Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cum procedam acum daca a inceput ponta si vine frigul

Mesajde Mircea_63 » 17 Ian 2014, 15:28

marian ivan scrie:Corect am 60 de stupi...Dat cum i-am facut???
Tata practica pastoralul clasic de aproximativ 10 ani / fara pastoral, cu impachetari elementare, cu fiecare an in care aveam mortalitate de aprox 40/50 %,

Ivane, daca tot veni vorba, da niste detalii. Mortalitatea 40-50% cand, peste iarna?
Ce cauze au avut?
- ramas fara hrana,
- diaree,
- au murit pur si simplu in stup...

Ce intelegi prin "impachetari elementare"? Hai te rog povesteste-ne cum au decurs pregatirile pentru iernare. Ce hrana, cand, cate rame lasate, stimulari da/nu cand, tratamente, turte, matci schimbate?

Recunosc, sunt curios, dar poate ai sansa sa observe cineva vreo cauza a acestei mortalitati mult prea mari.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde TDI » 17 Ian 2014, 15:53

Tratamente ineficiente si insuficiente. Eu spun ca e singura cauza. Plus clasica lipsa de cules de dinaintea iernarii - fara stimulare...
TDI

Mesajde buzz » 19 Ian 2014, 17:16

TDI scrie:Tratamente ineficiente si insuficiente. Eu spun ca e singura cauza. Plus clasica lipsa de cules de dinaintea iernarii - fara stimulare...

Raspunsuri detaliate sa ajute un incepator si numai pe fondatorul topicului.Multumesc ca-ti impartasesti experienta .
Amatorul iubeste albina,profesionistul o si intelege!
buzz

Mesajde marian ivan » 20 Ian 2014, 11:25

In anii anteriori am avut mortalitatea respectiva din diverse motive:
- ba nu au fost inveliti bine,
- nu a fost cuibul strans,
- nu au avut suficienta hrana...
- tata a umblat in ei cand nu trebuia - erau temperaturi scazute...
- la acele verificari din neatentie au mai fost omorate si matci si tot asa...
Aspectele mentionate mai sus si gragul prins pentru albine m-au determinat efectiv sa ma implic de acum 2 ani, de fapt este primul an in care am intervenit si eu in pregatirea pentru iernat si de aceea vreau sa invat pentru ca sunt la inceput....

Am umblat sambata la toti si am suplimentat reyervele de hrana. Traiau toti, dar la majoritatea ghemul era sus... pana acum nu am avut pierderi, ce sa zic sunt incantat de acest lucru pt ca este primul an in care m-am ocupat si eu in pregatirea pentru iernat si pana acum este bine nu ca in anii anteriori cand in acest moment aveam deja pierderi...
O sa continui si maine cu suplimentarea rezervelor cu apifonda deoarece m-am uitat cu un prieten cunoscator la ei si el considera ca nu au suficienta hrana...

MULTUMESC
marian ivan

Mesajde TDI » 20 Ian 2014, 14:13

"marian ivan" In anii anteriori am avut mortalitatea respectiva din diverse motive:
- ba nu au fost inveliti bine,
:idea: doar daca-i bate vantul din toate partile viscolindu-i pot sa fie afectati, dupa cum ai observat pe forum sunt colegi care nu-i mai invelesc deloc, eventual ceva polistiren si carpe in capac - si atat
- nu a fost cuibul strans,
:idea: cuibul nestrans poate sa fie o problema, dar e o problema cu radacini adanci in vara - ori un roi tarziu, ori o matca batrana sau neviabila, dar da - daca familia e slaba si nu e stransa cum trebuie -> sucomba
- nu au avut suficienta hrana...
:idea: mda..
- tata a umblat in ei cand nu trebuia - erau temperaturi scazute...
:idea: am umblat in stupi in jur de 0-1 grade, nu in stupii mei - nu a fost nici o problema, bineinteles ca nu e recomandat dar doar daca a umblat intre 0 si 5 grade rama cu rama... si nici atunci nu cred ca-ti moare familia
- la acele verificari din neatentie au mai fost omorate si matci si tot asa...
:idea: inafara de apicultorii care nu umbla in cuib, toti ceilalti din cand in cand mai nimeresc cate o matca... (o data la un an, 2)

Sa stii ca tratamentele suficiente si eficiente sunt esentiale.
Succes!
TDI

Mesajde marian ivan » 20 Ian 2014, 15:33

Multumesc, de asta am spus ca anul acesta sunt cat de multumit, un MULTUMIT din punctul meu de vedere de incepator. am remediat majoritatea problemelor anterioare si ii am pe toti in viata la cest moment, singura problema fiind cu necesarul de hrana pe care sper sa il reyolv in oarece masura prin completarea cu apifonda maine.. Ramane sa ma decid pa cantitATEa portiei/familie...

Spor la treaba
marian ivan

Mesajde TDI » 20 Ian 2014, 15:35

[quote="TDI"]Solutia ta este sa le pui turte, cate 500gr-1 kg la fiecare - dupa o saptamana ii verifici pe toti - in functie de cat au consumat trebuind sa revii periodic cu cate 500gr - 1 kg cam la 10-14 zile.
Mult succes!
TDI

Mesajde marian ivan » 20 Ian 2014, 16:04

E gresit daca turtele sunt de Apifonda?
marian ivan

Re: Marian Ivan

Mesajde marian ivan » 22 Ian 2014, 16:43

Tinand cond de prognoza meteo pe urmatoarele zile azi am luat hotararea de a le introduce portii de apifonda, 250-300g, la toti stupii, preventiv.. Lucru pe care l-am facut. Acum sper sa auzim de bine... Consider ca e mai bine asa: mai bine sa aiba decat sa ramana fara....

O zi buna tuturor...
marian ivan

Mesajde marian ivan » 03 Feb 2014, 15:26

Asa aratau stupii mei sambata trecuta:
Fişiere ataşate
20140201_121225 (Copy).jpg
20140201_121225 (Copy).jpg (37.38 KiB) Vizualizat de 7705 ori
marian ivan

Mesajde marian ivan » 03 Feb 2014, 15:28

Mai de aproape
Fişiere ataşate
20140201_121317 (Copy).jpg
20140201_121317 (Copy).jpg (34.44 KiB) Vizualizat de 7705 ori
marian ivan

Re: Sunt incepator, am o curiozitate...

Mesajde bravatrade » 24 Feb 2014, 12:35

Buna ziua,

Sunt incepator si am o curiozitate, am stupi vertical pe 10 rame 1/1 cu cat 1/1, m ar interesa daca se poate si este gresit daca se tin 2 familii fiecare cu matca sa intr un stup ? la ce mod: in cuib matca 1 si familia sa si in cat 1/1 matca 2 si familia sa despartite prin gratie haneman.... am prea putini stupi sa experimentez asta si pe acest forum am vazut suficienti oameni capabili sa ma lamureasca sa NU FAC O PROSTIE! SPER SA NU MA FAC DE RAS...:(
Am tot cautat pe forum ceva in legatura cu asta si nu am gasit asa ca ma scuzati daca am postat intrebarea pe topic gresit...
Sunt curios in situatia descrisa mai sus daca albinele de la familia 1 nu vor merge prin gratia haneman peste matca din fam 2 sau invers sa o omoare....din putina mea experienta in domeniu apicol consider ca albinele nu au sa se omoare intre ele deoarece inainte de a pune gratia haneman intre cuib si cat (intre familii) am sa tin podisorul care are plasa, pt 2,3 zile sa isi capete acelasi miros!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca e sau nu o prostie...
Va multumesc frumos,
Catalin
bravatrade

Mesajde marian ivan » 24 Feb 2014, 12:44

eu numai asa ii am cu cuib de 1/1 si cat de 1/1. Nu am iernat niciodata asa cum zici tu cu o familie sus si cu una jos, dar am luat in calcul si aceasta varianta. Anul trecut am sicutat cu mai multi apicultori si acestia mi-au recomandat aceasta metoda spunandu-mi ca nu vor fi probleme.. Iarna se vor forma doua ghemuri distincte unul sis si unul jos neputand fi vorba de incaierare. Un avantaj este ca in primavara in functie de evolutie le poti unifica daca e nevoie..
Spor la treaba...
marian ivan

Anterior

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?