Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2014, 21:03

Babuta mea cara 54 de stupi pe 10 rame cu caturi cu tot dispusi la doua rinduri
3 oameni incarcat/descarcat o ora si jumatate
3,5To,MB 310D viteza maxima goala 140km/h plina nu sare de 90
papa 10 goala si 14 plina sau peste capacitate,anul primei inmatriculari 1991
salve ;)
Fişiere ataşate
2012-08-11 16.04.59 (Copy).jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde zip2006 » 25 Ian 2014, 22:16

Fratilor masinile sint bune toate indiferent de marca depinde ce vei sa faci cu ea ,stilul de condus etc.Noi care facem citeva sute de km pe an trebuie sa ne orientam la o masina cu taxe mici ,consum mic, piese cit mai ieftine si sa ducem citi mai multi stupi odata .Am cautat aproape 1 an asa ceva (am vazut MAN ,MER,etc)si m-am oprit la IVECO.Am luat un eurocargo 2006 ,3920 cm ,7,5 t 493000 km E3 carosat (prelata) 6,5 m caroseria 170 cai cabina dubla cu doua paturi si tot tacimul pe arcuri,3400kg masa utila 4100masa proprie taxe mici incap 100 de stupi pe doua rinduri ,cupla pentru remorca 3,5 t pe ea .Am ramas foarte surprins de consum 10 -11 l la suta incarcat (poate nu ma credeti dar asta e adevarul )nici celui cu care am fost dupa ea nu-i venea sa creada cit a consumat cind am adus-o de tras ''rupe'' .Asa ca ginditiva ce vreti sa faceti in viitor si apoi alegetiva masina , nu aveti bani mai asteptati 1 -2 ani stringeti si va lua-ti din prima ce masina va trebuie nu mergeti pe ideia ca o vind pe asta si imi iau alta ca masinile se vind greu si o dai numai sa scapi de ea pe bani putini ,asa ca ginditiva bine inainte de a face acest pas ,banii din apicultura se fac foarte greu fondurile cum vin asa se duc nu va hazardati .
zip2006

Mesajde Mircea_63 » 25 Ian 2014, 22:42

nick-zerga scrie:,incarcatul dura maximum 1/2h,64 bucati... beam, cafeaua relaxati ,cand ajungeam la primul bar:))!!!

:shock: 64 de bucati, 1/2 ora? Povesteste-ne cum procedati. Poate ai uitat sa spui de macara sau lift hidraulic?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mircea_tm » 25 Ian 2014, 22:56

proapis13 scrie:Babuta mea cara 54 de stupi pe 10 rame cu caturi cu tot dispusi la doua rinduri3 oameni incarcat/descarcat o ora si jumatate 3,5To,MB 310D viteza maxima goala 140km/h plina nu sare de 90papa 10 goala si 14 plina sau peste capacitate,anul primei inmatriculari 1991salve ;)

ce capacitate cilindrica are camioneta?
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde proapis13 » 25 Ian 2014, 23:31

mircea_tm scrie:....ce capacitate cilindrica are camioneta?

Motorul e in 5 pistoane,2974 CC,2,9L,75kw...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mircea_tm » 25 Ian 2014, 23:56

proapis13 scrie:
mircea_tm scrie:....ce capacitate cilindrica are camioneta?
Motorul e in 5 pistoane,2974 CC,2,9L,75kw...

super...are viata luunga la asa capacitate! sa o folositi/stapaniti sanatos!
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde CATALIN » 26 Ian 2014, 00:35

proapis13 scrie:Babuta mea cara 54 de stupi pe 10 rame cu caturi cu tot dispusi la doua rinduri
3 oameni incarcat/descarcat o ora si jumatate
3,5To,MB 310D viteza maxima goala 140km/h plina nu sare de 90
papa 10 goala si 14 plina sau peste capacitate,anul primei inmatriculari 1991
salve ;)

deci nu are dublu pe spate e simpla si pui 54 de stupi..........poate ai dreptate cine stie cum o fi stupi
mi se par prea multi nu vad ca modelul ala sa duca asa mult
parerea mea
un model mai nou asemanator cu masina ta la 46 de stupi in vara urla ca vaca da mergea..insa pana la 54...
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde Bambucha » 26 Ian 2014, 09:37

Din punctul meu de vedere nu ma gandesc la masina potrivita pentru apicultura doar prin prisma transportului de stupi, ci si la diverse munci pe tot parcursul anului, inclusiv prospectii sau intrat prin zone mai rustice, unde o camioneta goala cu tractiune spate nu se va avanta prea mult. Locurile cele mai bune sunt cumva si cele mai inaccesibile si mai intodeauna fac diferenta, acum depinde si de stuparitul fiecaruia (cred ca ma repet) :P
De exemplu in periaoda rapita-s1-s3 nu prea e timp de asteptat sa se usuce noroiul ca sa se poata iesi, fiecare zi conteaza enorm. Sunt foarte rare locurile de stationar rupte din rai unde sa poti atinge productiile din pastoral.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde proapis13 » 26 Ian 2014, 09:58

CATALIN scrie:deci nu are dublu pe spate e simpla si pui 54 de stupi..........poate ai dreptate cine stie cum o fi stupi
mi se par prea multi nu vad ca modelul ala sa duca asa mult.

Vii si te convingi daca nu crezi sau calculezi si singur cati intra
Babuta are motor in 5 pistoane asa ca si plina si goala motorul tot la fel ,,geme''
motorul ,,geme'' si din alte motive insa la modelul asta suie si pe tei belit si nu se vaita
ca sa-mi intre atatia la majoritatea le-am dat capacul jos si le-am facut capac de tabla de 0,5mm ce vine peste podisor inca 1 cm,podisorul este cu inaltimea de 5-6cm in care primavara/toamna intra hranitorul de plastic iar iarna se poate intoarce invers de intra sub el si turta de api...de 2,5kg
al 27-lea nu intra deoarece in partea din fata a carcasei am intaritoarele coviltirului asa ca acolo are loc decat instinctorul si o roinita
Am uitat sa precizez stupii sunt de 10 rame cu cat de 1/2 ...peste cele doua rinduri de stupi am mai carat si 28 de caturi goale de 1/2 :!:
proapis13

Mesajde alt stupar » 26 Ian 2014, 12:26

Bambuchea, toti am am vrea chestii 4/4 6/6 si alte cele....
Pana una alta, ce pot spune personal este ca un Iveco burdusit cu 56 de stupi, uneori cu 2 magazii pline bine, ne-a purtat la greu o vara, inclusiv pe niste dealuri asa... mai muntoase, de-ti faceai cruce cand incepea urcarea...
A-ntaia la mic si... sa te tina rabdarea!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Bambucha » 26 Ian 2014, 12:48

Recunosc ca eu n-as avea nerv sa ma avant cu o camioneta de 3,5 tone cu o incarcatura de 3 tone in spate pe coclauri batute de ploaie saptamani in sir. Este o sarcina mai de camion la 7,5 tone si nici macar asta nu intra peste tot.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alt stupar » 26 Ian 2014, 13:19

Acum... masina perfecta pentru apicultura, mare tare si luata cu bani putini... inca nu s-a inventat :D
Fiecare-si stie traseele si nevoile propii si se orienteaza in consecinta. Si la urma―urmei regula e simpla... stii ca n-ai masina de noroaie ― nu te bagi mai mult decat e cazul.

Socru-mi-u, sofer de TIR, are o vorba... nu ma bag unde nu pot sa-ntorc. Fara legtura cu meseria, la o adica :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde cosmin iepure » 26 Ian 2014, 15:19

mircea_tm scrie:eu detin un iveco daily, 2800cmc, an fabricatie 1999, 120 cp....am condus multe camionete, verisorul meu ii mecanic auto...sprinterul ii foarte bun pe sosea,autostrada...dar ceea ce facem noi, ce practicam noi, meseria de apicultor pentru unii dintre noi, sunt printre cele mai bune acestea care sunt pt tractiune, nu sute de cai....alea sunt pentru viteza,NU GREUTATE, nu multa elecronica pe ele....90% din drumuri le facem pe camp, drum forestier, nu prin centrul orasului, mall, SPA....de ce crezi ca un spinter de 2800 are doar 130 sau 140 de cai si nu 200?...asa ca am ajuns la concluzia ca un iveco, cu motor de 2800 cmc...ii potrivit PENTRU APICULTURA...aaaa, daca faci extern, aduci bla,bla...da, ii bun si sprinteru!

Ai dreptate in cea ce priveste Iveco ,eu spun ca duce ca un magar.Dar spune-mi daca trebuie sa faci un drum de 400 km.in 6 ore le faci cu Ivecoul tau.Daca tu spui ca 90% din drumuri le faci pe camp,eu procentajul acesta il fac pe asfalt ,dar cu deplasari lungi.Ivecoul tau la capacitatea respectiva are putere mica,dar are raport de transmisie mare,cea ce-i da putere dar scade viteza.
cosmin iepure

Mesajde CATALIN » 26 Ian 2014, 16:10

Cozmine iveco 2800 se tine de tine fara nici o problema si mai incarcat
ce spunea colegu de drumurile proaste...rezistenta uriase pe care o are masina
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde mircea_tm » 26 Ian 2014, 17:32

in toamna anului 2013 am avut ocazia sa testez masinuta/camioneta cum se comporta la un drum mai lung, timpi, ...i-am adus la un vecin un tractoras de camp, mai micut, l-a gasit tocmai in maramures...localitatea MARGINENI,dus-intors erau 970 de km, aceasta distanta sau acesti km au fost parcursi in 15 ore, am avut serpentine,panta, am mai stat acolo pentru a testa tractorasu...acest tractoras a avut o greutate de 2 tone...deci am scos un timp foarte bun...
CARPE DIEM !
mircea_tm

Mesajde ignatius » 31 Ian 2014, 14:44

Va salut
Cred ca acest topic putea avea doua subtopicuri:
1. Ce masini este potrivita pentru a transporta stupi in apicultura;
2 Ce masina este potrivita pentru a fi folosita in apicultura de zi cu zi; adica deplasare la vatra, la pavilion, transportat caturi, utilaje, rame, butoaie etc.

la intrebarea nr. 1 raspunsul se da in functie de numarul de stupi si de cat de mult vrei sa muncesti. Poti avea 150 de stupi cu o camioneta cu platforma, gen sprinter si sa faci 2 drumuri. poti avea si un pick-up 4x4 gen Toyota Hilux si cu remorca si sa transporti 60-70 la fiecare transport. Ideal ar fi sa ai un camion 4x4, cum am eu, o IFA L60 cu care sa tragi un pavilion.
Nu exista raspuns ideal, totul se alege in functie de numarul de stupi.

Ca masina de zi cu zi pentru apicultura cred ca ideal ar fi un break cu remorca sau un papuc cu remorca sau de ce nu si o dubita pana in 3.5 tone cu sau fara remorca.
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE