Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupina incalzita electric

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2014, 12:50

dae scrie:2 Am 3 roi pe 4 rame si as vrea sa ii fac familii de productie in primavara o data cu ajutorul caldurii iar apoi prin ajutorul de rame de puiet capacit

Nu ai scris de unde iei puiet capacit si cu cat si de la cine...Am vazut in foto ca ai roii pe 4 rame iar albinele daca se string ocupa 2 intervale
In functie de calitatea hranei administrata pina la primul polen posibil sa ramai doar cu 60% din albina actuala
Daca nu ai rame construite cu popupatia actuala si cu un plus de hai sa zicem 50% nu construiesti mai mult de 2 rame pina la salcam
incalzitul stupilor in cazul tau te v-a ajuta sa iesi cu totii in primavara iar aplicat la o fam bagata la iernat pe 10 rame - dintre care 6-7 intervale de albina
aceasta v-a fructifica toate culesurile si v-a dona puiet pentru dezvoltarea a inca 2 roi
acum mai depinde si de priceperea apicultorului si de ce da mama-natura :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde robert gua » 25 Ian 2014, 12:58

Pai eu am containere apicole pe care si iernez stupii, fiind asezati in linie, cate 16,pe 2 rânduri pe verticala. As pune sub fundul stupilor un polistiren fie el si expandat, ca iarna stupul e mai usor si nu-l preseaza tare, intre polistiren si fundul stupului as pune folia de incalzire cu infrarosu, senzori de temperatira ce comanda termostatul pusi in locul unde avem nevoie...
Am pus mana pe o astfel de folie acum 2 ani, când am primit o oferta de incalzire la casa, am ramas impresionat e rezistenta folei.Aici e vorba de incalzire prin radiatie nu prin convectie.
robert gua

Mesajde misustuparelu » 25 Ian 2014, 13:01

Adaugand grade in plus in stup, sigur apare si un surplus de condens!!..ca deh...afara e frig, cum rezolvi problema????
misustuparelu

Mesajde janese » 25 Ian 2014, 13:14

misustuparelu scrie:Adaugand grade in plus in stup, sigur apare si un surplus de condens!!..ca deh...afara e frig, cum rezolvi problema????

cu cat temperatura aerului din stup creste cu atat aerul ,,tine" mai multi vapori de apa,si nu apare condens(broboane,picaturi de apa)!!...vezi ,,punctul de roua"..am mai scris despre el pe forum!!!
janese

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2014, 13:16

1. S-a determinat prin experienţe că temperatura optimă pentru iernarea coloniilor este de 5 grade C (42 F) .
2. S-a constatat că este necesar să ţinem stupii în întuneric total, în caz contrar albinele au tendinţa să părăsească stupul la temperaturi de peste 5 grade C şi au loc pierderi considerabile datorită reacţiei albinelor la lumină.
3. Temperaturile sub 5 grade C au mărit considerabil efortul albinelor pentru ridicarea temperaturii rezultând pierderi importante în timpul iernării.
4. La temperaturi de peste 5 grade C a început imediat creşterea puietului, activitate ce a provocat pierderi atât de miere cât şi de albine în timpul iernii.
5. Când stupii au fost ţinuţi la 2- 5 grade C pierderile au fost micşorate.
6. Nu s-a constatat că folosirea unei izolaţii în jurul stupilor ar fi de freun ajutor sau ar împiedica iernarea, asta dacă izolarea se face corect.
7. Totuşi în majoritatea cazurilor izolarea nu este corectă la genul aerisirile pe unde trebuie să iasă aerul umed trebuie astupate, altfel aerul devine prea uscat şi albinele iernate pe hrană cristalizată mor de foame şi nu pot creşte puiet.... asta la iernarea horn.
8. Cel mai important lucru după albine multe şi miere multă este asigurarea aerisirii în partea de jos a stupului fie pe fund fie pe urdiniş.
9. Cel mai bun tip de încălzitor este cel de 125 watt cu înveliş de aluminiu folosit cu un termostat şi suspendat sub un grilaj de şipci, controlul bulbului de distanţă al termostatului fiind montat pe grilaj, deasupra lui.
10. Fără grilaj, căldura aplicată direct ghemului făcea ca acesta să se desfacă şi albinele să se deshidrateze.
11. Montând încălzitorul în interior astfel încât albinele să fie forţate să treacă pe sub el ca să ajungă la urdiniş, temperaturile exterioare, cu care albinele veneau în contact, acţionau ca o barieră şi le demobiliza de la zbor.
12. Această situaţie permitea totuşi zboruri de curăţire când temperaturile exterioare erau potrivite.
13. Pentru a menţine umiditatea la niveluri acceptabile se pune apă în corpul inferior în două hrănitore plasate la peretele stupului în locul ramelor mărginaşe.
14. S-a constatat că trebuie izolat podişorul pentru că acolo este pierderea cea mai mare de căldură.
15. Consumul de miere poate fi redus cu maxim 5 kg pe familie .
16. Părerea mea este că această tehnologie este benefică numai din ultima decadă a lunii februarie- sfîrşitul lunii martie
în special în zonele cu temperaturi mai scăzute .... :D
peterneamt

Mesajde janese » 25 Ian 2014, 13:27

pct2...nu am observat asta daca iernezi in aer liber unde noaptea e noapte si ziua zi
pc3 nu am observat
pc4 nu sunt de acord din ce am vazut eu
pct 6... din ixperenta mea.....pentru un dadant1/1 si un volum de zece rame 10 rame unde albina e stransa de stupar pe 4-6 rame,puterea de 125w/cutie este o putere imensa!!! :!: :o ...se cere ca sursa de caldura sa aiba 7-10w/cutie, aceasta putere sa fie distribuita pe 20x20cm
pct 11 nu sunt de acord ca nu am vazut asta
pct 13 nu sunt de acord ca nu am observat asta!
janese

Mesajde peterneamt » 25 Ian 2014, 13:59

De exemplu la mine în acestă iarnă, calendaristic vorbind, nu a fost nevoie de încălzire suplimentară dar nu la fel se iernează în Harghita şi Covasna sau în Ardeal sau Oltenia.
Pentru zona mea consider încălzirea artificială un moft pentru că de obicei cu excepţia primăverii suferim de insuficienţa polenului de calitate şi deci rezervele de păstură din timpul iernii sunt principalul factor limitant al puterii familiilor nu temperaturile sau lipsa mierii. :D
ps. cercetările s-au făcut în trei vetre principale în stupinele de la Fort Worth, Texas, Caribou, Maine şi Bellevue, Nebraska şi cuprind o perioadă de cca 18 ani. Eu am sintetizat....decât punctul 16 e al meu... :lol:
Ultima oară modificat de peterneamt pe 25 Ian 2014, 14:06, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde dae » 25 Ian 2014, 14:05

proapis13 scrie:
dae scrie:2 Am 3 roi pe 4 rame si as vrea sa ii fac familii de productie in primavara o data cu ajutorul caldurii iar apoi prin ajutorul de rame de puiet capacit

Nu ai scris de unde iei puiet capacit si cu cat si de la cine...Am vazut in foto ca ai roii pe 4 rame iar albinele daca se string ocupa 2 intervale
In functie de calitatea hranei administrata pina la primul polen posibil sa ramai doar cu 60% din albina actuala
Daca nu ai rame construite cu popupatia actuala si cu un plus de hai sa zicem 50% nu construiesti mai mult de 2 rame pina la salcam
incalzitul stupilor in cazul tau te v-a ajuta sa iesi cu totii in primavara iar aplicat la o fam bagata la iernat pe 10 rame - dintre care 6-7 intervale de albina
aceasta v-a fructifica toate culesurile si v-a dona puiet pentru dezvoltarea a inca 2 roi
acum mai depinde si de priceperea apicultorului si de ce da mama-natura :!:

Se pare ca tu m-ai inteles mai bine
Acesta este scopul , sa ies in primavara
Am rame cladite cu coronita de miere si cu pastura la rezerva!
Mai am 3 familii 8 rame bagate la iernat care vor fi donatoare
Cu cei 3 roi nu am spus ca doresc sa fructific culesul de salcim decit ca vreau sa ii fac familii de productie

Multumesc ptr raspunsuri!
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2014, 14:33

dae scrie:Cu cei 3 roi nu am spus ca doresc sa fructific culesul de salcim decit ca vreau sa ii fac familii de productie

Ce inseamna pentru tine fam de productie in cazul ?
salve ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde dae » 25 Ian 2014, 14:46

proapis13 scrie:
dae scrie:Cu cei 3 roi nu am spus ca doresc sa fructific culesul de salcim decit ca vreau sa ii fac familii de productie

Ce inseamna pentru tine fam de productie in cazul ?
salve ;)

sa intre in iarna pe 7-8-10 rame si eventual sa iau si cite ceva miere la restinsul cuibului!!
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde nepriceputeanu » 25 Ian 2014, 14:54

buna ziua
pentru incalzire stup ,"isperente"exista la magazinele cu produse pentru animale,o eprubeta cu incalzire pentru acvarii.Este termostatata, cu reglaj,eu am folosit-o la catel ,ca sa nu ii ingheta apa. este de puteri 10 w...25w.se poate monta in apa .....pretul este la nivelul unui pachet de tigari.
sa aveti o zi buna
nepriceputeanu

Mesajde marius_vfp » 25 Ian 2014, 15:18

daca e etansa nu vad motivul pentru care sa nu fie buna , bagi rezistenta intro sticla(din sticla) si gata .

spor
marius_vfp

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2014, 15:34

dae scrie:sa intre in iarna pe 7-8-10 rame si eventual sa iau si cite ceva miere la restinsul cuibului!!

1. Daca vrei sa iei si ceva miere, la restransul cuibului, nu mai apuci sa manaci miere, anul asta.
2. Ar fi bine daca ai considera inca de la inceput, ca mierea din cuib, este numai a albinelor. Face exceptia daca ai stupi orizontali, dar si atunci trebuie sa ai rame de miere, diferite de cele de puiet.
jenica67

Mesajde dae » 25 Ian 2014, 17:04

jenica67 scrie:
dae scrie:sa intre in iarna pe 7-8-10 rame si eventual sa iau si cite ceva miere la restinsul cuibului!!

1. Daca vrei sa iei si ceva miere, la restransul cuibului, nu mai apuci sa manaci miere, anul asta.
2. Ar fi bine daca ai considera inca de la inceput, ca mierea din cuib, este numai a albinelor. Face exceptia daca ai stupi orizontali, dar si atunci trebuie sa ai rame de miere, diferite de cele de puiet.

Cum ar trebui sa procedez dupa parerea dumneavoastra ca sa ajung sa pun un cat de 1/2 la tei!
Stupar pe balcon!!
dae

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2014, 17:17

dae scrie:Cum ar trebui sa procedez dupa parerea dumneavoastra ca sa ajung sa pun un cat de 1/2 la tei!

Intra la adresa de mai jos si casesti diferite metode prin care poti reusi aici se vorbeste doar despre incalzirea stupinei
viewforum.php?f=7
salve :D
proapis13

Mesajde dae » 25 Ian 2014, 17:47

proapis13 scrie:
dae scrie:Cum ar trebui sa procedez dupa parerea dumneavoastra ca sa ajung sa pun un cat de 1/2 la tei!

Intra la adresa de mai jos si casesti diferite metode prin care poti reusi aici se vorbeste doar despre incalzirea stupinei
viewforum.php?f=7
salve :D

cred ca linkul este eronat!
Stupar pe balcon!!
dae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR