde 7Rame » 19 Ian 2014, 11:17

Ma iertati ca ... insist !
Stiu ca aveti de discutat probleme de trigonometrie, cosinusuri si cotangente ale ghemului de iernare, dar va rog, imi poate da si mie cineva un sfat la problema mea ??? :cry: Nu de alta dar se pare ca de miercuri 22 ian. se instaleaza iarna in zona mea (-6C temperatura MAXIMA la Suceava)! :oops:
Please !!![/quote]

Si la noi vine. Ca tot vorbeam de ghem...trebuie sa facem in asa fel incat sa-i mentinem forma. Daca mai ai 2 degete de miere central, la 2-4 grade afara, cred ca nu-i bai. Eu nu le mai am la toti!! Asta am vazut ieri, prin celofane :x
7Rame

Mesajde jenica67 » 19 Ian 2014, 11:55

dogvet scrie:Am strins din dinti si mi-am muscat degetele incercind sa nu mai postez in ceea ce priveste ,,Teoria ovoloidului(ovoidului)'',dar se pare ca sursa de generare a axiomelor e in plina explozie solara,da cite cel putin doua pe zi,nevrind sa stea intre ramele gindirii din craniu si deformindu-se in jos de la starea de sfera :D .Se spune de catre jenica 67 ca este bine sa se restringa cuibul pe 6 rame si nu pe 8.Este o greseala cit vaca de mare sa restringi familia puternica pe 6 rame intr-un Me care sa aibe cuibul flancat de diafragme.De ce? Il las pe el sa spuna din experienta sa privitoare la stupii ME,de la atita teorie trigonometrica albinele o sa mearga ca in filmul lui Gopo,,,Nasterea omului'',balanganindu-se robotizat pe picioare si murmurind neincetat pe buze coordonatele Gps din ghem ca sa nu se piarda in spatiu. :P

Domnule ai fost educat si crescut ca o vipera, nu poti sa deschizi gura fara sa musti. Desbate domnule problema, nu ataca omul ! Altfel postarea este lipsita de continut. De fiecare data nu dezbati problema legata de subiect, ci alegi un caz particular si il pui, ca sa contrazici ceva nediscutat. Cine a spus ca restrange o familie puternica pe 6 rame, cine a discutat de ME. Am spus ca poti restrange o familie de pe 8 rame, pe 6 rame(cred ca toata lumea intelege ca statea pe 8 inainte de restrangere). Asta recomanda toate cartile. Referitor la problema ta cu ME, acest stup ca si MER-ul a fost ales pentru lucrul cu corpul, deci ii lasi miere si nu ii mai faci nimic (in ceia ce priveste ramele). Cel putin asta practica cei cu sute de stupi. Cei cu 3 stupi si fara resurse, fac tot felul de lucrari suplimentare, ca nu isi permit acest lux.
PS : poti sa spui ce vrei, ca nu mai o sa iti citesc postarile, pana nu iti schimbi atitudinea, ca nu meriti acest lucru.
jenica67

Mesajde jenica67 » 19 Ian 2014, 12:11

7rame, organizezi familia, exact cum s-ar organiza si ea singura, daca ar avea posibilitati, sau ar fi ajutata la timp. Apropo de albina, ea probabil simte ori ce cantitate de caldura, care vine din lateral. Gandeste-te la stupii lui DM unde pune 4, unul langa altul, si unde exista grosimea peretilor de 40 mm intre cele 4 sferturi, cu toate astea ele nu mai fac 4 ghemuri, ci fac unul comun, tocmai sa valorifice orice farama de energie.
jenica67

Mesajde jenica67 » 19 Ian 2014, 12:14

lucky5strike, aveti dreptate in cazul familiilor mari. Dar la noi se ierneaza pe familii tot mai mici, mai nou si pe 2 intervale si atunci nu mai functioneaza principiul.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR