un prieten inginer constructor,mi-a povestit urmatoarea intamplare:prin anii '90,a obtinut un contract in germania si a mobilizat vechii muncitori-dulgheri cu care lucrase pe fostele santiere ale patriei,oameni de toata isprava,harnici si buni maseriasi.El le-a spus ca nu trebuie sa care cu ei niciun fel de scula sau unealta,ca au de toate in germania.La aeroport,la control,toti dulgherii aveau infipta in curea,la spate,TESLA,unealta de baza a meseriei lor,echivalentul daltii apicole de la stupari.A fost jale mare cand li s-au confiscat teslele,ca ce or sa faca ei in germania,cu ce vor mai muncii.Le-a fost f.greu sa inteleaga ca in vest cofrajele sunt altfel decat in ro si ca nu este nevoi de tesla.
Lasand gluma laoparte,referitor la stupul ME,va spun urmatoarele:
-folosesc acest model de stup de peste 20 de ani
-este cel mai apropiat de adapostul natural al albinelor,scorbura
-cuibul familiei se intinde pe doua corpuri:in ramele din primul corp se afla puietul iar in cele din al doilea se afla hrana,ramele cu hrana din corpul 2 reprezinta de fapt ''coronitele''si ca atare acest corp trebuie sa fie tot timpul plin cu hrana
-gratia separatoare pusa peste corpul 2 este imperios necesara
-la inceputul culesului se aplica inca doua corpuri peste gratia separatoare,urmand ca pe masura ce se umplu sa fie adaugate alte corpuri
-matca se schimba la 2 ani,deoarece se epuizeaza repede
-efectuez tratamentul anti varoa cu varachet
-la sfarsitul sezonului,am cel putin 7 rame cu hrana in corpul 2
-nu las rame goale sau neacoperite de albine in stup;daca nu am toate ramele ocupate cu albina,dar nu mai putin de 7,pun o diafragma separatoare de lungimea celor doua corpuri daca sunt mai putin de 7 rame,fac unificari
-nu am probleme cu mucegaiul sau gaselnita in stup si nici probleme de hrana insuficienta sau ''ghemul nu a trecut in corpul 2 si a murit de foame in corpul 1'',deoarece folosesc doar stupi de la combinatul apicol baneasa care respecta cotele
-am grije ca inaite de inceperea culesului c2 sa fie plin cu hrana,astfel ca tot nectarul adus in stup sa se transforme in miere marfa,in corpurile pentru stransura
-intre culesuri,la fel fac hraniri cu sirop de zahar1:1 in asa fel incat sa mentin ''coronitele''pline,iar surplusul de albina il folosesc la formare roiuri
-la 2 ani schimb toate ramele din cuib,cu rame crescute in corpurile de stransura la culesul de fl.soarelui,cand celulele sunt cresute frumos,fara celule de trantori
Cam asa lucrez.Nu a fost usor sa-mi schimb modul de operare dupa ce cateva zeci de ani lucrase-m cu stupul orizontal-ukrainian,unde trebuia ''sa-mi bag gherutele in fiecare rama"'