Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA POZE

Sectiune pentru poze , unde poti incarca diferite poze care au ca subiect apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitive apicole

Mesajde Jean Valjean » 19 Ian 2014, 17:24

Pentru mine e prima data cand aud cuvantul BRUNARE.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde proapis13 » 19 Ian 2014, 18:00

Jean Valjean scrie:Pentru mine e prima data cand aud cuvantul BRUNARE.

Evba despre incalzirea termica a piesei si scufundarea ei in ulei de motor folosit de cateva ori si lasarea ei sa se raceasca natural
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 19 Ian 2014, 18:26

Va salut.Corect d-le Proapis cu o mica corectare.Inainte de brumare se face operatia de degresare. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde dicu.ion57 » 19 Ian 2014, 19:19

Domnule Proapis nu vreau sa par lipsit de modestie ,dar proiectul i-mi apartine.Pe parcurs ce am inceput sa lucram ,bineinteles ca s-au adus unele modoficari ,dar dar nu de substanta.Problema care ne-a dat bataie de cap a fost sistemul de antrenare a coliviei sa se invirteasca,deci cum ar fi astazi mecanismul de angrenare care se pune deasupra la centrifuga sa antreneze colivia unde se pun ramele.Aici am fost nevioti sa schimbam mai multe tipuri de amgrenaje,si am cunvenit asupra unuia mai putin conventional si acesta fiind angrenajul tip SCALA APARAT RADIO.Practic este impropriu spus angrenaj,dar la aceasta centrifuga am folosit sistemul de rulare a atei de scala de la aparat ,si am transpuso cu ajutorul unor role de ghidare,de realizeaza cu ajutorul unei curele tip masina de cusut,prin actionatrea roti care se vede in foto,angreneaza o alta roata care se gaseste sub colivie ,la rindul ei antreneaza colivia cu rame.Am vrut sa omologam aceasta centrifuga dar birocratia si-a spus cuvintul.Noi atunci am facut 5 bucati ,pentru fiecare cite una si doua am vindut.Poate ca sa mai facut dupa tipul nostru. sa fie sanatosi.Poate am sa reusesc sa fotografiez si sistemul de antrenare ,iar de nu fac o schita sa se vada cum finctioneaza
dicu.ion57

Mesajde proapis13 » 19 Ian 2014, 19:33

dicu.ion57 scrie:.Practic este impropriu spus angrenaj,dar la aceasta centrifuga am folosit sistemul de rulare a atei de scala de la aparat ,si am transpuso cu ajutorul unor role de ghidare,de realizeaza cu ajutorul unei curele tip masina de cusut,prin actionatrea roti care se vede in foto,

Sigur unul dintre maistrii artizani a lucrat pe timpuri la o moara;de acolo a luat ideea,mai ales ca acea curea banuiesc doar ca se suprapunea pentru o mai buna intindere si sa nu sara de pe ghidaj :!:
salve ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde dicu.ion57 » 19 Ian 2014, 19:40

O precizare ca vreau sa fac.Am lucrat toti trei ,am combinat idei ,iar exteriorul este ideia altui coleg ca am vrut cu toti so putem folosi si ca masa ,pe considerentul ca aveam cabanele apicole destul de mici.Dupa ce am facut una celelalte a fost floare la ureche.Succes celor care incearca so faca.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 19 Ian 2014, 19:51

Domnule Proapis la vremea aceia nu eram niciunul maistru.Scoala de maistri am facuto mai tirziu ,dar toti eram meseriasi.Eu am fost frezor iar colegi mei era un strungar si un lacatus mecanic.Va dati seama ca nu eram in afara problemelor tehnice.Cred ca si la mori si poate in multe parti se foloseste transmisia care am folosito noi dar dupa ce am terminat printre colegi apicultori care ne cunosteam a fost un pic de invidie dar toate s-au dus,si acum impartasesc cu multa placere din realizarile personale.
dicu.ion57

Mesajde delorin I » 19 Ian 2014, 20:18

dicu.ion57 scrie:Vedere din fata pe unde sepune scindura pentru a fi prelucrata.
Scurta descriere
Inainte ca scindura sa ajunga la cutite ,trece pe sub o rola,care preseaza scindura pe masa de lucru pentru a nu-i permite sa vibreze.Rola presoare este actionata de cele doua arcuri stinga-dreapta care se poate stringe s-au slabi din piulitele de deasupra ,si care se blocheaza cu suruburile care se vede in imagine.

Privind mecanismul dvs am realizat ca al meu este probabil nefinalizat proiectul fiind oarecum similar! Deasupra rolei mele ar trebui sa fie niste arcuri asta fiind scopul acelor tenanti superiori de deasupra rolei! Cum ar trebui sa arate tragatorul? DAca voi gasi un meserias adevarat din alte vremuri si slava domnului se mai gasesc, o sa fac si eu niste adaosuri! Deocamdata imi doresc acele sanii cu ajutorul carora sa evit orice pericol de accidentare!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde patrascu » 19 Ian 2014, 20:21

dicu.ion57 scrie: acum impartasesc cu multa placere din realizarile personale.

In vremurile astea foarte putini oameni sunt dispusi sa arate sa explice si sa piarda timp mai ales ca multe din lucrurile realizate de-a lungul vietii au costat daca nu bani zile si nopti pierdute si nervi tociti. Domnule Dicu am ramas impresionat placut de functionalitatea tuturor dispozitivelor postate de dumneavoastra mai ales ca am avut sansa sa le manevrez.

PS Ati avut dreptate si cu rezervele erau sus dar fara lipsuri.
Învaţă din greşelile altora, viaţa este prea scurtă pentru a le face tu însuţi pe toate.
patrascu

Mesajde dicu.ion57 » 19 Ian 2014, 21:01

Domnule Delorin cind veti veni la mine o sa vedeti pe viu toate ,si chiar o sa lucram pe unele din ele.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 19 Ian 2014, 21:06

Cind ati fost la mine ,im-i parea rau ca nu v-am aratat topitorul de ceara si am trecut pe linaga el cind am fost la stupi din spate.Oricum cind aveti ocazia ne mai intinlim.
dicu.ion57

Mesajde BogdanU » 19 Ian 2014, 23:53

Va salut !
Domnule Dicu, cu lipitul fagurilor artificiali cum faceti ? Ce dispozitive folositi atat pentru lipit cat si pentru asezarea ramei insarmata, gata de pus FA pe ea ?
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde dicu.ion57 » 20 Ian 2014, 19:36

Domnule Bogdan.
Referitor la cum lipesc eu faguri ,o sa va prezint CUM PROCEDEZ EU.
In primul rind trebuie avut in dotare ce putin doua calapoade ,ca eu am avut surpriza sa gasesc in ramele cumparate si rame mai scurte ,care nu se putea incadra pe calapodul sa zicemSTAS.Pentru lipit fagurima servesc de randalina s-au piepteni ,care se gaseste la tirguri ,s-au la magazinele cu profil apicol.
Se poate folosi si bateria de la masina,cu doi conductori ,care se pune unul pe un capat al sirmei si unul pe celalalt.
Prin incalzire sirma patrunde in foita ,si lipirea se face foarte bine.In lipsa bateriei se poate folosi si un transformator de 12v dar cu amperaj mai mare ,ca sa poata incalzi sirma mai repede.
Cind incep sa lipesc faguri ,stropesc calapodul cu apa ca foita sa nu se lipeasca de calapod,dar in acelasi timp bag in apa si pieptenul ,s-au randalina ca sa nu se prinda ceara de partea care vine in contact cu sirma si foita.
Daca se umple cu ceara,se manevreaza mai greu la apasare sirma nu mai intra in foita ,iar lipirea nu se face bine,deformind si fagurele,
In afara de recipientul care il folosesc pentru umezirea calapodului mai am si un vas cu apa unde tin pieptenul.
Ca recipient folosesc acelea de la geamuri.
Cu fagurile procedez in felul urmator:

Asez rama cu speteaza de sus pe masa.Las prima sirma si de la a doua bag foita printre sirme ,astfel ca pe o parte vine trei sirme iar pe cealalta parte vine doua.
Ca sa mearga mai repede prind foita de capete adica de linga laterale,si foarte repede merge printre sirme ,exceptie se se face atunci cind este foarte cald ca se inmoaie si se trage mai greu .
Fac aceasta treaba ca fagurele fiind bagat printre sirme se lipeste mai bine ,si cind creste celullele fagurele este mult mai rigid nu se mai rupe usor,pentru ca este tinut de sirmre si de o parte si de alta.

Dupa ce termin de trecut fagurele printre sirme ,asez rama pe calapod si trec cu randalin peste sitme ,si gata fagurele lipit.
Dupa ce lipesc faguri la speteaza de sus pun cite o bucatica de ceara la capete se la jumatate,ca sa tie fagurele lipit drept de speteaza de sus la fel si la capetele sirmelor si la jumatate ,lipesc cu bucatele mici ,ca sa tina fagurele drept sa nu se onduleze fie din cauza calduri fie ca nu sa lipit bine de sirma,ca atunci albinele creste celule de trintori.
Ideal ar fi ca la sprteaza de sus sa se faca un canal unde sa intre putin fagurele si nu ar mai fi nevoie de lipit sus .
O perioada au fost pe piata si asemenea rame,dar inconvenientul era cind se curata canalul se facea destul de greu.
La prima vedere pare multa migaleala dar dupa citeva rame merge foarte repede.
Domnule Bogdan asa lipesc eu faguri.Se preteaza numai la insirmarea orizontala
Fişiere ataşate
phpGp8FeCAM.jpg
dicu.ion57

Mesajde iunicu » 20 Ian 2014, 19:45

Nena Ioane, pana acum m-au impresionat inovatiile dumneata, recunosc, de data asta m-ai lasat fara cuvinte. Esti grozav domnule, ai toata admiratia mea!
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde dicu.ion57 » 20 Ian 2014, 20:15

Va multumesc pentru aprecieri.Ma bucur ca am cu cine imparti din experienta mea.
dicu.ion57

Mesajde dicu.ion57 » 21 Ian 2014, 10:40

Ma sunat aseara un coleg dupa forum si ma rugat sa explic mai detaliat cum bag fagurile printre sirme ca a incercat de curiozitatesi nu a reusit ca nu stie unde sa tina degetele cint trage de foita.Cu multa plcere revin si postez o foto cum se aseaza rama si cum se tine si miinile ,si cum lucreaza degetele pe marginea foitei .Sa nu incercati sa bagati foita incepind cuspeteaza de sus ca aceasta este mai groasa ,prima sirma este mai aproape de speteaza ,si chiar daca se incepe de la a doua sirma tot merge greu.Nu incrceti sa bagati faguri printre sirme decit dupa ce sa incalzit si devin maleabili,ca altfel sint casanti si se rupe .Majoritatea colegilor lasa foitele numai pe o parte a sirmelor,dar se poate ondula,si itradevar merge mai repede lipirea ,dar poate sa apara surprize la cresterea celulelor.Fiecare face cum crede ca este mai bine si mai avatajos pentru sine.Daca colegul tot nu intelege sa nu-i fie jena putem discuta din nou.
.
Fişiere ataşate
phpmVMYOiPM.jpg
dicu.ion57

AnteriorUrmătorul

Înapoi la POZE